Tor Browser: povratne informacije uporabnikov o praktični uporabi brskalnika

Anonimnost na internetu ob obisku nekaterih prepovedanih ali blokiranih virov je že dolgo prilika v narodih. Za to lahko uporabite precej različnih orodij (odjemalci VPN, anonimni posredniki itd.). Če želite razumeti celotno sliko, si oglejte zanimiv brskalnik, imenovan Tor Browser. Mnenja o programu v večini primerov so zelo spodbudna. Ampak, da bi v celoti cenili prednosti in slabosti tega programskega izdelka, razmislite, kaj predstavlja in kako deluje.


Kaj je Tor Browser?

Ta brskalnik temelji na tako imenovani "krožni" tehnologiji, ki vam omogoča, da popolnoma skrijete sledi bivanja uporabnika na internetu z uporabo šifriranja na več ravneh. V tem primeru je šifrirana samo pot dostopa do vira (usmerjanje), paketi, ki so poslani in prejeti (informacijski promet), ostajajo v prvotni obliki.
To deluje približno tako. Tor-net uporablja tri glavne poljubne lokacije. Kaj? Nihče tega ne ve. Ko je prejeta uporabniška poizvedba, brskalnik pošlje paket prvega vozlišča, ki ima dostopni ključ do drugega (šifrirani naslov mesta). Na drugem - ključ do tretjega. Tako je sledenje gibanju paketov, ki se prenašajo po omrežju, povsem nemogoče (sama vozlišča so lahko precej velika, iz njih pa so izbrana tri poljubna).

Tor Browser Bundle: Pregledi različicprogrami

Zdaj pa pojdimo neposredno na to, kar strokovnjaki in navadni uporabniki govorijo o tem brskalniku. Prvič, aplikacija, ne glede na uporabljeno različico, vam omogoča dostop do vseh spletnih mest z vsaj tremi omejitvami dostopa. To je nekaj podobnega delu anonimnih proxy strežnikov, ki na začetku spremenijo zunanjega IP uporabnika stroja in njegovo lokacijo.


Tor Browser deluje na podoben način. Pregledi strokovnjakov kažejo, da lahko zadnje spremembe programa vzpostavijo anonimnost, tudi za velike strežniške sisteme, ki spreminjajo njihovo lokacijo, kar lahko nedvomno ustreza sistemskim administratorjem različnih gostiteljev. Serijski uporabniki ne potrebujejo strežniške funkcionalnosti programa. Za namestitev najnovejše različice se lahko prenesejo z uradnega spletnega mesta tor-browser.ru. Povratne informacije uporabnikov kažejo, da obstajajo posodobljene različice programa (čeprav bo v samem brskalniku za njegovo staranje izdano opozorilo, ki ga je mogoče neposredno posodobiti v programu). Kar se tiče osnov dela z brskalnikom, so tukaj njihove nianse. Po začetku programa morate najprej preveriti omrežje in šele, ko prejmete sporočilo o njegovem uspešnem zaključku, začnite z delom.
Vendar pa pregledi Tor Browser kažejo, da je ob zagonu najnovejših sprememb začetni zagon (omrežna povezava Tor) razmeroma počasen, nato pa se zažene konfigurator, kjer lahko nastavite sami ali uporabitetakoj vzpostaviti povezavo. Kot kaže praksa, je bolje izbrati drugo možnost.
Toda prvi je obiti blokatorja ISP, če blokira uporabo te programske opreme (na žalost ponudnik zlahka ugotovi, da se Tor Browser uporablja za dostop do blokiranih virov z njegove strani). Toda predpostavimo, da s ponudnikom ni težav. Pritisnemo gumb za povezavo in pridemo do glavnega okna brskalnika Tor. Povratne informacije strokovnjakov v večini primerov kažejo, da je najbolje uporabiti hiperpovezavo preverjanja stanja omrežja na vrhu okna in nato vnesti naslove želenih spletnih mest. Prav to zagotavlja, da bo brskanje po internetu popolnoma anonimno.

Prednosti in slabosti programa

V zvezi s pozitivnimi in negativnimi vidiki brskalnika je mogoče ugotoviti, da program deluje počasi le z uporabo iste "okrogle" tehnologije. Toda s to aplikacijo lahko odprete katero koli spletno mesto, ki bi imelo močno zaklepanje. Še ena pomanjkljivost je, da se brskalnik ne spomni gesel v nobenem primeru in očisti začasne datoteke, piškotke, ko zaprete, kar nekoliko otežuje uporabnike. Pravkar je bil ustvarjen, da bi zagotovil popolno anonimnost, ki jo mnogi preprosto pozabijo. Poleg tega se nekateri pritožujejo, da obstaja opozorilo, da brskalnik ni priporočljiv za uporabo v celozaslonskem načinu (to je samo čas, ko lahko ponudnik ali celo napadalec ugotovi, dauporabnik vstopi na spletno mesto natančno s tem programom). Vendar pa, ko povezujete, veliko deskarjev uspe gledati celo filme, kljub precej nizki hitrosti aplikacije. Vendar je iskanje dejansko opravljeno z Googlovimi storitvami. Uporabnik lahko sam izbere jezik iskanja in prikaza rezultatov ter določi glavni jezik za sam brskalnik. Zapomnite si lahko tudi možnost uvoza zaznamkov iz drugih brskalnikov.

Tor Browser za Windows: pregledi dela programa v smislu prenosa vsebine

Glavne pritožbe predstavljajo delež uporabnikov, ki niso zadovoljni s hitrostjo dela. In kaj ste želeli pri povezovanju s prometom, ki poteka skozi več strežnikov?
Strokovnjaki v nekaterih primerih priporočajo uporabo programskih nastavitev in nameščanje uporabe repetitorja obfs4. Treba je opozoriti, da prenos vsebine iz istega "Yandex-disk" praktično ne zmanjšuje. Sodeč po povratnih informacijah, hitrost prenosa podatkov, tudi pri najšibkejši povezavi, nikoli ne pade pod mejo 100 kbit /s.

Kratek povzetek

Če temu brskalniku daste objektivno oceno, kljub nekoliko nižji hitrosti, izgleda odlično. To ni samo v smislu zagotavljanja anonimnosti, ampak tudi v smislu obiska katerega koli vira, blokiranega tudi na državni ravni. Če v nekaterih drugih brskalnikih vgrajeni VPN ali dodatne razširitve ne delujejo, bo ta aplikacija postalaorodje, ki bo obšlo vsako zaklepanje in ostalo neprepoznavno. Seveda, rešitev za vse skrbi program se ne imenuje niti razvijalci sami, kljub temu, delež resnice (in zelo velika) je to.

Sorodne publikacije