Tablet OS: Pregled glavnih operacijskih sistemov, lastnosti, opis

Tablete so trenutno zelo priljubljene med uporabniki tablet. Vsi se razlikujejo po oblikovanju, polnjenju in operacijskih sistemih. Potem pa se pogovorimo o tem, katero strojno platformo lahko namestimo, in razmislimo o njihovih prednostih in slabostih.

Funkcije tabličnega računalnika

Večina tabličnih računalnikov so naprave, ki so monoblok. Večina modelov nima tipkovnice. Vhodno-izhodna naprava služi kot zaslon kot zaslon na dotik. Pritisk se lahko izvede s prstom ali pisalom. Naprava ima lahko posebne mehanske ključe, danes pa jih večina proizvajalcev zavrača. Zaradi tega je izbran OS za tablični računalnik določenega modela, ki ima pomembno vlogo. Uporabljati ga je treba brez miške in tipkovnice.


Razumeti je treba, da se tablete pogosto uporabljajo samo za nekatere naloge. Gre za brskanje po spletnih mestih, poslušanje glasbe, branje knjig in drugo. Toda tablična naprava mora biti priročna tudi za delo z besedilnimi dokumenti. Zato, preden se odločijo proizvajalci operacijski sistem, so vedno primerni s polno odgovornostjo.

Popularni operacijski sistemi

Današnji priljubljeni tablični računalniki z operacijskim sistemom Windows 7/8 iOS, Android. Poleg teh so manj znani MeeGo, WebOS, BlackBerry OS. O njih bomo govorili na koncu članka, nato pa še opis treh voditeljev.

Apple iOS

VečinaPriljubljene tablice so tiste, ki delujejo v operacijskem sistemu Apple iOS. To je zelo udobno z uporabo na dotik, saj je bila prvotno zasnovana za delo z zasloni na dotik. Takšne naprave so dobre tablete. Za OSU se popolnoma prilegajo, čeprav je zelo zahtevna. Razvijalci so poskusili - operacijski sistem deluje hitro in stabilno. Poleg tega je treba opozoriti, da je v trgovini aplikacij veliko zanimivih izdelkov.


Ena od pomanjkljivosti je, da je platforma zaprta. Ni prilagodljive konfiguracije, obstaja omejitev funkcionalnosti, sodobnih pripomočkov ni mogoče namestiti, večina aplikacij pa je na voljo samo na plačani osnovi. Ta OS za tablične računalnike se ne razlikuje v povečani večopravilnosti, za poslovne uporabnike pa ponuja majhno zalogo funkcij in možnosti.

Opis sistema iOS

Sistem se je pojavil leta 2007. Sprva je bila nameščena samo na iPhone. Zdaj se uporablja tudi na tabletah Apple. Za razliko od opisanih sistemov v članku ("Vetrovi" in "Android") je platforma nameščena samo na izdelkih iz "jabolka". Podpira več kot 35 jezikov, vključno z ruskim in angleškim.

Funkcije iOS

Platforma temelji na jedru UNIX. To omogoča sistemu, da deluje z istimi funkcijami kot Mac OS X. Ko je bil sistem predstavljen, ni imel večine funkcij z namestitvijo pripomočkov iz virov tretjih oseb. Vendar je v tem trenutku platforma močna. Deluje lahko samo na tistih modelih tablet in pametnih telefonov,procesorje, ki so razviti na arhitekturi ARM.

Ocene o iOS

Pregledi operacijskega sistema so v večini primerov pozitivni. Negativni komentarji so redki. To je posledica dejstva, da se OS nenehno kaže v delu. Zaščiten je pred virusi, saj je zaprt. Večina uporabnikov ne najde nobenih slabosti, razen nezdružljivosti priljubljenih iger in aplikacij. Najpogosteje, ko so izdani, so namenjeni samo za Android, šele kasneje pa prihaja različica za iOS.

Android

Operacijski sistem Android je bil zasnovan tudi za delo z zasloni na dotik. Prve različice so bile izdelane za majhne tablične naprave, malo kasneje - ko so te naprave začele pridobivati ​​večjo popularnost - razvijalec je predstavil tablični računalnik na operacijskem sistemu Android 3.0 OS. Razlikovala se je po tem, da je bila optimizirana za delo na napravah z veliko diagonalo. Od prednosti uporabnikov, njene odprtosti. Zaradi tega ga lahko vsak uporabnik prilagodi. Določeno napravo lahko samostojno nadgradite, če lahko delate s platformo. Tako priljubljene tablete Android. Operacijski sistem je primeren, ker uporabniku omogoča izvajanje kakršnih koli dejanj. Sistem podpira večopravilnost, čeprav ima nekaj omejitev glede tega vprašanja. Platforma omogoča sinhronizacijo z vsemi Googlovimi storitvami. " Za sistem obstaja veliko število aplikacij, ki jih lahko brezplačno prenesete iz interne trgovine. OZ se nenehno posodablja, razvijalci delajo na napakah, ki privabljajo uporabnike.
Obstajajo pomanjkljivosti. Ne vsiTablete Android se posodabljajo. Nekateri modeli niso uradno podprti. V primerjavi z zgoraj opisanim iOS, "zeleni robot" ni 100% stabilen pri delu. Večina strokovnjakov pravi, da je pri delu s tabličnimi napravami Android videti surova in nepopolna. Novejše različice pogosto potekajo nestabilno, zato morajo uporabniki delati s starejšimi različicami sistema.

Značilnosti Androida

Operacijski sistem je bil predstavljen 23. septembra 2008. Ustvarjen je v jedru Linuxa. Trenutno je v lasti dobro znane Googlovega podjetja. Distribuira se pod licenco Apache 2.0. Po statističnih podatkih na operacijskem sistemu deluje več kot milijardo naprav.

Opis Androida

Sistem je nameščen na velikem številu urnih modelov, pametnih telefonov, televizorjev itd. Načrtovana je tudi namestitev v računalniške avtomobile. Trgovina je bila odprta leta 2008, njeno prvotno ime pa je "Android Market". Razvijalci prejemajo do 70% dobička, preostali odstotek se odšteje od tistih operaterjev, ki zagotavljajo celično komunikacijo. V letu 2012 so bile storitve Google in Android združene, zato je bila trgovina preimenovana v Google Play. Zdaj se uporablja v več kot 180 državah.

Vsaka različica "Android" od 1.5. Je poimenovana po različnih sladicah. Za ta sistem sta bili razviti dve ločeni pisavi. V različicah 4.2 so orodja za razvijalce blokirana. Če želite priti v njih, morate klikniti 7-krat na vrstico s številko izdaje v značilnostih. Na uradni strani trenutno ni podatkovo minimalnih lastnostih, ki bodo omogočile brezhibno delovanje sistema po telefonu. V različicah 2.3 je Paschal. Da bi ga rešili, morate iti do nastavitev in štirikrat klikniti na različico sistema. Animacija, ki jo želite klikniti, je dolga. Po - igra se bo začela.

Windows

Tablice na operacijskem sistemu Windows so prav tako zelo priljubljene. Sprva je bil sistem zasnovan za delo z računalniki in prenosniki. Vendar pa je zaradi prilagodljivosti platforme nameščena na nekaterih modelih tablet. Primer takšnih naprav lahko imenujemo ViewSonic ViewPad 10. Ta tablični računalnik z dvema operacijskima sistemoma (nameščenima tako Android kot Windows, kar je prednost) deluje hitro in brez izjeme. Ena od glavnih značilnosti sistema je dejstvo, da ima platforma veliko število funkcij, saj je zasnovana za računalnik. Sposoben je opravljati različne naloge. Če je tablica močna in ima dober procesor, lahko zlahka zamenja računalnik. Tablete Windows 8 so priljubljene na korporativnem trgu. To je posledica dejstva, da v večini primerov za podjetja ali pisarne, Android in iOS niso dovolj.
Za povprečnega uporabnika je treba poudariti posebno pomanjkljivost: sistem ni optimiziran za delovanje na dotik. Za zaslon na dotik ni posebnega vmesnika. Tudi glede na sistemske zahteve, da naj tableta deluje hitro in gladko, bi morala biti močna, imeti veliko zmogljivost akumulatorske baterije. Strokovnjaki priporočajo uporabo sistema osmih generacij, kot je bil optimiziran za delozasloni na dotik. Vmesnik je bolj podoben Windows Phone.

Dodatne informacije o operacijskem sistemu Windows

Treba je razumeti, da so vse tablice v sistemu "Windows" drage. To je posledica dejstva, da je ta sistem praviloma sposoben delati s težkimi aplikacijami in z velikim številom računalniških pripomočkov. Najnovejša različica OS je nameščena takoj na veliko število naprav pri nakupu naročnine. Če oseba potrebuje samo brezplačno uporabo brskalnika pri iskanju informacij, je izbira očitna - morate kupiti Android. Tako uporabniki, ki potrebujejo svobodo v igrah, je priporočljivo, da bodite pozorni na "Windows". Vse je odvisno od potrebnih programskih zahtev. Glede na to, da ima Windows arhitekturo x86, je mogoče tipkovnico povezati z miško in igrati priljubljene računalniške igre. Android ima minimalno združljivost s periferijo, vendar je omejen. Obstaja možnost izbire med različnimi različicami operacijskega sistema, zato je bolje, da se pogovarjamo o različici 8.1. Zdaj je zelo priljubljena in dobiva dobre ocene.

Drugi sistemi

Poleg zgoraj opisanih operacijskih sistemov za tablete obstajajo tudi druge platforme. Naprave BlackBerry poganja proizvajalec: BlackBerry OS. Toda v Rusiji takšne tablete niso priljubljene, zato je malo verjetno, da bi kdo ve o OS. Sistem WebOS velja za obetaven, ki ga je ustvaril HP. Znano podjetje Intel je predstavilo svoj operacijski sistem, ki se imenuje MeeGo. Tudi z dejstvom, da se ta OS za tablice pogosto uporablja, se o tem malo ve, ne uporablja povpraševanja.

Kaj izbrati: Androidali okna?

Kateri sistem izbrati, je v celoti odvisen od tega, za kaj se kupuje tableta. Če želite uporabiti veliko zanimivih brezplačnih aplikacij, redno potrebujete čiščenje pomnilnika, pogosto pa si želite gledati filme in ne potrebujete pisarniških aplikacij, zato bo tablica na Androidu dobra izbira. V drugih primerih je bolje, da napravo raje izberete za "vetrove", vendar morate razumeti, da mora biti močna. Sam operacijski sistem ni slab pri optimizaciji pomnilnika, vendar programi še vedno lahko porabijo veliko sredstev. Plošče na tem OS so univerzalne.

Povzetek

Vsak od opisanih operacijskih sistemov ima svoje prednosti, slabosti in ciljno občinstvo. Najbolj priljubljene platforme Android in iOS. Večina uporabnikov jih izbere pri nakupu naprave. Drugi sistem imajo prednost tisti, ki želijo delati s stabilno podporo, ki po nakupu ni treba konfigurirati. Android je bolj priljubljen, ker je nameščen ne le na dragih napravah, temveč tudi na proračunskih napravah. Je prilagodljiv, tako da ga lahko uporabnik prilagodi "pod njim". Najbolj optimalna grafična tableta OSU bo tista, ki deluje na iOS-u.

Sorodne publikacije