Šibka električna omrežja: naprava, namestitev in namen

Inženirski objekti sodobnih stavb, ne glede na destinacijo, vključujejo nizkonapetostne napeljave. Takšna omrežja, za razliko od električnih kablov, so usmerjena v zagotavljanje komunikacijskih komunikacij. Naloge v njih so lahko drugačne, vendar je glavna značilnost poenotenja podpora napetosti od 12 do 24 V. To pomeni, da lahko nizkonapetostna omrežja gredo vzporedno z napajalnimi krogi, vendar ne povezujejo njihove funkcije. Vredno je govoriti o tem, kakšno nalogo ta mreža opravlja, organizira in namešča.

Določitev nizkonapetostne infrastrukture

\ t
Uporaba takšnih omrežij ni omejena - opravljajo komunikacijsko zagotavljanje stanovanjskih stavb (zasebnih in večstanovanjskih stavb), poslovnih zgradb, industrijskih objektov, vozil in celo inženirskih objektov. Glede na značilnosti nizkonapetostnih sistemov lahko sodelujejo pri naslednjih nalogah:

 • Sprejem kablovskega TV signala.
 • Dostop do interneta.
 • Dostop do telefonskih komunikacij.
 • Zagotavljanje delovanja žičnega radia.
 • Upravljanje z energetskimi viri.
 • Nadzor delovanja električne opreme.
 • Podpora za funkcije lokalno-računskih omrežij.
 • Zagotavljanje delovanja varnostnih in protipožarnih sistemov.
 • Kot je razvidno, je seznam nalog velik in eden od njih je danes na voljo v katerem koli

  Omrežna naprava

  Osnova vsakega električnega omrežja je oblikovanje kabelskih vodov. Pri nizkonapetostnih napeljavah uporabljamo široko paleto kablov, ki jih bomo obravnavali spodaj. Medtem ko je pomembno poudariti, da delovna infrastruktura take mreže ni brez telekomunikacijske opreme in kabelskih omaric. To so sistemi, s katerimi položene konture oddajajo signal s potrebnimi parametri. Seznam telekomunikacijske opreme vključuje priključne elemente, stikalne plošče, kabelske priključke, modularne vtičnice, vtičnice itd., To je pohištvena oprema, ki podpira omrežne funkcije. Tudi naprava za nizkonapetostna omrežja vključuje vključitev kablov. Obstajajo tri vrste te opreme - nosilci instrumentov, razdelilne omarice in neposredno kabelske omarice. Zahvaljujoč nosilcem za instrumente se izvaja fizična lokacija opreme. So na nek način nosilci in podporne naprave za ergonomsko postavitev opreme.

  Razdelilne omarice služijo ožičenju, ki mu zagotavljajo vtičnice, vtiče in druge priključke, ki povezujejo, na katerega en ali drug kabel dostopa do vira ali potrošnika signala. V primeru kabelskih omaric se uporabljajo za pritrditev vodov v vozliščih iz enega območja tesnila na drugo.

  Tradicionalno nizkonapetostno ožičenje

  Večina obstoječih nizkonapetostnih vodov se oblikujeklasični sukani par in koaksialno ožičenje. Kabli prve vrste so žice z dvojnim parom, opremljene z izolacijo. Sukanje enega ali več parov je potrebno za zmanjšanje zunanjih elektromagnetnih vplivov, zmanjšanje kapacitivnih izgub in odpravljanje motenj. Za zaščito pred mehanskimi in kemičnimi vplivi se uporablja tudi močna zunanja lupina. Glede na nevarnosti, ki jih lahko uporabite s kabli iz polietilena, kovinskega ali folijskega veziva. Običajno zvit par se uporablja pri organizaciji video nadzornih sistemov, omrežne računalniške in telekomunikacijske infrastrukture. S pomočjo ukrivljenih parov so organizirana poceni in enostavna za montažo nizkonapetostna omrežja, vendar njihove neposredne delovne lastnosti v obliki količine prenosa podatkov in kakovosti signala še vedno prisilijo potrošnike, da preidejo na sodobnejše različice. Ena od alternativnih rešitev je postala koaksialni kabel. Pogosteje se uporablja za oddajanje radijskih valov in pri drugih nalogah, kjer se oddaja elektromagnetni signal - visoka ali nizka frekvenca. Tovrstni kabel je sestavljen iz jedra (bakrene, jeklene ali aluminijaste žice), plasti izolacije in zaščitnega zaščitnega ovoja.

  Telefonsko ožičenje

  Tudi različni kabli, ki se postopoma odpravljajo, vendar se še vedno uporabljajo v objektih, kjer je neprimerno visok strošek za bolj produktivne, vendar drage žice. Telefonski kabel je usmerjen na zmožnost izvedbe enegaožičenje in povezovanje velikega števila naročnikov. "Dolgoletniki" tega segmenta vključujejo vrste kablov SRW, TRP. Uporabljajo se predvsem pri organizaciji telefonskih linij v zaprtih prostorih, kot tudi v sistemih požarne varnosti. Čeprav se lahko nekatere spremembe TPP zaradi polietilenske izolacije razporedijo zunaj zgradb. Tehnično najnižje električne električne telefonske mreže temeljijo na kablih CCI. Takšni izdelki se lahko uporabljajo v predorih, kolektorjih, rudnikih in drugih kanalih zunanjih in podzemnih tesnil.

  Sodobno ožičenje z optičnimi vlakni

  Takšni kabli se bistveno razlikujejo od zgoraj opisanih analogov, tako po načelu delovanja kot po napravi. Prvič, kabel deluje z optičnim signalom, ki ga prenaša na vlakna iz steklenih vlaken. V skladu s tem je ta način prenosa določen z napravo žice. Glavni elementi optičnega voda so naslednji:
 • Vlakna v številu od 8 do 144 kosov.
 • Plastične cevi, v katerih je od 4 do 12 vlaken.
 • Zapestnica.
 • Trdi kabel.
 • Glede na uporabo je lahko tak kabel opremljen s standardno zaščitno plastično prevleko, hidrofobnim filmom ali izolatorjem iz kevlarja z visoko trdnostjo. Z vidika obratovalnih lastnosti imajo nizkonapetostni sistemi v ožičenju z optičnimi vlakni številne prednosti, vključno z visoko hitrostjo prenosa signalov, učinkovito zaščito pred sprejemanjem informacij tretjih oseb in zmanjšano slabljenjemuporabo linij na dolge razdalje.

  Operativne zahteve za omrežja

  Ena od glavnih zahtev je visoka stopnja zanesljivosti. Postavljene linije morajo izpolnjevati trenutne standarde tehnične in informacijske varnosti. Nato se upošteva zmogljivost omrežja ne glede na zunanje vplive. Sistem mora imeti minimalna tveganja napak in napak. Ta del upošteva tudi človeški faktor in energetsko obremenitev proge. Za zagotovitev tovrstne zaščite se vedno bolj izvajajo sredstva za avtomatsko kontrolo in nadzor. Hkrati so nizkonapetostna omrežja organizirana z možnostjo nadaljnje širitve, posodobitve in preusmeritve z vidika predvidenega namena. Sodoben komunikacijski sistem mora biti prilagodljiv pri ponovni nastavitvi in ​​prilagodljivosti. Poleg tega niso izključene zahteve, kot so energetska učinkovitost, ekonomičnost in razpoložljivost za namestitev.

  Oblikovanje omrežij

  To je začetna faza dela pri organizaciji šibke trenutne infrastrukture objekta. Projekt se lahko izvaja v fazi gradnje stavb in med njegovim obratovanjem. V obeh primerih se izvede začetna analiza značilnosti objekta, ocenijo se možna tveganja, variacije interakcije s sosednjimi sistemi in načini polaganja. Na tej stopnji je povezan tudi ponudnik komunikacijskih storitev in neposredno potrošnik, ki daje svoje zahteve in priporočila. Na izhodu oblikovalci predložijo tehnični dokument, ki opisuje praktični načrtomrežne organizacije. Podan je zlasti opis in vizualna shematska predstavitev bodočega omrežja kratkega stika z navedbo kablov, lokacij opreme in tehnoloških prostorov. Strukturni načrt lahko na primer vključuje vizualni model z umestitvami nizkih tokovnih tokov, komunikacij z deblom in končnimi elementi. Najbolj kompleksni projekti vključujejo ločene odseke z opisi strežniških sob, požarnih mest za varnost linij, dispečerskih in drugih funkcionalno pomembnih postavk.

  Načini polaganja nizkonapetostnih omrežij

  Z polaganjem komunikacijskih omrežij se nekoliko razlikujejo od moči. Najvarnejši podzemni kanal je tesnilo. Tako imenovani kabelski odtok, za katerega se izkopavajo jarki. Toda pri izvajanju te metode postavitve linij lahko uporabite samo posebne kable z oklepno lupino. Skupna in nadglavna različica tesnila, ki ima svoje prednosti. Z obešanjem na podporne strukture so organizirana zunanja nizkonapetostna zračna omrežja, ki so na voljo za vzdrževanje in nadgradnjo. Če obstaja možnost ožičenja, se lahko premakne iz stavbe v zgradbo ali vključi v obstoječe proge omrežij za oskrbo z električno energijo.

  Inštalacijska dela

  Pristop k instalacijskim delom je določen z vrsto omrežja, njegovim namenom in značilnostmi. Najprej se izvede namestitev komunikacijske opreme - pritrjena in napolnjena s funkcionalnimi napravamirazdelilne omarice, cilj prejme signalno opremo itd. Nato se dela na pripravi kanalov za polaganje. Kot smo že omenili, so lahko tudi jarki in nadgradnje za zračne linije, kot tudi posebni pladnji za integracijo kablov. Do končne naprave se namestitev nizkonapetostnih omrežij običajno izvaja s pomočjo integriranih žic brez spajanja. Isti telefonski kabel lahko gre v eno smer z istim tokokrogom, vendar vzporedno. Obvezen pogoj za montažna dela je vključitev v infrastrukturo zaščitnih sistemov. Na primer, pri organizaciji zračnih omrežij na vozliščih kabelskega vhoda v stavbo je treba zagotoviti električno zaščitno napravo z ozemljitvijo.

  Zahteve za inštalacijska dela

  Za zagotovitev učinkovitega delovanja omrežja so bila razvita posebna pravila, ki jih mora izvajalec projekta upoštevati. Najpomembnejše so naslednje:
 • Če so kabli položeni vzporedno z napajalno napeljavo, je treba ohraniti najmanjšo razdaljo med konturama 50 cm.
 • Prepovedano je polaganje kablov za distribucijska vozlišča, ki že imajo elemente omrežij drugega tipa.
 • Elektrotehnične škatle, na katere je priključeno kabelsko omrežje kratkega stika, je treba namestiti na stene, vendar jih je treba odstraniti z okenskih in vratnih odprtin.
 • Za odgovorne komunikacijske linije (v zdravstvenih ustanovah ali na postajah za požarno varnost) je priporočljivo, da se napotitve razporedijo v lažna tla in kanale, ki jih izvedejo poteze.
 • Atkonča

  V Rusiji je normativna dokumentacija za načrtovanje in namestitev komunikacijskih omrežij še vedno le delno predstavljena. Mnogi vidiki organizacije te infrastrukture sploh niso prizadeti, zato se morajo strokovnjaki sklicevati na tuje predpise in standarde. Ker se nizkonapetostna in elektroenergetska omrežja v določenih obratovalnih parametrih med seboj ujemajo, se pogosto uporabljajo stara domača priporočila za polaganje električnih omrežij. Poleg tega proizvajalci telekomunikacijske opreme zagotavljajo veliko informacij za pravilno namestitev. Hkrati še vedno obstajajo finančne težave, ki podjetjem ne omogočajo prehoda na nove standarde prenosa signalov majhne moči.

  Sorodne publikacije