Zakaj je "ček" ogenj? Možni in glavni razlogi za okvaro

Na armaturni plošči se nahaja tako imenovani indikator "Check Anjin" (pri osebah "jackie chan"). V angleškem prevodu Preverite motor pomeni: "Preverite motor". To je ena največjih težav, ki se lahko zgodi z avtomobilom. Če zasveti "ček", se je treba s tem ukvarjati, in to je zaželeno v najkrajšem možnem času, saj lahko ignoriranje težav z ICE povzroči resne posledice.

Elektronski sistem za upravljanje motorja

ECMD je zasnovan za spremljanje in branje informacij s senzorjev, nameščenih na motorju vozila. Sprejeti podatki se obdelajo in v primeru odstopanja od norme prenesejo na armaturno ploščo v obliki "kontrolne" žarnice. Mnogi lahko povzročijo paniko, še posebej, če voznik ni zelo izkušen. Konec koncev, vsi avtomobilski proizvajalci v priročnikih pišejo, da je vožnja s "preverjanjem" strogo prepovedana, ker je možno poškodovati motor.

Na srečo ni vse tako slabo. Pogosto minimalna odstopanja od pravil vodijo v "preverjanje", zato napaka morda ni resna. Res je, v nekaterih primerih je res bolje, da se ne vozimo. Na primer, če se "preverjanje" prižge zaradi nezadostnega ali nizkega tlaka olja. To lahko povzroči zagozditev motorja.

"Kontrola" motorja je prižgala: vzroke in posledice

Če se med vožnjo sveti luč, je zaželeno ustaviti in pregledati podvodni prostor. Možno je, da boste vse napake vidno videli. Kontakt je izginil, uhajanje motornega olja itd. Razlogi za toLahko je veliko stvari, od težav z ožičenjem in konča s katalizatorjem in nizko kakovostjo goriva. V vsakem primeru je treba problem rešiti. In to storite čim prej.
V zvezi s posledicami se lahko zgodi, da se zgodi rahlo strah in veliko popravilo motorja. Zato je izredno pomembno, da hitro ugotovimo vzrok dogodka, s katerim je prišlo do "preverjanja". Nizek tlak v mazalnem sistemu je lahko posledica okvare oljne črpalke ali okvare okrova ročične gredi. V takem primeru je vožnja prepovedana. Toda problem z lambda je mogoče prezreti do najbližje SRT.

Po ponovnem polnjenju utripa "Check"?

Kaj storiti, če se po obisku bencinske črpalke prižge "preverjanje"? Ta problem je mogoče pripisati standardu, saj se pojavlja najpogosteje. Čeprav to velja izključno za države CIS, takih težav v Ameriki in Evropi ni. Če po polnilni postaji zasveti "preverjanje", je verjetno, da je kakovost goriva nizka. Zaradi tega se lahko v motorju pojavi detonacija in krši se tudi kakovost mešanice goriva in zraka. Kot rezultat, bo stroj "nagiba", bo neuspeh revolucije, pomanjkanje dinamike, itd. Takšni simptomi so dovolj težki, da ne opazite. Zaželeni problem. Če želite to narediti, morate izprazniti nizko kakovostni bencin in gorivo z običajnim gorivom. Vendar pa za to ni vedno tako preprosto in enostavno. Na plinskih rezervoarjih je posebna odtočna odprtina, ki se nahaja na spodnji točki. Po raztovarjanju vtiča je možno izprazniti gorivo, vendar je potrebno to opraviti zelo previdno. Drugi časnapaka je lahko prisotna, saj je na avtocestah ostal nizkocenovni bencin. Potem, ko je izgorela, ima "ček" vrzel.

Trojni motor - zasveti "preverjanje"

Druga zelo pogosta situacija je problem z vžigalnim sistemom. V tem primeru se motor lahko potroji. Na primer, ena sveča ima poškodovan izolator in ne iskri, zato bo mešanica goriva in zraka izgorela v katalizatorju, motor pa ne bo deloval stabilno.
Enako velja za težave z žico in visokonapetostnimi žicami. Vse te elemente je treba preveriti: žice za napake izolacije, tuljave in svečke. Res je, da lahko pride do težave pri napajanju. To se zgodi, ko mešanica goriva in zraka ne pade v valje. To se lahko zgodi zaradi polnjene šobe. O tem odloča čiščenje ali zamenjava. Na splošno, če "preverjanje" motorja prižge in on trojčki, morate najprej preveriti sveče, žice in tuljavo, nato pa šobe.

Katalizator in lambda sonda

Sodobna vozila uporabljajo precej zapleten sistem sproščanja. Sestavljen je iz več senzorjev, nameščenih neposredno na izpušni zbiralnik in za njim, kot tudi katalizatorja. Lambda odčita informacije po izpušnem kolektorju in po katalizatorju. Te indikacije ne bi smele sovpadati. To je posledica dejstva, da katalizator zmanjša količino škodljivih snovi, ki se sproščajo v ozračje. Če se to ne zgodi, potem ne deluje. Ali je vredno preveriti lambda za delovno zmogljivost.
Poraba goriva je zelo odvisna od kakovosti proizvodnega sistema. Pomanjkljiva lambda povzroči povečanje za 10%, če obstajajo spremljajoči simptomi, kot je blokiran katalizator, se lahko stroški povečajo za 20%. Nadzorni sistem motorja v primeru okvare enega od elementov prikaže "preverjanje". Napaka ni kritična, lahko pridete domov, vendar jo morate popraviti.


Težave s tlakom v sistemu

Poleg oljne črpalke je tudi bencin. Ena ustvarja potreben pritisk v motorju za kroženje olja, drugi pa v rezervoarju za plin. Toda bistvo ni to. Tako prva kot druga črpalka se postopoma izrabljata. Na primer, bencin močno trpi, če redno vozite "žarnico", čeprav to ne velja za vse avtomobile. Oljna črpalka lahko ne deluje, če v sistemu ni mazanja, in DSI teče, kar ni dovoljeno. Ko črpalka odpove, boste takoj videli napako. Če je primer v olju, zasveti indikator "oljna maska", ki že zahteva takojšnjo zaustavitev in preverjanje nivoja motornega olja. Če se nekaj zgodi bencinski črpalki, potem ne boste nikamor odšli, ker ne bo nobene zaloge goriva.

Za katere sisteme je ECM

Za bolj podrobno razumevanje problema, morate razumeti, kam naj se povzpne. Tako moderna elektronska krmilna enota bere informacije iz naslednjih sistemov:
 • hlajenje;
 • hrana;
 • maziva;
 • emisije izpušnih plinov;
 • vžig.
 • Najpogostejše težave sos hlajenjem motorja in njegovega maziva. Na primer, pokvarjen termostat bo povzročil hitro pregrevanje motorja z notranjim zgorevanjem. Če se o tem ne obvesti voznika v obliki ustreznega signala, se lahko to izvede, ko izparite iz pokrova motorja, v tem primeru pa je lahko prepozno. Poskusite čim pogosteje preveriti nivo olja v motorju, stanje hladilnega sistema in napajanje. Vse to bi moralo delovati, če se nočete na "jack-chan" spet srečati na poti ena na ena.

  Diagnostika avtomobilskih sistemov

  Nekatere znamke avtomobilov omogočajo samo-diagnostiko s ključa. To še posebej velja za ameriške avtomobile (kot so "cruiser" ali "Dodge") in nekatere evropske. Samodiagnostika vam omogoča, da sami prepoznate in rešite problem, če to ni resno. Napredna tehnologija vam omogoča, da na zaslonu ne prikažete le kode napake, temveč takoj dobite tudi dešifriranje, kar bo vozniku znatno poenostavilo nalogo. V tem primeru boste takoj razumeli, kaj je narobe, in sami upravljajte. V drugih primerih, da bi ugotovili, kaj je "gres", morate povezati poseben skener. To je narejeno v bencinskem servisu, vendar je veliko odvisno od znamke avtomobila. Če se "check" na Vasya prižge, potem je problem najlažji in najlažji, saj sistem ni nasičen z elektroniko. Toda težavo s Toyoto ali Volvom bo težje popraviti.

  Kaj lahko velja za normo in kaj ne?

  To še zdaleč ni potrebno, da bi obup in panika. Dejstvo je, da v nekaterih primerih težave niso pomembne in včasih tudisploh ne. Živi primer tega - samo-diagnoza sistema. Izvede se, ko vstavite ključ v ključavnico za vžig in ga premaknete v delovni položaj. "Preveri" v tem primeru in naj gori. Običajno izgine po nekaj sekundah ali po zagonu motorja. V tem času se morajo prižgati vse svetilke na armaturni plošči, ki signalizirajo njihovo uporabnost. Mnogi o tem ne vedo, seveda gre za začetnike. Če ste začeli motor in vse je bilo v redu, in čez nekaj časa so bile težave, morate paziti na EBU. Verjetno je prišlo do "preverjanja" zaradi nestabilnega dela. "Toyotini" najnovejši modeli vam omogočajo samodiagnozo računalnika in natančno določanje problema.

  Kako hitro najti vzrok težave

  V nekaterih primerih je težko ugotoviti naravo okvare, enako velja za njeno odpravo. Dejstvo je, da ima avto veliko kontrolnih luči na armaturni plošči. Na primer je bilo prižgano olje z nizkim tlakom in istočasno se je pojavil pregled. "Opel" v vas ali "Nissan" - ni posebne razlike. Tukaj je jasno, da je zadeva v odsotnosti pritiska v sistemu mazanja. Enako velja za hladilni sistem. Ima dokaj zapleteno strukturo in je odgovoren za učinkovito odstranjevanje toplote iz motorja. Točke, kot je črpalka, so odgovorne za cirkulacijo, pokrov polnilnika pa nekaj pritiska na sistem. Če gre kaj narobe, se motor ogreje in pušča LHT navzgor. Pri vrenju zasveti "preverjanje". Tudi tukaj je jasno, da je zadeva v hladilnem sistemu smora in začeti.

  Več pomembnih podrobnosti

  Kot lahko vidite, obstaja kar nekaj razlogov, ki lahko povzročijo pojav "preverjanja". Večina jih lahko imenujemo nepomembne, druge pa govorijo o resnih napakah. V vsakem primeru morate biti sposobni določiti naravo okvare in jo odpraviti.
  Danes veliko voznikov vozi z gorečo napako in to ne vpliva na zmogljivost motorja. To se pogosto dogaja iz več razlogov. Servisni centri ne morejo najti napake - glavne. Zato ni mogoče vedno ugasniti "preverjanja" tudi na bencinskem servisu. Če odpravite težavo in žarnica ne ugasne, lahko poskusite ponastaviti terminale baterije, da ponovno zaženete računalnik. Po 10 minutah se vsi povežemo in uživamo v pomanjkanju napak.

  Povzamemo

  Zelo pogosto se prodajajo avtomobili z gorečim čekom. Če ste začetnik, potem je najbolje, da se vozite okoli vozila. Dejstvo je, da lahko napaka nakazuje resne težave z motorjem in hladilnim sistemom, ki ga je treba odstraniti že za vas. Ampak včasih prodajalci, zlasti trgovci, naredijo naslednje. S pomočjo mehanskega posega se luč "preverjanje" odstrani ali se stik prekine. Seveda, "Jackie Chan" ne bo goril, in ga ne boste takoj razumeli. Iz tega preprostega razloga je treba avtomobil natančno preveriti na bencinskem servisu, po možnosti neodvisno. Če vaš avto gori "preverite" - "Nissan" to ali katero koli drugo blagovno znamko, brez vrednosti, je zaželeno, da se problem reši čim prej. Včasih vam situacija omogoča, da pridete domovsamostojno, brez vleke, včasih pa ne. V slednjem primeru je bolje ne preizkusiti usode in evocirati evakuatorja. To vam bo omogočilo, da shranite motor in njegove sisteme, kot tudi svoje živce. Vožnja na pregretem motorju ali brez mazanja smrti je podobna motorju z notranjim zgorevanjem, vedno se spomnite tega in ne preverjajte, ali je to v našem primeru. Če zasveti "preverjanje", nemudoma poiščite razloge.

  Sorodne publikacije