Kako izvedeti vtičnico matične plošče: navodila

Pri prevajanju ali nadgradnji računalnika mora vsak uporabnik vedeti, kako najti vtičnico na matični plošči, saj brez te informacije preprosto ne bo mogel prevzeti pravilnega procesorja, RAM-a in celo grafične kartice, saj ga je treba prevzeti v okviru zmogljivosti procesorja. Nekateri na splošno ne vem, zakaj nekateri procesor prihaja z matično ploščo, vendar ne kaj. Za to potrebujete tudi vtičnico - mesto namestitve procesorja na matično ploščo računalnika. Oštevilčenje oštevilčenih vtičnic.


Kako najti vtičnico na matični plošči?

Te informacije lahko naučite na različne načine. Začnimo z najpreprostejšimi in najbolj očitnimi. Za to potrebujemo nekaj orodij in programov: križni izvijač, navodila za matično ploščo in procesor, program Aida64 ali Everest. Najlažji način za iskanje vtičnice za matično ploščo je uporaba navodil. Če imate shranjeno škatlo (in jo morate shraniti, drugače ne bo garancijskega servisa), jo vzemite in poiščite tehnično specifikacijo besedne vtičnice. Nasproti tej besedi bo stala oznaka, ki jo potrebujemo. Določite lahko tudi vrstico procesorjev, ki je primerna za to vtičnico. Če pa ni navodil, obstajajo druge možnosti.

Oglejte si vtičnico znotraj ohišja

Vzemite izvijač in odstranite pokrov ohišja. Tam boste takoj videli matično ploščo, na kateri bo napisano ime. Obiščite uradno spletno stran proizvajalca, poiščitePlačajte z istim imenom na svoji spletni strani in tam, poglejte specifikacije. Vtičnica bo označena kot ena od prvih značilnosti.


Težko si je predstavljati, da matična plošča ne bo imela imena, čeprav je tako, je še vedno mogoče vedeti, kateri vtič je na matični plošči. Ampak za to, morate odviti še 4 dodatne vijake. Torej, recimo, da ste odstranili naslovnico primera, vendar niste našli imena na tabli. Pogosto proizvajalci usmerijo vtičnico blizu mesta namestitve procesorja. Zato izvijač odvijte vijake, ki držijo ventilator in hladilni radiator. Procesorju se ni treba dotikati - pustite, da stoji samostojno. Ob njem bo prikazana vtičnica. Zapišite si na list papirja in vstavite radiator z ventilatorjem nazaj.

Kako izvedeti vtičnico matične plošče prek Aida64?

Obstajajo različne različice programa Aida64, vključno s plačanimi in brezplačnimi. Prišli bomo do najlažje brezplačne različice, ki jo lahko prenesete z uradne strani. Lahko pa najdete tudi brezplačno in polno verzijo na torrentih, čeprav je za naš cilj primeren tudi brezplačen program s skrajšano funkcionalnostjo. Recimo, da ste prenesli in namestili program Aida64. Zaženite jo in izberite "Sistemska plošča" na levi strani menija. Odprla se bo nova podružnica. V njej ponovno pritisnite na "System Board", in program bo pokazal vse informacije o matični plošči. "Število CPU vtičnic" bo nastavljeno na "1" nasproti vrstice in določena bo naslednja vtičnica. Na primer, lahko obstaja vrednost "1 LGA1155", kjer številka označuje razpoložljivo vtičnico, in "LGA1155" jeneposredno vtičnico.

Uporabljamo Everest

Program Everest lahko uporabite namesto Aida64. Ampak kako najti vtičnico za matično ploščo prek Everesta? Vrstni red delovanja bo približno enak, saj je program Everest nekoliko drugačen od Aida64, tudi vmesnik je enak. Če Aida64 ne najdete in namestite iz kakršnega koli razloga, potem je povsem mogoče uporabiti Everest. Tukaj postopek ne bo drugačen. Zaženite program in izberite "Sistemska plošča" na levi strani menija - "Sistemska plošča". Polje "Fizične informacije o sistemu" ima vrstico "Število CPU vozlišč", pred katero je vedno označena vtičnica matične plošče. Še enostavnejši je program Cpu-z. Prav tako se prosto distribuira na spletu. Prenesite ga, ga zaženite in izberite polje paketa, podan bo vtičnica. Vsak od predlaganih programov bo natančno določil to značilnost. Zdaj veste, kako najti vtičnico na matični plošči in lahko izberete pravi osrednji procesor namesto starega. Seveda bi bilo lepo napisati nasvete o izbiri procesorja, vendar je to tema posebnega članka.

Kaj se bo zgodilo, če se vtičnica ne upošteva?

Vtičnica je priključek na matični plošči, kjer se bo priključil sam procesor. Preden jo izberete in namestite v priključek, je pomembno zagotoviti, da je vtičnica združljiva z matično ploščo. Če podamo preprosto analogijo, potem je zamisel, da standardna vtičnica in vtič takoj prihajajo: idealno sta drug drugemu. In če poskušate vstaviti obrvi v sovjetsko vtičnico, potem se ne bodo ujemali. To je toIdealno bi bilo opisati situacijo z matično ploščo in procesorjem.
In na splošno vtičnice niso bile ustvarjene, da bi otežile proces prevajanja računalnika. Omogočajo vam nadgradnjo sistema z odstranjevanjem starih in nameščanjem novih in zmogljivih čipov z isto vtičnico. Predstavljajte si, kaj bi bilo, če bi bil procesor preprosto spajan na matično ploščo (mimogrede, v nekaterih prenosnikih je tako). Mi bi morali zamenjati matično ploščo popolnoma nadomestiti čip in obratno.
Zato pri izbiri procesorja (ali matične plošče) ime vtičnice igra eno od najpomembnejših vlog. Mnogi uporabniki ne vedo, kaj je vtičnica za matično ploščo in ji ne dajejo pomena. Spodnja slika prikazuje, kaj se zgodi, ko poskušate "potisniti" procesor v vtičnico na matični plošči, ki se ne ujema z vtičnico CPE.
Kot lahko vidite na sliki, so priključki procesorja upognjeni in je težko reči, ali jih je mogoče obnoviti. V teoriji, seveda, lahko, vendar ne zagotavlja, da po tem, da bo delovala pravilno, ne. Zato ni priporočljivo samostojno povezati procesor z matično ploščo, ne da bi bili prepričani o 100% združljivosti med njimi. V nasprotnem primeru boste samo pokvarili procesorski čip in, manj verjetno, matično ploščo.

Če imate prenosni računalnik

Opisane metode so primerne za stacionarne računalnike, vendar kako najti vtičnico za prenosni računalnik na matični plošči? V nekaterih prenosnih računalnikih je pridobivanje v notranjosti zelo težko, tako da ni vedno primeren način za "odvijanje pokrova in pogled na model matične plošče". Bolj primernouporabljajo zgoraj navedene programe. Toda če želite nadgraditi svoj sistem, se prepričajte, da imate možnost. Konec koncev, v nekaterih modelih so procesorji spajani na matične plošče, kar prihrani dragocen prostor v ohišju prenosnega računalnika, vendar odpravlja možnost zamenjave čipa. O tem se lahko naučite le v specializiranih forumih. Proizvajalci takšnih zapletenosti lastnosti ne kažejo.

Sorodne publikacije