Žarnica s senzorjem gibanja: princip delovanja, montaža, pregledi

Naprave za razsvetljavo se nenehno izpopolnjujejo in presenetijo neizkušene potrošnike z vsemi novostmi in visoko zmogljivostjo. Pred kratkim se je pojavil val popularnosti LED svetilk, zdaj pa je bil nov trend v segmentu razvoj orodij za upravljanje instrumentov. In če se je pred temeljnim preboj obravnaval oddaljeno regulacijo, potem se proizvajalci na tej stopnji razvoja osredotočajo na popolnoma avtomatizirane sisteme. Še posebej razširjena se lahko pohvali z žarnico z zaznavalom gibanja, katere nadzor se izvaja s pomočjo občutljivega elementa.

Značilnosti konstrukcije naprave

Glavna razlika naprave od običajnih modelov vpenjalnih naprav je prisotnost reagirajoče komponente. Ohišje je lahko izvedeno v obliki stropa, luči, stropnega lestenika ali svetilke. Ista žarnica ni nič drugačna. V kombinaciji s senzorjem gibanja se lahko uporabijo luminiscenčne, halogenske, LED in druge različice sodobnih svetilk. Pogosteje pa se LED diode uporabljajo kot najbolj tehnološke, kompaktne in funkcionalne v smislu možnosti namestitve. Polnilo vključuje tudi kartuše, električno vezje in priključke za ožičenje. Opcijsko svetilko s svetlečo diodo s senzorjem gibanja lahko dopolnimo z regulatorji in avtonomnim krmilnim relejem. To večinoma velja za modele LED, ki lastniku omogočajo, da prilagodi parametre sijanja in svetlosti. Odvisno od tegaod kraja delovanja lahko zahteva uvedbo varnostnega bloka in drugih zaščitnih sistemov. Ščitijo pred kratkimi stiki, prenapetostmi in toplotnimi preobremenitvami.


Kako deluje svetlobni senzor s senzorjem gibanja?

Namen senzorskega elementa je določiti prisotnost uporabnika na območju storitve. Svetilka kot taka nima nobene zveze z reakcijami na določena dejanja v danem odseku, vendar signal iz senzorja samodejno daje ukaz za vklop ali izklop. Glede na vrsto detektorja je signal aktivnosti lahko zvok, toplota, infrardeče sevanje itd. V času delovanja signala v polju pokritosti signala senzor aktivira predhodno programirano funkcijo na releju. To morda ni samo ukaz za vključitev, temveč tudi nastavitev določenega parametra dimmerja. Na primer, svetlobni senzor z zaznavalom gibanja in regulatorjem se lahko prilagodi različnim indikatorjem žara, odvisno od časa dneva.

Ti in drugi parametri interakcije med senzorjem, krmilnim relejem in svetilko so odvisni od predhodno nastavljenih sistemskih nastavitev. Na enak način lahko uporabnik nastavi čas zakasnitve vključitve. To je posebna funkcija, ki deaktivira trenutek aktiviranja žarnice v določenem intervalu, ki vam omogoča varčevanje z elektriko.

Sorte senzorjev gibanja

Najpogostejši senzorji, katerih učinek temelji na infrardečem, ultrazvočnem in mikrovalovnem sevanju. Svetilke se bolj pogosto dopolnjujejo z IR detektorji, ki sprožijo spremembo lastnostitoplotno polje. Takšne naprave imajo ugoden zajem, širok kot zajemanja, natančno nastavitev in sevalno varnost za ljudi in živali. Ampak, da uporabite svetilko z infrardečim senzorjem lahko samo v zaprtih prostorih, kot na ulici zaradi spremenljivosti temperature njihovo funkcijo moti. Vsestranske žarnice s senzorjem gibanja za dom in vrt se odzivajo na ultrazvočne frekvence. Taki modeli naprav za razsvetljavo se lahko varno namestijo na ulici, brez strahu pred zunanjimi vplivi okolja, temperature in vlažnosti. Toda ultrazvočni senzorji imajo tudi številne pomanjkljivosti, vključno s skromnim področjem delovanja, nizko natančnostjo in negativnim vplivom na psihološko stanje živali, ki zajamejo sevanje.
Kar zadeva mikrovalovne senzorje, delujejo s pomočjo sevanja elektromagnetnih valov s frekvenco okoli 58 GHz. Napeljave s to možnostjo so bolj primerne za proizvodne ali poslovne prostore, kar zahteva servisiranje več con z zmožnostjo premagovanja signalnih zidov in predelnih sten.

Namestitev in priključitev naprave

Inštalacijska dela se izvajajo v skladu s splošnimi načeli. Ohišje je nameščeno na mestu nadaljnjega obratovanja na ležajni podlagi ali z vgradnjo v steno ali nenosilno peno. Obstajajo modeli za zemeljsko vgradnjo, ulične luči, ki so pritrjene na stebre, in druge vrste modelov. Način povezave je lahko neposreden in obvod. V prvem primeru se naprava neposredno poveže z detektorjemomogoča samodejno vklop in izklop žarnice. V konfiguraciji obvoda je nameščen zaporedni priključni krog prek zatemnilnika ali preprosto stikalo s ključem. V obeh primerih je potrebno zagotoviti tesnilo za napetost in ozemljitveno vezje.

Če je uporabljena ulična žarnica z zaznavcem gibanja v enem ohišju, je smiselno predvideti in brezžični stik z nadzornim sistemom v objektu. V tem primeru boste morali uporabiti baterijo za napajanje, vendar ne bo treba ustvariti omrežja žic.

Namigi za delovanje naprave

Pred nakupom pripomočka je treba upoštevati tveganje neželenih učinkov, pri čemer je treba vnaprej oceniti stopnjo zaščite primera. Toda v procesu izkoriščanja je pomembno, da ne pozabimo na kontracepcijo občutljivega elementa od zunanjih vplivov. Klimatska oprema je usodna. Območje delovne pokritosti senzorja mora biti sproščeno iz vseh vrst grelnikov, razvlaževalnikov, ionizatorjev in ventilatorjev. Takšne naprave ne bodo samo povzročile nepravilnih reakcij svetilk, temveč bodo povzročile tudi kratke stike s preobremenitvami v omrežju. Če se namerava v vhod namestiti žarnice z zaznavalom gibanja, bo to nepotrebno razmišljati in preprečevati vandalsko zaščito.
V tem primeru obstajajo večnamenski modeli kamkorderjev. Naprave za razsvetljavo te vrste rešujejo več problemov hkrati, kar odpravlja potrebo po ločeni namestitvi sistema videonadzora.

Proizvajalci in cene

Eden odNajstarejši predstavniki svetlobnega segmenta so proizvajalci Feron. Njena ponudba je ruskim potrošnikom na voljo že več kot 15 let, danes pa je na tej osnovi aktivno oblikovan ločen nišni sistem, opremljen s senzorji gibanja. Zlasti si zaslužijo pozornost modeli AL-559 in FN1200, ki jih odlikuje močan svetlobni tok in izvirna zasnova. Nič manj privlačna in rešitve iz nemškega podjetja Steinel. V njeni družini je priljubljena LED svetilka z zaznavalom gibanja na infrardečih občutljivih elementih. Gre za modifikacijo RS LED D1 in RS 16L, katere prednosti vključujejo zanesljivost in trajnost. Strošek je v veliki meri odvisen tudi od izvedbe senzorja, ampak od vrste žarnice. Torej, LED modeli lahko stane 1-15 tisoč rubljev. In navadne halogenske ali energetsko varčne analoge - približno 500-700 rubljev.

Pregled žarnice z zaznavalom gibanja

Lastni lastniki naprav za razsvetljavo s komponentami za upravljanje senzorjev imajo veliko prednosti. Med njimi, udobje nadzora in prihrankov energije, kot tudi sposobnost, da v celoti avtomatizirati prilagoditev obratovalnih parametrov. Seveda obstajajo kritike, vendar je to v bistvu povezano s kakovostjo občutljivega elementa in njegovo postavitvijo. Na primer, napačni pozitivni rezultati - ena izmed najpogostejših težav s semaforjem, kot je navedeno v pregledih, in težave pri iskanju optimalnega ravnovesja občutljivosti, saj je treba upoštevati različne dejavnike delovanja. Najbolj natančen in jasen v smislu pravilnosti reakcij se imenuje velikoultrazvočni senzor, lahko pa gre tudi v uličnih pogojih uporabe.

Sklep

Proizvajalci, ki oglašujejo takšne luči, se osredotočajo na funkcijo varčevanja z energijo. Strokovnjaki prav tako poudarjajo, da lahko v primerjavi s konvencionalnimi napravami za razsvetljavo žarnica s senzorjem gibanja prihrani do 15-20% električne energije. Ampak še enkrat, da bi dosegli takšne rezultate je mogoče le v primeru, da pristojni namestitev in prilagoditev svetilke. Ne izključite možnosti ločenega priklopa senzorja in žarnice. Ta konfiguracija omogoča priključitev več senzorjev na en senzor, ki ni nujno povezan z lokalnim sistemom razsvetljave.

Sorodne publikacije