Podnožje Intel Vtičnice procesorjev podjetja "Intel"

V okviru tega pregleda bodo upoštevane najnovejše spremembe procesorjev Intel Socket Intel. Ta ugledni proizvajalec računalniške tehnologije z zavidljivo pravilnostjo posodablja nomenklaturo svojih izdelkov. Zato ima skoraj vsaki dve leti novo vtičnico, ki je nezdružljiva s predhodno obstoječo.

Kaj je vtičnica?

Mikroprocesorji so bili na začetku razstavljeni na matični plošči. Toda vodilni proizvajalci so to ureditev zavrnili. To je veliko bolj priročno, da namestite poseben priključek za CPU na matični plošči. Nato lahko pravilno konfigurirate računalnik in izberete tiste komponente, ki bodo najbolj ustrezale njegovim potrebam.


Priključek za montažo mikroprocesorja na matično ploščo se imenuje profesionalni računalniški žargon Socket. Intel, kot je bilo že omenjeno, zelo pogosto posodablja svoje računalniške platforme. Zato je v takšni raznolikosti težko razumeti nepripravljenega uporabnika. Gre za pregled teh računalniških platform in je namenjen temu majhnemu gradivu.

LGA775. Značilnosti platforme

Procesni priključek Intel Socket 775 je bil predstavljen na trgu računalniške tehnologije leta 2004. Zamenjal je vtičnico 478. Njegova ključna razlika od predhodnika je podpora za 64-bitno računalniško tehnologijo. Vse prej obstoječe platforme so lahko uporabljale kodo samo v 32-bitnem formatu. Prvotno je ta čip povezoval serije Pentium ali Celeronizvedba z eno ali dvema jedroma, ki temelji na kodiranem imenu arhitekture NetBurst. Nato je bil ta seznam dopolnjen s prvimi predstavniki linije Core na podlagi novega mikroarhitekture z istim imenom - dual-core 2 Duo in 4-core 2 Quad.


Do danes je ta strojna platforma popolnoma in popolnoma zastarela. Najnovejši polprevodniški čipi v svojem okviru so bili izdani leta 2010. Sedaj je Intel popolnoma opustil podporo rešitev za računalniško obdelavo podatkov, saj imajo izjemno nizko raven zmogljivosti, ki takšnemu CPU preprečuje obdelavo kompleksne kode.

Platforma LGA1156. Njegove značilnosti

Platforma LGA1156 se je leta 2009 pojavila na policah specializiranih računalniških trgovin. V okviru projekta so se prvič pojavili visoko zmogljivi mikroprocesorji Intel i5 in i7. Segment primarnih in srednjih rešitev je zasedel CPU serije Pentium in i3. Tudi proračunska niša je bila polna predstavnikov družine Celeron. Vsi čipi za to vtičnico so bili trimestni in so pripadali prvi generaciji mikroprocesorjev s kodnim imenom Core. Podobna distribucija računalniških naprav tega uglednega proizvajalca se je ohranila do danes. Prva pomembna razlika med temi mikroprocesorji in predhodniki je bila, da so bili obvezno opremljeni s predpomnilnim sistemom treh nivojev. V tem primeru bi se prej obstoječi modeli lahko ponašali le z dvema nivojema. Tudi pri proizvajalcu čipov je proizvajalec vključil severni most čipov z OPERATIVNIM pomnilniškim krmilnikom in integriranim grafičnim jedrom. Tudiprisotnost NT tehnologije je omogočila enemu računalniškemu jedru, da je hkrati obdelalo dva kodna toka. Vse to v bistvu v primerjavi s predhodniki je povečalo produktivnost stacionarnih računalnikov. Toda v tem trenutku je tudi ta računalniška platforma zastarela.

Priključek za procesorje LGA1155. Njene razlike

V začetku leta 2011 je procesorski priključek Intel Socket 1155 uspešno prodrl na trg računalniške tehnologije, nomenklatura in modeli procesorjev v tem primeru niso bistveno spremenili. Samo če je prej označevanje sestavljalo tri številke, je zdaj vključeno že štiri številke. Druga generacija procesorjev, ki temelji na arhitekturi Core, ima oznako 2HHХ, tretja pa 3HHH. Prav tako je spremenila nepomembno postavitev čipov. Če sta prej obstajala dva ločena substrata za računski del in za integrirano grafiko, potem so bili vsi elementi združeni v en substrat. Čipi i7 so vključevali 4 kodne module in 8 logičnih niti. Intel i5 pa je imel samo 4 jedra. V tem primeru tehnologija NT predstavnikov te vrstice ni bila podprta in koda, ki so jo obravnavali v vseh istih 4 tokovih. Ista stvar s temi dvema CPU linijami je bila, da so podpirali tehnologijo TurboBust in bi lahko samodejno povečali njihovo hitrost. Drugi čipi s takšno možnostjo se niso mogli pohvaliti. Procesorji modela i3 so dopolnili le dva računalniška modula, ki bi lahko programsko kodo obdelali v 4 tokovih. Mlade modifikacije čipov serije Celeron in Pentium so bile opremljene z dvema blokoma obdelave kode.

Priključek LGA1150.Njegove specifikacije

Naslednji priključek za CPE je bil predstavljen leta 2013. Ta Intel Socket je imel oznako LGA1150. Namenjen je bil za vgradnjo mikroprocesorjev za namizne sisteme, ki temeljijo na računalniški arhitekturi jedra 4. in 5. generacije z oznakama 4HHH oziroma 5HHH. Postavitev računalniškega čipa je ostala nespremenjena, grafični del pa je bil radikalno preoblikovan, njegova zmogljivost pa se je včasih povečala. Spremenjen je bil tudi tehnološki proces, peta generacija računalniških naprav pa je bila že izvedena s hitrostjo 14 nm. Ključna novost v tej situaciji je bila zmanjšanje porabe energije. To je bilo doseženo z obdelavo elektroenergetskega sistema. Slednja okoliščina omogoča samodejno onemogočanje neobremenjenih računalniških elementov v procesu in zmanjšanje porabe energije računalnika.

Vtičnica LGA1151. Značilnosti tega priključka

Leta 2015 je bil na policah po načrtu vodilnega polprevodniškega velikana predstavljen nov priključek za CPU - Intel Socket 1151 - ki ga je mogoče namestiti na Core čipi 6. in 7. generacije. Načeloma so predhodniki ponovili postavitev, tehnične specifikacije in značilnosti teh računalniških naprav. Samo frekvence so bile višje, vendar je bilo povečanje zanemarljivo. Prav tako je treba opozoriti na trenutek, ko so mikroprocesorji Pentium 7. generacije prejeli podporo za tehnologijo logičnega večprocesiranja NT. To je povečalo njihovo zmogljivost in ga uskladilo s čipi i3. To pomeni, da bi taki čipi lahko obdelali informacije v 4 tokovih.

Energetska učinkovitost čipov je ostala enakaker se tehnološki proces ni bistveno spremenil. Vgrajena grafična kartica je prav tako nadgrajena in njena zmogljivost se je povečala.

LGA1151 v.2. Značilnosti

Bistvena sprememba v vodilnem proizvajalcu računalniške tehnologije v osebi "Intel", uvedena kot del posodobljene platforme LGA1151v.2. Debitirala je konec leta 2017. Fizično je ta spojnik enak predhodno opisanemu LGA1151. Toda le na ravni programske opreme je namestitev čipov 6. in 7. generacije prepovedana. Ta procesor Socket Intel je zasnovan za namestitev 8. generacije procesorja. V prihodnosti bo mogoče namestiti in novejše mikroprocesorje, ki jih bo polprevodniški velikan načrtoval jeseni 2018. Postavitev čipa je doživela pomembne spremembe. Vodilni modeli i7 so bili opremljeni s 6 jedri in 12 tokovi. Šest jeder in enako število niti sta bila v tem primeru Intel Core i5. Vtičnica LGA1151 v.2. vam omogoča, da že namestite quad-core modifikacije i3. Mlajši modeli mikroprocesorjev se niso spremenili. Tehnološki proces je ostal enako 14 nm kot raven porabe električne energije. Frekvenca ure mikroprocesorjev se je znatno povečala. Vodilni v tem primeru bi lahko deloval na rekordno visoki frekvenci 5 GHz, vendar le, če je aktiviran način TurboBust.

Sklep

V tem kratkem pregledu so bile upoštevane večje spremembe priključkov za čipove Intel Socket. Ta proizvajalec redno posodablja svoje računalniške platforme in v dveh letih je novi računalnik brezupno zastarel. Seveda je njegova učinkovitost še vedno dovoljenaRavni, vendar so naprednejši novi računalniki z višjimi hitrostmi. Ta pristop vam omogoča povečanje zmogljivosti stacionarnih računalnikov, vendar se lahko v tako velikem številu vtičnic enostavno izgubite. Posebej nepripravljen specialist za začetnike. Rešitev tega vprašanja je v veliki meri namenjena temu pregledu.

Sorodne publikacije