Windows Alternative: kaj lahko zamenjam?

Dejstvo, da se družina operacijskih sistemov Windows pritožuje na navadne uporabnike in sistemske administratorje, ni nikomur skrivnost, saj se OS nenehno sooča z nekaterimi nepredvidljivimi težavami, ki jih je treba rešiti zelo dolgo in dolgočasno. dokazati, da so na splošno nepremostljive. Nekateri se umirijo s tem stanjem, v večini primerov preprosto večkrat namestijo sistem. Drugi (pametnejši) so začeli iskati alternativo Windows. Kako upravičeno in tako slabo je z najbolj "Microsoft OS nadaljnje in poskusite rešiti.

Kaj uporabnikom in skrbnikom v sistemu Windows ni všeč?

Začnimo z, morda, kratkim opisom glavnih težav sistema Windows, zaradi katerih obstajajo pritožbe, ki imajo za posledico padanje ocen in samo programsko opremo. Prvič, kljub stalnim trditvam Microsoftovih strokovnjakov o varnostnih izboljšavah, ki jih sprosti operacijski sistem, in njihovi polni podpori razvijalca, je sistem nenehno v nevarnosti. Večina izdanih posodobitev je namenjena le popravljanju lukenj ali lukenj, skozi katere prodirajo virusi (na žalost je bilo ustvarjeno največje število virusov in ustvarjeno točno v sistemih Windows). Drugič, sistemsko orodje Windows je dovolj omejeno, zato je treba nekatere pomembne operacije izvajati v programski opremi drugih proizvajalcev, ki je pogosto nezdružljiva s samimi sistemi ali morda ne deluje pravilno. Tretjič, tudi strežniške različice stabilnosti v NTdelo se ne razlikuje, da ne omenjam sprememb na namizju. Nazadnje, nekateri vgrajeni programi, kot je "Explorer", so po mnenju mnogih strokovnjakov zelo neprimerni za uporabo in, kot pravijo, niso stali poleg drugih programskih izdelkov tretjih oseb. Kljub temu je Office, ki je bil med prvimi v razvoju programske opreme v tej smeri, še vedno med najboljšimi paketi za delo z vsemi vrstami dokumentacije, čeprav nekateri iščejo popolno zamenjavo.


Alternativa Windows Explorer: kaj je bolje izbrati?

Najprej je treba spomniti na upravitelje datotek, ki ne pomenijo le resne konkurence z vgrajeno aplikacijo Windows, ampak tudi v mnogih vidikih jasno presegajo. Običajno se kot alternativa Windows Explorerju priporoča uporaba več priljubljenih programov, med katerimi primarno sodijo aplikacije, kot so Total Commander, Windows Commander in FAR Manager.
Vsi v večini primerov imajo vmesnik Norton Commander z dvema konzolama, ki je bil uporabljen v starejših sistemih DOS.
Samo prva dva pripomočka imata jasno izraženo grafično lupino, tretji pa natančno ponavlja Norton. Funkcionalnost teh programov je veliko večja, saj imajo tudi skrbniška orodja in zmogljivejše vgrajene arhiverje ter orodja za delo z diskovnimi particijami in ukazno konzolo ter orodja za obnovitev datotek ali dostop do določenih komponent in medijev za odpravljanje težav velikodrugo Predvideva se, da je izvajanje najbolj primitivnih dejanj, kot je kopiranje ali premikanje datotek in imenikov na drugo mesto, bolj priročno.


Orodja za upravljanje

Prvič, pri obravnavanju takšnih sredstev veliko uporabnikov posvečajo pozornost pripomočkom za delo z diskovnimi particijami, ob upoštevanju, da je zbirka orodij sistemov Windows nedelujoča. V tem pogledu so najbolj priljubljeni programski izdelki Acronisa in AOMEI, v katerih so vse operacije potekale enostavneje in bolj intuitivno. Nekateri pripomočki lahko ustvarijo zagonske diske, ki se na primer uporabljajo za namestitev sistema, ki ni Windows, ali za delo s trdimi diski in logičnimi particijami brez prenosa glavnega operacijskega sistema. Prav tako se pojavijo pritožbe o razvpiti "Scheduler", ki pogosto ne ustreza zahtevam uporabnikov. Najboljša alternativa za Windows Task Scheduler, po mnenju velike večine strokovnjakov, je programska oprema s splošnim imenom CRON.
Ta programček je prosto porazdeljen, ima vmesnik GUI, deluje v operacijskem sistemu Windows na Linuxu, ima precej bolj subtilne nastavitve in razširjeno paleto funkcij, kar vam omogoča tudi vodenje programov drugih registriranih uporabnikov v ozadju brez neposrednega prijavljanja v njihove račune ali brez zahteve. dostopnost skrbniških pravic. Sredstva za oskrbo sistema so prav tako predmet zaslužene kritike. Ista orodja za brisanje, preverjanje in defragmentiranje diskapogosto nadomeščajo napredni programi za optimizacijo, med katerimi so še posebej priljubljene javne storitve, kot so CCleaner, ASC in podobno.

Alternativa uradu Windows

Kar se tiče pisarniškega paketa, je njegova glavna pomanjkljivost ta, da ni prostih različic tega značaja. Paket je precej poceni, včasih pa ga je treba nezakonito aktivirati z uporabo različnih aktivatorjev, kot je KMSAuto Net. Poleg tega se za Urad stalno posodabljajo in dopolnjujejo, zaradi česar se nekatere različice paketa med seboj razlikujejo glede načinov klicanja enega ali drugega orodja, ukazi ali potrebna sredstva dela pa so skriti tako globoko, da jih brez posebnega znanja lahko najdemo težko je.
Tukaj je najboljša alternativa za urad Windows - paket OpenOffice.org, ki je popolnoma brezplačen, ima najmanj (če ne velike) funkcije in je veliko enostavnejši za uporabo. Prej so bili prednostni paketi Lotus, vendar je danes pomembnost njihove uporabe očitno dvomljiva.

Najboljši alternativni operacijski sistemi

Nazadnje, poglejmo izbiro operacijskega sistema, če se uporabnik iz enega ali drugega razloga odloči, da ga sploh ne bo. Kaj bi raje v tej situaciji, saj veliko ljudi želi sistemski vmesnik, ki je podoben Windows, spretnosti ni bilo treba kupiti še enkrat? Tukaj bo kdo rekel, da je čas za Linux, še posebej, ker so ti sistemi, za razliko od "jabolka", običajniRačunalniki s standardnimi računalniki so nameščeni brez težav. Kljub vse večji priljubljenosti takšnih distribucij, lahko najdete veliko alternativ za Windows, med katerimi je mogoče razlikovati med naslednjimi sistemi:

 • Os chrome;
 • Syllable OS;
 • Fedora;
 • Remix OS;
 • ReactOS in "os" (ruski razvoj);
 • OpenSUSE;
 • FreeBSD, itd.
 • Distribucije Linuxa

  Med vsemi spremembami prosto distribuiranih Linux sistemov so Ubuntu in Debian še posebej priljubljeni.
  Na splošno, absolutno vsi operacijski sistemi tega razreda, na prvem mestu privabljajo uporabnike brez naprednih funkcij ali enostavnosti uporabe (razen ukazne konzole ali skrbniških orodij) in dejstva, da niso dovzetni za delovanje virusov, ker je register kot tak v odsotni so. Takšne sisteme namešča vsak "železo", na katerem je Windows prvič delal. Če greste v nekatere nastavitve in trdo delate v okoljih GNOME in KDE, se njihova zmogljivost lahko znatno poveča, kar lahko takšne sisteme še izboljša kot Mac OS X in celo namestijo vse programe, ki so namenjeni za Windows, da so v njihovem okolju. .

  Os chrome

  Ta operacijski sistem, kot si lahko že sam uganil po imenu, je neposredna alternativa Windowsu, ki ga je ustvaril informacijski velikan Google, katerega strokovnjaki so ime OS vzeli iz istega brskalnika.
  Za ta programski izdelek je značilna nizka poraba sistemskih sredstev, vendar je osredotočena predvsem na zagotavljanje priročnega in varnega brskanja po internetu. Ampak tu je očiten plus v tem sistemulahko namestite in izvajate vse aplikacije, zasnovane za mobilne naprave, ki temeljijo na Androidu. Lahko pa uporabite sistem Remix OS, ki temelji na jedru Android, vendar bo kromiran OS nekaj izgubil.

  Syllable OS

  Ta sistem lahko imenujemo tudi določena alternativa Windows, vsaj zato, ker njegova grafična lupina zelo spominja na stare sisteme Windows. Njegove glavne prednosti so najhitrejši prenos (ne več kot deset sekund) in niz nameščenih programov.

  Fedora

  Imamo še en sistem, ki ima najmanj nastavitev in precej veliko "šivanih" aplikacij. Na nek način spominja na Linux-sistem, ki je zasnovan z vizualnim okoljem GNOME, ima lastno shrambo v oblaku, je popolnoma preoblikovan in deluje precej pametno.

  ReactOS in Axis

  Ta dva sistema je mogoče imenovati polnopravna in zelo konkurenčna ruska alternativa Windows.
  V prvem sistemu naj bi delali strokovnjaki, ki so si zadali nalogo v smislu konkurence z Microsoftom, zato se je sistem na Windows pojavil zelo podoben, vzel iz operacijskega sistema Windows veliko elementov vmesnika in upravljanja ter lahko delo z vsemi aplikacijami, ki so nameščene v sistemu "microsoft" (poleg tega je popolnoma brezplačen). Drugi OS je nekakšen Linux, vendar je bil razvit na podlagi Linux CentOS in Fedora. Ko je bil ustvarjen, so razvijalci popravili več tisoč napak, ki temeljijo na sistemih, vendar so svoj programski izdelek usmerili predvsem v uporabovelikih podjetij.

  OpenSUSE

  Ta sistem se pogosto imenuje alternativa Windows 7, čeprav ni podoben videzu in občutku Linuxa. Privzeto uporablja nevsiljive zelene tone. Orodje je videti precej prepričljivo, OS pa ima več sprememb, vključno s korporativnimi, in različico za razvijalce.

  FreeBSD

  Končno, obstaja še en operacijski sistem, ki lahko tekmuje ne samo z operacijskim sistemom Windows, ampak tudi z računalniki Mac (zgleda kot "jabolčni" sistemi).
  Ta sistem UNIX je večinoma namenjen uporabi na strežnikih, podpira okolja GNOME, KDE in Xfce. Ampak to je zanimivo: mnogi strokovnjaki trdijo, da jih je Apple, ko je ustvarjal svoje "operacije", izrecno kopiral iz tega sistema, saj lahko pri pregledovanju kode najdete cele dele, ki ste jih vzeli iz FreBSD. Grobo rečeno, ta OS je postal osnova za ustvarjanje "Mac" sistemov, ki jih lahko v nekem smislu imenujemo tudi najbolj naravni plagiat.

  Sorodne publikacije