Usmerjevalnik D-Link DIR-300 - Nastavitev, opis po korakih in povratne informacije

D-Link DIR 300 je eden najbolj priljubljenih domačih usmerjevalnikov. Uporablja se za zagotavljanje dostopa do interneta prek kabla Ethernet in brezžičnega omrežja Wi-Fi. DIR 300 je enostavno konfigurirati tudi za najbolj izkušenega uporabnika. Kako to naredite, nam to povejte v članku.

Priprava na nastavitev

Nastavitev usmerjevalnika D-Link DIR 300 se začne z nastavitvijo pravilnih parametrov na računalniku. Prepričati se morate, da v nastavitvah povezave Ethernet niso zapisani določeni podatki (to je v primeru, če je prej ponudnik storitve uporabil povezavo s statičnim IP-jem, so nastavitve ostale registrirane). Če želite to preveriti, morate odpreti nadzorno ploščo, kliknite gumb na tipkovnici z ikono Windows in izberite ustrezen element v meniju. Tam morate iti v lastnost povezave LAN (v nekaterih novih operacijskih sistemih se to omrežje imenuje internet ali Ethernet), izberite vrstico internetnega protokola različice 4 in v lastnostih protokola se prepričajte, da so vrednosti IP in DNS nastavljene samodejno. V tem oknu ni števk.


Priključitev usmerjevalnika

Naslednji korak pri nastavitvi usmerjevalnika DIR 300 je, da ga priključite na računalnik z uporabo Ethernet kabla (sukani par). Obrnite usmerjevalnik in bodite pozorni na vrata na zadnji strani naprave. Ena od njih je ločena, označena z barvo in prijavljena kot internet ali WAN.V to gnezdo priključite omrežni kabel, ki ga dobite od ponudnika storitev. Nato z drugim omrežnim kablom povežite usmerjevalnik z računalnikom. Ta kabel lahko najdete v paketu z usmerjevalnikom, vključeni so v nakup. Torej, takoj ko so kabli priključeni, bodite pozorni na indikacijo - na usmerjevalniku naj se prižgejo internetni in LAN1 indikatorji (če je bil kabel priključen na drugo LAN vrata, bo aktivna). Če se prižgejo vsi indikatorji, lahko začnete z nastavljanjem usmerjevalnika DIR 300. Če je kabel priključen in ni indikacije, morate preveriti gostoto povezave in integriteto sito kabla.

Tudi pred nastavitvijo morate opraviti vezavo, ki temelji na MAC - to storite, če vaš ISP uporablja to metodo. Nato morate vsakič, ko priključite novo napravo v omrežni kabel, registrirati v omrežju prek edinstvenega fizičnega naslova. Ta postopek se izvede tako, da pokličete tehnično podporo ponudnika internetnih storitev in traja nekaj časa, približno nekaj minut. Pokličite le specializiranega ponudnika in mu narekujete naslov MAC usmerjevalnika. Ta naslov lahko vidite na nalepki na delu usmerjevalnika.

Kako začeti

Konfiguriranje DIR 300 se izvede z uporabo spletnega vmesnika, v katerega se želite prijaviti. Obrnite usmerjevalnik in preglejte nalepko na dnu naprave. Ta nalepka vsebuje osnovne informacije o tem, kako vstopitiusmerjevalnik logičnega vmesnika.
Usmerjevalnik D-Link DIR 300 ima veliko število različnih firmware, v primeru bomo obravnavali eno od najpogostejših. Vmesnik je ponavadi intuitiven, če pa se strojna programska oprema vašega usmerjevalnika ne ujema s tisto, ki se pojavlja v tem priročniku, lahko obiščete spletno mesto proizvajalca, ki ponuja interaktivne emulatorje za vse možne različice vdelane programske opreme, tudi najstarejše. Obstaja tudi možnost, da prenesete posodobljeno različico programske opreme za usmerjevalnik - to je lahko primerno v primerih, ko obstajajo težave z internetno povezavo, kar morda ni kriv za konec pravilno usmerjevalnika. Odprite katerikoli brskalnik in vnesite naslednje številke v vrstico, kjer je vnesen naslov spletnega mesta:

1921681.1

Se zgodi, da ta IP ni primeren, v tem primeru bo potrebno vnesite podatke iz ohišja usmerjevalnika ali pa poskusite z drugim IP: 1921680.1 Odpre se zaslon za pooblastitev usmerjevalnika, po vnosu uporabniškega imena in gesla bodo na voljo nastavitve usmerjevalnika DIR 300. Za prijavo morate vnesti podatke, ki so navedeni na informacijski nalepki ali uporabiti standardni par za prijavo in geslo. /admin

Ponastavitev nastavitev usmerjevalnika

Pogosto se zgodi, da so bile nastavitve DIR 300 že spremenjene in da so pooblaščeni podatki nastavljeni na druge neznane uporabnike. V tem primeru je ponastavitev potrebna za ponastavitev. Kako ponastaviti nastavitve DIR 300? Poglejte zadnjo stran usmerjevalnika. Desno od pristanišč bo luknja,podpisano kot Ponastavi. V notranjosti te luknje je želena tipka, ki bo uporabljena za ponastavitev naprave na tovarniške nastavitve.

Vzemite palico iz ročaja, zobotrebca ali katerega koli drugega subtilnega izdelka, jo vstavite v odprtino za ponastavitev in jo držite 20-30 sekund. Dejstvo, da je čas za sprostitev, ki signalizira indikacijo na usmerjevalniku - vse žarnice bodo ugasnile in nato zasvetile hkrati. To pomeni, da je bil DIR 300 uspešno ponastavljen. Sedaj lahko izberete privzeto kombinacijo uporabniškega imena in gesla.

Kako nastaviti geslo za prijavo z usmerjevalnikom

Pri inicializaciji iz varnostnih razlogov je priporočljivo, da nastavite geslo na D-Link DIR 300. Najbolje je, da ne pustite gesla za vmesnik na privzeto, ker odpira možnost, da se vsiljivci povežejo usmerjevalnika in vseeno spremenite nastavitve. Če želite to preprečiti, spremenite geslo. V spodnjem desnem kotu pojdite v Napredne nastavitve, v pravokotniku izberite meni Skrbniško geslo s postavko Sistem in v oknu vnesite novo geslo. Tako lahko omrežje zaščitite pred učinki tretjih oseb.

Kakšna je vrsta povezave?

Vsak ponudnik ima svoje lastne povezave, kar je neposredno odvisno od tega, kako bo konfigurirana omrežna oprema, uporabljena pri povezovanju z internetom. D-Link DIR 300 podpira naslednje glavne vrste povezav, ki jih uporablja večina ponudnikov:
 • PPPoE;
 • L2TP;
 • Statični IP;
 • Dinamični IP.
 • Zato ima vsaka vrsta povezave lastne konfiguracijske možnosti. Poglejmo si možnosti postavitve dveh velikih ponudnikov, ki uporabljajo posebne metode povezovanja.

  Konfiguriranje usmerjevalnika D-Link DIR 300 za Rostelecom

  Rostelecom uporablja vrsto povezave PPPoE. Ko je usmerjevalnik konfiguriran v tem načinu, sproži aktivno internetno sejo in omogoča dostop do interneta. Če želite konfigurirati DIR 300 v načinu PPORD, morate poznati uporabniško ime in geslo ponudnika, ki ga vnesete pri izbiri vrste povezave. Pozvani bodo k tehnični podpori.
  Po avtorizaciji pridete na začetno stran nastavitev usmerjevalnika. Izgleda tako.
  Morate izbrati Napredne nastavitve od spodaj na desni strani, vmesnik se bo nekoliko spremenil, pojavili se bodo bolj različni elementi. V nekaterih primerih lahko uporabite osnovne nastavitve po korakih skozi Quick Setup, vendar bomo razmislili o tem, kako konfigurirati DIR 300 za Rostelecom z uporabo vmesnika Advanced Setup. Torej na bloku Net izberemo povezavo Wan in izberemo vrsto povezave. Prikaže se tabela, v kateri lahko izberete, označite, dodate in odstranite povezave.
  Če v tej tabeli vidite veliko število različnih vrst povezav, ki niso povezane z obstoječo povezavo, je bolje, da jih označite in odstranite. Ko se tabela izbriše, kliknite gumb Dodaj.
  V odprtem vmesniku izberite vrsto povezave PPRoE,V polje Ime vnesite ime nove povezave, v obrazec Uporabniško ime in geslo vnesite podatke, ki ste jih prejeli od ponudnika. Izgleda takole:
  Ko končate z namestitvijo, kliknite na dno orodja Apply in ponovno zaženite usmerjevalnik. Ko bodo vsi podatki pravilno vneseni, bo usmerjevalnik namestil novo internetno sejo in povezava bo izvedena. Preveriti je treba, ali obstaja dostop do interneta.

  Konfiguriranje usmerjevalnika D-Link Dir 300 za Beeline

  Ta ponudnik uporablja vrsto povezave L2TP, ki zahteva tudi vnos podatkov od ponudnika - v tem primeru bo to prijavno ime, geslo in strežnik. Tako bomo naredili nastavitve DIR 300 za Beeline. Kot smo že pojasnili, vstopamo v spletni vmesnik usmerjevalnika in dosežemo točko, kjer morate izbrati vrsto povezave. Izberemo L2TP, vnesemo podatke za vzpostavitev povezave - prijavo, geslo in naslov strežnika. Podatki o avtorizaciji so od ponudnika storitev, običajno pa so napisani neposredno v pogodbi. Naslov strežnika lahko podate v tehnični podpori ali poskusite uporabiti "tp.internet.beeline.ru". Pomembno: Ponudnik storitve Beeline lahko običajno izbere povezavo L2TP + Dynamic IP v D-Link DIR 300. Če vidite to vrsto povezave na seznamu, jo uporabite. V tem primeru bo naslov samodejno dodeljen usmerjevalniku. Da bi se izognili nesporazumom, je bolje poklicati tehnično podporo ponudnika in pojasniti, kateri način povezave se uporablja posebej v vašem primeru. Funkcije povezave se lahko razlikujejoGlede na regijo in celo vrsto doma v kateri živite.

  Splošne brezžične nastavitve.

  Poglejmo, kako konfigurirati WiFi D-Link DIR 300. Ko konfigurirate omrežno povezavo, se vrnite na prvo stran vmesnika in v blok Wi-Fi pojdite na povezavo Osnovne nastavitve. Tu lahko nastavite osnovne informacije o brezžičnem omrežju. Izgledalo bo tako.
  Preverite potrditveno polje Enable Wireless (Omogoči brezžično povezavo). Spodaj lahko vnesete osnovne nastavitve za WiFi DIR 300. Vrstica SSID je ime vašega brezžičnega omrežja - kot bo prikazano na seznamu na povezanih napravah, identificira vašo povezavo. Ni priporočljivo ohraniti tovarniško privzeto vrednost, saj obstajajo informacije, da bodo ta omrežja bolj verjetno postala žrtve napadov zlonamernih ljudi, ki želijo pridobiti nepooblaščen dostop do omrežja nekoga drugega. Vnesite želeno ime omrežja. Sestavljen mora biti iz latinice in številk (ni nujno, da se zamenja, ostane po vaši presoji). Nato morate biti pozorni na kanal in brezžični način. V prvi točki (kanal) morate nastaviti želeni kanal, ki bo deloval na brezžičnem omrežju. Ta možnost vpliva na zmogljivost omrežja - če živite v večstanovanjski stavbi, kjer večina sosedov uporablja brezžične naprave, bodo določene frekvence WiFi preobremenjene. Če ste povezani s takšnim preobremenjenim kanalom, lahko to vpliva na zmogljivost omrežja.Privzeto »Auto« lahko pustite, v tem primeru bo usmerjevalnik po vsakem ponovnem zagonu neodvisno izbral najmanj preneseni kanal. Če pa pozabite redno ponovno zagnati napravo, lahko prej ali slej izbrani kanal prenesete z drugimi napravami. Priporočamo, da s programom WiFi Analyzer preverite, kateri kanal je najbolj prost. Če uporabljate naprave Apple ali drugo opremo, ki je certificirana za delo v ZDA, morate izbrati kanal v razponu od 1 do 11, tako da če izberete 12 in 13 kanalov, brezžično omrežje na teh napravah ne bo prikazano.

  Konfiguriranje gesla za brezžično omrežje.

  Ko gremo skozi splošno konfiguracijo WiFi D-Link DIR 300, zdaj pogledamo, kako zaščititi domače brezžično omrežje. Kot prej, pojdite na domačo stran, samo tokrat v modulu Wi-Fi, kliknite Varnostne nastavitve.
  V oknu morate nastaviti vrsto šifriranja in geslo. Priporočamo izbiro WPA-PSK /WPA2-PSK. To je daleč najbolj zanesljiva metoda za šifriranje brezžičnega omrežja. Če iz nekega razloga ni mogoče namestiti, lahko izberete WPA2-PSK, vendar WEP ne bi smel biti podan - ta standard je zastarel.
  Vnesite spodnji šifrirni ključ. Pri nastavljanju gesla za DIR 300 se upoštevajo naslednje zahteve: dolžina gesla je najmanj 8 in največ 64 znakov, dovoljene so latinske črke in številke. Priporočamo vam, da kot geslo ne uporabljate enostavno prepoznavnih besed ali kombinacije znakovzaporedoma gredo na črke ali številke tipkovnice. Idealno bi bilo združiti latinske črke različnih registrov in števk, ki so v naključnem zaporedju. Če se vam je težko spomniti takšnega gesla, je najbolje, da ga zapišete po dogovoru ponudnika, tako da vam v primeru izgube podatkov ni treba ponastaviti usmerjevalnika na tovarniške nastavitve. Spodaj v polju Šifriranje WPA nastavite možnost AES. Torej je nastavitev gesla WiFi DIR 300 zaključena. Usmerjevalnik je pripravljen za delo.

  Če nimate omrežnega kabla

  Če se zviti par poveže z računalnikom, se lahko povežete z brezžičnim omrežjem, ki ga omogoča nastavitev D-Link DIR 300. Na ta način lahko nastavite nastavitve omrežne povezave, vendar ne nastavite brezžičnega omrežja - takoj, ko spremeni svoje ime ali geslo, ga bodo povezane naprave začele zaznavati kot drugo omrežje, do prekinitve bo prišlo in nastavitve se ne bodo shranile. V tem primeru je najboljša možnost, da izberete potrebno vrsto povezave za dostop do interneta, nato pa, ko je omrežni kabel, dokončate konfiguracijo brezžičnega omrežja.

  User Reviews

  Dejstvo, da je ta usmerjevalnik eden najpogostejših uporabnikov domačega interneta, govori zase. D-Link DIR 300 se je izkazal za zelo zanesljivo napravo, ki izpolnjuje vse sodobne zahteve. Večina uporabnikov ugotavlja, da je uporabniku prijazna, preprosta za nastavitev in da je dolgada ta model spada v proračunsko kategorijo, so lahko njegove možnosti omejene. V primeru, da je površina vašega stanovanja večja od 40 kvadratnih metrov, ali če je na brezžično omrežje istočasno priključeno zelo veliko število naprav, je smiselno razmisliti o nakupu močnejše opreme, vendar v normalnih okoliščinah deluje usmerjevalnik DIR 300. Na žalost ta usmerjevalnik ne podpira standardov dela pri frekvenci 5 GHz (vendar to velja za skoraj vse usmerjevalce te cenovne kategorije). Nasvet za uporabnike - ne zanemarite ponovnega zagona opreme. Med dolgotrajnim delovanjem lahko usmerjevalniki nabirajo napake, ki se ob ponovnem zagonu ponastavijo. Oprema, ki ni opremljena s kratkoročnim "počitkom", lahko začne delovati slabše.

  Povzetek

  Kot lahko vidite, je D-Link DIR 300 zelo enostaven za konfiguriranje, ima priročen in intuitiven vmesnik. S pravilnim delovanjem vam bo služil več let.

  Sorodne publikacije