Zasloni s tekočimi kristali: vrste, struktura, značilnosti

Večina ljudi pozna dejstvo, da imajo LCD zasloni s tekočimi kristali različne ločljivosti in velikosti, lahko imajo mat ali sijajno površino ter funkcije, kot so hitrost osveževanja 120 Hz in 3D podpora. Obseg monitorjev in variacij v specifikacijah je lahko precej zapleten, poleg tega pa vam ni vedno treba zaupati številkam. Eden od najpomembnejših vidikov zaslonov s tekočimi kristali, ki določajo njihovo delo in katere naloge lahko najbolje izvajajo, je vrsta plošče. Čeprav jih je veliko, vsi sodobni zasloni običajno spadajo v eno od treh kategorij, od katerih se vsaka razlikuje od drugih značilnosti.


Načelo delovanja zaslona s tekočimi kristali

Zaslon je sestavljen iz dveh plasti polariziranega materiala z medsebojno plastjo LCD. Ko se zaslon s tekočimi kristali napaja v ta sloj, električni tok povzroči poravnavo kristalov, tako da svet lahko (ali ne more iti skozi njih. Na prednji polarizirani plošči svetloba na svoji poti sreča filter, ki prehaja le rdeče, zelene ali modre komponente Skupina teh treh barv tvori piksel na zaslonu, zaradi selektivne osvetlitve pa lahko ustvarite širok spekter odtenkov, naprava za zaslonke s tekočimi kristali in plazmo pa se dramatično razlikuje. mestne luči in niz slikovnih filtrov ustvari ioniziran plin(plazma), ki utripa pri prehodu skozi električni tok.


TN Displays

Že več let so se na trgu najpogosteje uporabljali monitorji s paneli TN. Proizvajalci vedno poskušajo v svojih specifikacijah napovedati uporabo "alternativnega" zaslona s tekočimi kristali. Če ni določena, je verjetno TN. Splošne značilnosti te tehnologije so relativno nizki stroški proizvodnje in relativno visoka stopnja občutljivosti. Piksli hitro spreminjajo stanje, kar omogoča večjo gladkost gibljivih slik. Nekateri zasloni Twisted Nematic ("twisted nematics") imajo dvojno frekvenco 120Hz namesto 60Hz, kar jim omogoča uporabo tehnologije "aktivnega 3D zaklopa" in 2-krat več informacij, kar zagotavlja bolj gladko igro. V zadnjih modelih je stopnja obnovitve slike narasla na 144 Hz, vendar je zasnovana izključno za 2D, ne 3D.

Težave panelov TN

Kljub temu, da se je stanje z leti izboljšalo, se kakovost slike pogosto šteje za relativno slabost tehnologije TN. Dober monitor te vrste lahko zagotovi jasno in živo sliko s spoštljivim kontrastom, običajno enako 1000: 1, ko je način "dinamičnega kontrasta" izključen. Glavna pomanjkljivost tehnologije tekočih kristalov tega tipa so relativno ozki koti gledanja. Najpogostejše so naslednje vrednosti: 170 ° vodoravno in 160 ° navpično, kar je le malo nižje kot pri drugih ploščahtehnologije. Dejansko je opazna sprememba barve in celo "inverzija", ko gledamo zaslon od strani, od vrha ali od dna.
Ker so te plošče običajno relativno velike (do 28 "), relativno ozki koti gledanja dejansko vplivajo na zmogljivost, tudi če sedite strogo pred zaslonom, pri čemer se koti gledanja od središča zaslona do obrobnih področij povečujejo. da je enak odtenek predstavljen nekoliko drugače, odvisno od njegovega položaja na plošči - občutno je temnejši nad in pod vžigalnikom, zaradi česar je natančnost in nasičenost barve, zaradi česar so zasloni te vrste slaba izbira za izvajanje dela Zgled ASUS PG278Q monitorja, ki je značilen za tisto, kar se lahko vidi na zaslonu od normalnega položaja na mizi, lahko služi kot primer.

PAN paneli VA

Kadar je zaslon s tekočimi kristali poskuša pokazati črno barvo, so filtri zasenčeni, tako da osvetlitev postane čim lahka. Večina LCD monitorjev pa deluje zelo dobro, vendar filter ni popoln, zato črna globina morda ni tako globoka, kot je potrebno. Seveda je moč VA plošč njihova učinkovitost pri blokiranju osvetlitve ozadja, kadar ni potrebna. To daje globlje odtenke črnih in višjih razmerij kontrasta, od 2000: 1 do 5000: 1, ko je način "dinamičnega kontrasta" izključen. To je nekajkrat višje od tegav drugih tehnologijah s tekočimi kristali. VA plošče so prav tako manj nagnjene k uhajanju ali motnosti na robovih, tako da so odlične za ljubitelje kinematografov, in so prijetne za uporabo pri opravljanju splošnega dela.

Kakovost slike

Druga ključna prednost zaslonov iz tekočih kristalov tipa VA je boljši kot gledanja in prenos barv v primerjavi s TN. Barvni premiki na zaslonu so manj izraziti, medtem ko se lahko odtenki dosežejo z večjo natančnostjo. V zvezi s tem so najboljši kandidati za opravljanje dela, ki so kritični do kakovosti barv, vendar na tem področju niso tako močni kot tehnologija IPS ali PLS. Če primerjamo odtenek v sredini zaslona z enakim tonom od roba ali dna ob običajnem kotu gledanja, je običajno prisotnost oslabljena. Poleg tega je opazen premik gama, ki je najbolj izrazit v sivih tonih, lahko pa se pojavi tudi pri drugih barvah. V tem primeru je odtenek svetlejši ali temnejši tudi pri rahlem gibanju glave.

Slabosti prikazov VA

Tradicionalno, kompenzacije gama niso večja pomanjkljivost plošč VA, saj so na splošno zelo dostopne in jih v dobrem asortimanu ponujajo podjetja, kot so Philips, BenQ, Iiyama in Samsung. To pomanjkanje takšne naprave za prikazovanje s tekočimi kristali obsega relativno nizko hitrost reakcije. Piksli se premikajo iz ene države v drugo relativno počasi, kar povzroči bolj izrazito zamegljenost med hitrim premikom. V nekaterih resnih primerih se lahko zdi takomazanje, ki pušča sled dima (kot je BenQ EW2430).

Sorti VA tehnologije

Sedanje vrste VA plošč, ki se uporabljajo na monitorjih PC, vključujejo matriko MVA (z večdimenzionalno navpično poravnavo), AMVA (izboljšano MVA) ali AMVA + (AMVA z rahlo podaljšanimi koti gledanja). . Modeli plošče AMVA (+) običajno uporabljajo učinkovit pretok pikslov, tako da ne trpijo zaradi velikih sledi, podobnih dimu. So primerljivi s sodobnimi IPS modeli za hitrost nekaterih prehodov pikslov. Drugi prehodi, običajno od svetlih do temnih cvetov, so še vedno razmeroma počasni. Primer je Samsung S34E790C, ki pri občutljivosti običajno deluje bolje kot njegov analogni Dell Dell U3415W. Proizvajalec LCD-jev AU Optronics (AUO) je ustvaril 35-palčni UltraWide VA s frekvenco nadgradnje 144 Hz. Uporablja se v napravah, kot so BenQ XR3501 in Acer Z35. Kljub visoki hitrosti regeneracije slike nekateri slikovni prehodi še vedno opazno počasi. Tako AUO kot Samsung izdelujeta druge VA plošče s hitrostjo osveževanja zaslona s tekočimi kristali, ki presega 100 Hz. Sharp ima več specializiranih MVA matrik, ki se uporabljajo na več modelih (vključno s FG2421), ki podpirajo 120 Hz. Vendar pa bo podvojitev frekvence regeneracije spremljala izboljšanje kakovosti slike, če to omogočajo piksli. Da bi premagali te omejitve, monitorji, ki imajo nameščeno matriko Sharp, uporabljajo svetila v povezavi zdvakrat večja od hitrosti slik, imenovana Turbo240, ki močno skriva obnašanje piksla med prehodom in zmanjšuje pozornost zamegljenega gibanja.

Plošče IPS, PLS in AHVA

Ko gre za končni rezultat, so te tehnologije v bistvu zelo podobne. Njihova glavna razlika je, da so IPS razvili predvsem LG Display, PLS-Samsung in AHVA-AUO. Včasih jih preprosto imenujemo panele tipa IPS. Prava tržna prednost je njihova odlična barvna natančnost, stabilnost in široki koti gledanja v primerjavi z drugimi tehnologijami s tekočimi kristali. Vsak odtenek se prikaže natančno, ne glede na njegov položaj na zaslonu. IPS zasloni se razlikujejo od TN in VA tako, da se molekule kristalov v njih premikajo vzporedno, namesto pravokotno na ploščo. S tem se zmanjša količina svetlobe, ki pušča skozi matrico, kar zagotavlja boljše lastnosti monitorja.

Napredna IPS tehnologija

Nekateri dražji IPS in PLS modeli segajo še dlje in ponujajo izboljšano podporo barvnemu razponu, s čimer se povečuje potencialni obseg ponovljivih odtenkov in barvnih globin, kar povečuje natančnost slike. Zaradi tega so IPS in PLS plošče dober kandidat za opravljanje kritičnih nalog. Poleg tega imajo veliki IPS monitorji večjo ločljivost kot večina njihovih analogov TN-VA, kljub temu, da je danes na voljo široka paleta resolucij za vse vrste panelov. Izbira števila slikovnih pik, stalno zniževanje cene in odličen prenos barvresnično razširiti privlačnost prikazov te vrste daleč prek meja grafičnih aplikacij, vključno z igrami in samo delati na namizju.

Občutki

Proizvajalci, kot so Dell, LG, AOC in ASUS, ponujajo dober izbor razpoložljivih monitorjev IPS. To pomeni, da lahko fotografi, oblikovalci ali redni uporabniki z omejenim proračunom izkoristijo to tehnologijo. Številni moderni IPS in PLS monitorji so tudi veliko bolj občutljivi kot njihovi VA analogi in celo tekmujejo s TN zasloni, čeprav je to ponavadi največja pomanjkljivost IPS panelov. Zaradi teh impresivnih izboljšav se nekateri sodobni modeli povprašujejo med igralci, ki lahko uživajo v več barvnih cvetovih, ki jih ne poškoduje učinek neprijetnih sledi.

Pogostost posodabljanja panelov IPS

V nekaterih sodobnih tovrstnih modelih je odzivni čas pikslov dejansko dosegel raven, pri kateri se gibi ne zamejejo več kot na katerem koli monitorju s frekvenco posodobitve 60 Hz. Občutljivost zaslona za 120 Hz ni povsem optimalna, čeprav optimalna zmogljivost ni povezana s hitrostjo obnovitve slike. Kljub temu so proizvajalci na tem področju dosegli dovolj napredka, kar je AUO in LG omogočilo, da izdajo panele tipa IPS s 144Hz frekvencami posodobitve.

Kontrast zaslonov IPS

Druga tradicionalno šibka stran te vrste plošče je kontrast. Pri tem so opazni tudi pomembnejši premiki, pri čemer so prikazovalniki tipa IPS na tem kazalniku enaki njihovim konkurentom s tehnologijo TN. Kontrastno razmerje v njih doseže vrednost 1000: 1 (brezdinamični kontrast). Vendar pa nekateri uporabniki opazijo en neprijeten problem z namestitvijo prikazovalnikov tekočih kristalov te vrste - sijaj ali "sijaj" temne vsebine, ki jo povzroča obnašanje svetlobe v teh panelih. To ponavadi postane najbolj očitno, če ga gledamo pod velikim kotom (na primer v Samsung S27A850D). Tudi svetloba je navadno prisotna na vogalih modelov z diagonalo večjo od 215 ", če sedite desno pred zaslonom na kratki razdalji. IPS monitorji so najboljši barvni LCD zasloni, ki uživajo v svetlih odtenkih, vendar je vedno vredno ogledati številke.

Zaključek

V današnjih LCD monitorjih se uporabljajo tri glavne kategorije: TN, VA in IPS.Trenutno je tehnologija TN najbolj priljubljena, saj ponuja dostojno kakovost slike in visoko občutljivost po dostopni ceni. , praviloma O, je najpočasnejša vrsta plošče, vendar zagotavlja odličen kontrast in boljši prenos barv v primerjavi s tehnologijami TN.IPS, PLS in AHVA vodijo kakovost slike s ponudbo najbolj skladnih in natančnih barv, obenem pa zagotavljajo odlične kote gledanja, spoštljivo odzivnost in Uporabnik lahko upošteva prednosti in slabosti monitorjev tako, da jih primerja, razumevanje splošnih značilnosti zaslonov s tekočimi kristali pa je odlično izhodišče.

Sorodne publikacije