Vrste tipkovnice pc: fotografije, slabosti, prednosti

Tipkovnica je postala nepogrešljiva naprava za mnoge uporabnike osebnih računalnikov. Tudi tisti, ki so si kupili prenosni računalnik, pogosto kupujejo zunanjo vhodno napravo za lažjo uporabo. Ta naprava je za mnoge znana že dolgo časa. Ampak še vedno ne vsi vedo, da je izbira tipkovnice lahko ne samo za stroške ali videz.

Naprava tipkovnice

Preden lahko razumete vrste tipkovnic, morate napravo razumeti na splošno. Vse tipke na napravi lahko razdelimo v več skupin:
 • alfanumerično;
 • digitalni;
 • krmilni gumbi in modifikatorji;
 • funkcionalna;
 • nadzor kazalca.
 • Nekatere naprave imajo tudi "mrtve" in posebne tipke. Če pogledate najbolj običajno tipkovnico, zgornja vrstica zasede funkcijske tipke. Spodaj je alfanumerični blok. Gumbi kurzorja so postavljeni desno od njega, desno pa je digitalna plošča. Včasih ga je mogoče odstraniti.


  Sorte

  Tipi tipkovnic so lahko odvisni od nekaterih dejavnikov. Napravo lahko na primer razdelimo glede na uporabljeno tehnologijo. Razlikujejo se v tipkovnicah in stikalih, taktilni povratni udarec, napredovanje itd. Zato izstopajte:
 • membrana;
 • guma;
 • gumijaste membrane;
 • kapacitivni;
 • mehanska;
 • magnetna;
 • projektivna;
 • optični.
 • Tipkovnice se lahko razlikujejoobliko tipk in prisotnost dolgih gumbov. Če pogledate videz tipkovnic, lahko opazite razliko v uporabi znakov. Proizvajalci v teh primerih uporabljajo barve, lasersko graviranje, sublimacijsko tiskanje, dvokomponentne ulitke, nalepke, vložke in gumbe.

  Tip membrane

  Prva in najbolj priljubljena vrsta tipkovnic je membrana. Pogosto se takšna možnost pojavlja pri mikrovalovnih pečicah in razmnoževalnikih. V tem primeru je vhodna naprava triplastna. Prvi sloj je zaseden z napisi, drugi pa z luknjami v mestih ključev, tretji pa z vodilnimi potmi.
  Pomanjkljivost te vrste je, da imajo gumbi slabo povratno informacijo in posledično vse slabše odzivanje na ukaze. V računalniških tipkovnicah se tip membrane že dolgo uporablja. Zdaj je zavrnjen, ker ima šibko taktično vrnitev, zato je tiskanje zelo težko zelo hitro. Kljub temu je tip membrane najcenejši, ima povprečno pričakovano življenjsko dobo in brezšumno vstopanje.

  Tip gume

  Ta vrsta tipkovnic (na sliki) je priljubljena s tipkami in nekaterimi daljinskimi upravljalnimi ploščami. Gumbi so v celoti izdelani iz gume. Včasih so pritrjeni s plastično kapico. Za računalnike se ta vrsta uporablja zelo redko. Toda včasih je takšna naprava uporabna za hiter prevoz. Gumijasto tipkovnico lahko zložite v zvitek in jo položite v nahrbtnik. Prednost te možnosti je nizka cena. Ampak slabosti so veliko bolj: povprečen taktilni povratni udarec, zapleten hitrotesnilo in srednje togost. Značilno je, da gumijaste tipkovnice ne trajajo dolgo in se hitro izrabijo. Pri tem ne dajejo praktično nobenega zvoka pri pritisku.

  Gumeno-membranski tip

  Ker je bila gumijasta tipkovnica okvarjena, je bilo treba ustvariti njen izboljšani analog. Potrebno je popraviti trenutek, ko za jasno vezje potrebujete močan pritisk. Torej je obstajal tip gumijaste membrane. Veliko modernih tipkovnic je zgrajenih na tem principu. Ključ ima poseben potiskalnik, gumo in tri filme. To pomeni, da je taka tipkovnica del mehanske, membrane in gume. Da ne bi prišlo do popačenja, potisniku dodajte posebno gred. Včasih se namesto rudnika uporablja škarjasti mehanizem. Ampak to je najpogostejša pri prenosnih računalnikih, ker je tam, kjer je potrebna manjša debelina vhodne naprave. Kljub temu, da je nožni mehanizem dražji in ga je težje razstaviti, ga je lažje očistiti zaradi manjših razpok. Gumijasto-membranski videz tipkovnice ima prednosti: povprečni stroški, dobra donosnost in povprečna togost. Z njim lahko hitro natisnete, čeprav ima vir tudi medij. Med pomanjkljivostmi je hrup. Čeprav je veliko višja kot v prejšnjih različicah, je še vedno tišja kot, na primer, mehanske tipkovnice.

  Kapacitivni tip

  Ni najbolj priljubljena vrsta vhodne naprave. Na krovu postavite dva prevodnika in na mehanizem potiskalnik je tretji. Posledično taka shema simulira dve vrsti povezanih kondenzatorjev. Bistvo dela takšnega mehanizma: reakcija ni na zaprtje,ampak za spremembo zmogljivosti. Učinkovitost in togost takih tipkovnic sta odvisna od mehanizma rotacijske vzmeti. Zato je mogoče izločiti pomanjkljivosti in prednosti te vrste le s primerjavo posameznih modelov. Ker se gumbi hitro odzovejo na ukaze in delajo, ko je pritisnjena nepopolno, je lahko hitrost tiskanja zelo visoka. Ključi so dolgi in redko na svojem mestu. Stroški tega modela bodo visoki.

  Mehanski tip

  Zelo priljubljena računalniška tipkovnica (slika spodaj). Bistvo dela takšnega mehanizma je, da ima vsak gumb svoje stikalo s kovinsko vzmetjo in kontakti. Takšna stikala imajo svoj tip, od katerega je odvisen odziv.
  Torej, zdaj lahko najdete "linearni tip, namenjen igralcem." In za tipkarje je bolje uporabiti "neuspeh". Mogoče je veliko stikal. Nekateri proizvajalci razvijejo svoj mehanizem in ga imenujejo svoje ime. Toda najpogosteje najdete Cherry MX z eno od barv:
 • zelena;
 • črna;
 • rdeča;
 • rjava;
 • modra, itd.
 • Različne vrste stikal se razlikujejo, prvič, v barvi, tako da jih je lažje razlikovati. Drugič, imajo drugačen indikator sile pritiska na mehansko stikalo. Tretjič, za njih so značilni močni ali šibki kliki, določena raven hrupa in udarca. In kljub temu ima takšna tipkovnica trdne zasluge. Ampak slabosti lahko pripišemo stroškom. Mehanske tipkovnice zdaj postajajo najpogosteje uporabljeni igralci, saj so pomembni kazalci takšnega mehanizma.Večina uporabnikov raje kupuje cenejše modele vhodnih naprav. Ampak v bistvu, to je mehanska tipkovnica v trenutku - idealna možnost za delo in igre.

  Magnetni tip

  To je ozka posebnost, ki je drugačna po zanesljivosti. Zato se takšne tipkovnice uporabljajo na primer v jedrskih elektrarnah ali v kabinah letal. Cena njih je seveda zelo visoka. Med prednostmi je, da imajo dobro vrnitev in tesnost, dolgo služijo, vendar obstajajo izjemno glasni mehanizmi. Magnetna tipkovnica uporablja tehnologijo gorknot ali Hallov efekt.

  Tip projekcije

  Kot je razvidno iz naslova, ta tip predstavlja projekcijo tipkovnice na katero koli površino. Naprava nadzira dotik virtualnih tipk. Ta tip predstavlja sistem P-ISM. Sestavljen je iz kompaktnega video projektorja. Kljub dejstvu, da je glavna prednost te vrste njegova mobilnost, pa so njene slabosti večje. Te tipkovnice so res nerodne. Na primer, ne morejo se uporabljati na ulici. Zato se uporabljajo samo zaradi kompaktnosti.

  Optični tip

  Še en "prostorski" tip tipkovnice. Razvita je bila leta 1962. Namen poskusa je zmanjšati hrup tipk. Pod ključi je bila postavljena mreža svetlobnih žarkov. Po pritisku na gumb je njegov mehanizem prečka dva žarka. Optični tip se pogosto uporablja v interfonih. Ta možnost je še posebej primerna za vhode, v katerih se izkoriščajo huligani. Tega interkoma ni lahko pokvariti, ker so na plošči vgravirani "gumbi",in fotocelice so v okvirju, poravnane s površino.

  Vrste razporeditve tipkovnice

  Vhodne naprave se lahko razlikujejo po postavitvi. Da, obstaja nekaj korelacij med ključi in vrednostmi:
 • mehansko - po obliki, velikosti in lokaciji gumbov;
 • vizualno - o označevanju;
 • funkcionalno - z enojnimi in skupnimi pritiski tipk in njihovimi vrednostmi.
 • Na splošno obstajata dve vrsti postavitev za ruski jezik in tri za angleški jezik. Trenutno najbolj priljubljene postavitve so JTSUKE ali QWERTY. Ime obeh je potekalo od šestih levih znakov zgornje vrstice postavitve.

  Druga klasifikacija

  Tudi računalniške tipkovnice so pogosto dodeljene po dogovoru. Obstajajo zelo poceni modeli, stroški, ki ne presega 200 rubljev. Pogosteje jih jemljemo za vsakodnevno rabo in proračunske osebne računalnike. Za delo uporabite ergonomske tipkovnice, ki imajo ročno oporo, ukrivljeno obliko in dodeljene črke. Danes so najdražja tipkovnice za igralce. Njihova cena lahko presega 10-15.000 rubljev.

  Sorodne publikacije