Kako izvedeti ime matične plošče: najlažji način

Matična plošča je glavni element računalnika, na katerem temelji celoten sistem. Vse komponente so povezane z njo. Zato je zelo pomembno razumeti, kako najti ime matične plošče, tako da ne boste imeli težav pri posodabljanju sistema. To lahko storite na več načinov.

O matični plošči

Preden se naučite, kako si ogledate lastnosti računalnika v operacijskem sistemu Windows 10 ali katerem koli drugem OS, morate razumeti, kaj zahteva. Motherboard - osnova za gradnjo modularne opreme. Platforma vsebuje potrebne elemente, ki pomagajo računalniku pri izvajanju nalog. Kot pri vseh dodatkih lahko matična plošča ima različne proizvajalce in so različni modeli. Zato morate pri izbiri nove komponente razumeti združljivost. Če želite to narediti, morate razumeti, kako se naučiti ime matične plošče.


Elementi matične plošče

Platforma vsebuje glavne elemente in tiste, ki jih uporabnik uporablja za upravljanje sistema. Na matični plošči lahko vidite priključke za CPU in RAM. Pomembni elementi so mikrovezja: južna in severna mesta. Obstajajo tudi boot ROM-i, krmilniki pnevmatik in njihove razširitve, kot tudi veliko število vrat in vmesnikov za povezovanje naprav drugih proizvajalcev. V že zaključenem sistemu na matični plošči mora biti procesor, vsaj en modul RAM-a, če je potrebno, grafična kartica in preko SATA priključena na pogon. Prav tako lahko nekateri uporabniki povežejo zvočno ali omrežno kartico. Čeprav praktičnovse nove platforme imajo vgrajene komponente za zvok in internetno povezavo.


PC značilnosti

Kako si lahko ogledate lastnosti računalnika v sistemu Windows 10? Najpreprostejša možnost je: pojdite na "Moj računalnik", pritisnite PCM preko prostega območja in izberite "Lastnosti". Naslednji podatki o uporabljenem čipu so količina OPERATING pomnilnika, vrsta sistema in njegova različica.
Za mnoge pa so te informacije zelo majhne. Če želite dobiti podatke o novem računalniku, morate v sistem pogledati še globlje. Najlažji način namestitve dodatne programske opreme, ki zbira vse statistične podatke o računalniku. Poseben program je AIDA. To vsestransko orodje pomaga zbirati ne samo informacije o matični plošči, temveč tudi druge podrobnosti. Programska oprema zbira podatke o PROCESSOR, RAM, trdi disk, grafično kartico in platformi. Poleg tega so podatki tako razporejeni, da večina običajnih uporabnikov ne bo niti razumela o čem gre. Toda iskanje pravilnih informacij med številnimi številkami in naslovi je enostavno.

Opredelitev matične plošče

Kako izvedeti ime matične plošče? Ta težava je precej pogosta, ker uporabnik morda ne ve, kakšna tabla je nameščena znotraj ohišja, tudi v primeru neodvisne zbirke. Zato, ko je treba nadgraditi računalnik, posodobiti BIOS ali, da bi se spopadli s sistemskimi težavami, je nujno poiskati ime platforme. V tem primeru obstaja več načinov za obvladovanje tega problema. Nekateri so preprosti, drugi zahtevajo določeno znanje od uporabnika. Med njimiGlavne možnosti za določitev platforme novega računalnika so:
 • Vizualni pregled.
 • Informacije v Bio.
 • Uporaba vgrajenih sistemskih pripomočkov.
 • Programi tretjih oseb.
 • Vizualni pregled

  Ta možnost je najpreprostejša in na videz prva, ki mi pride na misel. Ampak ponavadi se uporablja v zadnjem trenutku, saj veliko uporabnikov za to leno onemogoči računalnik, dobi primer in ga odpre. Toda tako ali drugače lahko vidite ime modela in proizvajalca.
  Če želite to narediti, izklopite računalnik, če je vklopljen. Po tem morate izklopiti stikalo na hrbtni strani ohišja. Nato morate onemogočiti vse naprave, ki so povezane z računalnikom. Če se želite znebiti nepotrebne elektrike na plošči, morate večkrat pritisniti na gumb za vklop računalnika in jo pritisniti nekaj sekund. Zdaj lahko odprete eno od stranskih pokrovov ohišja. Vse je odvisno od tega, na kateri strani je plošča privita. Kje iskati matično ploščo? Ponavadi je prikazana na deski z belimi velikimi črkami. Zato je težko ne opaziti. Običajno je dovolj, da razmislite o pozornosti, da si ogledate napis. Nima določene lokacije. Ponavadi ga proizvajalec namesti na brezplačno platformo. Nato lahko posnamete sliko ali ponovno napišete ime, da najdete celoten model modela na internetu. Toda kaj storiti, če računalnik ni nov in je napis iz neznanega razloga slabo viden ali popolnoma izbrisan?

  BIOS

  Lahko se obrnemo še naprejv Osnovni vhodno /izhodni sistem. To je tisti, ki prenese podatke o matični plošči na začetku prenosa sistema. To storite tako, da ponovno zaženete ali vklopite računalnik. Med začetnim zagonom se bo pojavil zaslon. V tem trenutku lahko na tipkovnici pritisnete gumb "Premor". Zaslon bo zamrznil, da boste lahko videli potrebne informacije.
  V tem primeru lahko uporabnik naleti na nekaj težav. Na primer, obstaja verjetnost, da bo matična plošča Gigabyte ali drugega proizvajalca prikazana samo z imenom blagovne znamke, pod katero je prišla. Drugih podatkov ni mogoče pridobiti. V tem primeru lahko poskusite preklopiti v BIOS. Vsaka platforma ima lastno prilagoditev, kateri gumbi so odgovorni za določene funkcije ob zagonu. Zato morate po vklopu skrbno prebrati zaslon, da poiščete kombinacijo ali gumb, ki vam bo pomagal iti v BIOS.
  Toda tukaj lahko uporabnik naleti tudi na nekatere težave. Na primer, v starejši različici Bios se informacije o platformi redko pojavljajo. Določite lahko samo proizvajalca. Če je posodobljena različica nameščena, obstaja velika verjetnost, da boste našli potrebne podatke. Poleg tega s tem ne bo nobenih težav, ker je že ruska lokalizacija storitve.

  Vgrajeni pripomočki

  Če prejšnji dve možnosti nista dali rezultata, poskusite najti ime matične plošče. Kako to storiti z vgrajenim pripomočkom za Windows? Uporabiti morate ukazno vrstico. Uporabite lahko tudi msinfo32. Najnovejša različica vam bo pomagala pridobiti naprednejše informacije o sistemu.

  Ukazna vrstica

  To jeprva možnost, ki vam bo pomagala razumeti ime matične plošče. Glede na to, kateri operacijski sistem je nameščen, morate uporabiti določene kombinacije ali imena te možnosti. V operacijskem sistemu Windows 7 je na primer dovolj, da v iskalni niz vstavite ukazno vrstico, da odprete ustrezno storitev. V 10. različici operacijskega sistema je bilo ime te možnosti spremenjeno v Windows PowerShell. Zato morate vnesti ime iskanja. Ime matične plošče iz ukazne vrstice je mogoče pridobiti z uporabo ukaza produkta wmic. Samo pritisnite Enter. Na ta način se lahko naučite ime platforme. Problem pa je, da ta ukaz ne daje podatkov o proizvajalcu. Da bi jih dobili, morate uporabiti wmic baseboard dobili proizvajalca. Na ta način dobite blagovno znamko, pod katero je platforma izdana, in njen model.

  Informacije o sistemu

  Nato lahko uporabite vgrajeno storitev "Sistemske informacije". Pomaga pri zbiranju informacij o platformi in njenih komponentah. Ta metoda pomaga uporabnikom operacijskega sistema Windows 7 in 8. Za začetek morate priklicati zahtevano pogovorno okno. Če želite to narediti, uporabite kombinacijo Win + R. Win - gumb na tipkovnici z emblemom operacijskega sistema. Vnesete lahko tudi iskanje "Run" in odprete želeno pogovorno okno.
  Za informacije o matični plošči podjetja Gigabyte ali drugega proizvajalca preprosto vnesite vrstico msinfo32 brez narekovajev. Nato pritisnite "OK". Novo pogovorno okno bo prikazalo veliko informacij. Na kaj morate biti pozorni? V vrstici "Proizvajalec" in"Model". Običajno so tukaj prikazane informacije o blagovni znamki platforme in njenem modelu. Za več podrobnosti boste morali iti v programsko opremo drugih proizvajalcev.

  Podatki DirectX

  Zahvaljujoč temu viru je prav tako lahko pridobiti potrebne sistemske podatke. V ta namen uporabite kombinacijo tipk Win + R in vnesite dxdiag. Odprlo se bo "Diagnostično orodje DirectX". V prvem zavihku »Sistem« bodo prikazane vse informacije o računalniku. Najprej bodo določeni čas in datum ter ime računalnika. Po prikazu informacij o operacijskem sistemu: različica in bit. Spodaj je jezik sistema. Toda ta vrstica prikazuje informacije o matični plošči.
  Proizvajalec računalnika je proizvajalec platforme, model pa je model matične plošče. Spodaj so podatki BIOS-a. Vsebuje tudi informacije o procesorju, pomnilniku, swap datotekah in različicah DirectX.

  Programi

  Če informacije o tem, kje videti matično ploščo v računalniku, niso prinesle želenih rezultatov, lahko namestite pomožni program. Takšni pripomočki so zelo koristni za sistem. Uporabljajo se lahko ne le za zbiranje informacij, temveč tudi za sistemsko diagnostiko. Mnogi od teh programov vam pomagajo pri zbiranju poročil o napakah in ponujanju rešitev ali pa se sami odločate o njih. Utilities:
 • Speccy;
 • AIDA64;
 • CPU-Z.
 • Speccy

  To je preprost in preprost pripomoček, ki takoj posreduje informacije o platformi na glavnem zaslonu. Program vsebuje informacije o operacijskem sistemu, pomnilniku, grafični kartici, procesorju,pomnilnika in matične plošče. Vendar so podatki tukaj glavni, zato za razširjeno statistiko morate iti na ustrezen razdelek.
  Z izbiro "Sistemske plošče" bo uporabnik vedel za proizvajalca, model, različico. Obstajajo razširjeni podatki o severnem mostu: proizvajalec, model in revizija. Isti podatki se zbirajo o južnem mostu. Temperatura sistema je prikazana spodaj. Torej so vse informacije o vtičnici matične plošče tukaj. Speccy zagotavlja bios in napetostne podatke za vsak element platforme. Tu si lahko ogledate število vmesnikov na tabli. Program lahko namestite z uradne strani.

  AIDA64

  Verjetno najbolj priljubljen program, ki pomaga zbirati vse sistemske podatke. Prej je bil znan pod imenom Everest. Ta programska oprema ni brezplačna, toda tudi njena preizkusna različica vam bo omogočila, da ugotovite vse sistemske statistike. Vključno s pomočjo za iskanje modela matične plošče. Da bi zbrali potrebne informacije, pojdite na vrstico "Sistemska plošča". Tu so informacije o lastnostih platforme, njenem modelu, podatkih o pnevmatikah in pomnilniku.

  CPU-Z

  To je majhna programska oprema, ki je brezplačna. Na splošno je namenjen zbiranju podatkov o procesorju. Poleg tega lahko najdete informacije o matičnih ploščah in RAM-u. Če želite najti ime platforme, pojdite na zavihek Mainboard. Proizvajalec matične plošče v tem primeru bo naveden v vrstici Manufacturing, in model - Model.

  MacOS informacije

  Toda Windows ni edini sistem, na katerem lahko računalnik temelji. Veliko ljudi dela z izdelkiApple. V tem primeru lahko poiščete tudi ime matične plošče. To storite tako, da poiščete podatke serijske številke. Ko prejmete zahtevane številke, morate iti na poseben vir. Najprej pa morate vedeti serijsko številko. V ta namen pojdite v meni PC "O tem Macu". Na dnu boste opazili serijsko številko. Potrebno ga je preiskati za nadaljnjo identifikacijo platforme. Zdaj morate iti na spletno mesto Powerbook Medic. Tukaj morate v iskalno vrstico vnesti serijsko številko. Na spletnem mestu boste našli vse informacije o sistemu. V Deli (komponente PC) morate najti niz Logic Board. Model platforme bo takoj naveden v prvem stolpcu.

  Sorodne publikacije