5 razlogov, da se sprašujete, ali lahko prenosni računalnik obdržite v naročju

Že več let, odkar so se pojavili računalniki, je moral biti računalnik nameščen na trdno površino, kot miza zaradi razvejanosti. Zdaj se velikost bistveno zmanjša in skoraj vse naprave lahko delajo nekaj časa brez hrane. Ker so postali veliko bolj mobilni, se postavlja vprašanje: ali je prenosnik mogoče obdržati v naročju? Težava je v tem, da elektronska naprava v tako bližini trebuha prenaša vse valove in sevanje neposredno v človeško telo. Raziskovalci so ugotovili, za kaj gre.

1. Učinki sevanja na reproduktivne organe

Morda se zdi, da je prenosnik popolnoma neškodljiv. Potem lahko prenosni računalnik obdržite v naročju? Glavno škodo povzroča sprejem signalov iz brezžičnega interneta in emisija elektromagnetnih valov. Njegova bližina reproduktivnih organov vpliva na število semenčic pri moških in na plodnost pri ženskah.


Znanstveniki so odkrili, da je laptop, medtem ko je na svojem kolenu pri možu, poškodoval DNK sperme. Predvidevali smo, da lahko brezžična komunikacija z internetom v neposredni bližini modov vodi do zmanjšanja plodnosti moških. Preverjanje prenosnega računalnika na Gaussovem merilniku kaže, da je raven mnogih od njih višja od 200 miligasov, varni razponi pa ne smejo presegati 03-1. V poročilu iz leta 1996 o elektromagnetnih motnjah je bilo navedeno, da mora biti prenosni računalnik oddaljen vsaj 20 cm od primera. Torej morate razmišljati trikrat, preden se odločitemoški držijo laptop v naročju.

2. Učinek beležnice na kožo

Razen izpostavljenosti notranjim organom je izpostavljena precejšnji škodi in človeški koži. Opaženih je bilo več možnih kršitev:
 • Raziskovalci so ugotovili, da lahko vroči lepton poškoduje kožo na kolenih in celo pomaga pri razvoju kožnega raka.
 • Prejšnjo izjavo je podprl dermatolog Anthony J. Manchini. Prepričan je, da takšen učinek poveča verjetnost skvamoceličnega karcinoma kože. Ta vrsta je veliko bolj resna kot bolj pogosta oblika.
 • Vodenje beležnice v naročju v bližini reproduktivnih organov lahko povzroči rak modov in jajčnikov. Zato se sprašujete, ali lahko prenosni računalnik obdržite v naročju in na želodcu.
 • Obvladovanje velikega časa za prenosni računalnik, ki leži na nogah, lahko razvije "sindrom pražene kože". Prisotnost elektronskih naprav, kot so računalniki v bližini telesa dolgo časa, lahko povzroči nenavadno kožo ali izpuščaje. Podoben učinek, ki ga povzroča podaljšano delovanje toplote, je opazen v steklarnih in pekarnah in je podoben sončnim opeklinam. Pomanjkljivost izgine čez nekaj časa po prenehanju pogostega stika prenosnega računalnika s poškodovanim območjem. Kljub relativni neškodljivosti sindroma lahko pride do trajne obarvanosti kože.
 • 3. Poškodba mišično-skeletnega sistema

  Nedavna študija je pokazala, da upogibanje prenosnih računalnikov, ki ležijo na kolenih, pogosto povzroča bolečine v vratu in hrbtu. Obstaja preprosta rešitev, ki je ne želiteuporaba: prenosni računalnik naj bo na stalnem delovnem mestu. Ugotovljeno je bilo, da tabela rešuje večino težav s postavo pri delu na računalniku.


  4. Vpliv na spanec

  Znana situacija: pred spanjem se v posteljo odpre prenosni računalnik. Ker je naprava zdaj na nivoju očesa, umetni zaslon na svetu zavira sproščanje melanina, ki je odgovoren za zdravo spanje. Če imate več dni nespečnost, je morda čas, da pregledate odnos prenosnega računalnika. Zamenjava elektronske naprave z redno natisnjeno knjigo vam bo pomagala, da boste hitreje zaspali. Če ne morete brez prenosnega računalnika v temi, je najbolje, da nastavite razširitev v brskalniku, ki bo prilagodila svetlost zaslona glede na čas dneva.

  5. Prenosnik in nosečnost

  Nadaljnja uporaba prenosnega računalnika vpliva na plodnost žensk in sposobnost razmnoževanja. To lahko upočasni nastanek jajc in oteži zasnovo. Če sevanje ni bilo preprečeno s spočetjem, vendar starši niso razmišljali, ali je prenosnik mogoče obdržati na kolenih in nadaljevati v istem duhu, ima lahko plod zdravstvene težave. Poleg tega se verjetnost spontanih splavov poveča. Po rojstvu pri otrocih obstaja verjetnost prirojenih bolezni in razvojnih težav.
  V publikaciji "Okolje in zdravje pri delu" je bilo ugotovljeno, da so matere in ženske bolj izpostavljene elektromagnetnim motnjam zaradi prenosnih računalnikov kot v neposredni bližini visokonapetostnih daljnovodov ali kino zaslonov. Mami, ki sodržite elektronsko napravo tako blizu telesa, da resno tvegate zdravje otroka.

  Omejevanje škodljivih učinkov sevanja

  Najučinkovitejši način za zaščito bi bila omejitev uporabe prenosnega računalnika, vendar to ni verjetno, zato je treba upoštevati naslednja priporočila:
 • Prenosnika ne hranite v naročju ali trebuhu.
 • Če je mogoče, omejite uporabo omrežij Wi-Fi.
 • Povezovanje z internetom prek kabla.
 • Uporabite zaščito zaslona prenosnega računalnika.
 • Tudi če ne boste upoštevali vseh nasvetov, je bolje, da ne razmišljate o tem, ali lahko svoj prenosnik obdržite v naročju, saj celo malo udobja ne stane takšnih zdravstvenih težav.

  Sorodne publikacije