Kaj so kamere: vrste, vrste, klasifikacija, merila za izbor in strokovni nasveti.

Odločitev o nakupu nove kamere je lahko zastrašujoča naloga in nenazadnje zaradi velikega števila razpoložljivih možnosti. Konec koncev, mnogi ne vedo, kaj so kamere in kako so drugačne. Zato mora uporabnik pred nakupom odgovoriti na vrsto vprašanj, ki bodo pomagala najti najprimernejšo možnost. Ampak najprej morate vedeti, kakšne so kamere. Običajno se razvrščajo v kompaktne in zrcalne. Prvi tip vključuje tudi prehodne in superstum kamere s širokim spektrom sprememb v goriščni razdalji in večjim nadzorom nad nastavitvami osvetlitve. Objektiv je vgrajen v telo in ga ni mogoče zamenjati. Druga vrsta ne-refleksivnih fotoaparatov, ki fotografirajo, saj omogočajo fotografu, da dela v ročnem, avtomatskem in polavtomatskem načinu, kot so zrcalne kamere. Predmeti v njih so spremenljivke.


Oglejmo si podrobneje kamer različnih vrst.

Kompaktne vstopne kamere

Odločanje o tem, katera kamera je najboljša za začetnega fotografa, morate biti pozorni na poceni naprave majhnosti, enostavne, brezoblične, idealne za vsakodnevno fotografiranje. Pogosto jih poganjajo AA baterije, ki se hitro izgubljajo in zato niso zelo ekonomične. Najboljša rešitev je vlagati v litij-ionske baterije za polnjenje in polnilnik. To je dražje, ampak takšne baterijezagotavljajo najboljšo življenjsko dobo baterije in jo lahko znova in znova uporabljate, kar zmanjša skupne stroške lastništva fotoaparata. Večina kompaktnih računalnikov je opremljenih z lečami z 3-10x optičnim zoomom, kar običajno ustreza 35-105mm. Ta obseg je primeren za običajno snemanje, čeprav ga nekateri fotoaparati nekoliko razširijo, saj ponuja izredno široke ali dolge razdalje goriščne razdalje. Fotoaparat z 28 mm objektivom je idealen za skupinske posnetke in pokrajine ter od 140-150 mm za snemanje oddaljenih delov. Kateri fotoaparat je boljši za začetnika? Praviloma je optični zoom več kot 8-krat večji od povprečja, zato so ti modeli bližje.


V zadnjih letih so bili proizvajalci kamer hudi konkurenci pri zagotavljanju proračunskih kamer s funkcionalnostjo vrhunskih naprav. V tem času se je velikost LCD zaslonov postopoma povečala. Standard za nižje modele je 27-palčni zaslon, 3-palčne različice pa se vedno bolj pojavljajo. To ne izboljša neposredno kakovosti fotografij, ampak zagotavlja boljši pogled na prizor in pogled na posnetke.
Z izbiro, katera kamera za začetnika je boljša, je treba poslušati nasvete strokovnjakov in paziti na stabilizacijo slike. Čeprav takšni sistemi v kamerah te vrste niso tako popolni kot pri višjih modelih, se običajno spopadajo s svojo nalogo in lahko pomagajo zajeti natančnejše okvirje. Tako pomemben za začetnega fotografa, ki jeločljivost kamere? Da bi preveč pozornosti namenili številu megapikslov, ki so na voljo v kompaktnih fotoaparatih, profesionalnim fotografom ne svetujemo, saj imajo vsi senzorje z zadostno ločljivostjo. Pravzaprav lahko veliko število slikovnih pik celo poškoduje kakovost slike (zlasti pri fotografiranju pri šibki svetlobi), fotografije pa na pomnilniški kartici zavzamejo veliko prostora. Če ni posebnih razlogov za izdelavo večjih posnetkov, je pomembno vedeti, da je manjši boljši.
Kompaktni fotoaparati so odlični za začetnike in otroke, tisti, ki želijo nadzorovati fotografiranje, pa morajo upoštevati tudi druge možnosti.

Standardni kompaktni fotoaparati

Večina kompaktov te vrste stane 8–20 tisoč rubljev. Nekateri od njih ponujajo širokokotne leče in skoraj vsi delajo na polnjenih litij-ionskih baterijah, ki jih dobite s fotoaparatom. Ob koncu proračuna je posebna pozornost posvečena slogu - tanke in barvite zgradbe z veliko modnih funkcij, kot so vgrajeni Wi-Fi in prepoznavanje obraza ter nasmehi. Dražji modeli lahko vključujejo zoom objektivov z velikimi goriščnimi razdaljami in večjimi LCD zasloni, ki so lahko občutljivi na dotik.
Katere so tovrstne kamere? Veliko kompaktov ponuja nekaj podobnega umetni inteligenci, ki samodejno prilagodi vrsto nastavitev glede na predmet. Glede na povratne informacije strokovnjakov je to idealna možnost za manj samozavestne uporabnikenerodno zaradi veliko prilagoditev. Če uporabnik obožuje slog in mobilnost, je ponudba Sony Cyber-shot odlična izbira za raziskovanje, saj so številni kompaktni fotoaparati bodisi tanki, svetli in polni tehnologije, ali vse zgoraj navedene lastnosti, medtem ko je linija Canon IXUS vedno visoko naveden.
Čeprav so ti fotoaparati dobri univerzalni modeli, lahko prestrašijo uporabnike z velikimi rokami ali tiste, ki so navajeni na večje kontrole. Razen za fotoaparate z zaslonom na dotik, pri katerih se nadzor izvaja z vrsto virtualnih gumbov na LCD-zaslonu, so kompasi opremljeni z nizom gumbov in navigacijsko ploščo. Pogosto so zelo majhni, včasih pa je težko razumeti, kaj se pritiska, še posebej, ker niso vse kamere jasno označene. Kamere te vrste so primerne za uporabnike, ki imajo raje elegantne stvari.

Kompleti za navdušence

V tem razdelku bomo govorili o tem, kaj so kamere, ki zagotavljajo kakovostno sliko v majhnem telesu. To se običajno doseže s pomočjo večjega senzorja in visoko kakovostne optike, kot tudi ročnega nadzora in odlične montaže. Z dobro razsvetljavo in uporabo ustreznih fotografskih tehnik lahko dosežete rezultate, ki jih prinašajo zrcalne kamere. Zaradi tega so idealne varnostne kamere za dražje modele. Tudi ko pade svetilnost, je nadzor hrupa, ki ga ponujajo kompaktne plošče, na splošno doberin prinaša najboljše profesionalne naprave.

To so najcenejše kamere, ki podpirajo snemanje v formatu RAW, ki ga uporabljajo tisti, ki želijo celoten proces obdelave fotografij narediti v svoje roke. Nekateri modeli imajo sinhroni kontakt za priključitev dodatne opreme, kot je iskalo in izbruh. Kamere z dolgoročnimi objektivi so včasih opremljene z geostacionarnimi moduli, ki beležijo lokacijo streljanja v posnetem materialu.
Nekateri fotoaparati ponujajo LCD zaslone visoke ločljivosti, ki so zrcalne kamere. Ker omogočajo povečanje slike brez poslabšanja kakovosti, so po mnenju strokovnjakov idealni za preverjanje podrobnosti že pripravljenega posnetka ali za preverjanje ostrine med postavitvijo okvirja. Poleg tega so se začele pojavljati napredni kompaktni fotoaparati z velikim senzorjem slike (več kot palcem), popolno ročno upravljanje, snemanje RAW in širok širokokotni objektiv. Odlični primeri tovrstnih modelov so Canon G9X in Sony RX100 Mark IV. Profesionalni kompaktni fotoaparati so odlični za ustvarjalno fotografiranje in snemanje v slabih svetlobnih pogojih, vendar ne za tiste, ki poskušajo shraniti ali iskati napravo, imenovano "prineseno in odstranjeno".

Kamere s supersenzorji

Tovrstne kamere združujejo prožnost širokega žarišča z majhnim telesom. Mnogi od njih ponujajo ročne kontrole izpostavljenosti (na primer z možnostjo možnosti zaslonke ali ekstrakcije, nekatere pa tudi ročnoOsredotočite se na to, kaj pomeni, da lahko fotograf sam sprejema številne odločitve.
Eden od pomembnih vidikov supermasivne kamere je njen sistem stabilizacije slike. Pri fotografiranju pri velikih goriščnih razdaljah je potrebno več truda, da ohrani okvir dovolj oster, da bo sistem za stabilizacijo slike v objektivu ali senzorju. Pri nekaterih kamerah se to izvaja z manipulacijo z občutljivostjo, to je s povečanjem ISO. Strokovnjakom se svetuje, da se temu izognejo, če so na voljo alternativne rešitve. Druga priljubljena značilnost takih modelov je rotacijski LCD zaslon. Odklenjen je od ohišja in vam omogoča, da odstranite sicer izjemno neudobne položaje (na primer na tleh). Prav tako lahko pomaga pri fotografiranju v svetlih pogojih, saj vam omogoča, da najdete položaj, v katerem je bleščanje na zaslonu minimalno. Ključni vidik fotoaparata je velikost njegovega povečanja. Obstajajo modeli z bolj skromno goriščno razdaljo, vendar s široko zaslonko (npr. Panasonic FZ200). Po drugi strani pa kamere prinašajo ogromno paleto goriščnih razdalj (na primer Nikon P900 z neverjetno 83-kratno povečavo). Kamere te vrste so odlične za aktivno rekreacijo in potovanje, vendar se ne prilegajo v svoje žepe.

Zrcalne kamere z optiko

Čeprav so bile kamere kompaktnih sistemov na voljo šele v zadnjih letih, so bistveno spremenile trg fotografij. Nekateri modeli uporabljajo isti senzor kot pri digitalnih zrcalno-refleksnih fotoaparatihlahko doseže podoben standard kakovosti slike. V drugih, kot je Pentax Q, se za dodatno zmanjšanje velikosti fotoaparata uporabljajo majhni senzorji. Zaradi manjkajočega tradicionalnega zrcalnega fotoaparata jih je mogoče narediti veliko manj. To pa pomeni, da nimajo optičnega iskala. Namesto tega je za postavitev okvirja elektronski vizir ali LCD zaslon. Ker je segment trga za nerefleksne fotoaparate nov in narašča, celotna paleta objektivov zanje še ni v celoti zaključena. Ena od prednosti takšne optike je, da je, tako kot v primeru, ko je nameščena, manjša in lažja. Za tiste, ki bodo potovali po svetu, je hibridna torba z več objektivi lahko najboljša rešitev, pri kateri je kakovost slike ključna. Prvi od teh sistemov je razvil linijo Micro Four Thirds, danes pa ponuja največ možnosti, predvsem zato, ker imajo Olympus in Panasonic, kot tudi nekateri tretji proizvajalci, optiko, ki je z njim združljiva. Vsak od glavnih igralcev na trgu fotoaparatov proizvaja vsaj en kompaktni sistemski fotoaparat, trenutno pa samo Sony proizvaja celotno različico. Modeli, ki ne odsevajo, so odlična alternativa za kompaktne vrhunske stroje, zlasti za ulično fotografiranje in potovanje. Strokovnjaki ne priporočajo, da jih uporabite za zajemanje predmetov, ki zahtevajo hitro fokusiranje, ki jih nudijo zrcalne kamere, in tiste, ki so se navadili na uporabo iskala.

Kaj so kamere?: DSLR kamere

Zrcalne kamere so nekaj, kar veliko ljudi misli, ko gre za napredne fotografije. Zaradi resnega tehnološkega napredka ni več nenavadno, da ponujajo boljšo kakovost slike kot ne-odsevni, ampak to je popolnoma drugačen slog fotografiranja, ki je nekoliko večji. Na splošno je še vedno res, da DSLR ponuja najširšo paleto optike, kar fotografu omogoča, da izbere tistega, ki je bil posebej zasnovan, da izpolnjuje njegove zahteve. Kakšne so leče za zrcalne kamere? Večinoma so razvrščeni glede na goriščno razdaljo, največjo relativno odprtino, vrsto montaže, obliko senzorja. Na primer, optika je lahko normalna, širokokotna, širokokotna, makro, telefoto, s fiksno ali spremenljivo goriščno razdaljo. Večina DSLR fotoaparatov potrošnikov ponuja senzorje APS-C, ki so nekoliko večji od Micro Four Thirds, vendar manj polni okvirji. To pomeni, da je pretvorbeni faktor okoli 15 x za katero koli lečo, s čimer se poveča ekvivalentna goriščna razdalja. Pomanjkljivost te rešitve je v tem, da je težje doseči širše kote in ponavadi pomeni vlagati v celovito ohišje ali ultra širokokotno optiko, ki lahko prenese delno obrezovanje okvirja. Sčasoma postajajo senzorji v polni dolžini vedno bolj dostopni, Nikon in Canon pa nudita fotoaparate s polnim okvirjem, kot so Canon EOS 6D in Nikon D610. Trenutno imajo digitalni zrcalno-refleksni fotoaparati najširšo paleto dodatkov. Ne glede na to, katera profesionalna kameraPoleg številnih objektivov lahko vanj priključite zunanjo bliskavico. Številni modeli zagotavljajo dodatno zajemanje z baterijsko močjo, ki zagotavlja daljšo življenjsko dobo baterije in omogoča fotografiranje v pokončni usmeritvi. Ker je videoposnetek visoke ločljivosti postal standardna funkcija, je možno vlagati v stereo zvok v zunanje mikrofone, majhna globina vidnega polja, ki jo ponuja večji senzor, pa je lahko uporabna za ustvarjalno fotografiranje in fotografiranje pri šibki svetlobi. Strokovnjaki svetujejo uporabo fotoaparatov SLR za maksimalno kakovost slike, snemanje premikajočih se predmetov in snemanje videa. Vendar pa so drage in imajo veliko velikost.

Kateri fotoaparat je boljši za fotografa: teža in prenosljivost

Uporabnik mora biti realističen glede tega, kako resno načrtuje fotografiranje. Nositi veliko in masivno kamero je težko in neprijetno, in lastniki, ki niso zelo resni glede streljanja, bodo najverjetneje zapustili njen dom in želeli kupiti nekaj bolj primernega. To je resnično pomemben dejavnik, zato pred nakupom morate iti v trgovino, vzeti fotoaparat in ga čutiti v svojih rokah samo zato, da se prepričate, da njegova teža in dizajn resnično zadovolji potencialnega kupca. Velikost in teža fotoaparata nista povsem sorazmerni s kakovostjo slik, ki ju je mogoče dobiti iz njega, zato si pomislite, da več - to je bolje, ni vredno. Na splošno so kompaktni fotoaparati na splošno boljši od drugihprilagojene za nošenje v žepih, medtem ko bodo odsevna zrcala zahtevala veliko več napora. Modeli, ki ne odsevajo, težijo k temu, da zasedajo srednji položaj, vendar obstajajo opazne izjeme, ki presegajo njihovo velikost pri nekaterih DSLR.

Velikost senzorjev in slikovne pike

Pri digitalnih fotoaparatih se zajemanje slike izvaja na tako imenovanem. senzor, ki izgleda kot kos elektronskega filma. Majhni elementi, imenovani piksli, na tem senzorju zapisujejo podrobnosti fotografiranega objekta. Morda misliš, da več senzorjev uporablja več slikovnih pik, več podrobnosti lahko prenese, kar je teoretično res. Toda v resničnem življenju je to le del resnice. Večje število slikovnih pik ne pomeni vedno boljših posnetkov, saj morajo oblikovalci fotoaparatov uravnotežiti ločljivost senzorja in kako majhne morajo biti piksli, da se lahko prilegajo senzorju. Majhne slikovne pike so podobne majhnim zvočnikom - malo so "trde". Kakšne so matrice fotoaparata? Na splošno kompaktni fotoaparati uporabljajo zelo majhne slikovne senzorje z zelo majhnimi piksli. Digitalni SLR fotoaparati so opremljeni z večjimi senzorji, zato imajo več slikovnih pik. Pri nakupu ogledala ali zrcalne kamere priporočamo strokovnjakom, da izberejo model z ločljivostjo od 12 do 50 MP. Kompaktne ali super-zoom kamere morajo imeti 10 do 14 MP, da bi ustvarile kakovostne slike.

Zoom in obseg goriščnih razdalj

Ne glede na to, kateri digitalni fotoaparat je izbran, imaObstaja določen nabor objektivov ali nastavitev povečave. Če je to kompaktni fotoaparat, morate živeti s tem, kar ponuja, zato poskrbite, da bo pokrival vse razpone, ki jih nameravate uporabiti. Številke na paketu niso pomembne. "10x zoom" pomeni, da je najdaljša nastavitev 10-krat daljša od najbolj široke. Zato morate pogledati skozi iskalo in se prepričati, da te nastavitve in številke resnično pomenijo v resničnem življenju. Uporabniki, ki razmišljajo o nakupu fotoaparata, najdejo čas, da si ogledajo, kaj so objektivi za zrcalne kamere in ne-zrcalne modele, ter si ogledajo, koliko stanejo. Ne zelo dobro, ko bo po nakupu primera lastnik ugotovil, da si ne more privoščiti natanko teleobetike, ki jo je hotel kupiti.

Mnenja in ocene: Ali jim morate verjeti?

Informacije o kamerah lahko najdete v posebnih pregledih, koristi za njih trenutno niso dovolj, lahko jih najdete povsod, zato je bolje, da si pred nakupom preživite nekaj časa in se seznanite z osnovnimi informacijami. Mnenja o nakupih na spletnih mestih prodaje in klepetov lahko odražajo težave, s katerimi se boste morda srečevali v prihodnosti. Vendar pa se je treba zavedati, da večina teh ljudi ni strokovnjakov in ne smejo uporabljati izdelka pravilno ali enakomerno in morda ne vidijo vseh njegovih pomanjkljivosti. Vredno je pogledati recenzije, ki so jih napisali strokovni pregledovalci v revijah z redno tehnično ekipo. Pomen tega jepreberite različne ocene in ocenite vrsto misli. Pogosto boljši pregledovalci opazijo, kaj je skrito pred pogledi drugih.

Ali naj kupim najnovejši model?

Vedno je skušnjava kupiti najnovejše izdelke, vendar je pogosto tisto, kar lahko ponudijo v primerjavi z lanskim letom, manjša od razlike v ceni. Lahko se zelo razburite, če spoznate, da se je pojavila nova kamera in ste jo pridobili - je zastarela, vendar le redko vpliva na kakovost fotografij, ki jih je mogoče narediti z že "starim" fotoaparatom. Pravzaprav najnovejši modeli so še vedno zelo dobri in se prodajajo po ugodnih cenah. Lahko celo kupite rabljeno kamero.

Kje kupiti kamero?

Na internetu je veliko odličnih ponudb, vendar spletne strani ne dajejo nasvetov in, kar je pomembno, ne morete vzeti kamere, da bi jo preizkusili. Zato ni druge možnosti, da greste v foto trgovino, kjer se lahko pogovarjate s pomočnikom in držite fotoaparat v rokah. Če, na primer, obstaja vprašanje o tem, kakšne vrste stojala za določeno znamko je kamera, jo lahko postavite in takoj dobite odgovor, in če se čez čas pojavi novo vprašanje, se lahko vrnete v trgovino in vprašate isto osebo. To velja tudi za nakup kompaktnega fotoaparata, če je taka pridobitev začetek resnega zajetja. In izgradnja odnosa z dobro fotografsko trgovino je neprecenljiva.

Sorodne publikacije