Učinki procesorjev: kako in za kaj

Med izvajanjem katere koli skladbe si glasbenik prizadeva doseči najboljši zvok. To ni vedno dovolj za samo eno orodje in dobro igro. Kitaro procesorji učinkov pridejo na pomoč, izboljšati zvok. Oglejmo si to temo podrobneje.

Kaj je procesor učinkov

S preprostim igranjem kitare lahko opazimo, da zvok nima dovolj moči. Doma ni tako pomembno, vendar je za vsako izvedbo potreben največji obseg. V ta namen so bili prvič izdelani ojačevalniki. Na takšno opremo je bila priključena kitara, izvajalec pa je lahko neodvisno nastavil glasnost, ki bi jo instrument kupil.


Vendar pa en ojačevalnik ni omejen na primer. Kmalu so prišli tako imenovani "losjoni". Povezani so tudi s kitaro in ojačevalnikom, da ustvarijo določen zvočni učinek med igro. Omenjeni procesor učinkov združuje funkcije več ločenih losjonov. Skratka, idealna oprema.

Kdo uporablja procesor učinkov

Prvotno so bili povezani samo s kitaristi, vendar je ta oprema tudi za pevce. Učinek vokalnih procesorjev je v svoji funkciji podoben kitarski. Njegov cilj je, da doda trenutni sestavi učinek, nove učinke, ki jih ni mogoče doseči na "naravne" načine.

Sorte

Obstoječi bloki so trenutno razdeljeni na klasične procesorje in procesorje digitalnih učinkov. Prva, imenovana tudi "svetilka", je najstarejša in najbolj priljubljena možnostveliko izkušenih kitaristov. Razlog za to je v nastalem zvoku. Za razliko od trenutne elektronske različice, cevni procesor, po mnenju izvajalcev, ustvari bolj "topel" zvok.


Vendar klasična različica ni tako priročna, kot je digitalna. Medtem ko je slednje enostavno konfigurirati, ima veliko vgrajenih funkcij in modulacij, enostavno in enostavno prenašanje, možnost žarometa bo vedno težja. Potrebuje tudi zunanje napajanje.

Katero opremo izbrati

Če se pevec sooča z vprašanjem, kateri procesor bo boljši, potem točen datum ni možen. Najprej morate vaditi obe možnosti. Po izkušnjah izkušenih kitaristov je potrebno, da imata oba procesorja v svojem arzenalu. Povezan je z vrsto zvoka, ki je potrebna pri izvedbi režije. V nekaterih primerih je idealna možnost digitalni procesor, v drugih primerih pa klasičen. Odločite se, kaj boste izbrali, samo s poudarkom na lastnem okusu in financah.

Kakšne učinke je mogoče odpraviti

Med najbolj priljubljenimi in dobro znanimi učinki je "popačenje" in "pretiran pogon". Ustvarjajo tako imenovano "preobremenitev", ki dodaja melodije agresije. Najpogosteje se ta učinek uporablja v "težkih" glasbenih zvrsteh.
Obstaja veliko drugih učinkov, ki se lahko pojavijo v blokiranem bloku. Na primer:
 • Horus - simulira zvočni zvok instrumenta. Izkazalo se je, da je sočen in voluminozen zvok.
 • Flanger - podoben zvoku vzleta letala. Bilo je priljubljeno60-ih, ko je bilo potrebno dodati zvok "psychedelic".
 • Fayer je učinek, ki ga dobimo s filtriranjem zvočnega toka, ki ustvarja vrsto maksimumov in minimumov v oddajnem spektru.
 • Oktava je zvočni učinek, pri katerem se signalu doda podoben signal, vendar oktava višja ali nižja. Obstaja bolj moderna različica, imenovana harmonika, ki uravnava zvok na ravni dveh oktav.
 • Vibrato je periodična sprememba tona, nadmorske višine in tona oddanega signala.
 • Izenačevalnik je funkcija, ki dodaja zmožnost prilagajanja amplitudno-frekvenčne značilnosti.
 • Vse te značilnosti uporabljajo predvsem električni kitaristi. Vendar pa obstajajo bas procesorji in nekatera druga orodja. Imajo manj razširjenosti, vendar nič manj pomembna.
  Kitarist potrebuje procesor učinkov, da ustvari izvirno kompozicijo. Zaradi velikega števila vgrajenih funkcij in dveh vrst blokov, je izbira omejena le z domišljijo umetnika, ki ustvarja lastno melodijo. V tem primeru obstajajo procesorji učinkov, ki so namenjeni vokalistom in bas kitaristom. Vsa ta orodja ponujajo velike priložnosti za ustvarjalnost. Vzemite ga!

  Sorodne publikacije