MySQL izberite izberite iz: vzorčna izjava

MySQL ima, tako kot vsi drugi sistemi za upravljanje relacijskih baz podatkov, v svoji strukturi vzorčno izjavo SELECT. To ni presenetljivo, ker podatkovne baze shranjujejo informacije predvsem in predvsem zato, da bi jih po potrebi izvlekli. MySQL izbira iz izpisa SELECT vam omogoča, da to storite na različne načine, ki zagotavljajo velik nabor orodij.

Namestitev MySQL-a

MySQL se izvaja v operacijskem sistemu Windows in pod Linuxom. Za namestitev Ubuntu MySQL je dovolj, da izvedete dva ukaza v terminalu tega operacijskega sistema: - Sudo apt-get install mysql-server. - Sudo apt-get namestite mysql-odjemalec. Za MySQL Windows je dovolj, da prenesete ustrezne namestitvene pakete iz uradne strani "DBMS" in jih zaženete.

Celotna struktura stavka SELECT

Celotna struktura v MySQL SELECT SELECT iz operaterja izgleda takole: 1. IZBIRA - imena stolpcev (polj). 2. FROM - imena tabel. 3. KJE je stanje, v katerem je vzorec izdelan. Upoštevajte, da čeprav je sintaksa jezika SQL občutljiva na velike in male črke, se zdi dobro pisati operaterje in rezervirane ključne besede (FROM, WHERE itd.) Z velikimi črkami, imena tabel in njihovih stolpcev pa so majhna. Na sliki spodaj je prikazan najpreprostejši primer uporabe operaterja MySQL, ki ga izberete v SELECT.


Zvezdica za besedo SELECT je analog ključne besede ALL in pomeni, da morate izbrati vse stolpce iz podane tabele. Če vas zanimajo le nekatera polja tabele, jih je treba na ustrezno mesto določiti z vejico. Enako velja za imena tabel - če jih je več, jih navedite skozi vejico.

Uporaba WHERE

Očitno si ne morete pomagati, vendar opazite, da v prejšnjem primeru ni ključne besede WHERE - ker v tem primeru nam to ni potrebno. Ta operater je neobvezen in obstaja veliko takšnih neobveznih stavkov SELECT, vendar malo kasneje o njih. Če dodamo po imenu tabele WHERE in kateri koli pogoj, na primer type = 'dog', potem v dobljenem vzorcu dobimo samo eno vrstico z učencem po imenu Edison. Spodnji primer prikazuje primer. Ne bodite pozorni na operaterja ORDER BY, tu ne igra nobene vloge in bo malo kasneje.


Treba je omeniti, da po tem, ko lahko tudi napišete več pogojev, ne več pa z vejico. V ta namen morate uporabiti ključne besede, kot sta AND ali OR. Vse je odvisno od tega, kako je treba spoštovati vaše pogoje. Če vas zanima rezultat, ki izpolnjuje vse pogoje, ki jih določite, potem mora biti med njimi AND in če mora rezultat ustrezati vsaj enemu od njih, uporabite OR.

Stavek ORDER BY

Omenili smo, da poleg izjave WHERE v izjavi SELECT obstaja še veliko drugih ključnih besed, ki lahko v določeni situaciji manipulirajo nastali vzorec. Eden od teh "ključev" je ORDER BY. Omogoča razvrščanje rezultatov vzorca po določenem polju, bodisi naraščajoče ali padajoče. To naredite tako, da podate ime stolpca, za katerega morate razvrstiti podatke. Pomembno je, da se držite več pogojev: prvič, ime, podano v operaterju ORDER BY, mora biti prisotno inv SELECT samem; druga - ORDER BY mora biti postavljena na samem koncu zahteve.
Privzeto se razvrščanje izvede v naraščajočem vrstnem redu (ASC), vendar če želite razvrstiti rezultat, zapišite po imenu polja namesto ASC ključne besede DESC.

Zaključek

Med glavnimi, vendar ne vsemi orodji operaterja MySQL smo izbrali iz. Poleg tega ima SELECT še veliko drugih funkcij, ki omogočajo fleksibilno in učinkovito pridobivanje podatkov iz baze podatkov.

Sorodne publikacije