Procesor Intel Core i7-4790: Pregled, funkcije, cene

Intel vedno poskuša hitro sprostiti svoje izdelke na trg, kar bi lahko tekmovalo z glavnim tekmecem AMD. Zato obstajajo modeli procesorjev, ki bi lahko prevzeli vodilne položaje na trgu. Leta 2013 je družba svetu predstavila novo arhitekturo za Haswell čip. Leto kasneje so uporabniki čakali na posodobitev te serije. Kaj se je spremenilo in kako so se odražale spremembe v izdelkih?

Zgodovina

Vse se je začelo s tem, kar je proizvajalec obljubil po Haswellu, ki je predstavil Broadwell. Problem je nastal z uvedbo 14-nm procesne tehnologije. Težko je reči, katere specifične težave so se pojavile, vendar je bilo odločeno, da se urnik spremeni. Proizvajalec je dejal, da bo napoved objavljena šele v šestih mesecih, proizvodnja nove arhitekture pa bo na voljo šele leta 2015.
Kljub tej napaki težave s premikom niso vplivale na konkurenčnost podjetja. Prvič, AMD je prav tako požel sprostiti nekaj novih izdelkov, in drugič, Intel se je odločil, da bo zamenjal. Ne moremo reči, da je bilo vse v zvezi z nečim posebnim in pomembnim, toda podjetje je lahko kljukalo in namesto Broadwella se je pojavil Haswell Refresh.

Objava

Preden gremo na čip Core i7-4790, je vredno raziskati ključne spremembe. Kot je razvidno iz naslova, posebne transformacije ne bi smele čakati. Haswellova arhitektura ima predpono k imenu Refresh, kar nam daje možnost, da ugibamo o transformacijah. Postalo je jasno, da se modeli na trgu pojavljajo na stari mikroarhitekturiprejmejo povečane frekvence, in sistemska logika se posodobi in prejme deveto serijo. Mnogi strokovnjaki, ki spremljajo izdajo novih izdelkov, se imenujejo izdaja Haswell Refresh promocije. Napoved je bila 11. maja in je bila precej obsežna in zahtevna. Zato podjetje predstavlja 42 novih čipov, od katerih so nekateri namenjeni povprečnim osebnim računalnikom. Predstavljeni so bili tudi trije sklopi logike.

Novost

Torej, procesor Core i7-4790 ni dobil posebne arhitekture. Haswell Refresh je večinoma prejemal le povečane frekvence. Edina novica je bila, da je bil trg sproščen naenkrat tako veliko število čipov z visoko hitrostjo z eno samo objavo.
Ta dogodek je bil presenetljiv, ker je podjetje, čeprav je povečalo pogostost procesorjev, vendar njihova izdaja ni bila vezana na en sam datum, in je postopoma uvedel model na trg. Tokrat se je Intel odločil, da bo opozoril na dejstvo, da čeprav ni nagradil uporabnika z izdajo novih izdelkov, ga poskusite osvojiti vsaj s številom izdelkov.

Proizvajalec ustvarja umetni hrup okoli tega dogodka, s čimer pritegne pozornost in naredi objektivno šibko arhitekturo nenavadno in posebno. Kot rezultat, kupec popolnoma pozabi o obljubljeni Broadwell. Haswell je na trgu prisoten že eno leto, nikogar ne more presenetiti. Posodobljena različica se razlikuje od starih zvišanih frekvenc 100-200 MHz. Dobičkonosnost je smešna, vendar se podjetje pretvarja, da je takšno, kot bi bilo. Zmagovalni partnerji podjetja, ki je veliko število. Začenjajo predstavljati svoje modele injih izvajati na trgu za tiste uporabnike, ki niso zelo dobro seznanjeni s to zadevo. Zanimivo je, da med vsemi novimi izdelki ni bilo modela, ki bi se lahko pohvalil z zmogljivostjo overclockinga. Kot rezultat se je izkazalo, da so lanski modeli, ki so v naslovu prejeli indeks "To", kljub temu izgledali ugodnejši od posodobljenih novosti.

Značilnosti

Začnimo z dejstvom, da Intel Core i7-4790 ne ustreza navdušencem, ki so se navadili na izbiro modela z odklenjenim množiteljem. Na splošno vsi modeli temeljijo na polprevodniškem jedru, brez novih funkcij. Frekvenca jedra se je povečala zaradi komercialnega zorenja 22 nm tehnologije.
Posledično je naš testni procesor postal višji za platformo LGA1150. Jedro znotraj je 4 kose, teče 8. Obstaja tehnologija Hyper-Threading. Ura 3600 MHz v turbo načinu doseže 4000 MHz. Obstaja vgrajena grafika 4600, katere frekvenca je 12 GHz. Predpomnilnik L3-8 MB. Vrsta pomnilnika - DDR3. Napajanje je 1225 V. Če je sistem v mirnem stanju, frekvenca pade na 800 MHz, napetost na 0717 V pa je.

Podpora

Intel Core i7-4790 ima veliko funkcij za uporabnika. Zato je treba razumeti, da po posodobitvi BIOS-a postane jasno, da so novi čipi enostavni za upravljanje s starejšimi ploščami Z87. "Native" za nove izdelke je Z97. Na splošno se praktično nič ne razlikuje.
Podpira tudi šest slotov SATA s hitrostjo 6 Gb /s. Namenjen je tudi za šest USB priključkov tretjih oseb in 14 priključkov za drugo. Te reže delujejo preko xHCI. Tisti razvijalciki želijo postaviti več vrat v matično ploščo, morajo namestiti dodatne krmilnike.

Podpora za zvočni čip in gigabitni kabelski internet ni izginila. SPI deluje tako kot SFDP in Quad Read. Core i7-4790 ima možnost priključitve osmih pospeševalnikov na drugo generacijo PCI Express slotov. Hkrati se za vsako kartico izračuna hitrost do 5 Gbit /s. Obstajajo tudi nove konfiguracijske možnosti. Če izberete PCI Express tretje generacije, je na voljo 16 vrstic, če sta priključena dva pospeševalnika - na voljo je osem vrstic, če so na voljo trije za osem in dva do štiri. Pomnilnik podpira dva kanala tipa DDR3-1600.

Poraba energije

Novi Intel Core i7-4790 je zaradi 22-nm procesne tehnologije bistveno zmanjšal porabo energije. Da bi preizkusili to značilnost, je potrebno oblikovati uravnotežen sistem. Postavite nov čip v matično ploščo in dodajte vse potrebne zunanje naprave.
Rezultati so različni v primerjavi z mnogimi drugimi žetoni. Procesor Intel Core i7-4770K in neaktivnost Intel Core i5-4670K absorbirata približno 45 vatov. Če je sistem naložen, njegova zmogljivost postane nekoliko višja, pred njim pa v tabeli porabe energije še vedno obstaja nekaj modelov. Sistem Core i7-4790 potrebuje 128 vatov.
Glede na konkurenčne modele in na splošno razmerje med frekvencami in porabo energije je vredno povedati, da je prirastek 100–200 MHz sistem stane 10 wattov.

Produktivnost

Pomembno je ugotoviti, kakoInovacije so vplivale na učinkovitost čipa. Glede na to, da se pomnilniški podsistem ni spremenil, še vedno deluje pri 16 GHz s tipom DDR3, zato ni potrebno čakati na povečanje pasovne širine. Čeprav je nekoliko višja - 2134 GB /s. Prehod iz ene arhitekture v drugo in zmogljivost predpomnilnika Core i7-4790 se ni prikazala. Pregled te možnosti je pokazal 15,381 GB /s. Kriptografski indeks se je povečal na približno 012 GB /s. Aritmetična zmogljivost se je rahlo povečala.

Igre

Testiranje iger je bilo prav tako brez novic. Če pogledamo rezultate preteklih modelov arhitekture, lahko rečemo, da je novi proizvod postal bolj produktiven za približno 15%. Kot prej, je procesor Intel Core i7-479036 GHz pred Intel Core i7-4960X, i7-3970X in i7-3960X. Torej, v igri Far Cry 3, naš recenzent prikaže 122 FPS pri nizkih nastavitvah grafike in postane prvi na lestvici 65 FPS na "ultra". Z Anno 2070 se čip zruši precej slabše, čeprav prikazuje 257 slik na sekundo in 95 sličic na sekundo. Ena od različic igre Call of Duty dobro deluje tudi s posodobljenim procesorjem in celo prikazuje 112 FPS na visoki grafiki.

Nujnost

Kot smo videli zgoraj, se je novi čip dobro izkazal. Kljub dejstvu, da ni bila nadgrajena različica, ki so jo vsi čakali, ampak nekoliko spremenila stari model. Vendar so rezultati testov pokazali, da je ta možnost drugačna. Posledično se je pojavilo vprašanje, ali je sploh vredno kupiti Intel Core i7-4790? Cena ob izdaji je bila 270 dolarjev. Izkazalo se je, da daleč od vedno v podjetju Intel visoka vrednost pomeni visokokakovost in učinkovitost čipa. Na primer, eden od takratnih modelov je prejel ceno 900 dolarjev, toda ko primerjamo razmerje med vrednostjo in razmerjem med vrednostjo denarja, je zadnje mesto dobil kot najbolj nedonosno pridobitev. V primeru našega novega procesorja se je vse izkazalo, da ni tako bedno, čeprav precej brez pomena. V testiranju zmogljivosti in stroškov so konkurenčne zastave AMD FX-8120 FX-8150 in FX-8320 dobile brezpogojno zmago. To so prvi trije čipi tistega časa, katerih stroški niso presegli 140 $. Toda Core i7-4790 je bil precej povprečen čip, ki se je, tako kot mnogi drugi, pojavil na trgu, samo da bi zapolnil vrzel v prodaji in zaščitil svojo čast s hrbtno stranjo podjetja, ki je namesto obljubljene nove arhitekture izdalo "obnovljeno" staro.

Sklepi

O rezultatih je težko govoriti. Jasno je vsem, da je vloga podjetja igrala ta model čipov. Intel Core i7-4790 je procesor, ki je idealen za neizkušene kupce, ki bi lahko v imenu arhitekture videli "posodobljeno besedo", ki bi lahko pomislila na obstoj radikalnih inovacij in kvalitativnih sprememb. Izkušeni kupci se niso odzvali na novost. Vsakdo je tako razumel, da pojav enakega procesorja z visokimi frekvencami 100-200 MHz ne bi bil donosen, ampak tudi brez overclockinga.

Sorodne publikacije