Kako distribuirati internet z lokalnega omrežja: namigi in triki

Sodobni operacijski sistemi Windows, ki ne štejejo nekaterih sprememb, kot sta Home in Starter, imajo v svojem arzenalu najprej kar precej preprostih in edinstvenih funkcij, ki omogočajo izjemno hitro nastavitev dostopa do interneta iz lokalnega omrežja in je popolnoma nepomembna, se uporablja kabelsko ali brezžično povezavo. V tem primeru to pomeni, da distribucija ne bo iz enega ali več osrednjih usmerjevalnikov, kar seveda izgleda veliko bolje, in iz enega terminala, priključenega na internet. Na nek način bo deloval kot distributer in upravljalski strežnik. Takšno distribucijo je mogoče organizirati v nekaj minutah, vendar bo potrebno v lokalnem omrežju izvesti internetno nastavitev na računalniku, ki bo deloval kot nekakšen donator (staršev terminal) in na vseh drugih napravah, ki so priključene na isto omrežje (žično ali brezžično).


Koristi in osnovni pogoji za internetno distribucijo v lokalnem omrežju

Za začetek, odvračanje od glavne teme, naj se malo pozornosti posvetimo prednostim organizacije ali pisarne, ki uporabljajo to vrsto dostopa do interneta. Samoumevno je, da samo delo s splošnimi datotekami in mapami ni omejeno na primer. To je, tako rekoč, najbolj primitivno. Toda delo z različnimi oblaki ali spletnimi storitvami in aplikacijami izgleda obetavno. Kdo ne bi želel dobiti priložnosti, na primer ob istem časuurejanje posameznega dokumenta, ki se nahaja na oddaljenem strežniku z uporabo istega spletnega servisnega paketa Office 365?
Navsezadnje, trenutni popravki in popravki več uporabnikov, ki imajo vzporedni dostop do datoteke, ki jo je mogoče urejati, govori sama zase. Poleg tega pri organizaciji takšne distribucije ni potrebe po nakupu dodatne omrežne opreme.


Kljub navidezno očitnim prednostim lahko najdete in slabosti. Glavni problem je, da bo neposredno ali prek usmerjevalnika na internet priključen le en računalnik, in če bo povezava izgubljena na njem, bodo tudi vsi drugi stroji onemogočeni. Kljub temu pa se je mogoče izogniti temu, da bi se temu izognili, saj je takšno stanje mogoče opaziti, če sta dva računalnika v lokalnem omrežju in povezana prek enega ponudnika. Kot je jasno, če opazimo težave z njegove strani, noben terminal v omrežju v smislu dostopa do interneta ne bo deloval. Druga stvar je, da lahko težave nastanejo pri računalniškem distributerju staršev. Zato ga bo moral zaščititi pred kakršnim koli neumnim notranjim ali zunanjim posegom (vključno z nasprotovanjem virusom) in skrbno spremljati uspešnost.

Možnosti distribucijske organizacije

Poglejmo zdaj, kako povezati internet prek lokalnega omrežja, ki temelji na povsem tehničnih vidikih. Najprej se lahko uporabijo kabelske povezave različnih vrst (serijska povezava terminalov,organizacija omrežja v skladu s shemo "zvezda" itd.). Stalna povezava ni priporočljiva, saj lahko težave na enem od vmesnih računalnikov povzročijo napako v povezavi s tistimi, ki so priključeni po njem. V tem smislu je "star" shema še boljša, toda ko ustvarite to vrsto povezave, boste morali namestiti dodatne adapterje, saj distribuirajo terminal, ki bo hkrati opravljal vlogo centralnega strežnika, preprosto nimajo dovolj vrat in priključkov za povezovanje drugih strojev.
Drugič, lahko uporabljate brezžično omrežje. Toda ta možnost je bolj zanimiva in lažja z vidika dejstva, da bo potreba po polaganju kablov sama po sebi odpravljena, da ne omenjamo namestitve druge dodatne opreme.

Kako distribuirati internet iz lokalnega omrežja: začetni ukrepi na nadrejenem terminalu

Toda to so bile vse teoretične informacije. Čas je za vadbo. Torej, prva stvar, ki jo bomo obravnavali, je dejanja, ki jih je treba storiti za primer združevanja računalnikov v lokalnem omrežju prek kabla. Najprej moramo konfigurirati terminal, iz katerega naj bi naredili distribucijo. V ukazni vrstici Run morate vnesti ukaz ncpa.cpl, nato pa se prikaže okno z razpoložljivimi omrežnimi povezavami. Obstajali bosta vsaj dve: povezava z lokalnim omrežjem in povezovanje z internetom. Izbrati morate točno tisto, kar je namenjeno za dostop do svetovnega spleta.
Nato prek menija PCM pojdite na lastnosti izbrane povezave in na zavihku Dostop usmerite dva zavihka.dovoljenja (uporaba internetne povezave in splošno upravljanje povezave). Ko shranite možnosti, bo sistem izdal opozorilo, da bo omrežnemu vmesniku dodeljen nov naslov AIP, povezava z drugimi terminali pa bo izgubljena. Nič groznega S ponudbo se strinjate s klikom na gumb za potrditev.

Vzpostavitev dostopa do interneta prek lokalnega omrežja povezanih računalnikov

Polovica primera se lahko šteje za opravljeno. Kako razdeliti internet prek lokalnega omrežja je malo jasno. Zdaj pa poglejmo, kako se "dogovoriti". Podobno kot zgoraj opisane nastavitve morate narediti otroške naprave. Če želite to narediti, morate v ukazni vrstici Run izvesti podoben ukaz, lastnosti izbrane povezave pa iti že na kartico omrežja in nato poklicati nastavitve protokola IPv4.
Pri tem je treba omeniti naslov AIP, ki je dodeljen omrežnemu vmesniku računalnika dajalca. Za vsak avtomobil se bo spreminjala za zadnjo številko ali številko. Kot glavni prehod in želeni strežnik DNS morate določiti samo IP računalnika v lokalnem omrežju, ki deluje kot distributer terminala. Opomba: V nekaterih primerih, da ne bi obravnavali ročnih nastavitev s statičnimi naslovi, lahko določite točke za njihov samodejni sprejem. Toda ravno za žično povezavo je še bolje uporabiti prvo možnost.

Napake pri povezovanju: zagon potrebnih storitev

Kljub temu, da se zdi, da morajo vsi delati brez težav, je včasih možno srečati in nekaj težav. Prvič, nanaša se na ustavljene storitve, ki so odgovorne za internetno povezavo. Na vseh strojih brez izjeme morate vnesti ustrezen razdelek (services.msc) in preveriti stanje podatkov o komponentah.
Najpogosteje morate najti točko skupne rabe za povezavo z internetom, dvokliknite, da odprete nastavitve za urejanje, zaženite storitev, če je zaustavljena, in nastavite vrsto začetka na samodejno.

Odprava podvojenih napak pri odkrivanju terminalov

Razdeljevanje terminalov samo v primeru bi moralo prek nadzorne plošče poklicati omrežje in oddelek za dostop ter nato preklopiti na dodatne parametre.
Prikaže se več profilov, v katerih morate omogočiti vključitev odkrivanja omrežja in samodejne nastavitve opreme, skupno rabo imenikov in tiskalnikov ter uporabo elementov z zaščiteno zaščito z geslom. Če povezava ni posledica napake ponudnika in hkrati obstajajo sporočila, povezana z nastavitvami DNS, lahko poskusite spremeniti njihove naslove za brezplačno kombinacijo iz Googla, sestavljeno iz osmih številk in štirih.

Najlažji način distribucije prek Wi-Fi (WLAN)

Zdaj pa poglejmo, kako distribuirati internet prek lokalnega omrežja z uporabo brezžične povezave. In prva stvar, ki jo potrebujete za ustvarjanje dostopne točke. Takoj vam lahko svetujem, da izvedete takšno operacijo preko ukazne konzole, tako da vnesete vrstico, kot je prikazano na sliki.spodaj.
V njej NETNAME ustreza imenu omrežja, ki ga vnesete poljubno, in ključ je geslo, ki ste ga izumili za dostop do omrežja iz drugih računalnikov.

Aktiviranje WAP

Zdaj morate vzpostaviti omrežje. Pravzaprav je za ta namen potrebno aktivirati dostopno točko, ustvarjeno v zadnji fazi.
Če želite to narediti, sledite ukazu na zgornji sliki in potrditev se prikaže v ukazni konzoli.

Na kaj je treba posebej paziti?

Kar zadeva nastavitev potrebnih parametrov na podružničnih računalnikih, je najbolje, da ne uporabljate statičnih naslovov za ustvarjanje in uporabo statičnih naslovov za brezžično povezavo. V tem primeru morate v nastavitvah protokola IPv4 za vse elemente nastaviti možnost za samodejno prejemanje naslovov.

Kaj storiti, če povezava ni aktivirana?

Če dostopna točka iz nekega razloga ne deluje (prikaže se sporočilo), lahko zahteva ponovni zagon sistema. Najprej morate izvršiti ukaz za njegovo deaktiviranje, zamenjati operaterja "dovoliti" v prejšnji vrstici z "onemogočiti" in nato obratno (seveda brez narekovajev), da ga ponovno omogočite. Če potem ne morete objaviti interneta, pojdite v Upravitelj naprav (devmgmt.msc) in preverite stanje navideznega vmesnika. Če je izklopljen, izberite njegovo vključitev iz menija PCM in nato ponovite dva ukaza, ki sta bila uporabljena pri ustvarjanju in aktiviranju zgoraj opisane dostopne točke. Po ideji, potem bo vse delovalopotrebno je

Katera vrsta distribucije daje prednost?

Kako razdeliti internet prek lokalne mreže, ste ugotovili. Seveda lahko še vedno podate možnost domače skupine ali celo vročo točko (Windows 10), vendar metoda z ukazno vrstico izgleda veliko lažje. Poleg tega lahko za distribucijo uporabite VPN - ali proxy strežnik, toda tukaj uporabnik brez posebnega znanja ne more storiti. Pri prednostni vrsti distribucije je izbira odvisna predvsem od vrste in topologije, ki jo ustvari lokalno omrežje. Toda v primeru uporabe brezžičnega dostopa prednosti so veliko več. Ne glede na samo eno od naslednjih tehnik, lahko na primer združite distribucijo tako z usmerjevalnika kot iz računalnika, ki bo deloval vzporedno. In to bo omogočilo povezavo več terminalov v istem omrežju in brez dodatnih naprav, ki bodo povečale število istočasno priključenih terminalov, vključno z naključno in mobilnimi napravami. Na splošno so lokalna omrežja, ki uporabljajo kabelske povezave, v zadnjem času vedno bolj priljubljena, čeprav zagotavljajo statične naslove in zagotavljajo boljšo kakovost komunikacije.

Sorodne publikacije