Kako nastaviti dovoljenja na 777 na datoteko ali mapo v Linuxu

Mehanizem porazdelitve pravic v operacijskih sistemih, ki je bil razvit v 70. letih prejšnjega stoletja, je bil tako uspešen, da se ga v sistemih UNIX uporablja že več kot štirideset let.

Dovoljenja 777 - Kaj je to?

Osnovno načelo distribucije dostopa vključuje obstoj obveznih atributov, kot so uporabniška imena sistema in njihove skupine. Skoraj očitno je dejstvo, da ima lahko v Linuxu vsak uporabnik samo eno ime, ki mora biti edinstveno znotraj tega sistema. S pomočjo vzdevka uporabnik vstopi v sistem, to pomeni, izda dovoljenje. Poleg tega upravljavec vsebuje končno število uporabniških skupin. Vsak od njih je lahko del ene ali več skupin. Uredite lastnosti, ustvarite in izbrišite skupine lahko super-use - root. Udeleženci v različnih skupinah imajo različne pravice, da delujejo v sistemu. Na primer, administrator ima več pravic kot gost.

Deskriptor indeksa (ki je v vsaki datoteki) vsebuje lastnikovo prijavo in ime uporabniške skupine, ki ima pravice do te datoteke. Ko ustvarjate datoteko, postane lastnik oseba, v imenu katere se ta postopek zažene. Skupino novonastale datoteke določimo tudi s pomočjo identifikatorja skupine trenutnega procesa. Za nadaljnje delo lahko vse te vrednosti spremenite z ukazom ukazne mize, o čemer bomo nadalje razpravljali.

Kako spremeniti pravice dostopa

Ukaz chmod lahko spremeni način dostopa do datoteke. Kakorkoli jih spremenitePravice so dovoljene izključno lastniku ali skrbniku. V Unix-sistemih je koda sprejeta kot številka v oktalni obliki ali s pomočjo posebnih mnemonik (črk). Uporaba vsake metode ima svoje prednosti in slabosti. S pomočjo digitalnih dovoljenj bo skrbnik sistema lahko hitreje konfiguriral tip dostopa in s pomočjo mnemoničnih kod lahko to natančneje izvede - na primer, doda ali odstrani pravico do pisanja ali zavrne pravico do branja.

Kot prvi argument konzolnega ukaza chmod pomeni specifikacijo uporabniških pravic dostopa, ki je mnemonična oznaka, ali osmiško število. Drugi in naslednji argumenti so imena datotek, ki jih poskušamo spremeniti. Pri določanju pravic v obliki treh številk prva številka določa pravice za lastnika, drugo za skupino in tretje za vse ostale uporabnike.

Mnemonične oznake pravic dostopa

Dostop do datotek v sistemu pravic ima naslednje spremembe:
 • r - dostop do branja datoteke;
 • w - pravica za urejanje (vendar ne brisanje) podatkov;
 • x - zmožnost zagona datoteke za zagon.
 • V zvezi z imeniki se uporablja naslednji sistem pravic:
 • r - uporabnik lahko bere vse imeniške datoteke;
 • w - S temi pravicami lahko ustvarjate in brišete datoteke v mapi, tudi če so nekatere v imeniku, ki pripadajo drugemu uporabniku;
 • x - označuje pravico do vstopa v imenik. Če imate pravice do gnezdene mape, vendar nimate pravic do zgornje mape, potem ni v mapi.prebroditi
 • Vse možne 8 različnih kombinacij, ki so prikazane na spodnji sliki.
  Na spodnjem seznamu boste lahko razumeli, kako izvajati kompleksne možnosti za dodeljevanje pravic, in kako nastaviti dovoljenja na 777 z uporabo chmod mnemotehnike.

  Kako nastaviti dovoljenja na 777 preko SSH

  Tu je nekaj primerov uporabe ukaza chmod:
 • chmod 711 file_name.txt.
 • Uporaba takega scenarija za izmenjavo datotek bo imela za posledico, da ima lastnik vse pravice do datoteke, in vse druge skupine uporabnikov jo bodo lahko izvedle samo. Pri uporabi kode 775 bomo lastniku in njegovi celotni skupini zagotovili popoln seznam pravic. Drugi uporabniki ne bodo mogli spremeniti datoteke. Ni treba posebej poudarjati, da določite datoteko samo na lastno ime, zato morate biti v imeniku, kjer se ta datoteka nahaja. V nasprotnem primeru se lahko premaknete v ta imenik z ukazom cd the drivename /name_directory ali uporabite naslednjo strukturo:
 • chmod 775 /var/bin/file_name.txt.
 • Za rekurzivno spreminjanje pravic do vseh datotek v mapi in vseh podmapah morate dodati ukaz -R v ukaz chmod. Dobljeni ukaz bo izgledal takole:
 • chmod -R 711 ime_datoteke.
 • Posledično, kako nastavitev dovoljenj 777 za datoteko ali imenik ne bo problem - samo se morate prijaviti na vaš spletni strežnik prek SSH in izvršiti ukaz:
 • chmod 777 ime datoteke.
 • Kako nastaviti dovoljenja na 777 na nadzorni plošči strežnika

  Lahko izvedete tudi podoben postopek prekVizualni vmesnik FileZilla FTP odjemalca ali WinSCP SFTP odjemalec. To storite tako, da na svojem strežniku v enem od teh programov dovolite, v vizualnem vmesniku izberite datoteko ali mapo, nato pa z desno miškino tipko kliknite potrditvena polja poleg zahtevanih dovoljenj.
  Včasih, v nujnih primerih, morda ne boste imeli dostopa do odjemalca Windows, zato lahko dovoljenja spremenite prek nadzorne plošče spletnega strežnika. Če želite to narediti, uporabite upravljalnik datotek na nadzorni plošči, izberite potrebne datoteke in kliknite gumb Spremeni dovoljenja. Nato morate označiti vse enako in zdaj vprašanje, kako nastaviti dovoljenja 777 v mapo, vam ne bo več težko.

  Sorodne publikacije