CDN: Kaj je in kako deluje?

Mnogi so večkrat slišali za uporabo CDN. Kaj je to? Dešifriranje te kratice se iz angleščine prevede kot ery uporabniku, razdeljeno regionalno.

Katere trivialne prednosti ima? Nedvomnih prednosti - razkladanje vira vsebine in shranjevanje predpomnilnika v najbližji geografski lokaciji potrošnika. Mnogi se lahko sprašujejo, zakaj je to potrebno. Odgovor je preprost - da kupec prejme osebno vsebino z najkrajšimi zamudami. To omrežje se uporablja za navaden http-promet in pretočno oddajanje. V drugem primeru uporabnik prejme stabilno sliko, medijski tok pa redko leti in se pogosteje reproducira v višji kakovosti (z večkratnim prenosom).


Če je CDN tretja oseba, potem je najboljša možnost, da se pošlje le mejna obremenitev, s čimer se ohrani minimalna udobna širina kanala (kanali so dragi) in zagotovijo prihranke pri izrabljeni opremi in njenem vzdrževanju.

CDN: Kaj je to in kako deluje?

Najnujnejše vprašanje - kako je urejeno? Dejansko je nemogoče odgovoriti nedvoumno. Kot odgovor lahko navedete več različnih možnosti. Kaj je torej CDN? Začnete lahko z bolj znano možnostjo (največji prihranki). Mreža je niz velikih ponudnikov, ki imajo svoje lastne DC (na primer MegaFon, Central Telegraph itd., Vključno z regionalnimi podjetji). Hrbtenica ni taka, vse gre z enim kanalom s prometom naročnika in odjemalca.Odnos z izvajalci v tem primeru je zelo šibek. V teh primerih, kot pravilo, brez svoje opreme ne more storiti, saj vse počiva na disku podsistem, in to (kljub izjavam mnogih privržencev profil "jekla" podjetja), virtualizira zelo slabo. Pogosto lahko slišite, da so dragoceni IOPS in v procesu virtualizacije izgubljeni. SSD-ji se sploh ne uporabljajo, saj ne stanejo veliko.


Storitve CDN (Jquery in drugi) so praviloma same po sebi "univerzalni" strežniki. Uporabljajo se za pretakanje in spletno predpomnjenje, pretakanje strežnikov za datoteke flv in mp4. Na takih strežnikih se uporabljajo in vsi znani DNS. Izravnavo opravi le DNS - pogled na regije /ponudnike itd. Slika CDN je tudi splošno znana, kar olajša prenos velikih slikovnih datotek. Glede na zgoraj navedeno je kakovost storitev na povprečni ravni. Podoben CDN ni vedno mogoče uporabiti za distribucijo (cache) mp4 in flv ali zajetnih datotek. Zamuda pri prenosu informacij se v tem primeru zelo razlikuje, do velikih časovnih intervalov. Iz tega sledi, da to omrežje ni primerno za pretočno oddajanje kot za takojšnji spletni promet. Torej mesta CDN ni mogoče bistveno pospešiti.

Višja raven

Močnejši CDN (v veliki večini ne-ruskih - Akamai, L3 CDNetworks) običajno ne varčujejo z lastno infrastrukturo, saj razumejo možnosti takšnih naložb. Vse so uredili na drugačen način. Da, omrežje je vImajo lastno (hrbtenično) omrežje, ki služi tako za notranji kot za uradni promet. Poleg tega imajo lastne AS (avtonomne sisteme). Vprašanja usmerjanja so tudi v rokah. Vzajemni odnosi z internetnimi ponudniki so dobro uveljavljeni.
Balansiranje je zgrajeno na načelu anycast + DNS + LVS. Iz arhitekture omrežja in zgornjega usmerjanja je verjetnost uravnoteženja zahtev potrošnika na bolj napredne načine. To je storjeno ne le prek pogleda-DNS, temveč tudi povsod. Na vsakem naslovu AIP je nastavljen balanser, ki omogoča pošiljanje zahtev iz različnih strežnikov. Seveda ni jezika o nobenih "univerzalnih" vozliščih, kot tudi virtualizaciji absolutno vseh storitev. Obstajajo strežniki, prenos vsebine in tudi za distribucijo takojšnje vsebine. Obstajajo tudi vmesna skladiščna območja za velike količine podatkov, ki zahtevajo omejevanje in razdeljevanje komponent.
Poleg tega obstajajo strežniki: začetni, vmesni in končni multiplekserji, na katerih odjemalec objavi tok. Če izhod zahteva hls, hds ali sliverlight-streaming, se končni strežniki na splošno štejejo za spletne predpomnilnike za zelo kakovostno in hitro nalaganje vsebine. Podobna arhitektura bo storitvi omogočala, da vzdrži velike obremenitve brez tveganja zamud pri strankah in strankah. V primeru zasebne CDN je bolj smiselno uporabljati zmogljivosti opreme pri največjih obremenitvah, obenem pa zagotavljati ustrezno raven storitev (širjenje zamud, napake).tokov itd.).

Kateri strežniki uporabljajo njihovo aplikacijo?

Z vidika tehnologije takšne storitve uporabljajo spletni predpomnilnik nginx, t. strežnik ima vse, kar potrebujete za strežnike proxy poizvedb in predpomnjenje. Lahko napišete lastne module, vključno z nalaganjem vsebine v predpomnilnik "čiščenja" določenih količin informacij v njem, zbiranje statističnih podatkov (na primer, pošiljanje na mongo bazo). Prav tako se običajno domneva, da storitev zagotavlja proizvajalec. Torej je L3 ustvaril svoj nginx (lastni spletni strežnik CDNJS).
Streaming strežniki so pogosto nekaj svojega (običajno temeljijo na že pripravljenih modelih, kot je red5 ali kaj takega) ali Wowza Media Server. Strežniki, kjer kupec objavlja tokove - ponavadi Adobe FMS. Običajno vključujejo igro CDN. Skladiščni strežniki so lahko tudi objektno zasnovana skladišča, kot so mogilefs, hadoop in precej velik FS tip Luster ali Gluster, ki zdaj pridobivajo na priljubljenosti. Swift (Datoteke CDN) Odprtišča OpenStack so tudi zelo razširjena, kljub dejstvu, da še niso bila prečiščena in niso široko odobrena zaradi neke vrste "surovega". Transkoderji so klasična različica ffmpeg-a z velikim trakom za zaprtje (programska oprema za spremljanje, vodja razporejevalnika nalog itd.)

Statistični podatki

Veliko je odvisno od metod določanja tarif in sheme obračunavanja. Vendar pa obstajajo trenutki, ki jih ni mogoče zaobiti. Računovodstvo statističnih podatkov z neto tokom je v veliki meri nemogoče, saj je obseg prometa velik in je neučinkovito dodeliti celoten izdatek za tako veliko število naprav za izračun in paralelizem.procesu. Statistične podatke ustvarjajo dnevniki. Začenši s končnimi vozlišči, z zrušitvijo ponavljajočih se poizvedb (za 1 CDN URL z 1 IP ali podomrežja), se skupni dnevniki vržejo na posebne strežnike, kjer natisnejo statistične podatke za tehnične potrebe in zaračunavanje.

Več statističnih podatkov

Kako delujejo statistični podatki o CDN? Kaj je to podrobno? Vključuje naslednje komponente:
 • Običajno je mogoče pravočasno ustvariti graf za število zahtevkov na enoto časa, število odjemalcev (uporabljenih v trenutni oddaji), število napak na enoto časa (na primer, število prekinitev za niti ali število napak 404500). in 502 za http-strežnike);
 • razporeditev grafov za geostrateške podatke;
 • faktor predpomnjenja ali multipleksiranja (pri trenutnem oddajanju) v nekem trenutku;
 • Za notranjo uporabo, običajno zbiranje statističnih podatkov o odzivnem času za odzive, neomejene hitrosti, za fronte, vmesne strežnike, začasne statistične podatke o virih.
 • Ustrezen API za interakcijo s CDN je potreben mehanizem - brez njega ne more biti sama storitev. Pogosto lahko očisti celoten predpomnilnik ali določene objekte, prilagodi ali sproži nalaganje datotek iz vira za pred-predpomnjenje v CDN v vozlišča. Kot primer lahko prinesete CDN SteamCommunity, ki upravlja svetovno igralno mrežo.

  Kratek pregled najpopularnejših CDN ponudnikov

  Za vsakega naprednega uporabnika je koristno, da se seznanijo z nekaterimi najbolj priljubljenimi storitvami omrežij za dostavo vsebin.(Jquery CDN ipd.). Nekatere med njimi se pogosto uporabljajo, druge pa so v fazi rasti in razvoja.

  Mreža CloudFlare

  Danes je to najbolj znana in razširjena storitev URL-ja CDN. CloudFlare lahko kupi plačan tarifni paket ali uporabi brezplačno ceno. Podjetje deluje na trgu že več kot dvanajst let in si je v tem času zaslužilo brezhiben ugled. Ena od ključnih prednosti storitve - CloudFlare ne določa določene pasovne širine, kot pri konkurentih.

  Mreža max-cdn

  je tudi ena izmed najbolj priljubljenih storitev CDN v lasti NetDNA (Distributed Leader). Ključno dostojanstvo max-cdn - Storitev je enostavno integrirati z najpogostejšimi sistemi za upravljanje vsebin (WP, Joomla, Drupal, Magento itd.). V tej mreži (Frigate CDN) je testna različica na voljo brezplačno za en teden, še ni brezplačne tarife. Vendar pa so stroški uporabe zelo dostopni.

  Omrežni TinyCDN

  Solo uporabniški pregledi, ena najboljših storitev. Temelji na Amazon Web Services (eden najbolj znanih na tem področju podjetja), saj je eden najbolj zanesljivih. Cena za uporabo ni precej višja od cene konkurentov. TinyCDN ima brezplačno poskusno različico, ki zagotavlja 30 dni uporabe storitve.

  Google Page Speed ​​

  Googlova spletna stran Google Page Speed ​​ni znana kot ciljna publika razvijalcev. Njegov razvoj je brezhiben korak, kot tudi drugi izdelki iz Googla. Če želite svoje lastne poskuse na delu, poskusite tostoritev Lahko se uspešno uporablja na najrazličnejših omrežjih, pregledi pa so večinoma pozitivni.

  Sorodne publikacije