Video kartica NVidia Geforce 9600 GT: funkcije, primerjave s konkurenti in pregledi

Ob predstavitvi v začetku leta 2008 je grafični pospeševalnik NVIDIA GeForce 9600 del rešitev srednjega ranga in dovolil je, da je večina nalog obravnavana. Hkrati z uporabo najsodobnejšega tehnološkega procesa se je bistveno zmanjšala poraba energije. Stroški takšnih adapterjev so bili precej demokratični in omogočali, da se uporabljajo kot del računalniških sistemov na srednji ravni.

Ninja Accelerator

Grafični pospeševalniki NVidia v začetku leta 2008 so bili razdeljeni na naslednji način:
 • Rešitve za začetni razred so vključevale 8600 GT. Precej skromne funkcije in zelo nizke hitrosti zagotavljajo minimalno dovoljeno raven zmogljivosti. V tem primeru je bila cena takih grafičnih kartic med 100 in 120 dolarji.
 • Rešitve srednjega razreda so vključevale 8800GT, 8800GTS in GeForce 9600 s predpono GT. Ti adapterji so imeli precej podobne lastnosti in stroške, vendar je uporaba napredne proizvodne tehnologije in povečane hitrosti ure omogočala rešitev brez kakršnih koli težav pred njihovimi konkurenti.

 • Vodilni pospeševalnik je bil model 8800 Ultra. Za srednji razred ni mogel narediti dostojne konkurence, vendar je bila njegova vrednost bistveno višja.
 • Paket

  Družba NVidia je v ta paket vključila naslednje:
 • grafični adapter.
 • Garancijska kartica.
 • CD, vkljki je elektronsko zabeležila vso potrebno programsko opremo in dokumentacijo.
 • Navodila za uporabo.
 • Adapter DVI v HDMI.
 • Poseben adapter za napajanje pedala za plin z dodatnim 6-polnim konektorjem.
 • Specifikacije čipa

  G94 je oznaka kode grafičnega čipa, ki je bila osnova za GeForce 9600. Njegove značilnosti kažejo, da je sestavljalo 505 milijonov komponent tranzistorja. Ura frekvence tega polprevodniškega elementa je bila 650 MHz, izdelana pa je bila s standardi 65 nm tehnologije. Njeni predhodniki serije 8HHH so bili narejeni pri 80 nm in so imeli najslabšo energetsko učinkovitost. Število blokov obdelave shaderjev je bilo 64 kosov, njihova frekvenca v nominalnem načinu pa je bila 1625 MHz. Moduli rasterizacije so bili vključeni v adapter le 16 kosov, in TMU za vsak transporter je 32.

  Pomnilnik

  Edini tip pomnilnika, ki bi lahko deloval v povezavi z, je upoštevan grafični pospeševalnik je GDDR3. Nazivna efektivna frekvenca čipov je bila 1800 MHz. Glasnost video pufra je lahko 512 MB ali 1 GB. Bitna povezava z RAM-om grafičnega procesorja je bila 256 bitov. Vse prej našteto vam omogoča, da dobite pasovno širino 576 GB /s.

  Komunikacije

  Adapter GeForce 9600 je nameščen v razširitveni reži 16x PCI Express. V osnovni zasnovi mora biti tak adapter opremljen z dvema digitalnima priključkomaDVI Nekateri proizvajalci bi lahko dopolnili tudi analogni VGA ali digitalni HDMI. Zato je oprema iz položaja pristanišč odvisna od posameznega modela, zato je treba ta odtenek upoštevati pred nakupom.

  Poraba energije. Temperaturni režim

  Uporaba napredne tehnologije za proizvodnjo polprevodniške osnove procesorja je znatno zmanjšala raven porabe energije. Grafična kartica NVidia GeForce 9600 GT ima termalni paket s 95 vatom. Seveda, priporočeni 75 W, ki zadostuje za delovanje video podsistema brez dodatnega napajanja, se to število ne prilega, toda za grafične rešitve takšnega razreda je tovrstno gostinstvo tipično. Najvišjo temperaturo za ta izdelek določi proizvajalec pri 105 ° C. V normalnem načinu ta vrednost ne presega 60 ° C, v načinu overclockinga in pri reševanju najzahtevnejših nalog pa se lahko dvigne na 75 ° C.

  Preskusi. Primerjava z analogi

  Grafična kartica GeForce 9600 je vmesna rešitev in je najučinkoviteje primerljiva s podobnimi rešitvami. Ker so bili v času tehnološkega procesa neposredni konkurenti iz podjetja AMD zastareli, jih primerjava s 9600 GT ni primerna, ker bodo pri primerljivih hitrostih porabljene energije znatno višje. S seznama NVidia lahko ta adapter primerjate le z 8800 GTS in 8800 GT. Testno stojalo je temeljilo na množici sistemske logike P35, RAM je bil standard DDR2 s frekvenco 800 MHz, njegov volumen pa je bil 2 GB (2 modula po 1 GB za delovanje OZP krmilnika).dvokanalni način, zaradi česar se je hitrost povečala za približno 10-15%). Pri sintetičnem testu so adapterji 3DMark06 dosegli naslednje pogojne rezultate v načinu 1600X1200:

 • 8800GT - 5443.
 • 9600GT - 5339.
 • 8800GTS - 4004.
 • Hitreje Vseh, v času tega testa, ni bilo popolne optimizacije gonilnikov, kazalniki kasnejše grafične kartice pa so bili zaradi tega znatno podcenjeni. Po drugi strani pa razlika med njimi ni tako velika. Prilagajanje sil v igri Gears Of War se dramatično spreminja. V tem primeru dobimo število fps pri 1280Х1024:
 • 9600GT - 605.
 • 8800GT - 595.
 • 8800GTS - 593.
 • Razlika je seveda en okvir na sekundo Ni tako velik, vendar še vedno prinaša sveže pospeševalnike voditeljem tega testa. Zgornji rezultati kažejo, da 9600 GT skriva rahlo modificiran 8800 GT, ki je izdelan z novim tehnološkim procesom. Razlika med temi grafičnimi karticami je minimalna. Poleg tega v nekaterih primerih predstavnik prve generacije mimo svoje posodobljene spremembe.

  Stroški

  Na samem začetku prodaje je bilo NVIDIA GeForce 9600 mogoče kupiti po ceni 150-170 $. Glede na pozicioniranje in tehnične specifikacije je bil ta pristop k oblikovanju cen upravičen. Zdaj lahko tako pospeševalnik kupite po ceni od 1500 (uporabljenih v raztopini) do 3000 (popolnoma novih pospeševalnikov) rubljev. Ni primerno kupiti takega adapterja za nov računalnik. Novi integrirani video pospeševalniki imajo enako raven zmogljivosti in ni jih več treba kupiti.Toda za popravilo starega osebnega računalnika je še vedno mogoče kupiti tak pospeševalnik.

  Ocene

  Lastniki so v svojih ocenah večinoma s pozitivne strani označili NVidia GeForce 9600 GT. Ima nizko porabo energije, sprejemljivo raven učinkovitosti, kar je več kot dovolj za večino opravil in dokaj nizko ceno. Vse to je omogočilo uporabo takšnih pospeševalnikov v igralnih sistemih na srednji ravni, grafičnih postajah in multimedijskih postajah. V tem pospeševalniku ni pomembnih pomanjkljivosti.

  Izhodi

  GeForce 9600 s predpono GT je za svoj čas precej napredna. Takrat je izvajala številne napredne tehnologije. To je predvsem tehnološki proces izdelave silicijevega kristala s standardi 65 nm. To je omogočilo zmanjšanje velikosti polprevodniške baze, zmanjšanje proizvodnih stroškov in zmanjšanje porabe energije grafičnega podsistema. Še ena pomembna točka je nastanek HDMI priključka na sredinskem območju pospeševalnika, ki je bil takrat mogoče najti le v vrhunskih rešitvah. Vse to dopolnjuje s popolno podporo na strojni ravni programske opreme Direct X revizija 10.0. Rezultat je zelo velik pospeševalnik do sredine leta 2008.

  Sorodne publikacije