Kako spremenim obliko glasbe z več vrstami programov?

Kot veste, je danes mogoče prešteti več vrst avdio datotek. Glasbeni posnetki, ki so shranjeni na trdem disku računalnika, na izmenljivem mediju ali na internetu, imajo pogosto različne oblike in pogosto jih je treba spremeniti ali, če tako rečemo, pripeljati do skupnega imenovalca. O tem, kako spremeniti obliko glasbe, potem in o njej bomo razpravljali. Naslednje metode za uporabnike, ki niso seznanjene z osnovami obdelave zvoka, se morda zdijo nekoliko zapletene, vendar s praktičnega vidika njihova uporaba nima posebnih težav.

Kaj lahko zahteva sprememba formata glasbenih datotek?

In za začetek, poglejmo, za kaj je vse to potrebno. Prvič, datoteke različnih formatov imajo včasih zelo različne velikosti. Primerjajte vsaj eno in isto skladbo, posneto kot datoteko WAV ali MP3. Prvi prostor, ki ga zaseda trdi disk ali izmenljivi medij, lahko drugič prekorači v desetih ali več. Drugič, formati se lahko razlikujejo po kakovosti posnetih gradiv (hitrost prenosa, globina in hitrost vzorčenja). V tem primeru je najboljši primer, da se FLAC (brez izgube) in MP3 formati. Prvi je razrezan in posnet brez izgube kakovosti, drugi je stisnjen. Seveda razlika v sluhu ni preveč očitna, vendar jo mnogi ljubitelji glasbe čutijo precej. Nazadnje, ko govorimo o tem, kako spremeniti obliko glasbe in zakaj je to potrebno, je treba upoštevati, da je ohranjanje lastnih zbirk primernejše vEna oblika in ko objavljate glasbo na internetu, je morda potrebna tudi sprememba. Na primer, ko pošiljate skladbo na radio ali na spletno mesto za promocijo glasbe, je običajno potrebno upoštevati nekatere od zahtevanih pogojev, med katerimi je lahko navedeno, da je treba sestavo posneti v obliki WAV.


Kako spremeniti glasbeno obliko: Cool Edit Pro

Za začetek upoštevajte specializirane programe za obdelavo zvoka. Eden od najbolj priljubljenih je Cool Edit Pro, ki ga danes ni izdal, saj ga je Syntrillium kupil pri podjetju Adobe, program pa je spremenil ime v Audition in postal nekoliko težji s širitvijo svojih ključnih zmogljivosti. Oglejmo si, kako v tej aplikaciji dokončati konverzijo. Recimo, da moramo spremeniti glasbeni format v MP3.
Odprite skladbo v katerem koli od podprtih avdio formatov, nato pa preprosto izberite shranjevanje v novi obliki ("Shrani kot" v meniju datotek) in nastavite kot končni format MP3.


Če želite spremeniti značilnosti zvoka, lahko uporabite funkcijo za pretvorbo serijskega pretvarjanja in v pripravljalnih fazah pretvorbe določite drugo končno obliko in zahtevane parametre zvoka.
Ko govorimo o tem, kako spremeniti obliko glasbe v programu Adobe autody, bodo dejanja enaka, samo podprte vrste datotek so več, sprememba lastnosti zvoka pa se lahko izvede bodisi v paketu, bodisi z uporabo funkcije Pretvori vzorčno frekvenco. Na poti, če obstaja želja, lahkododajte učinke ali prilagodite glasnost z normalizacijo (Normalize).

Kako spremeniti format glasbe v sekvencerju FL Studio?

Skoraj vsi znani sekvencerji in studii vam omogočajo uvoz avdio posnetkov. Na primer, v FL Studio je dovolj, da pošljete želeno datoteko na določeno skladbo, saj ste vnaprej določili tempo, v katerem je bila posneta, tako da ni bilo avtomatskega raztezanja ali pospeševanja.
Za to lahko uporabite posebna orodja. Nato morate nastaviti osnovno beležko (C5), trajanje zvoka vzorca ali dodati prazen vzorec v načinu skladbe na seznamu predvajanja v količini, ki ustreza času snemanja.
Po tem morate izbrati datoteko za izvoz z želeno obliko in frekvenco. Mimogrede, najnovejša različica sekvencerja lahko deluje tudi s formatom FLAC.

Uporaba pretvornikov in igralcev

Nazadnje, najenostavnejši so avtomatizirani programski pretvorniki, v katere morate samo dodati datoteke katere koli vrste in določiti izhodni format. Mnogi od teh programov podpirajo paketno konverzijo več datotek hkrati z različnimi izhodnimi formati. Včasih lahko za vse objekte nastavite tudi posamezne parametre zvoka. Podobna dejanja se lahko izvedejo tudi pri nekaterih igralcih. Na primer, igralec programske opreme VLC je pri takih nalogah zelo uspešen.

Sorodne publikacije