lsass.exe - Kaj je proces in zakaj je potreben

Če odprete upravitelja opravil na zavihku Procesi, lahko najdete veliko število programov, ki se izvajajo v sistemu. Večina od njih je lastnih in so odgovorni le za normalno delovanje nameščene programske opreme tretjih oseb, vendar pa nekateri sistemi, ki so odgovorni za neposredno delovanje v operacijskem sistemu Windows. V tem članku bomo govorili o procesu lsass.exe. Kakšno vlogo ima in kakšne grožnje lahko nosi - o tem bomo razpravljali v članku. Torej preberite ta članek do konca, če želite izvedeti več o tej pomembni komponenti sistema.

lsass.exe - kaj je to?

Za začetek naj razumemo, zakaj je ta proces v sistemu. V dveh besedah ​​je potrebno zagotoviti dodatno varnost računalniku, da virusi ne morejo priti do njega, vendar ga ni mogoče pripisati protivirusnemu programu. Ustreza postopku za storitev "Lokalni strežnik za preverjanje pristnosti varnostnega strežnika" in se uporablja, na primer, v primeru preverjanja pooblastila uporabnika v operacijskem sistemu. Ko zaženete računalnik, se proces lsass.exe najprej izvede in proces explorer.exe se zažene samo, če je pozitiven.


To je verjetno dovolj, da razumemo, da je proces - lsass.exe. Nato bomo pogledali nekaj načinov za interakcijo z njo, pa tudi virusno grožnjo, ki se lahko skrije pod tem pomembnim sistemskim elementom.

Lahko dokončate postopek

Tisti, ki pogosto uporabljajo upravitelja opravil, da zaprejo nekajprogrami lahko postavljajo vprašanja: "Ali lahko dokončam proces lsass.exe?" In to vprašanje je povsem primerno, saj proces porabi moč računalnika, kar bo močno vplivalo na delovanje šibkih naprav. Medtem smo ugotovili, da lsass.exe služi kot povezava za zagon grafične lupine sistema, torej procesa explorer.exe, zato se lahko zdi, da po opravljanju osnovne funkcije postane nepotrebna. Ampak karkoli bi bilo, ni. Sistem, če lahko tako rečemo, je bistvenega pomena za ta proces in če je zaprt, bo sistem prenehal delovati. Toda tudi z veliko željo še vedno ne morete. V upravitelju opravil je gumb "Dokončaj proces" za lsass.exe preprosto neaktiven.


Kje je

Ugotovili smo že, da je lsass.exe proces, brez katerega le operacijski sistem ne deluje, vendar ga še podrobneje razumemo. Zdaj bo povedano, kje je točno datoteka za zagon, ker se v Upravitelju opravil prikaže samo digitalni podpis procesa.
Izvršljiva datoteka se nahaja v mapi "System32" v imeniku Windows na sistemskem disku računalnika (ponavadi pogon "C"). Vendar pa vam ni nujno, da odprete mapo z mapami po mapah, da jo odkrijete med velikim številom drugih podobnih sistemskih programov. Če ga želite odpreti, morate narediti naslednje:
 • Odprite okno upravitelja opravil.
 • Pojdite na zavihek "Procesi".
 • Poiščite želeni postopek na seznamu.
 • Kliknite PCMz njim.
 • Izberite možnost "Odpri mesto datoteke".
 • Po tem se bo pojavilo okno z vodnikom, v katerem bo označena datoteka "lsass.exe".

  Če obstaja več procesov lsass.exe

  Če se odločite za preverjanje lokacije te datoteke z zgoraj opisano metodo, ko pa iščete proces, najdete več enakih, to pomeni le eno stvar: virus ste vnesli z interneta ki se skriva pod imenom lsass.exe. Pomembno je zapomniti eno stvar: v sistemu ni mogoče izvajati več procesov z istim imenom. Mimogrede, v takih primerih lahko pride do sistemske napake. lsass.exe vas bo takoj poskusil obvestiti o grožnji. O tem bomo podrobneje govorili spodaj.

  Kako odpraviti grožnjo

  Tako smo ugotovili, ali se v sistemu izvajajo dva procesa lsass.exe, kar pomeni, da je virus v sistemu. Toda kako ga izračunate? Res je enostavno. Malo prej smo že povedali, kje je izvršna datoteka lsass.exe, samo tam in tam bo prava različica programa. Iz tega lahko zaključimo, da lahko iskanje virusa odpre lokacijo datoteke prek "Task Manager". Enostavno odprite imenik teh procesov. Tisti, ki ne bo v mapi "System32" in obstaja virusni program, ga izbrišite.

  Koristni nasveti

  Že ugotovili smo, da je lsass.exe proces, ki je zelo pomemben za delovanje sistema in je lahko skrit pod krinko virusa. Na tej podlagi je treba resno jemati varnost računalnika. Da bi preprečili zadeteknamestite zlonamerno programsko opremo v sistem, namestite protivirusno programsko opremo drugega razvijalca. Ustrezni Dr.Web ali Kaspersky. Prav tako želite svetovati, da programske opreme ne prenesete iz nezanesljivih virov in ob prvi sumljivi dejavnosti na spletnem mestu zapustite vir. Prav tako bodite pozorni na pop-up sporočila - včasih gre za to, da napadalci žrtvam prenesejo virus na svoj računalnik.

  Zaključek

  Zdaj veste ne samo, da je proces - lsass.exe, temveč tudi kako se spopasti z vsemi vrstami groženj, ki se skrivajo za njim. Glavna stvar, ki jo je treba narediti iz tega članka, je pomen tega programa v sistemu. Zagotavlja zanesljivo zaščito, zato ne poskušajte nekako sodelovati s to datoteko.

  Sorodne publikacije