Prevajalnik GCC za Windows

Veliko ljudi pozna kratico GCC za razvoj programske opreme. Ta prevajalnik je orodje za razvijalce, ki so ljubitelji proste programske opreme. Sprva je bilo to orodje ustvarjeno za sisteme Linux. Vendar pa obstaja tudi izvajanje GCC za Windows. Imenuje se MinGW.

Zgodovina

Orodja, ki se tradicionalno uporabljajo za razvoj odprtokodnih operacijskih sistemov, so orodja GNU. Projekt s tem naslovom je leta 1984 ustvaril Richard Stollman. Potreba je bila posledica dejstva, da je bilo v tistih dneh sodelovanje med razvijalci programov zapleteno. To je posledica dejstva, da so lastniki komercialnih programov uredili veliko ovir za takšno sodelovanje. Namen projekta je bil ustvariti komplet, združen z eno licenco, ki nikomur ne bi dovolil dodeliti ekskluzivnih pravic za takšno programsko opremo. Del takega niza je tudi orodje za programerje - GCC. Za Windows je bil kasneje ustvarjen analog.


Kaj je prevajalnik?

Treba je pojasniti, da gre za vrsto programske opreme. Za kaj je potreben? Na splošno je prevajalnik GCC za Windows ali Linux program, ki lahko izvorno kodo, ki jo je napisal programer, pretvori v strojno kodo, ki lahko razume računalnik. Takšen koncept še vedno obstaja kot "tolmač". Njegove funkcije so enake kot v prevajalniku, vendar je prevod opravljen zaporedno, vendar ne v celoti. V tem primeru se program pretvori v bajtno kodo - vmesno obliko, ki je binarna koda. Potem parazlaga se pri izvajanju posebne virtualne naprave.


Razvoj

Datoteke z izvorno kodo so ustvarjene kot dokumenti z navadnim besedilom. Ustvarite jih lahko z najpreprostejšim urejevalnikom besedila. Poleg tega lahko uporabite posebna razvojna okolja, ki so vdelani urejevalniki. To orodje je KDevelop. To je okolje, ki vsebuje urejevalnik in vgrajeno konzolo, ki se nahaja pod urejevalnikom. Razvijalec dobi v enem programu možnost, kako se ukvarjati z urejanjem kode in dati ukazom ukazne mize brez preklapljanja med okni. Preden ustvarite projekt, morate ustvariti imenik in v njem že - dokument z besedilom.

Lastnosti

GCC za Windows MinGW privzeto velja za vse izvršljive datoteke, ki so ustvarjene, ime je a.out. Če želite podati drugačno ime, morate ukazu -o dodati ime z imenom. To je samo ena od mnogih zastav. Če želite videti vse, morate v ukazno vrstico vnesti ukaz man gcc. Za Windows je ukaz enak kot za sistem Linux. Uporabnik bo videl sistem pomoči za prevajalnik. Tukaj lahko vidite, kaj pomeni vsaka zastava. Za izhod iz sistema pomoči morate pritisniti tipko Q. Delo GCC je sestavljeno iz treh korakov:
  • obdelava s predprocesorjem;
  • zbiranje;
  • postavitev.
  • V prvi fazi glavna datoteka vsebuje vsebino datotek z glavo, ki so navedene v direktivah na začetku programa. Na drugi stopnji je besedilo programanapisano v programskem jeziku, se pretvori v niz ukazov stroja in rezultat se tako shrani v objektno datoteko. Treba je omeniti, da se lahko na različnih računalnikih oblika te datoteke razlikuje. Zato je bolj primerna distribucija programov v obliki izvorne kode, tako da so lahko na voljo za vsako arhitekturo. To počne GCC. Programi ARM, Windows, Intel, Unix - povsod lahko delujejo. Na zadnji stopnji so vse objektne datoteke povezane z eno. Rezultat je, da se datoteka zažene. Tako je GCC priročno orodje za razvijalce, ki se udobno uporabljajo pri ustvarjanju programov.

    Sorodne publikacije