Žiroskop v pametnem telefonu - kaj je to in zakaj je potreben?

Najnovejši pametni telefoni so opremljeni s številnimi senzorji. Eden od najbolj uporabnih modulov je žiroskop. Zakaj taka naprava izvaja sisteme mobilnih telefonov? Žiroskop v pametnem telefonu - kaj je to? Katere funkcije so mu dodeljene? Vse to bo obravnavano v naši publikaciji.

Kratek izlet v zgodovino

Giroskop je izum francoskega znanstvenika Leona Foucaulta. Prototip, po principu delovanja sodobnih naprav, je fizik uporabljal za spremljanje značilnosti dnevne rotacije planeta. Inovativni giroskopi se uporabljajo ne le za sledenje specifičnosti vibracij različnih teles. Danes je glavni namen naprave določiti kote odklonov objektov glede na ravnine. Zakaj potrebujete žiroskop v pametnem telefonu? Združevanje tega modula z merilnikom pospeška odpira možnost sledenja gibanju telefona v tridimenzionalnem prostoru.


Apple je prvič predstavil napravo za mobilno komunikacijo s takšnim modulom. To se je zgodilo med predstavitvijo modela pametnega telefona iPhone 4. Kasneje je inovativna rešitev začela posnemati različne razvijalce telefonov.

Žiroskop v pametnem telefonu - kaj je to?

Žiroskop v mobilnem telefonu nima nič skupnega s tradicionalno mehansko napravo. Tu je modul mikroskopska elektronska plošča, ki lahko izračuna kotne hitrosti z oddajanjem pomembnih informacij v obliki električnih signalov. KakoNa splošno je velikost tega čipa le nekaj milimetrov. Če ste odgovorili na splošno vprašanje na vprašanje: "Žiroskop na pametni telefon - kaj je to?", Potem se lahko neizobražena oseba zdi, da nobena posebna korist za lastnika tega čipa ne nosi - uporaba naprave je namenjena le določanju odstopanja mobilnega pripomočka od lastne osi. Toda ali je tako?

Razlika med žiroskopom in merilnikom pospeška

Žiroskop v pametnem telefonu - kaj je to? Takšen modul je zmožen posredovati podatke eni ali drugi aplikaciji glede kota mobilnega pripomočka glede na zemeljsko površino. To funkcijo določa tudi merilnik pospeška. Vendar imajo te naprave drugačno delovno načelo. Delovanje merilnika pospeška temelji na izračunu lastnega pospeška v prostoru. V praksi so navedene zmogljivosti obeh sistemov medsebojno zamenljive. Prav zato so moderni pametni telefoni opremljeni z žiroskopom in merilnikom pospeška.

Funkcije žiroskopa

Zakaj potrebujem žiroskop v pametnem telefonu? Uporaba senzorja odpira te možnosti. Prvič, zaradi elementarnega tresenja mobilnega telefona lahko uporabnik hitro odgovori na dohodni klic. Žiroskop vam omogoča ogled slik, preklapljanje zvočnih posnetkov v predvajalniku in olajšanje zamenjave strani pri pregledovanju besedilnih dokumentov. Zakaj žiroskop v pametnem telefonu? Izjemno priročen modul postane pri uporabi kalkulatorja. Zaradi odstopanja pripomočka v eni ali drugi smeri lahko izberete funkcijepomnožite, delite, dodajte in odštejte vrednosti. Razvijalci mobilnih naprav so našli uporabo žiroskopa tudi pri delu z različnimi aplikacijami in programsko opremo. Pri pretresanju nekaterih naprav se posodobitve Bluetooth samodejno posodabljajo. Zelo priročno je prisotnost modula, ko je to potrebno za merjenje nivojev in kotov nagiba.
Žiroskop je nepogrešljiv pri delu z elektronskimi karticami. Modul vam omogoča, da določite natančno lokacijo uporabnika na določenem območju. Ko se navigator zažene, bo zemljevid spremenil položaj, ko se oseba obrne. Če se uporabnik obrne na enega ali drugega objekta, se bo takoj pojavil na vizualnem diagramu. Ta funkcija bo izjemno uporabna za ljudi, ki aktivno preživljajo počitnice, vključno s potovanjem in pristankom. Brez giroskop ne more storiti ljubitelji mobilnih iger. Funkcionalni modul omogoča ustvarjanje bolj realističnih slik in olajša upravljanje. Posebno verjetna zahvaljujoč žiroskopu so različni simulatorji, strelci, tridimenzionalna potovanja. Za vožnjo virtualnega avtomobila ali letenja na letalu se je zdelo bolj resnično, dovolj je spremeniti položaj pametnega telefona v eni od letal. Če uporabnik mobilnega telefona še vedno načrtuje uporabo čelade za navidezno resničnost, je razpoložljivost horoskopa nujna. Brez senzorja bo postalo nemogoče izslediti glavo kota pametnega sistema in premakniti osebo v prostor.

Slabosti

Toda prisotnost žiroskopa pametnega telefona se lahko spremeni v minus, tako da posamezni uporabniki poskušajo takoj onemogočiti funkcijski modul. Govorimo o reakciji nekaterih aplikacij za spremembo položaja mobilnega telefona v vesolju s precejšnjo zamudo. Primerjalna pomanjkljivost uporabe žiroskopa v pametnem telefonu je neprijetnost, ki se lahko pojavi pri branju e-knjige. Če uporabnik naključno spremeni držo, bo senzor takoj spremenil usmeritev strani v ustrezni ravnini. Taki trenutki so ponavadi draži.

Kako ugotoviti, ali je v pametnem telefonu žiroskop

Obstaja več načinov, kako izvedeti o prisotnosti funkcionalnega modula v sistemu mobilne naprave. Najenostavnejša in najugodnejša možnost je, da se seznanite z opisom modela pametnega telefona na uradni spletni strani proizvajalca ali pa je pregled vključen v pripomoček za tehnično dokumentacijo. Obstajajo tudi druge rešitve. Na primer, v telefonu lahko namestite posebne aplikacije. Eden od njih je AnTuTu Benchmark. Po namestitvi in ​​zagonu programa pojdite na jeziček Info. Po nekaj sekundah bodo na zaslonu prikazane vse specifikacije pametnega telefona. Kot alternativo zgornji možnosti lahko uporabite pripomoček Sensor Sense. Aplikacija zajame podatke iz vseh senzorjev, vgrajenih v mobilno napravo. Če na seznamu "pokvarjenih" modulov ni žiroskopa, bo to pomenilo njegovo odsotnost.

Sorodne publikacije