Kako onemogočiti aplikacije Windows?

Zdi se, da večina uporabnikov, ki imajo celo začetno znanje o tem, kako optimizirati delovanje operacijskih sistemov Windows, vedo, da v sistemu katere koli generacije in leta izdaje vedno obstaja veliko število nepotrebnih storitev, imenovanih ozadja, zaradi tega pogosto so skrite pred očmi uporabnika, pri čemer upravljanje s procesi ni vedno enostavno. O tem, kako izklopiti Microsoftove programe za ozadje na katerem koli operacijskem sistemu, in bo šel še dlje. Za navadne uporabnike bo na voljo nekaj preprostih osnovnih nadzornih možnosti za nepotrebne storitve, ne da bi bilo treba posegati v sistemski register ali parametre upravljanja skupinskih politik, čeprav je na tej ravni mogoče izključiti vse procese.


Zakaj moram onemogočiti programe, ki se izvajajo v ozadju?

Preden naredimo nekaj praktičnih korakov za izklop enega ali drugega procesa, naj na kratko preidemo na dejstvo, da lahko sploh izključite in za kaj bi bilo potrebno izvesti takšna dejanja. Tukaj moramo jasno razumeti, da vsaka sistemska storitev ali odjemalski program, ki teče v ozadju (skrito), uporablja sistemske vire računalniškega sistema, včasih znatno bistveno poveča obremenitev na isti osrednji procesni enoti in zaseda svoj RAM vsebuje dodatne komponente, ki so najpogosteje predstavljene v obliki dinamičnih knjižnic in vozniških storitev. Če bo končanoIzključitev neporabljenih procesov bo zmanjšala uporabo virov, kar bo samodejno povečalo produktivnost celotnega sistema kot celote.


Kar zadeva storitve same, jih lahko štejemo skoraj do neskončnosti. Kot najupečatljivejši primer lahko ciljno usmerite storitve tiskanja v ozadju, procese, ki so odgovorni za delovanje navideznega računalnika Hyper-V, oddaljeni dostop itd. Zakaj naj bodo aktivni, če uporabnik, recimo, brez tiskalnika, ne uporablja preskusa druge operacijske sisteme v virtualnih okoljih ali upravljanje oddaljenega računalnika? In to je le najmanjši del ledene gore. Dejansko obstaja veliko več takšnih storitev.

Kako onemogočiti programe ozadja pravočasno?

Zdaj pa pojdimo neposredno na glavne metode za deaktiviranje nepotrebnih uporabniških procesov, ki niso potrebni le za vsakodnevno delo, temveč povzročajo tudi veliko obremenitev strojnega dela. Če razumete, kako onemogočite programe v ozadju, je verjetno, da vsak uporabnik ve, da je v običajnem upravitelju opravil kateri koli postopek elementarno dokončan, vendar se večinoma sistemsko orodje uporablja samo za deaktiviranje aplikacij za mačka, s čimer povsem pogleda nekaj dodatnih trenutke Torej, za zagon, zaženite upravitelja opravil, "in nato na kartici procesa razvrstite vse aktivne procese, bodisi glede obremenitve procesorja, ali o uporabi pomnilnika RAM (včasih je priporočljivo, da upoštevate obremenitev na trdem disku ali na pritožbi.v omrežje). Ko bo seznam naveden v taki obliki, bo takoj postalo jasno, katere storitve so najbolj "prevladujoče". Zdaj je stvar majhna.
Uporabite meni PCM, da zrušite postopek (postavka izklopa opravila) ali ustrezen gumb. Toda daleč od vseh procesov je mogoče prekiniti povezavo, saj lahko zahtevajo posebne privilegije za njihovo dokončanje! V tem primeru zaženite novo nalogo v meniju Datoteka, vnesite "Task Manager" in ponovno izberite potrditveno polje za začetno točko opravila s skrbniškimi pravicami. Opomba: Če govorite o tem, kako onemogočiti programe v ozadju v sistemu Windows 7, lahko takoj uporabite ukazno vrstico Zaženi, ker je ukaz za zagon ukaza v imenu skrbnika v njem sprva. Toda takšna tehnika je neprijetna, ker je mogoče postopek končati le eno uro. Nekatere sistemske storitve je mogoče takoj ponovno aktivirati, druge pa bodo ponovno zagnale po ponovnem zagonu sistema.

Kako onemogočiti programe za ozadje sistema Windows, ki se samodejno zaženejo, ko prenesete kateri koli sistem?

Za izključitev zagonskih procesov, ki se začnejo z operacijskim sistemom Windows, se v večini primerov deaktivirajo v konfiguracijskih nastavitvah, do katerih je mogoče dostopati z izvajanjem ukaza msconfig.
V sistemih sedme različice in spodaj, pojdite na zavihek za zagon in odstranite potrditvena polja iz vseh razpoložljivih elementov na seznamu, pri čemer ostanejo samo storitve za osebje, ki imajo protivirusne in jezikovne vrstice (ctfmon). Posebno pozornost posvetite deaktiviranju vseh vrst modulovposodabljanje uporabniških programov, torrent programov, optimizatorjev itd.
Toda kako izklopiti programe za ozadje v Windows 10 ali 8, ker zagonski del v konfiguratorju ne deluje? Ko ga poskusite dostopiti, bo uporabnik preusmerjen na upravitelja opravil (tam so bile prenesene glavne nastavitve v teh sistemih).
Tukaj morate izvesti podobna dejanja, vendar pustite le protivirusni program, saj storitev jezikovne vrstice ni na seznamu.
Opomba: Poleg tega lahko v teh sistemih uporabite razdelek o zasebnosti v meniju možnosti, kjer morate le premakniti aktivacijski drsnik storitev v ozadju v neaktivno stanje.

Upravljanje sestavnih delov sistema

Na žalost, pri samodejnem nalaganju niso predstavljeni vsi procesi, ki jih je mogoče deaktivirati na standardni način. Nekateri programčki se tam ne pojavijo. V tem primeru morate uporabiti standardni razdelek programov in komponent na nadzorni plošči, pojdite na povezavo, da omogočite in onemogočite komponente sistema Windows, na seznamu pa odstranite oznake nepotrebnih storitev.
Tukaj lahko deaktivirate storitev tiskanja, virtualni stroj Hyper-V, brskalnik Internet Explorer, virtualne tiskalnike in module XPS in še veliko več. To lahko storite le, če ste prepričani, da komponent ni treba izklopiti.

Deaktiviranje nepotrebnih procesov prek oddelka za storitve

Zdaj pa poglejmo, kako onemogočiti programe in procese v ozadju, ki uporabljajo zato najmočnejše orodje za upravljanje je oddelek za storitve. Lahko ga pokličete z ukazom services.msc. Zaradi lažjega seznama storitev lahko razvrstite po statusu storitve ali po imenu. Tukaj je veliko več izbire. Kaj točno boste izklopili, se odločite sami. Na primer, razmislite o deaktiviranju samodejne namestitve posodobitev. Takoj opozorite, da bo morda potrebno izklopiti povezane procese, da bi nekatere storitve popolnoma in trajno prekinili! Torej, kako izklopiti Windows 10 ozadje programov, povezanih z avtomatsko iskanje in namestitev posodobitev? Če želite to narediti, morate deaktivirati štiri komponente: "Update Center" sam namestitveni moduli Windows in optimizacijo dostave.
Vnesite nastavitve za vsako storitev z dvojnim klikom ali iz menija PCM, kliknite gumb za ustavitev, v začetnem meniju nastavite neaktivno vrednost in shranite spremembe. Ne pozabite, da bo izbira katere koli druge vrste storitve še vedno aktivna in se bo ponovno zagnala v kratkem času ali po ponovnem zagonu sistema.

Onemogočanje procesov v ozadju v razporejevalniku opravil

Včasih je koristno pogledati Task Scheduler (taskchd.msc), kjer lahko najdete tudi veliko začetnih procesov.
Za začetek lahko neposredno odprete razdelek Knjižnice razporejevalnika in tam izključite nepotrebne komponente. Vendar pa lahko z globljim znanjem o upravljanju sistemskih procesov imenik namestiteWindows in tam onemogočite nekatere načrtovane naloge.

Uporaba specializiranih optimizatorjev programske opreme

Vse zgoraj navedene metode, ki uporabljajo standardna orodja Windows, je priporočljivo uporabiti ne vedno zaradi nekaterih nevšečnosti. Poleg tega je v nekaterih primerih težko jasno razumeti, kaj je mogoče deaktivirati.
Zato je priporočljivo, da se uporabljajo posebej oblikovani optimizatorji programske opreme, kot sta ASC ali CCleaner, ki imajo lastna orodja za upravljanje vseh sistemskih in uporabniških procesov. Mimogrede, v njih bo mogoče videti in onemogočiti tudi tiste storitve, ki so običajno skrite ali jih ni mogoče deaktivirati.

Kratek zaključek

S tem, kako izklopiti programe ozadja, je jasnost taka, kot bi bila. Še vedno je treba izbrati najboljši in najvarnejši način za prekinitev nepotrebnih procesov, da ne bi poškodovali sistema. Za uporabnike na nižji stopnji, seveda, lahko priporočate uporabo optimizatorjev, saj je delo z njimi lažje in varnejše. Toda z zadostnim znanjem o optimizaciji operacijskega sistema Windows ne bo nič strašnega pri uporabi orodij samega sistema, saj nekaterih procesov ni mogoče popolnoma onemogočiti niti v takšnih programih (na primer tablični računalniki Windows so šifriranje BitLockerja, ki lahko uporabijo tudi del strojne opreme Ravni modula TPM ali blokiranih primarnih sistemov BIOS /UEFI).

Sorodne publikacije