Kako onemogočiti namestitev programov v operacijskem sistemu Windows 7: navodila za delo, nasvete in trike

Če stacionarni računalnik ali prenosni računalnik po potrebi ne uporablja le enega, temveč več uporabnikov, je povsem naravno, da lahko vsak od njih v sistem namesti program, ki ga potrebuje za vsakodnevno delo ali zabavo. To lahko pripelje do nepredvidljivih posledic, ki so povezane z morebitno kršitvijo funkcionalnosti operacijskega sistema. Namestitev programov v operacijskem sistemu Windows XP in sistemih z razvrščanjem nad enim ali več uporabniki na splošni ravni je lahko onemogočena. Vendar logična rešitev, ki vključuje izključitev uporabnikov iz skupine za upravljanje ali povečanje ravni nadzora UAC, ne zagotavlja učinka v sedmi različici operacijskega sistema Windows in kasnejših spremembah, saj lahko še vedno uporabljajo zagon namestitve kot administrator. Kljub temu je mogoče uporabiti nekaj možnosti prepovedi.


Ali potrebujete prepoved namestitve programske opreme?

Za začetek se bomo na kratko dotaknili, zakaj in zakaj mora administrator prepovedati takšne prepovedi.
Pri tem problem ni niti v tem, da uporabnik lahko namesti popolnoma nepotrebno programsko opremo, temveč da je v procesu namestitve lahko zelo pogosto nameščenih nekaj aplikacij in veliko število tako imenovanih podružnic (ki jih mnogi uporabniki pogosto ne upoštevajo). . Poleg tegataki v teh appletih so zelo uspešno maskirani in nekateri virusi (na primer oglaševalski značaj). In na splošno, namestitev nezaželene programske opreme vodi v utrjevanje trdega diska in zmanjšanje hitrosti računalnika v primeru, ko nameščeni programi zapišejo svoje nastavitve v zagon sistema in sistemski register. In brez posebnega znanja in spretnosti, da bi povečali popolno odstranitev nameščenih aplikacij je zelo težko, in na Windows, je bolje, da ne šteje.


Kako preprečiti namestitev programov v operacijskem sistemu Windows 7 v nastavitvah pravilnika skupine?

Ker je naslednja izdaja sedma sprememba sistema, se bomo zanašali na njene osnovne nastavitve in parametre. Toda rešitve, ki so predstavljene na podoben način, se lahko uporabijo v kasnejših različicah OS. Torej, kako preprečiti namestitev programov v operacijskem sistemu Windows 7 za vse uporabnike na splošni ravni, vključno z možno namestitvijo, ki jo sprožijo same aplikacije, na primer pri nadgradnji? To lahko storite s pravilniki skupine. Dostop do urejevalnika se izvede z ukazom gpedit.msc, ki je zapisan v meniju »Zaženi« (označite začetno točko opravila s skrbniškimi pravicami).
Urednik naj uporabi odseke administrativnih predlog in komponent sistema Windows, nato pa izbere seznam prepovedi namestitve. Po tem se morate prijaviti, da uredite to nastavitev, jo nastavite na omogočeno stanje in spremembe uveljavite z dvojnim klikom.

Ukrepi s

V sistemu Windows 7 je dostop do prepovedi kakršnih koli dejanj, ki jih izvede potencialni uporabnik sistema, mogoče doseči s tako imenovano konzolo za upravljanje orodja (mmc).
Najprej morate iz menija datotek izbrati dodatek novega snap-a in nato na seznamu razpoložljivih orodij izbrati pravilnike skupine in gumb dodati na seznam v oknu na desni. V novem oknu morate poklicati drugo okno, pojdite na zavihek »Uporabniki« in zabeležite uporabnika, za katerega velja prepoved. Koda odrezka bo dodana v meniju Datoteka in jo boste morali shraniti s standardno metodo dodeljevanja imena registriranega skrbniškega imena. Nato ponovite zgornje korake v urejevalniku pravilnika skupine, vendar bo v tem primeru namestitev programov v sistemu Windows 7 prepovedana samo za izbranega uporabnika. Opomba: Če je potrebno, lahko ustvarite nekaj opreme ali prepovete vse registrirane uporabnike.

Kako onemogočiti namestitev programov Windows 7 s starševskim nadzorom?

Za uveljavljanje prepovedi je mogoče uporabiti še eno metodo, ki je po mnenju večine strokovnjakov najbolj preprosta in ne zahteva posebnega poznavanja sistemskih orodij. Kako preprečiti namestitev programov na Windows 7 in sisteme zgoraj z uporabo tega orodja? Če želite to narediti, morate v "Nadzorni plošči" uporabiti razdelek za upravljanje računov z izbiro elementanastavitve starševskega nadzora.
Nato uporabnik, ki je predmet prepovedi, je preprosto označen in je aktivirana ustrezna omejitev zagona programa. Sistem bo samodejno ustvaril seznam aplikacij, ki jih je mogoče zakleniti, vendar če programa ne najdete, lahko pot prek gumba za brskanje določite sami. Toda sodeč po strokovnih nasvetih, moramo jasno razumeti, da je pomanjkljivost te tehnike ta, da lahko omejite samo začetek nameščenih aplikacij in ne tistih, ki jih uporabnik namerava namestiti, čeprav jih lahko dodate na seznam in monterje sistema Windows, če želite.

Določitev prepovedi v registru

Ko govorimo o tem, kako prepovedati namestitev programov v operacijskem sistemu Windows 7, da bi omejili zagon samih aplikacij ali namestitev sistema, lahko uporabite najmanj učinkovit način, ki spremeni spremembo, ki je posebej odgovorna za ta ključ v registru (regedit)
Ta razdelek se imenuje DisallowRun in se nahaja ob poti, prikazani na zgornji sliki. Če želite nastaviti prepoved, morate ustvariti nov parameter in podati pot do izvršljive datoteke EXE in nato znova zagnati računalnik. Opomba: za vsako aplikacijo se parameter ustvari ločeno, če je potrebno, lahko nastavite dodatne vrednosti ključev (234), vendar bo prepoved veljala za vse uporabnike, ki nimajo skrbniških pravic.

Kratek povzetek

Če povzamemo vse zgoraj navedeno, se zdi, da so mnogi to že spoznaliUvedba omejitev za izvajanje nameščenih aplikacij je najlažja, vendar daleč od najboljše rešitve. Če morate iz nekega razloga določiti prepoved nameščanja programov, je najbolje uporabiti skupinske pravilnike ali konzolo za upravljanje strojne opreme, kar potrjuje večina strokovnjakov za računalniško varnost. Vendar pa je treba dejanja s temi uredniki v vsakem primeru izvesti samo, če se prijavite v skrbniški račun ali uporabite pravico za spremembo konfiguracije. Kot outsider, lahko uporabite App Locker, vendar ukrepi z njim skoraj natančno ponovite upravljanje politik in vrvja (samo parametri so uvoženi, ni nameščen ročno), zato ni bilo upoštevano.

Sorodne publikacije