Tranzitni "Clopic": tehnične specifikacije

Zelo preprosto oblikovno, oddajno-sprejemni oddajnik "Clopic" se izvaja izključno na elementih diskretnega tipa. Idealen je za delo v radioamaterskih razponih v načinih CW, SSB in QRP (ključ). Ima funkcijo, imenovano PSK. Z njegovo pomočjo lahko transceiver zaženete kot stacionarni oddajnik, ki ga priključite na osebni računalnik. Lahko celo rečemo, da bo neke vrste SDR-oddajnik.

Značilnosti oddajnika

Zasnova ima dokaj majhno število elementov, kar lahko imenujemo glavna prednost naprave. In treba je opozoriti, da naprava nima čipov, vse je zgrajeno na kaskadah tranzistorjev. In to daje velik plus - lahko preprosto posežete v skoraj vsak del tokokroga in zamenjate enega ali dva tranzistorja za povečanje moči naprave.


Da bi oddajnik "posnetek" z lastnimi rokami lahko celo novice radio amater. Poleg tega je priporočljivo za ponavljanje vsem tistim, ki poskušajo spoznati lepoto radijske postaje. Najmanjše število elementov za navijanje, ki zahtevajo prilagoditev, olajšajo delovanje naprave. Preklopni načini sprejemanja in prenosa se poenostavijo do največje vrednosti z uporabo samo enega releja. Lahko pa ga tudi izklopite, nastavite gumb ali pedal.

Značilnosti oddajno-sprejemnega vezja

Zelo visoka stopnja varčevanja z energijo - naprava lahko deluje tudi, ko napajalna napetost pade na 6 Volt. Res je, da lahko samo sprejemni traktza normalno delovanje. Ampak to je še vedno velik plus pri uporabi oddajnik v izvirnem načinu. Vezje oddajno-sprejemne enote je izdelano z eno vmesno frekvenco. Obstaja več vrst diagramov, lahko uporabite vozlišča z drugimi elementi v načrtovanju, ni treba slediti standardu.


Na sliki je prikazano vezje "Posnetek". Tiskana vezja se lahko izdelajo ročno ali preko programov za osebni računalnik. Shema vsebuje označbe naslednjih vozlišč:
 • Glavna pot obrata (vključuje RANGE-1 RECTRA-2 URCH).
 • Ojačevalnik zvočne frekvence.
 • PDF.
 • Avtomatska regulacija ojačanja.
 • Ojačevalec mikrofona.
 • Telegrafski ključ.
 • CO in VOX.
 • Če pogledamo diagram, lahko vidimo, da je v načrtovanju več žetonov, vendar so vsi nameščeni v bloku ULF.

  Podatki o navijanju transformatorskih tuljav

  Nekaj ​​o previjalnih elementih:
 • Transformatorji širokopasovnega tipa T1 T2 T8 so ožičeni z žico PEV-015 na obročke iz ferita s 600 N velikostjo K7х4х2. Žice so rahlo zvite - ne več kot tri pletenine na centimeter. Skupno število zavojev je 1518.
 • T7 na obroču K10h6h5 je ista žica, vendar prepustnost 1000 M. Žica je zložena v en sloj in celoten prostor je napolnjen.
 • T3-T6 se izvajajo na istih obročkih kot T1 T2 T8. Tudi največ 18 zavojev, vendar morate narediti povprečni zaključek - začetek enega navijanja, da se povežete s koncem drugega.
 • L1 - petindvajset krogov blagovne znamke PEL-01. Okvir 5 mmnastavitev jedra tip RB-9 (oklepno), rezbarsko M3. Vedno uporabljajte aluminijast zaslon.
 • Način sprejema

  Na izhodu pasovnih filtrov se na mešalniku, zbranem na diodah, pojavi signal. Na drugem vhodu tega mešalnika prejmemo signal iz CTI. Za oddajno-sprejemno enoto "Clopic" se uporabljajo le klasične sheme vozlišč. Potem se signal prenese na RANGE, ki je zgrajen na dveh tranzistorjih - VT1 in VT2. Kot kaskadno obremenitev se uporablja kvarčni filter. S svojo pomočjo zagotavljajo sosednje kanale selektivnost sprejemnega dela.
  Potem signal preide v drugo kaskado RANGE, ki se izvaja tudi na dveh tranzistorjih - VT3 in VT4. Kot obremenitev se uporablja drugi kvarc. Potem ojačani signal gre na drugo kaskado RANGE, ki se izvaja na tranzistorjih VT5 in VT6. In šele po tem na krožni mešalnik, zgrajen na diodah. Isti mešalnik prejme signal, ki ga proizvaja referenčni kvarčni oscilator (zbran na tranzistorju VT10).

  AGC in ULF

  Izhodna pipa je že izravnana z nizkofrekvenčnim signalom (zvokom). In to je preko releja, ki se prenaša na UZCH, ki je v klasični shemi sestavljen na čipu, kot je LM386. To je razširjen mikročip, ki se uporablja v različnih napravah za ojačanje. Ima zelo dobro občutljivost, nizko raven hrupa, visok dobiček. Resistor R32 je nastavljen tako, da prilagodi glasnost na vhodu ojačevalnika.
  Izhod je preprosta slušalka za osebno uporaboračunalnik z dvema zvočniki. Shema avtomatskega krmiljenja pridobivanja temelji na:
 • kondenzatorjih C24 in C28.
 • Diode VD9 in VD10.
 • Upor R26.
 • Tranzistor VT9.
 • Shema AGC je zelo enostavna, vendar ima visoko učinkovitost, omogoča udobno poslušanje radijskih postaj na ravni hrupa v zraku do +40 dB (po S-metru). AGC začne delovati samo signale s silo več kot 7. Tudi šibke radijske postaje se preprosto "berejo". Pri projektiranju S-meter je bil uporabljen ojačevalnik, ki je bil izveden na tranzistorju VT11 - na izhod njegovega vtičnega mikropermpermetra, ki ima tok največjega odstopanja 200 mA.

  Način prenosa

  Prosimo, upoštevajte, da lahko za proizvodnjo kupite poseben komplet. Oddajnik "Ura" ima eno lastnost - vse kaskade reke, ki so v njej, so reverzibilne. Delajo tako na sprejem kot na prenos. V prvotni zasnovi so uporabljeni trije elektromagnetni releji, označeni na tokokrogu K1-K3. Kontaktni releji K1.1 spreminjajo smer signala po kaskadah omrežja.
  Ampak kontaktna skupina K3.1 napaja mikrofonski ojačevalnik. Hkrati se izklopijo PPS, ULF in S-meter. Sedaj se signal premika v naslednji verigi:
 • Iz ojačevalnika mikrofona, ki je sestavljen na tranzistorjih VT7 in VT8 s kontakti releja K2.1 na obročnem mešalniku, sestavljenem v polprevodniških diodah. Mešalnik deluje kot uravnotežen modulator.
 • Poleg tega signal, ki ga potisne nosilec, prehaja skozi tri kaskade MREŽE. ZaS pomočjo dveh kvarca je dodeljen potreben stranski trak. To pomeni, da nastane signal SSB.
 • S pomočjo mešalnika, izdelanega na polprevodniških diodah VD1-VD4, se nosilec prenese na nosilno frekvenco. DFT, ki se uporablja pri sprejemanju in prenosu, uporablja isto.
 • Nosilec se lahko uravnava v uravnoteženem modulatorju z nastavitvijo upora R20. Včasih so za globlje zatiranje nameščeni dodatni kondenzatorji tipa (vzporedno z že nameščenimi). V članku je predstavljena podoba oddajno-sprejemnega oddajnika "Clopic", njegova glavna shema pa je podrobneje obravnavana. Treba je opozoriti, da se lahko tranzistorji v visokofrekvenčnem delu uporabijo močnejši za doseganje maksimalnega obsega radijskih komunikacij.

  Sorodne publikacije