Hlajenje vode za osebne računalnike: prednosti in slabosti

Za namestitev vodnega hlajenja za osebni računalnik morate to temo temeljito razumeti. Ta pristop je povezan z mnogimi dejavniki. Predvsem pa lahko slaba kakovost zbiranja te vrste CO privede do nadtlaka in zaliva celotnega sistema in seveda tega nihče ne želi storiti. No, in preden se naučimo vsega za in proti vodnemu hlajenju, se bomo poskušali spoprijeti s samo-sestavljanjem in drugimi vidiki, treba je začeti od samega začetka.

Hladilni sistem

Mnogim je znana, ki so vsaj enkrat pogledali v računalnik in upoštevali vse podrobnosti. Zrak ali aktivno hlajenje je najpogostejša, priljubljena in ena, ki jo srečamo v običajnih osebnih računalnikih. V samem sistemu obstaja pogojna "sveta trojica", ki vključuje ventilator grafične kartice, procesor in ohišje. Seveda, v najpreprostejših od njih lahko obstajata samo dva, saj je ohišje nameščeno poleg čipa in je na splošno dovolj.
Včasih tudi ventilatorji procesorjev nadomeščajo zmogljivejše in jih kombinirajo z ohišjem, tako da na matično ploščo namestijo celostno zasnovo. Ta vrsta hlajenja stane veliko manj, tudi če kupite najdražji hladilnik.

Naslednji je vodni hladilni sistem za osebni računalnik. V tej različici bo uporabnik moral porabiti veliko več denarja, saj ima možnost kompleksne zasnove, ki jo sestavlja ducat predmetov. Da bi zgradili tak sistem, bo v vsakem primeru potreben strokovni svet, saj tisti, ki tega še nikoli niso imeli, verjetno ne bodolahko pravilno in varno namestijo opremo. Ta dva najbolj priljubljena sistema je mogoče dopolniti z nekaj različicami, od katerih je malo znanega. Na primer, freonska instalacija je "hladilnik", ki ohlaja določeno komponento. Obstaja vodni mlinček, ki ima še bolj zapleteno zasnovo in združuje tekoče hlajenje in montažo freona.

V zadnjem času so postali priljubljeni sistemi odprtega izhlapevanja, kjer je delovnemu fluidu odgovoren suh led, tekoči dušik ali helij. Zdaj so take različice priljubljene pri tistih, ki imajo radi ekstremne overclocking. Omeniti velja tudi kaskadni hladilni sistem, ki je podoben freonski instalaciji, vendar ima še bolj zapleteno zasnovo. Končno, sistem z elementi Paltz, ki zahteva drugo aktivno CO.

Zakaj?

Vodno hlajenje za osebni računalnik in vse druge vrste so sistemi, ki pomagajo odstraniti toploto iz ogrevanih elementov v računalniku. Kot je bilo že omenjeno, običajno dodatno hlajenje zahteva procesorje, grafične kartice, elemente na matični plošči.
V tem primeru se lahko toplota, proizvedena v ohišju, reciklira na več načinov. Na primer, v zračni atmosferi pošljite aktivne sisteme, ki imajo radiator. Tako lahko zračno hlajenje predstavlja dve vrsti: aktivno in pasivno. V prvem primeru ventilator deluje z radiatorjem. V drugem je samo radiator.
Pri zračno hlajenem se toplota preusmeri iz radiatorja zaradi toplotnega sevanja in konvekcije.Če ventilatorja ni, potem je prisilna naravna konvekcija, če obstaja. Prav tako se toplota lahko odlaga skupaj s hladilnim sredstvom, kot v primeru vodnega hlajenja, in zaradi faznega prehoda nosilca toplote v primeru izparilnega sistema.

Nevarnost

Če razumete, zakaj je potrebno vodno hlajenje za osebni računalnik ali zrak, vendar se ne zavedate nevarnosti pregrevanja, so naslednje informacije za vas. Od najbolj neškodljivega, običajno prekomernega nasičenja računalnika s toplim zrakom, pride do sistemskega zaviranja: frekvenca procesorja pade, grafični pospeševalnik postane tudi počasnejši, tudi pomnilniški moduli trpijo.

Iz tragičnega - pregrevanje bo prineslo "smrt" v vaš avto. In to se lahko zgodi na več načinov. Če se obrnete na fiziko, se zaradi pregrevanja pojavijo nepovratni in reverzibilni procesi. Da, nepovratni so kemični pojavi. Pregrevanje, bodisi ostro kot dolgotrajno, vpliva na elemente, ki spremenijo svojo molekularno strukturo. Po tem nekako, da shranite vaš ljubljeni grafično kartico ne bo uspelo na vseh. Pogajati se bolj nanaša na fizične procese. V tem primeru se lahko nekaj tali ali pa se lahko zamenja. Čeprav najnovejši primeri niso vedno mogoče popraviti.

Primerjava

Da bi razumeli, kakšno vodno hlajenje za osebni računalnik, prednosti in slabosti takšnega sistema, je vredno primerjati z najbolj priljubljeno možnostjo hlajenja. Kot vemo, je hladilnik zasnovan iz radiatorja, skozi katerega prehajajo toplotna cev in ventilatorska cev. Takšen sistem je preprostnamestiti v ohišje. Ponavadi je pritrjen na štiri vijake.
Po pakiranju vam ni treba storiti ničesar, zbrati nekaj delov ali kaj kupiti. Samo poiščite mesto na matični plošči in kupite tam. Slabosti te možnosti so dodane cenovno ugodni in enostavni namestitvi. Prvič, zakaj se spreminja zračno hlajenje na tekočini - zaradi neučinkovitosti prvega. Še posebej, če uporabnik želi izvajati kritično overclocking procesor, potem običajno hladilnik ne more obvladati s tem. Pogosto je tudi pomanjkanje takšnega sistema, kjer sta "sedeli" dve ali več grafičnih kartic. Naslednja pomanjkljivost so dimenzije radiatorja. Seveda, ne v vseh primerih. Toda najpogosteje v dobrem hladilniku je zelo visok profil, ki povzroča neprijetnosti pri namestitvi in ​​postavitvi v kompaktno ohišje. In zadnji je hrup. Soočajo ga vsi uporabniki. In če v mirnem načinu ne morete slišati sistema, potem pa pri največji obremenitvi na računalniku, oboževalci pridobivajo zagon in ustvarjajo veliko hrupa.

Kaj je to?

Tako je najpogosteje igralni računalnik z vodnim hlajenjem. To ni naključno. Prvič, potrebuje močan sistem. Drugič, zahteva močno hlajenje. Tretjič, nekateri igralci se še vedno radi zabavajo z overclockingom in za to nujno potrebujejo mamo, ki se spopada z nepredvidljivimi pregrevanji in obremenitvami.
Hkrati je treba reči, da je vodno hlajenje daleč od vseh v žepu, zato je težko reči, ali mora vsak igralec kupitizase. Ampak, če imate dovolj denarja, ste utrujeni od pregrevanja sistema, želite eksperimentirati s frekvencami in se tudi znebiti dodatnega hrupa hladilnika, potem vam bo ta možnost popolnoma ustrezala.

Delo

Vodno hlajenje računalnika z lastnimi rokami ni enostavno. Zato, če sredstva res, je bolje kupiti pripravljen. Toda preden se lotimo tega vprašanja, je vredno razumeti osnovno načelo dela takega oblikovanja. To hlajenje ne zahteva veliko prostora ali posebnih formatov ohišij. Za učinkovitejše delo ne potrebuje velike količine sistemskih blokov. Na splošno bo takšna možnost tudi v najbolj nestandardni enoti, prilagojeni zapletenosti namestitve. Kot smo že omenili, sistem uporablja vodo kot toplotni nosilec. Ko se procesor segreje, oddaja toploto, ki prenaša vodo skozi prenosnik toplote. Tukaj so vodni blok. Tu voda postane toplejša in seveda mora biti ohlajena. Zato se prenese na naslednjo točko izmenjave toplote. Ima radiator. Na tej točki se toplota prenaša v zrak, ki se oddaja zunaj računalnika. Takoj je vprašanje, po katerem principu se voda premika v notranjosti ohišja. Njena dejavnost je posebna črpalka - črpalka. Jasno je, da je vodno hlajenje za osebni računalnik z lastnimi rokami ali kupljeno v trgovini veliko boljše od zraka, saj ima voda veliko toplote in toplote. Poleg tega hladilno telo postaja učinkovitejše in hitrejše.

Gradbeništvo

Kot je bilo že omenjeno, je zasnova tega sistema veliko bolj zapletenasamo ventilator in radiator. V samostojnem sklopu je treba skrbno izbrati več komponent. Obstajajo obvezne sestavine in dodatne, ki ne bodo vplivale, vendar brez njih je mogoče. Primer za računalnik z vodnim hlajenjem mora dobiti vodni blok. Kot kaže praksa, je dovolj, a bolje, več. Tudi v notranjosti morajo biti radiator, črpalka, cevi, pribor in voda. Poleg zgornjih elementov, brez katerih sistem ne bo dovolj, bi moral biti rezervoar, termični senzorji, krmilniki črpalk in ventilatorji, pa tudi ne motiti nekaj filtrov, hrbtnih plošč, dodatnega vodnega bloka, različnih senzorjev in števcev, in tako naprej. Za tiste, ki želijo samostojno zbrati celoten sistem, bomo vsak obvezni element obravnavali ločeno.

Waterblock

Torej je to prvi in ​​eden glavnih elementov v celotnem sistemu. Gre za prenosnik toplote, ki prenaša toploto iz ogrevanega elementa v vodo. Na splošno je zasnova tega dela skoraj ena. Običajno je sestavljen iz kovine ali plastičnega pokrova, ima priponko, ki omogoča, da se prilega želenemu artiklu.
Zanimivo je, da obstaja toliko blokov vode, da so celo tisti, ki zagotavljajo hladilne dele, ki niso zelo potrebni. Toda glavna stvar je, da so tudi glavni, kot so procesorji. V skladu s tem obstajajo procesorski bloki za grafične kartice in sistemske čipe. Mimogrede, za grafične pospeševalnike obstaja več različic toplotnega izmenjevalnika. Ena možnost varuje samo grafični čip, druga pa vse elemente naenkrat, vključno s čipom, pomnilnikom, napetostnimi elementi

Radiator

Nato tisti, ki se odločajo, kako narediti vodno hlajenje za osebni računalnik, najdejo radiator. Gre za vodni turbinski prenosnik toplote, ki sodeluje pri prenosu toplote iz vode v zrak. Lahko so tudi dveh vrst: pasivni in aktivni. Te različice smo naleteli pri opisovanju vrste zračnega hlajenja. Pasivno prikazuje naravno segrevanje, v aktivni verziji - prisiljeno s pomočjo ventilatorja. Seveda je varianta pasivnega radiatorja v našem primeru izredno redka. Kljub temu, da se sploh ne oddaja, je učinkovitost hlajenja včasih nižja. Poleg tega so pasivni radiatorji veliko večji in zasedajo veliko prostora, kar povzroča težave pri namestitvi celotnega sistema. Pihalni radiatorji so še vedno pogosti, učinkoviti in udobni. Za njih so navadno močni ventilatorji, ki tudi vedo, kako prilagoditi hitrost, kar pomeni, da se lahko hrupni sistem takoj spremeni v tiho. Mere takšnega radiatorja se razlikujejo.

Pomp

Seveda morate zbrati veliko elementov za zbiranje kakovostnega vodnega hlajenja. Črpalke za osebni računalnik so predstavljene z električno črpalko. On je odgovoren za pretok vode skozi cevi iz ene točke prenosa toplote na drugo. Črpalke so lahko drugačne, uporabljajo se bolj in manj močne. Obstajajo možnosti, ki delujejo od 220 voltov, vendar obstajajo tiste, ki imajo dovolj 12 voltov. Mimogrede, za vodno hlajeni sistem (SVO) so se prej uporabljale akvarijske črpalke, ki so delale pri 220 voltih. Toda taka zamenjavapovzročil nekaj težav. Hkrati smo morali vključiti tudi črpalko in računalnik. Da bi to naredili, je bilo treba vzpostaviti poseben mehanizem, ki je bil dodaten strošek. Sčasoma je tehnologija šla naprej, in tam je bila specializirana pompa, z boljšo močjo, kompaktno velikostjo in delom 12 voltov.

Cevi

Tisti, ki so kdaj videli PC hlajenje po meri, ali različico trgovine, vedo, kaj je v celotni zasnovi cevi. Običajno voda teče skozi eno točko izmenjave toplote v drugo. To je obvezen sestavni del, ki lahko načeloma vsebuje nekaj sprememb.
Te cevi so pogosto za osebne računalnike izdelane iz PVC. Seveda obstajajo različice silikona. Na izvedbi cev ima majhen učinek, edina stvar, ki jo je treba paziti, je premer. Manj kot 8 mm je bolje, da ne kupite, če boste naredili lastne izdelke.

Fitingi

To je še ena, ne manj pomembna podrobnost, ki je potrebna in je vključena v komplet za hlajenje vode za osebni računalnik. To je povezovalni mehanizem, ki pomaga povezati cevi z blokom enote, črpalko in radiatorjem. Običajno se na zgoraj omenjenih elementih celotnega sistema zvijajo v navojno luknjo. Mimogrede, zanimivo je, da če kupite ločene dele sami, potem komponente v škatli ne bodo šle na opremo. To je posledica dejstva, da proizvajalci želijo, da se uporabnik odloči, kateri format, velikost, priključki itd. Potrebuje te mehanizme. Če ste kupili celoten sistem, bodo seveda vsi deli vključeni v komplet. Obstajajo različne vrste opreme. Upošteva se na primer najpogostejša možnostKompresija, ki ima ovratno matico. Obstajajo ravni koti, odvisno od položaja in montaže sistema. Kot je že bilo omenjeno, obstaja razlika v carving.

Voda

Zadnji obvezni element koherentnega hladilnega sistema je voda. Najbolje je uporabiti destilirano vodo, ki se je znebila vseh nečistoč. Možno je uporabiti tudi deionizirano vodo, ki se na splošno praktično ne razlikuje od prejšnje različice, preprosto izločimo z drugo metodo. V nekaterih primerih se zmeša s posebnimi mešanicami in jih uporablja SRO.

Pan ali manjka

Seveda, boljše hlajenje vode za osebni računalnik je nekaj, kar potrjuje večina uporabnikov in pozna številne preglede. Še vedno pa imajo nekateri kupci vprašanje, ne pa tudi samoobrambe. Treba je razumeti, kaj pomeni neodvisna zbirka. Običajno lahko uporabniki kupijo skoraj popoln sistem, ki ga je treba namestiti samo v primeru. Obstajajo tudi domači sistemi, za katere kupec samostojno izbere vse komponente. Slednjo možnost lahko pripišemo drugi vrsti SEM, ki se zbira iz "improviziranih" materialov. V tem primeru, radiatorjev najdemo najdemo na bolšji trg, in celo na odlagališčih, potegnil ven od ventilatorjev, itd Zadnja možnost, seveda, je najbolj nevarno, saj nič ne more rešiti od depresije sistema zaliva in celotnega PC z vodo . Toda neodvisna zbirka pravih elementov je dobra stvar, vendar le za tiste, ki resnično delajo vse na poti. Glavna prednost je,seveda, da lahko poberete naslednje komponente, ki jih boste zagotovo ujeli in uživali. Poiščite nekaj cenejšega in bolj donosnega. Pripravljen sistem je vedno garancija. Kljub dejstvu, da mnogi menijo, da je ta možnost preveč preprosta in manj produktivna, so vsi vodni hladilniki za PC Corsair, Swiftech, Alphacool, Koolance in druge prejeli le pozitivne povratne informacije od kupcev.
Pripravljen sistem je velik plus, saj takoj kupite vse, kar potrebujete, brez dodatnih dokumentov in še več. Imate nabor navodil za namestitev, v katerih je vse običajno razumljivo in podrobno podrobno opisano. Imate tudi garancijo za celoten sistem kot celoto. Edina pomanjkljivost te možnosti je pomanjkanje variacij. To pomeni, da je proizvajalec uvedel SRO v par modelov, in druge spremembe niso in ne morejo biti.

Sklepi

Vodno hlajenje za stvar PC je potrebno in pomembno, zlasti za tiste, ki imajo računalnik za igre na srečo. Pluse v tej različici so številne. To je tiho zmogljiv sistem, sposobnost izvajanja kritičnega overclockinga, stabilnosti sistema kot celote, prijetnega videza in dolge življenjske dobe. Vodno hlajenje omogoča ne samo overclocking, temveč tudi povezovanje več grafičnih kartic hkrati, medtem ko je lahko ohišje računalnika zaprto, hrup pa praktično ne bo sproščen. Od minusov je običajno težko namestiti, stroške in negotovost. Prvi ne gre nikamor, čeprav, če pogledate nekaj pregledov in preučite navodila, nič ni težko. Strošek je prav tako precej pomemben, vendar za to lahkočasov za izboljšanje specifikacij grafične kartice, procesorja in deloma vsakdo lahko izplača. Nezmožnost - stvar subjektivna. Glavna nevarnost je zmanjšanje tlaka sistema in ležišča vseh komponent. To se lahko zgodi bodisi v amaterskih self-made self-sklopov, ki so zbrani iz poceni predmetov, ali v primeru, če niste prebrali navodila in zanemariti za namestitev.

Sorodne publikacije