Generator ne polni: možnih razlogov in rešitev

Verjetno ima vsak lastnik avtomobila težave z napajanjem. Tudi na tujih avtomobilih, da ne omenjamo domačih avtomobilov, se zgodi, da generator ne polni baterije. To je resen problem. Včasih, v najpomembnejšem trenutku, avtomobil preprosto ne deluje, ker se baterija ne napolni pravilno. Ampak ker pogosto potrebujemo avto.

Teorija vprašanj

Ko vozite avto, vas AKB prejme napetost od 136 do 142 art. Za pravilno in stabilno delovanje vseh sistemov v vozilu je treba te napetosti vzdrževati, dokler se motor ne zažene in se ročična gred ne bo vrtela. Skupaj z vrtilnim momentom motorja skozi pogonski jermen in napajanjem na generator. V tem trenutku je količina proizvedene energije zadostna za stabilno delovanje vseh sistemov in za vzdrževanje polnjenja na akumulatorju.
ICE lahko deluje na različne načine. Poleg tega se število vrtljajev motorne gredi spreminja. Prav tako se spreminja število obratov jermenice, kar vodi do povečanja napetosti, ki jo proizvaja generator. Za podporo na krovu omrežja na 136-146 V vzbujevalnem krogu je poseben rele. Regulira stopnjo stresa. Ko rast preseže normalno vrednost, se bo tok, ki se napaja v navitje, zmanjšal. S tem se zmanjša magnetizacijska moč rotorja. To vodi do znižanja izhodne napetosti. Če se generator ne polni, je treba v večini primerov iskati razlogevezja vzbujanja, kot tudi v shemah izhodne napetosti od generatorja do akumulatorja. Vendar to ni vedno tako. Včasih so težave povezane s samim generatorjem.

Ko voznik vrne ključ v ključavnico, se istočasno zažene tudi rele v sistemu vžiga. "Plus" teče skozi rele in varovalko v montažni škatli. Nadalje gre napetost skozi omrežje na vozilu, pade na baterijsko luč in senzorje za polnjenje. Nato preide skozi diode, releje, elemente v montažnem bloku in končno - konektor v generatorju. Tam električar pride do relejskega krmilnika in skozi ščetke in kontaktne obroče pride do vznemirljivega navitja.
Ko se hitrost motorne gredi poveča, se fazne napetosti povečajo. Nato se preko diode poveča napetost na navitju vzbujanja in diode kontrolne luči. Ko izhodna fazna napetost doseže 12 voltov na obeh sponkah, se napetost izravna. Zaradi pomanjkanja napetostne razlike kontrolna lučka ugasne. V tem primeru generator generira napetost višjo od 12 v.

Kako ugotoviti, da generator ne polni baterije

Najlažje je preveriti, ali se generator ne polni (VAZ-2110 ni izjema), če pogledamo na armaturno ploščo. Ima kontrolno svetilko. V klasičnih modelih VAZ je tudi voltmeter. Puščica mora biti v zeleni coni, kontrolna lučka pa v običajnem načinu (ko vse deluje pravilno, ne gori). Če ni tako, potem dajatev ne gre. Vredno je razmisliti o problemu podrobno.
Najboljši in najbolj natančen način za določitev, da generator ne zaračunava, je preverjanjenapetosti na multimetru priključnega bloka akumulatorja. Če je polnjenje, bo naprava kaže od 136 do 146 V. Če polnjenje ne gre, potem bo odčitavanje 12 V in nižje.

Tipični vzroki

Obstaja več razlogov, ki vodijo do take napake. Razmislite o njih in ugotovite, kako jih popraviti.

Preobremenitev generatorja

Če je polnjenje na akumulatorju, vendar napetost ni zadostna, je generator preobremenjen. To olajšuje namestitev in priključitev poleg redne električne opreme različnih pripomočkov, ki so pripravljeni na elektriko. Generator deluje na meji svojih zmogljivosti.

Sodobni vozniki ljubijo različno uglaševanje avtomobila. Torej obstajajo resni glasbeni kompleksi, močne luči in druga oprema. Nekdo, skupaj s tem, poveča moč baterije. Torej, pri akumulatorju 70 Ah, ga redni generator VAZ ne more popolnoma napolniti. Ima banalno pomanjkanje moči. Kot rezultat, generator daje malo napajanja.

Slab ali šibek stik

Stik je oslabljen, če so krtače in kontaktni obroči na rotorju pokriti z umazanijo in naoljeni. Tudi krivec je krčenje vzmeti, ki se zdrobi na krtačah. Pogosto krtače "zamrznejo". Vse to je vzrok za povečanje odpornosti kršitve in včasih do prekinitve verige.
Pomaga pri reševanju tega problema čiščenja umazanih elementov s krpo, ki je predhodno navlažena z bencinom. Če so ščetke obrabljene, se zamenjajo. Oksidirani obročki se očistijo s steklenim plaščem.

Lomljenja v navitju

Če pride do prekinitve navitja vzbujanja, generator ne dopušča polnjenja. Določa se preprosto. Dovoljz roko se dotaknite generatorja. Ko je navijanje poškodovano, se naprava segreje. Za natančnejšo diagnozo iz krtače odklopite konec vzbujalnega navitja in se priključite na terminal na generatorju. Merjenje se izvaja preko multimetra od akumulatorja.
Pri zamašitvi multimetra ne bo prikazano nič. Če se namesto instrumenta uporablja signalna lučka, se ne bo prižgala. Da bi našli problem tuljavo, vsak od njih izmenično povezati žice iz baterije. Če je prekinitev v notranjosti, se tuljava spremeni. Zunanje stene se odstranijo s pomočjo spajkalnika.

Zaklepanje na telesu rotorja

V primeru te napake se bo celoten navit vzbujanja izklopil in generator ne bo mogel delovati. Najpogosteje se zapora na telesu pojavi na mestih, kjer so konci navitja povezani s kontaktnimi obroči na rotorju. To lahko preverite s petimi žarnicami. Za preverjanje je treba žico pritrditi na enega od kontaktnih obročev, drugi pa na jedro rotorja ali njegove gredi. V primeru zapiranja žarnice bo gorila. Generator je pokvarjen. Možno je izolirati mesto zapiranja ali popolnoma zamenjati navitje.

Zaklepanje v faznem navitju na statorju

Tu je še en razlog, zakaj se generator ne polni. Ključavnica je lahko posledica uničenja izolacije med palicami v statorskih palicah generatorja. Generator se ogreje, ni dovolj za polnjenje baterije, saj proizvaja polno napetost samo pri visokih vrtljajih motorja.

Zaklepanje statorja na ohišju

Enako kot pri drugih stikalih bo naprava močno segreta. Hrup se mu dvignedelo bo zmanjšalo moč.
Napako lahko preverite z isto žarnico ali multimetrom. Ena izhodna žarnica je priključena na jedro, druga pa na katerokoli vodilo navitja. Če je ključavnica, bo žarnica zagorela. Za obnovitev poškodovane tuljave ne velja. Razmere lahko reši samo nadomestni del.

Vtičnica se zaskoči v ohišje

Če generator ne napolni akumulatorja, je to lahko razlog. V primeru te napake se naprava ne bo samo segrela, temveč tudi morebitne okvare na diodah usmerjevalne enote. Zaradi okvare se bo baterija zaprla. Posledično obstaja resna nevarnost okvare baterije.

Mehanske okvare

Če se generator ne polni, so razlogi lahko ne le električni, temveč tudi mehanski. Na prvem mestu med napakami - raztegnjenega pogonskega jermena. Z lahkoto diagnosticirajte - segreje impulz.
Tudi na zadostni ravni ni nobene pristojbine. Poleg tega je priporočljivo pregledati napravo, priključke, žice za slabe kontakte, okvaro in druge mehanske poškodbe.

Vzrok Algoritem iskanja

Pogledali smo tipične napake. Vendar je pomembno najti glavni razlog. Če je avtomobil standarden in ni nenormalnih porabnikov energije, lahko takoj začnete diagnosticirati generator. Če so dodatni potrošniki, jih je bolje onemogočiti. Fizično je treba prekiniti povezavo z omrežjem na vozilu.
Najprej izmerite donos na tokna prižganem motorju Pomembno je, da ugotovite, ali je poraba energije pri mirujočem motorju, ko je vžig izključen (ključ se tudi odstrani iz luknje v ključavnici). Pomembno je, da se med merjenjem izklopi tudi alarmni sistem. Na večini domačih avtomobilov obstaja majhno puščanje tokov. Vedno nekje sklopi "do mase" (to pomeni, da je negativna žica v stiku s telesom). Vendar pogosto ne morejo popolnoma izprazniti akumulatorja tudi v dveh do treh tednih. Potem se vsi potrošniki povežejo in na enak način merijo uhajanje na multimetru. Če je velik, je treba iskati razlog ne v generatorju ali bateriji, temveč v eni od naprav v omrežju na vozilu. Če tokovi uhajanja niso odkriti v preostalem, potem najverjetneje, VAZ generator ne bo polnil. Pregledali smo razloge.

Zaključek

Torej smo ugotovili, zakaj avto ne zaračuna avtomobila. Če se odkrijejo težave z uhajanjem, morate nemudoma začeti odpravljati težave in jih odpraviti. Generator je glavni del električnega sistema avtomobila. Tako kot človeško srce zagotavlja energijo vsem napravam in napravam. Generator je treba skrbno obdelati - z modrostjo namestiti freelance instrumente in akustiko. In če imate težave, popravilo je bolje, da ne odloži "za kasneje". Zdaj začetniki vozniki vedo, kako preveriti generator - daje dajatev ali ne. To bo pomagalo pri samopopravljanju.

Sorodne publikacije