ABB frekvenčni pretvorniki: cilji, prednosti, kode napak

V članku bomo govorili o frekvenčnih pretvornikih ABB, ki se uporabljajo za krmiljenje električnih motorjev. S takimi napravami, lahko gladko spremenite trenutek in hitrost, in kar je najpomembnejše - popolnoma se znebite tako škodljivega pojava kot začetni tok. Pri pretvorbi DC v spremenljivko se ustvarijo valovni pretvorniki (kvadratni, sinusni). Kot pri vsakem drugem viru napajanja mora imeti frekvenčni pretvornik stabilnost in mora zagotavljati zadostno trenutno raven za vzdrževanje moči celotnega sistema.

Kakšni so stroškovni dejavniki

Treba je omeniti, da so frekvenčni pretvorniki ABB danes zelo razširjeni in se vedno bolj uporabljajo v industriji. Izredno pomembno je, da v proizvodnji uporabljamo mini pogone. Zato so vse komponente frekvenčnih pretvornikov nameščene znotraj ohišja v neposredni bližini. Seveda, v takšni razporeditvi komponent obstajajo slabosti - lahko pride do okvar opreme.


Potrebne naprave za lažji zagon motorja in upravljanje z njim. V "možgane", ki veliko število nastavitev, ki vam omogočajo, da proizvajajo fine prilagoditve. O tem in drugem bomo podrobneje opisali v članku in kar je najpomembnejše - podrobneje bomo obravnavali kode napak frekvenčnih pretvornikov ABB.

Popravilo frekvenc

V zvezi s popravljanjem frekvenc nato izveditePogosto je neprimerno, če kontrolna enota ne uspe. Vendar obstajajo modeli, ki so zgrajeni na modularnem principu. Praviloma te naprave, katerih moč je 100 kW ali več. Zato je funkcionalna shema bistveno poenostavljena in viri se povečajo. Glavni dejavnik, ki bo zagotovil neprekinjeno delovanje naprave - je pravočasna diagnoza. Prav tako je treba omeniti, da je naprava precej zapletena, in delovanje bo nujno imelo težave.


Frekvenčni pretvorniki so občutljiva oprema, ker imajo uporabljene komponente zelo visoko stopnjo težavnosti. Pogosto so težave v programski opremi. Več funkcij, ki jih omogoča naprava, večja je verjetnost, da ne bo uspela. Popravilo opreme je težko in drago, nekatere okvare pa lahko odpravite z lastnimi rokami, če lahko upravljate spajkalnik in izvijače.

Odpravljanje napak

Hladilni sistem v frekvenčnem pretvorniku ima pomembno vlogo. V bistvu je to "boleča točka" celotnega frekvenčnega pretvornika ABB. Za povečanje vira PP je potrebno vsaj enkrat na mesec odzračiti radiator s komprimiranim zrakom. Še bolje pa bo, če popolnoma razstrelimo kovček, tako da tudi na pladnju ne bo sledov prahu. Konec koncev, upoštevajte dejstvo, da prah ostaja statična električna energija, ki se lahko akumulira. Statika je najhujši sovražnik polprevodniških komponent. Prav tako je treba omeniti dejstvo, da se frekvence za trifazne motorje bojijo preobremenitev. Zato bi morala biti operacijaopravljeno tako nežno in lepo.
IGBT tipke so nameščene na radiatorjih. Ti ključi proizvajajo neposreden nadzor nad elektromotorjem, pretvorijo enosmerni tok v izmenični. Toda stranski proizvod dela je topel. Lahko povzroči pregrevanje in izgorevanje ključa.

Hlajenje in kondenzatorji

Pogosto najdete električne ventilatorje, ki omogočajo ohlajeni hladilni hladilnik. Včasih je potrebno preveriti učinkovitost hladilnikov, da se zagotovi ustrezna raven hlajenja frekvenčnega pretvornika ABB. Omeniti je treba, da bo zbrani prah na rezilih povzročil zmanjšanje hitrosti rotorja. Ker pa je moč motorja tako nizka, bo onesnaženje povzročilo, da pretok zraka ni dovolj za normalno hlajenje.
Drug problem, ki ni pomemben le za frekvence, so elektrolitski kondenzatorji. Pogosto se polnijo in odvajajo, kar povzroča prekomerno obrabo in staranje. Posledično se njihova zmogljivost zmanjša, pride do prekinitve med poli. Morda boste ugotovili, da je zunanji: telo je uničeno ali odpihnilo. Frekvenčni pretvornik je kompleksna oprema, ki zahteva stalno nego.

Upor v sistemu

Delovanje pretvornika lahko upravljate bodisi s pomočjo mikrokrmilnika bodisi ročno. Pogosto se pojavljajo težave pri spremenljivem uporu, ki uravnava frekvenco vrtenja motorja. Upravljanje je mogoče storiti s pomočjozunanji panel pretvornika. Za spremembo okvarjenega zunanjega upora je dovolj, da spremenite možnost nastavitve iz oddaljene plošče v nastavitvah. Upor se lahko neodvisno zamenja s podobnim. Bodite pozorni na njegovo ime, ki ga lahko najdete v navodilih za določeno napravo.

Alarm za odkrivanje

Frekvenčni pretvornik je kompleksna naprava, ki jo krmili poseben modul. Vendar omogoča upravljanje in diagnosticiranje celotnega sistema. Opremljen z večino frekvenčnih indikatorjev, ki prikazujejo napake, ko so na voljo. Treba je omeniti, da je za odpravo večine napak dovolj, da preverite kable in zategnite terminale. Najpogostejša napaka je preobremenitev. To je posledica dejstva, da je med priključkom in žico prisotna iskra.
Prav tako je treba omeniti, da se frekvenca za trifazni motor lahko krmili tudi z oddaljene plošče. Če pa je kršena celovitost žic ali priključkov vtičev, bo prišlo do napake, ki kaže, da je prišlo do okvare.

Tabela pogostih napak

Nato bomo preučili najpogostejše napake frekvenc ABB. Za boljše zaznavanje informacij uporabite našo preglednico.

Koda napakeDešifriranje1Preobremenitev3

2Prenapetosti v enosmernem tokokrogu 54) Pregrevanje IF4Kratek stik na izhodu IF5Ne6Nizka napetost v tokokrogu DC7

)

Izgubljeni vhodni analogni signal AI18Vhodni analogni signal AI2


)
9Pregrevanje elektromotorja10Control11Napaka pri zagonu elektromotorja12


)
Izguba hitrosti elektromotorja13Se ne uporablja15
)
Zunanja razdelitev 216Prišlo je do napake na terenu176


Ne uporablja18Pomanjkljiv sistem za nadzor temperature

20


Napaka v vgrajenem napajalniku21Napaka v tokokrogu merjenja toka22
3)


Napaka v fazi23Motnje v dajalnikih


25Se ne uporablja


Presežek največje hitrosti rotorja


26Notranja napaka v konfiguracijskem bloku27Napaka v notranji konfiguracijski datoteki28Napakaserijska komunikacija 1 com29Napaka pri branju konfiguracijske datoteke fieldbus303132 33
Napaka fieldbus34Razčlenitev elektromotorja35Razčlenitev izpada električne energije36(310 predhodni parametri 37013703101-299Sistemske napake

Elektromotor se ne zažene

uporabnost frekvenčnih pretvornikov ABB - to je napaka, ki se ne dotakne motorja. Vzroki dva:
  • Motor ne deluje.
  • Poškodba krmilnega sistema. V tem primeru vam bo pomagalo samo razstavljanje pretvornika in zamenjava nadzorne plošče.
  • V primeru, da ne morete sami opraviti popravil, je vredno vprašati strokovnjake. Toda večina inženirjev, mimogrede, opravlja modularna popravila - takoj zamenja celoten blok, ne trudi se iskati kondenzatorja, ki ni v redu. Ampak včasih je modularno popravilo veliko dražje od nakupa novega frekvenčnega pretvornika ABB.

    Sorodne publikacije