Kaj je prevajalnik je opis

Če ste šele začeli študirati programiranje ali se samo zanimate za to vprašanje, ste verjetno dobili skrivnostno besedo "prevajalnik" na vaše oči. Ta vrsta groznega koncepta lahko prestraši ljudi. V tem članku bomo poskušali ugotoviti, ali je vse grozno. Kaj je prevajalnik?

Opredelitev in zgodovina videza

Preprosto rečeno, prevajalnik je aplikacija, ki pretvori besedilo programa, ki ga je uporabnik napisal, v obliko, ki je primerna za izvajanje na računalniku.


Obstajajo taki programi, skupaj z rojstvom prvih programskih jezikov. To se je zgodilo v poznih 50-ih. Izkazalo se je, da zgodovina, ki je povezana s prevajalniki in programskimi jeziki, traja več kot šest desetletij. Kljub tako resnemu obdobju se ta smer računalništva nikakor ne more imenovati zastarela ali uveljavljena. Nasprotno, s časom, s pojavom novih industrij in nalog, za katere se uporabljajo računalniki, je treba razviti nove, bolj priročne programske jezike. V skladu s temi jeziki zahtevajo prevajalnike. Windows, Linux, MacOS - za vsako platformo obstajajo lastna gibanja.

Načelo dela

Izvorno besedilo, ki ga je napisal razvijalec v jeziku visoke ravni, se spremeni v program v posebnem strojnem jeziku. Dobljena koda se imenuje izvršljiv program. Lahko ga namestite in zaženete v katerem koli računalniku, ne da bi pri tem naredili dodatne spremembe.


Enostavno, a težko

Prevajalniki računalništva so tradicionalno ena od osnovnih stvari, skupaj z operacijskimi sistemi in bazami podatkov. Kaj je prevajalnik? To je v nekem smislu osnova računalništva. Z drugega vidika ima tema ustvarjanja takšnih programov veliko število teoretičnih in tehnoloških vidikov, ki so povezani s programiranjem. Mnogi razvijalci menijo, da je ta tema na splošno najbolj privlačna v vseh računalniških znanostih. Ko programer razvije program, ki rešuje določeno nalogo, ga piše v določenem jeziku. V procesu razvoja upravlja z izrazi, ki so blizu območja, s katerim se morate ukvarjati. Računalnik ne razume, kaj mu človek pravi. Razume lahko le v dokaj preprostih stvareh, ki lahko vključujejo številke in spremenljivke, celice in registre, stalni in začasni spomin. Kaj je prevajalnik? To je program, katerega naloga je prevajanje konceptov, ki so blizu predmetnemu področju razvijalca koncepta, ki lahko manipulira z računalnikom. To je naloga prevajalnika Java ali katerega koli drugega programskega jezika. Pri vsakem pojavljanju novega jezika je treba kodo, ki je napisana na njem, prevesti v vrsto, ki lahko razume računalnik. V nasprotnem primeru tega ne bo storil. Navsezadnje med koncepti človeka in računalnika vedno obstaja semantična vrzel. Prav za njega je premagati in dodeliti prevajalnike programskih jezikov.

Težave pri ustvarjanju

Ustvarjalci takšnih programov se srečujejo z različnimi težavami. To so znanstveni problemi, ki so povezani s pravilnim razmislekomrazumeti področje uporabe. To so inženirski in tehnološki problemi, povezani z izvajanjem tega razmišljanja. Naloga ustvarjanja prevajalnika je sestavljena iz različnih heterogenih nalog. To je zapletena, a zelo fascinantna industrija, posvečena življenju mnogih programerjev. In žal mi je.

Razred in prevajalnik

Verjetno je veliko ljudi slišalo za jezike, kot sta C in C ++. Navsezadnje so med najbolj priljubljenimi in pogostimi. To so zelo resni programski jeziki, ki vsebujejo močne koncepte, ki so primerni, da odražajo pojem aplikacijskih področij, v katerih razvijalci delujejo. Na primer, obstaja koncept razredov, funkcij. Temeljni so za mnoge jezike, vendar so za C ++ še posebej značilni. Za programerja je veliko bolj priročno, da izdeluje modele s pomočjo takšnih konceptov. Prevajalnik C za operacijski sistem Windows ali drug operacijski sistem pomaga prikazati tako visoko raven stvari v obliki, ki jo računalnik razume. Šele takrat jih bo lahko manipuliral. Vsak računalnik, ne glede na to, kako močan je in kompleksen, deluje z zelo preprostimi koncepti. Toda koncept razreda je težak, saj je z njegovo pomočjo zelo priročno prikazati veliko stvari iz resničnega življenja. Prevajalnik pretvori kompleksne koncepte v primitivne.

Razvoj prevajalnikov kot dela

V zadnjih letih je bil opazen trend, ko vsako veliko podjetje za informacijsko tehnologijo proizvaja svoj lastni programski jezik, ki se nato preseli v širši krog razvijalcev. Seveda, za vsak jezik je potrebnoprevajalnik Podjetja jih običajno ustvarjajo skupaj z jeziki. Obstaja pa tudi veliko neodvisnih programerjev in podjetij, ki želijo iz enega ali drugega razloga imeti lastne jezikovne prevajalce ali pa razvijejo nove jezike in jih s tem prevesti. Lahko rečemo, da strokovnjak, ki se je posvetil temu področju, gotovo ne bo ostal brez dela. Torej, zdaj bi morali biti jasno, kaj je prevajalnik. Gre za prevajalski program med razvijalcem in računalnikom, brez katerega ni nikjer na področju računalništva.

Sorodne publikacije