HD 5970: Specifikacije in funkcije

Grafična kartica v računalniku je odgovorna za obdelavo in prikazovanje slike na zaslonu. Bolj produktivna je ta komponenta, večja je verjetnost, da bo nova igračka na vašem računalniku brez težav. Sodobna industrija iger na srečo zahteva od računalnikov resno moč. In vrhunske grafične kartice so vredne denarja. Zato je smiselno pogledati vzorce iz preteklosti. Še vedno so pomembne (za nekatere igre) in so veliko cenejše. Eden od takih primerov je grafična kartica ATI Radeon HD 5970 podjetja AMD. Ta grafični vmesnik je dovolj zmogljiv, da bo ustrezen leta 2018. Čeprav je bil sam izpuščen leta 2009. Razmislite o tem zanimivem adapterju podrobneje. Najprej pa recimo nekaj besed o proizvajalcu.


Nekaj ​​o proizvajalcu

AMD je bilo ustanovljeno leta 2009. Potem je izdelala osnovno 32-bitno arhitekturo. Primeri v podjetju so šli dobro. V začetku devetdesetih se je začel spopad z Intelom, ki se ne konča do danes. Samo proizvajalci "odraščajo" in postali so tesni. Skoraj ves čas AMD poskuša preseči "modro" prodajo in kakovost izdelkov. Toda doslej to še ni res. Velikost AMD-ja se lahko obravnava kot leto, ko so bili procesorji Intel izpostavljeni resni ranljivosti, kar je hekerjem omogočilo dostop do računalnika. »Modra« se je dolgo časa opravičila in polizala rane. V tem času se je povečala prodaja procesorjev in grafičnih rešitev iz AMD. Toda predani ljubitelji podjetja so ji že prej kupovali izdelke. Na primer, leta 2009. Takoj ko je prišel ATI HD 5970.


Svet video adapterjev in grafičnih pospeševalnikov AMD je začel osvojiti leta 2001. Takrat je podjetje kupilo in absorbiralo proizvajalca grafičnih rešitev pod blagovno znamko ATI. To je bil uspešen nakup. Mogočni tandem je začel delati zelo dobre grafične kartice. Vendar pa je novi konkurent - NVidia. Dolgo časa izdelki AMD niso mogli tekmovati z "zeleno" znamko. Toda stanejo dvakrat ceneje. In za mnoge je bil to odločilen dejavnik. V letu 2009 je boj dosegel vrhunec. Izdelki AMD so se približali adapterjem "Nvidia". In za zagotovitev uspeha, "rdeče" je bil izdan topovaya grafična kartica ATI Radeon HD 5970. Zdaj bomo analizirali ta adapter bolj podrobno.

Specifikacije grafične kartice

Obračajte se na številke. Kaj lahko ponudi uporabnik te grafične kartice? Jedrna frekvenca je 725 megahertz. Delovna frekvenca pomnilniškega vodila je 1000 MHz. Toda efektivna frekvenca iste pnevmatike je 4000 megahertzov. In to ni slabo. Kapaciteta pomnilnika je 2 gigabajta. Obstajajo tudi različice s 4 gigabajti. Toda vredni so tudi tega. Vendar ne pozabite, da se moč in "ostrina" grafične kartice ne izračunata s pomnilnikom, ampak po frekvencah. In s tem v Radeon HD 5970 je vse v redu. Globina barve, ki jo zagotavlja ta grafični pospeševalnik, je 256 bitov. To je povsem dovolj za potrebe igralcev. Zemljevid podpira DirectX 11 in ima veliko število osvetljevalnikov. Te funkcije so za napravo za sprostitev leta 2009 precej dobre. Zato je ta grafični pospeševalnik lahko posodobljen.

Značilnosti adapterja

Ena od značilnosti Radeon HD 5970 2GB je ta, da ima ta adapter dve čipni strukturi. Temelji na samo dveh polnopravnih čipih Cypress. In vsak čip deluje na robu priložnosti. Do izdaje te grafične kartice v AMD ni bilo adapterja, ki bi temeljil na dveh čipih. Medtem ko je bil v "Nvidiji". Zato je v AMD odločil, da sprosti nekaj podobnega. Vendar je to zahtevalo veliko stroškov. Video kartica je bila precej obsežna. Zato je primeren samo za montažo v velikih ohišjih. Lastniki mini stolpov ne bodo mogli namestiti teh adapterjev. Kljub temu je video kartica potrjena kot standardni format ATX. Toda mnogi uporabniki se verjetno ne bodo strinjali s to izjavo.

Hladilni sistem

Ker ima HD 5970 dvojni čip in dostojno moč, je bil problem odstranjevanja toplote akuten. V AMD-u je bilo odločeno na zelo praktičen način. Video kartica ima velik radiator brez bakrenih cevi. Pokriva celotno območje kartice in neposredno povezuje oba čipa in druge potrebne komponente. Po navedbah proizvajalca tak sistem omogoča, da se brez težav odpravijo 400 vatov toplote. Izpust toplote se izvaja tudi s hladilnikom, vgrajenim v turbino. Na splošno je hladilni sistem tega grafičnega pospeševalnika na najvišji ravni.

Delo s CrossFireom

Podobno kot pri drugih grafičnih karticah iz prejšnje generacije AMD, ima HD 5970 podporo CrossFire in SLI konektor. to vam omogoča, da združite več adapterjev istega modela v enega. S temi manipulacijami lahko dosežete povečanje produktivnosti za 60-80%.To je odličen rezultat. Fantje z AMD so očitno zamudili to tehnologijo. Prej to povečanje ni bilo opazno.

Možnost Eyefinity

To je lastniška možnost AMD, ki se izvaja v skoraj vseh vrhunskih grafičnih karticah. Izjema je tudi HD 5970. Njegove lastnosti so takšne, da kartica brez težav podpira istočasno povezavo več monitorjev. Toda prvič se uresniči normalno delovanje te možnosti v načinu CrossFire. Zdaj lahko do nekaj grafičnih kartic preprosto povežete kar šest monitorjev. Delali bodo, kot bi morali. Ne bo nobenih artefaktov in napak. Za leto 2009 je bil to največji dosežek AMD-jevih inženirjev.

Priključki in vmesniki

Torej, kakšne priključke lahko uživam s HD 5970? Naenkrat je treba omeniti, da strašno uporaben in univerzalen HDMI ni tukaj. Namesto tega je nekaj potisnilo mini-zaslon. Tukaj je in nikjer. Na voljo sta tudi dva DVI priključka za povezavo monitorjev. To je vse. Zaradi dokaj obsežnega hladilnega sistema je bilo treba zmanjšati število pristanišč. HDMI pa lahko priključite s posebnim vmesnikom. No, da. Pomanjkanje priključkov je ena od slabosti te grafične kartice. In jih ni tako veliko.

Zmogljivosti z overclockingom

Vredno je povedati o nekaterih ključnih značilnostih Radeon HD 5970. Značilnosti te grafične kartice proizvajalec posebej podcenjuje. To je storjeno tako, da omogoča grafični pospeševalnik izpolnjevanje zahtev za certificiranje ATX. Sedaj je pojasnjena tako nizka frekvenca jedra s takšnim železom. Vendar pa je AMD predvideval možnost overclockinga programske opreme. Za to so biliustrezne spremembe voznika. Poleg tega je video kartica opremljena s posebno programsko opremo za overclocking. S svojo pomočjo lahko povečate frekvenco jedra na 1000 megahertzov. Točno enako stanje s pomnilnikom. Zanimivo je, da za takšno overclocking ni potrebno celo spreminjati hladilnega sistema. Toda to ni meja. S povečevanjem jedrne napetosti lahko dvignete jedrno frekvenco še višje. Ampak tukaj brez hlajenja vode ne more storiti. Kot lahko vidimo, ima ta video kartica precej možnosti za overclocking. Če je vse narejeno pravilno, potem je povsem mogoče celo za igre za javnost 2016 za maksimalne nastavitve grafike. In če imate tandem iz razpršenih kart te vrste, potem tudi danes ne morete razmišljati o zamenjavi adapterja.

Pozitivne povratne informacije lastnikov

Torej, kaj uporabniki povedo o tej grafični kartici? Spremljanje komentarjev je preprosto potrebno, da bi razumeli, kako se naprava resnično obnaša. Prav tako bo mogoče ugotoviti, kako so lastnosti, ki jih je navedel proizvajalec, daleč od realnosti. Lastniki te grafične kartice imajo odlične zmogljivosti. Vse specifikacije, ki jih je navedel proizvajalec, so se izkazale za realistične. Še več. Obsežne zmogljivosti za overclocking dajejo še več moči. In to je odkrito majhna količina denarja. Uporabniki upoštevajo tudi izjemno zanesljivost tega grafičnega vmesnika. Sposoben je delati dolga leta brez težav. Ločeno opomba model Sapphire HD 5970. Ne samo, da je ta kopija večkrat močnejša od izvirnika,ima tudi široke možnosti overclockinga. Povsem pozitivno, lastniki reagirajo na hladilni sistem. Za AMD je to edinstven primer. Običajno lahko na svojih napravah popečete jajce, če so pod polno obremenitvijo. In potem je vse nasprotno. To kartico lahko imenujemo najhladnejši od vseh izdelkov AMD in blagovne znamke "Radone". Pohvale vredni komentarji so bili počaščeni in programsko opremljeni z opremo za overclock napravo. Vse, kar je v teh programih, jasno kaže, da bo proces overclockinga obvladoval celo novinca.

Negativne povratne informacije lastnikov

Zelo težko je razlikovati med zdravimi zrni. Večina grelnikov samo "vrgel", da bi bili izdelki AMD močnejši. Vendar nobeden od njih ne omenja cene, za katero je bil kupljen adapter. najbolj preudarni uporabniki se strinjajo, da so za ta denar specifikacije in nabor možnosti edinstveni. Nobeden od drugih proizvajalcev ni pripravljen dati tako napredne naprave za peni. Vendar se včasih v morju pojavijo konstruktivne pripombe. Vendar je njihovo število zelo majhno. Da, številni lastniki opozarjajo na slabo povezavo. Namesto enega DVI in popolnoma nepotrebnega Mini Display Porta, je mogoče namestiti en univerzalni HDMI. In vsi bi bili srečni. Prav tako so uporabniki pozorni na ogromno velikost HD 5970. To je res največji zemljevid vseh obstoječih (istega leta izdaje). Samo spremenjena različica "Sapphire" nekako reši situacijo, saj nima takšnih velikosti. Veliko uporabnikov je tudi zaskrbljeno zaradi potrebe po nadzoru temperaturnih indikatorjevrazpršena grafična kartica. Dejstvo je, da normalni hladilni sistem ne deluje samodejno, ko se frekvence jedra povečajo. Odziva se samo na palico proizvajalca. Zato je potrebno ročno povečati hitrost hladilnika. Ta napaka pa je bila popravljena v naslednjih reinkarnacijah grafične kartice. Tudi nekateri ljudje ne marajo programske opreme, ki je priložena napravi. Začetna različica pripomočka za overclocking vam ne omogoča spreminjanja napetosti jedra. Vendar pa je novejša različica v redu. Na splošno negativne povratne informacije razkrivajo manjše pomanjkljivosti proizvajalca. Popolnoma je mogoče zapreti oči. Še posebej, če omeniš ceno. Za takšen denar so majhne napake preproste. Vsi isti pozitivni vidiki so veliko več kot negativni.

Zaključek

Tako smo pregledali trenutno grafično kartico iz preteklega ATI Radeon HD 5970 od AMD. Značilnosti tega grafičnega adapterja so takšne, da bi lahko bile pomembne leta 2018. Še posebej, če je overclockana. Adapter ima dvojni dizajn, zmogljiv hladilni sistem in se lahko pohvali z dobro zmogljivostjo tudi brez overclockinga. Poleg tega pridobitev te kartice ne bo močno prizadela družinskega proračuna.

Sorodne publikacije