Vrata SMTP pošte - vrednosti, funkcije in opis

Protokol SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) je standard za elektronsko pošto. Prvotno določen v RFC 821 (1982), je bil nazadnje posodobljen leta 2008 z razširjenimi dodatki SMTP za RFC 5321 (ki jih danes široko uporablja protokol). Čeprav poštni strežniki in drugi poštni agenti uporabljajo SMTP za pošiljanje in prejemanje elektronske pošte, programska oprema vmesnika razreda običajno uporablja vrata SMTP samo za pošiljanje podatkov strežniku za ponovno posredovanje. Odjemalske aplikacije običajno uporabljajo sporočila IMAP ali POP3. Ti protokoli so najbolj primerni in zahtevani za te namene: razširili so funkcionalnost in široko paleto možnosti.

Značilne značilnosti

SMTP komunikacija med poštnimi strežniki uporablja vrata TCP 25. Odjemalci pošte pogosto pošiljajo poštne strežnike na poštni strežnik na vratih 587. Čeprav starejši zunanji izvajalci prej dovoljujejo uporabo nestandardnih vrat 465 za to namen


SMTP-zaščitene TLS-je, znane kot SMTPS, se lahko izvajajo s tehnologijo STARTTLS. Patentirani sistemi in sistemi za elektronsko pošto uporabljajo lastne nestandardne protokole za dostop do poštnih predalov na svojih poštnih strežnikih - vsa podjetja uporabljajo vrata strežnika SMTP, ko pošiljanje in prejemanje e-pošte poteka zunaj njihovih sistemov.

Dodelitev protokola SMTP

Skoraj vse internetne dejavnosti so omogočile protokoli - posebnipravila za omrežno programsko opremo, ki računalniku omogočajo komunikacijo z vsemi omrežji, tako da lahko uporabniki kupujejo, berejo novice in pošiljajo e-pošto. Protokoli so ključnega pomena za vsakodnevno delovanje omrežja - vgrajeni so v omrežno programsko opremo in se privzeto uporabljajo. Protokol za vrata SMTP zagotavlja niz kod, ki poenostavljajo izmenjavo e-poštnih sporočil med strežniki (omrežni računalnik, ki upravlja dohodno in odhodno e-pošto). To je nekakšna okrajšava, ki omogoča strežniku, da razdeli različne dele sporočila v kategorije, ki jih lahko razume drug strežnik. Ko uporabnik pošlje sporočilo, se pretvori v besedilni niz, ločen s kodnimi besedami (ali številkami), ki določajo namen vsakega odseka.

Tehnična terminologija

SMTP je protokol TCP /IP, ki se uporablja za delo z e-pošto po pošti. Ker pa je omejena z možnostjo pošiljanja sporočil na čakalno vrsto na strani prejemnika, se običajno uporablja s POP3 ali IMAP, kar omogoča shranjevanje podatkov na strežniku in jih po potrebi prenese. Z drugimi besedami, ponavadi uporablja aplikacijo, ki izbere SMTP za pošiljanje e-pošte in POP3 ali IMAP za prejemanje korespondence. V sistemih Unix je sendmail najpogosteje uporabljen strežnik elektronske pošte SMTP. Paket sendmail vsebuje strežnik POP3. Microsoft Exchange vključuje strežnik SMTP in ga lahko konfigurirate tudi za podporo POP3. SMTP se običajno uporablja za deloprek internetnega vmesnika 25. Namesto SMTP, ki se pogosto uporablja v Evropi, je X. 400. Številni poštni strežniki zdaj podpirajo ESMTP (Extended Simple Mail Transfer Protocol), ki omogoča pošiljanje večpredstavnostnih datotek kot e-pošte.

Zgodovina

V šestdesetih letih so se uporabljale različne oblike elektronskega sporočanja. Uporabniki so komunicirali z uporabo sistemov, izdelanih za določene glavne računalnike. Ker je vedno več računalnikov postajalo medsebojno povezano, je bilo treba razviti standarde, ki omogočajo uporabnikom različnih sistemov pošiljanje e-pošte drug drugemu. SMTP je nastal iz teh standardov, razvitih v sedemdesetih letih. Nadaljnje izvedbe vključujejo protokol FTP Mail od leta 1973. Razvojno delo se je nadaljevalo v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, medtem ko se ARPANET leta 1980 ni preselil v sodoben internet. Potem je John Poult predlagal protokol za prenos podatkov o pošti.
SMTP se je začel pogosto uporabljati v zgodnjih 1980. Takrat je bil ta protokol dodatek Unixu za programsko opremo Unix Copy Programme. SMTP najbolje deluje pri pošiljanju in sprejemanju strojev, ki so povezani z omrežjem, z uporabo mehanizma za shranjevanje in pošiljanje ter so primeri tehnologije push.

Model za obdelavo pošte

E-pošta pošilja poštni odjemalec (poštni uporabniški agent, MUA) na poštni strežnik (agent za pošiljanje pošte, MSA) z uporabo SMTP na vratih TCP 587. Večina ponudnikov poštnih predalov še vedno dovoljuje pošiljanje na tradicionalno pristanišče 25. MSA dostavlja pošto na vaš poštni agent (agent za pošiljanje pošte, MTA).Pogosto so ti agenti primer splošne programske opreme, ki se aktivira z različnimi parametri na enem računalniku. Lokalna obdelava se lahko izvede na istem stroju ali razdeli med več napravami. Procese poštnega posrednika na istem stroju je mogoče izmenjati, če pa se obdelava izvaja na več strojih, komunicirajo z drugimi z uporabo vrat SMTP, kjer je vsak stroj konfiguriran za uporabo naslednjega računalnika kot pametnega gostitelja.

Pregled protokola

SMTP je povezovalno usmerjen besedilni protokol, v katerem pošiljatelj sporočil komunicira s prejemnikom pošte z izdajanjem ukaznih vrstic in zagotavljanjem potrebnih podatkov na zanesljivem, dobro organiziranem kanalu pretoka podatkov. Seja SMTP je sestavljena iz ukazov, ki jih izdela SMTP odjemalec (iniciacijski agent, pošiljatelj ali pošiljatelj) in ustrezni odgovori strežnika SMTP (posrednik ali prejemnik poslušanja). Seja lahko vključuje nič ali več SMTP transakcij, ki so sestavljene iz treh zaporedij ukazov /odgovorov:
 • MAIL (mail.ru strežnik SMTP vrata) za nastavitev povratnega naslova, ki se imenuje tudi povratna pot.
 • RCPT za nastavitev prejemnika sporočila. Ta ukaz se lahko izda večkrat, vendar enkrat za vsakega uporabnika.
 • DATA za signaliziranje začetka besedila in njegove vsebine. Ta parameter je sestavljen iz glave in telesa sporočila, ločenih s prazno vrstico. DATA predstavlja skupino ukazov, na katere se odziva strežnikdvakrat: enkrat za ukaz DATA, da potrdite, da je pripravljen sprejeti podatke, ponovno po zaporedju informacij za sprejem ali zavrnitev vseh sporočil.
 • Poleg vmesnega odgovora za DATA je lahko odziv vsakega strežnika pozitiven ali negativen (koda 2xx). Negativni odgovori so lahko trajni (oznake 5xx) ali začasne (kode 4xx). Odstopanje je trajna napaka in odjemalec mora poslati strežnik, kamor ga je prejel. Padec je pozitiven odziv, čemur sledi opustitev sporočila.

  Vrata SMTP in njihove vrednosti

  Protokol za dostavo samo za SMTP. Ob normalni uporabi se pošta pošlje na ciljni poštni strežnik, na primer strežnik SMTP poštnih vrat. Podatki se pošiljajo na podlagi ciljnega strežnika, ne posameznih uporabnikov, na katere je naslovljen. Drugi protokoli POP ali IMAP) so posebej zasnovani za uporabo s strani posameznih uporabnikov, ki prejemajo sporočila in upravljajo nabiralnike. SMTP, POP in IMAP so nesprejemljivi za protokolov za pošiljanje pošte s prekinjenimi računalniki. Namenjene so za delo po končni dostavi, ko so izbrisane informacije, ki so pomembne za pravilno delovanje ponavljalnika pošte.

  Začetek čakalne vrste oddaljenega sporočila

  Začetek čakalne vrste oddaljenega sporočila je funkcija SMTP, ki omogoča oddaljenemu gostitelju, da začne obdelovati pošto na strežniku, tako da lahko sprejema sporočila, ki so za to namenjena, tako da pošlje ukaz TURN. Vendar pa je bila ta funkcija ustvarjenapotencialna grožnja za varnost podatkov, ki jo je skupina ETRN razširila na RFC 1985, ki zanesljivo deluje z uporabo metode preverjanja pristnosti na podlagi informacij o sistemu domenskih imen.

  Mednarodni e-poštni naslov

  Uporabniki, ki nimajo latinice ali ki uporabljajo diakritične znake, ki niso v naboru znakov ASCII, so imeli težave pri zahtevanju e-poštnega naslova latinice (SMTP port mail.ru). RFC 6531 je bil ustvarjen za reševanje tega vprašanja z zagotavljanjem zmožnosti internacionalizacije za SMTP, razširitev SMTPUTF8 in podporo večbajtnim in ne-ASCII znakom v e-poštnih naslovih. Primeri: diakritični znaki in drugi znaki jezikov (grški in kitajski). Pomembno tudi za SMTP-vrata Yandex. Trenutna podpora za ta dokument je trenutno omejena, vendar je zelo zanimiva za široko uvedbo RFC 6531 in RFC v državah, kot je Kitajska, ki imajo veliko uporabniško bazo, kjer je latinščina (ASCII) tujega pisma.

  Odhodni strežnik SMTP

  E-poštni odjemalec mora poznati naslov IP svojega odhodnega strežnika SMTP. To je treba označiti kot del konfiguracije (običajno ime DNS). Ta strežnik bo v imenu uporabnika zagotavljal izhodna sporočila.

  Omejevanje dostopa do strežnika odhodne pošte

  Skrbniki strežnikov morajo imeti določen nadzor nad odjemalci, ki lahko uporabljajo strežnik. To vam omogoča obravnavo zlorab in neželene pošte. Pogosto so bile uporabljene naslednje rešitve: prej so mnogi sistemi uvedli omejitve pri uporabilokacijo odjemalca, ki dovoljuje samo uporabo odjemalcev, katerih naslov IP je eden od skrbnikov strežnika. Uporaba iz katerega koli drugega IP naslova odjemalca ni dovoljena.
  Sodobni strežniki SMTP ponavadi ponujajo alternativni sistem, ki zahteva avtentikacijo odjemalcev za poverilnice, preden omogoči dostop.

  SMTP - katera vrata se uporabljajo?

  Povezava med poštnimi strežniki običajno vedno uporablja privzeto vrednost vrat TCP 25, namenjenih za SMTP. Vendar pa poštni odjemalci običajno uporabljajo nekatera vrata za smtp, ssl vrata. Večina ponudnikov internetnih storitev zdaj blokira vse pristaniške prometne povezave od svojih strank kot ukrep zaščite pred neželeno pošto. Iz istega razloga podjetja običajno prilagajajo požarni zid, da omogočijo odhodna vrata določenih poštnih strežnikov.

  Primer prevoza SMTP

  Tipičen primer pošiljanja sporočila SMTP dvema vzdevkoma in poštnim nabiralnikom, ki se nahajata na isti poštni domeni (example.com ali localhost.com), se predvajata na naslednji izmenjalni seji. Ko pošiljatelj sporočila (SMTP odjemalec) vzpostavi zanesljiv komunikacijski kanal za prejemnika sporočila (strežnik SMTP), se seja odpre s strežnikom, običajno vsebuje polno ime domene (FQDN), v tem primeru smtp, primer ali com . Odjemalec sproži svoje pogovorno okno, ko se odzove na ukaz HELO, se identificira v ukaznem parametru s polnim imenom domene (ali naslovom, ki ga je treba pismeno obvestiti, če ni na voljo).

  Dodatne razširitve

  Kupci bodo izvedeli, katere možnosti strežnik podpira z uporabo EHLO pozdravov, namesto izvirnega HELO. Stranke se vrnejo v HELO samo, če strežnik ne podpira razširitev protokola SMTP. Sodobni odjemalci lahko uporabijo razširitve ESMTP za ključno besedo SSRE, da od strežnika zahtevajo povečanje velikosti sporočila, ki bo sprejeto. Stare stranke in strežniki lahko poskušajo prenesti preveliko sporočilo, ki bo zavrnjeno po uporabi omrežnih virov, vključno s časom za povezavo z omrežnimi povezavami.

  Zaščita pred neželeno pošto in preverjanje pristnosti po elektronski pošti

  Izvirna zasnova SMTP ni uspela identificirati pošiljateljev ali preveriti, ali je bilo strežnikom dovoljeno pošiljati v njihovem imenu. Posledično se lahko uporabijo neželena e-poštna sporočila, ki se običajno uporabljajo v neželeni elektronski pošti in poštni pošti.
  Posebne ponudbe so narejene za spremembo SMTP ali njihovo popolno zamenjavo. Eden od primerov je Internet Mail 2000, vendar niti on niti nobena druga ni dosegla velikega uspeha pred mrežnim učinkom ogromne nameščene klasične SMTP baze. Namesto tega poštni strežniki zdaj uporabljajo različne metode, vključno s področji DomainKeys, Identificirana pošta DomainKeys, Okvirom pravilnika politike in DMARC, DNSBL ter znakom za zavrnitev ali prepoved sumljivih e-poštnih sporočil.

  Sorodne publikacije