Kako onemogočiti navidezna zasebna omrežja za Windows v brskalnikih in mobilnih napravah

Dejstvo, da se povezava VPN in zasebna navidezna omrežja danes uporabljajo povsod, verjetno ni vredno opomnika. Vendar pa malo ljudi ve, kako onemogočiti VPN ne v različnih operacijskih sistemih in aplikacijah, ampak tudi na različnih napravah. Zato bi morali mnogi uporabniki zapolniti takšne vrzeli v znanju. Kot dodatno gradivo bo predstavljena rešitev o varnosti VPN povezav, ki je včasih potrebna.

Kako onemogočiti VPN v različnih sistemih, aplikacijah in napravah: splošne informacije

Na splošno lahko skoraj vse odločitve za deaktiviranje povezave VPN zmanjšamo na več osnovnih metod.


Na primer, na kateri koli mobilni napravi ali v okolju Windows, preprosto kliknite gumb Prekini povezavo iz spleta. Za celovitejšo rešitev vprašanja, kako onemogočiti VPN, lahko uporabite več kardinalnih metod, povezanih z odstranitvijo povezave ali povezave, ki jih je shranila mobilna naprava, vendar so to le splošna načela.

Kako onemogočiti VPN za Windows sisteme desete spremembe

In najprej razmislite o metodi deaktivacije v stacionarnih sistemih in kot primer sprejmite deseto spremembo, saj je njen komplet orodij veliko širši. Sistemi predhodnikov, tako, kot smo že omenili, je najpreprosteje klikniti na ikonoPovezava VPN v sistemski vrstici in iz menija izberite zaustavitev.
Podoben rezultat lahko dobite tako, da se prijavite v odsek omrežnih povezav v klasični nadzorni plošči ali z uporabo ustreznih možnosti menija.
Vendar se zgodi, da onemogočanje VPN ni dovolj - še vedno se morate znebiti povezave, ki ste jo ustvarili. Nič ni enostavnejšega. V odseku omrežnih povezav, ko kličete kontekstni meni prek PCM na izbrani povezavi, morate uporabiti ne prekiniti, ampak izbrisati. V profilih VPN se izvajajo natančno enaka dejanja.


Onemogočanje VPN v brskalnikih

Kot za brskalnike, v katerih je odjemalec VPN v predstavljeni obliki, je vse enostavno. Na primer, v isti "Opera" ikona VPN je na levi strani naslovne vrstice na glavni plošči.
Najprej se z levim klikom pokliče odjemalski meni, nato pa drsnik aktivnosti nastavimo na izklopljen položaj.
Kako onemogočiti VPN v brskalniku Yandex-Browser? Prav tako ni nič posebej zapletenega. Bistvo vprašanja je deaktivirati nameščeno kot razširitev za VPN odjemalca in dodatke (Hola, ZenMate, itd.). Ker so, tako kot operacijski odjemalec Opera, ikone postavili na glavno ploščo, samo kliknite na njih, da spremenite stanje. Da bi se jih popolnoma znebili, je treba v razširitvenem razdelku odstraniti nameščene dodatke.

Deaktiviranje VPN na mobilnih napravah

V mobilnih napravah lahko ustvarite tovrstno povezavo VPN, tako da lahkouporabite bodisi vgrajena sistemska orodja ali dodatne programčke. Tudi v primeru Windows lahko omejite običajno izklop ali deaktivacijo nameščenih aplikacij (ali njihovo popolno odstranitev).
Gre za skupne ukrepe odstranitve. Zdaj pa poglejmo, kako onemogočiti VPN na iPhoneu. Najprej morate vnesti poglavje glavne nastavitve in izbrati omrežje. V naslednjem oknu izberite povezavo, ki jo želite odstraniti, vnesite njene nastavitve in se dotaknite ustreznega gumba. Na napravah Android lahko z izbirno možnostjo »Pozabi tega omrežja« izbrišete vse shranjene konfiguracijske podatke, ko jih izbrišete. Ta pristop se uporablja v situacijah, ko navidezna omrežja doživljajo težave, še posebej, ker vključujejo napake v povezavi.

Preprečevanje prepuščanja dostopa VPN DNS

Obravnava, kako onemogočiti VPN v različnih situacijah. Zdaj pa nekaj besed o eni od najpomembnejših vprašanj, ki se neposredno ne nanaša na temo, vendar igra ključno vlogo pri zagotavljanju varnosti ustvarjenih povezav. Problem je v tem, da je vzpostavitev povezave VPN v sistemu Windows enostavnejša. Vendar ni potrebno upati, da bo ves šifrirani promet popolnoma varen. Glavna težava je aktiviranje tehnologije Smart Multi-Homed Name Resolution, ki uporablja vse razpoložljive omrežne vmesnike, nameščene v sistemu za pospeševanje poizvedb DNS. Lahko jih prenesete izven varne povezave.
Najpreprostejši način za onemogočanje te storitve je uporaba pravilnikov skupine (gpedit v ukazni vrstici Run). V urejevalniku morate najti ustrezno komponento za prekinitev povezave, vnesti nastavitve za urejanje (dvojni klik ali meni PCM) in nastaviti stanje na »Omogočeno«. Ne zmedite se, ker stanje, vključeno v parametre, ustreza deaktivaciji izbrane komponente. Po tem morate shraniti spremembe in ponovno zagnati računalnik.

Kratek povzetek

Načeloma je vprašanje, kako onemogočiti VPN v popolnoma različnih situacijah, mogoče šteti za izčrpano. Na splošno je vse, kar je bilo napisano zgoraj, lahko postavljeno v en stavek: "VPN je lahko onemogočen, vendar povezavo pusti nedotaknjeno za kasnejšo uporabo ali se popolnoma in popolnoma izbriše." Kar se tiče odklopa DNS puščanja, bo poznavanje algoritma za reševanje tega problema koristno le, če povezava VPN ni izbrisana, ampak bo uporabljena pozneje. Strinjam se, ker mnogi niso vedeli za to, vendar ni predvideval, da je v operacijskem sistemu Windows taka funkcija privzeto aktivirana. Zdi se, da je ideja precej dobra (pospeševanje poizvedb), vendar je izvajanje še veliko.

Sorodne publikacije