Kaj je Windows in kakšni so operacijski sistemi?

Ena izmed najpogosteje uporabljenih družin operacijskih sistemov na svetu lahko imenujemo Windows. Od svoje končne formacije, v obliki, v kateri jih poznamo danes, so ti operacijski sistemi pridobili veliko popularnost, kljub dejstvu, da so bili vsi (razen nadgradnje na Windows 10) še vedno plačani. Vendar pa na post-sovjetskem prostoru to nikomur ne preprečuje, saj je sistem lahko popolnoma elementaren, da bi našli neformalne aktivatorje. Ampak o tem kasneje.

Kaj je Windows?

Mogoče pa začnite z dejstvom, da predstavljajo Microsoftove operacijske sisteme. Tukaj morate jasno razumeti, da je operacijski sistem kot takšen isto okolje, brez katerega ne bo deloval noben računalnik.
Ne samo, da komunicira med "železnimi" komponentami računalnika z lastno programsko opremo, temveč opravlja tudi funkcijo zagona aplikacij po meri za različne naloge, s povsem drugačno stopnjo kompleksnosti in predstavitvijo računalniku. " Sistemske zahteve.


Toda kaj je operacijski sistem Windows? Nekoč, ko se je OS začel uporabljati v C /C ++ Z uporabo objektno usmerjenih metod programiranja je bil poudarek na tem, da je dostop uporabnika do vseh funkcij in aplikacij čim lažji. Da bi to naredili, vam ni treba več vnašati ukazov, kot je bilo v sistemih, podobnih DOS-u, in interakcija je bila izvedena z uporabo grafičnega vmesnika, v kateremglavni element so bili programi za odpiranje oken. Pravzaprav je zato celotna družina OS dobila ime. Sam OS je nekaj podobnega vodji v javnem smislu, ki podrejenim ali celotnim oddelkom daje navodila, da izvedejo tista ali druga dejanja in oblikujejo enotno hierarhično organizacijo s strogo določenimi pravicami dostopa do različnih funkcij. Hkrati tak upravljavec ne le upravlja celotno podjetje, ampak tudi ko komunicira s partnerji.

Malo zgodovine

Kaj so sistemi, ki temeljijo na sistemu Windows, malo je obravnavano. Zdaj pa si poglejmo, kako je prišlo do njihove evolucije. Prvi v seriji je bil operacijski sistem različice 101, ki so mu sledile spremembe 2.0 in 3.X. Res je, da so bili sodobnemu videzu še daleč.
Ta revolucionarni dogodek je bil sprostitev spremembe operacijskega sistema Windows 95. To pomeni, da je postal prototip za vse obstoječe sisteme, čeprav ni bil popoln. Po potrditvi so se v svetu začele pojavljati namizne in strežniške različice (982000 strežnik, Millennium itd.), Ki so bile že razdeljene z natančnim ciljanjem opravljenih nalog (na primer, za namestitev enega sistema za vse terminale v lokalnem omrežju). Do danes so najbolj priljubljeni Windows XP, Vista, 7 8 (in njegova različica 8.1) in najnovejši v desetem razvoju. Vista, vendar pa zaradi pomanjkanja razvoja pade s tega seznama, vendar pa se drugi sistemi danes uporabljajo precej široko in uspešno.

Kakšni so operacijski sistemi?

Toda konkurenca v operacijskem sistemu Windows je dovolj. Če pogledate raznolikost operacijskih sistemov, ima večina podoben videzgrafični uporabniški vmesnik (operacijski sistemi podobni Unixu, vključno z Linuxom, Mac OS X, BeOS in celo mobilnimi sistemi, ki pa so v vmesniku nekoliko drugačni).
Zastareli sistemi, podobni DOS, segajo v preteklost. Vendar to ne pomeni, da se je računalniški svet odločil popolnoma opustiti njihovo uporabo. Ne pozabite vsaj ukazne lupine Windows, ki je očitno podobno DOS-u. Pri delitvi sistemov je mogoče opaziti dejstvo, da se je upošteval čas, ko se pojavljajo novi procesorji in arhitektura. Danes sta dva večja - 32 in 64 bitov (ali x86 in x64). To velja tudi za operacijske sisteme. Tako, na primer, Windows 64-bitna arhitektura na 32-bitnem procesorju ne bo delovala, ampak nasprotno - ni problema. Na prvem mestu je produktivnost "železa", ki naj bi zagotovil delovanje samih operacijskih sistemov in nameščene programske opreme.

Kje lahko prenesete namestitveno distro?

Kar se tiče namestitve sistema, lahko Windows brezplačno naložite vsaj na uradni Microsoftov vir. Toda tukaj je dejstvo, da je treba kateri koli obstoječi operacijski sistem Windows med postopkom namestitve ali po njegovem dokončanju aktivirati z vnosom posebnega licenčnega ključa. Ampak za to boste morali plačati, če, seveda, želite dobiti uradno spremembo sistema.

Poleg tega je mogoče takoj omeniti dejstvo, da se bo za Windows ruski ponudil kot glavni, tudi če bo imel dostop do strani razvijalca. Enako velja za postopek namestitve in nastavljen je osnovni jeziksistemov.

Gonilniki za Windows

Vendar je bilo potrebno namestiti samo operacijski sistem. "Železo" brez gonilnikov (posebni kontrolni programi) ne bo delovalo. V fazi namestitve in konfiguracije Windows sam namesti večino gonilnikov iz lastnega imenika, ki podpira večino znanih naprav. Vendar pa obstajajo njihove slabosti. Prvič, sistem je daleč od vseh nestandardnih naprav. Drugič, Windows sam ne more posodobiti posodobitev gonilnikov. In to lahko povzroči pojavljanje napak in napak, povezanih z invalidnostjo in strojno opremo, in posledično programske opreme.
Nameščeno strojno opremo si lahko ogledate v posebnem razdelku, imenovanem "Upravitelj naprav". Posodabljanje je najbolje opraviti s programi, kot je Driver Booster.

Koristne storitve

Operacijski sistemi Windows niso dostavljeni v "čisti" obliki. Imajo svoj standardni nabor nameščenih programov. Vendar pa je tako malo, da morajo uporabniki sami namestiti dodatno programsko opremo.
Prvič, gre za programsko opremo za protivirusno zaščito, različne arhiverje (čeprav imajo najnovejše različice operacijskega sistema Windows vgrajeno orodje ZIP), programe za delo z dokumenti, dodatne kodeke in dekoderje za večpredstavnost, razširitve brskalnika (na primer Flash Player) optimizatorji za čiščenje ali pospeševanje sistema itd.

Aktivacijsko vprašanje

Kot smo že omenili, lahko isti Windows 7 prenesete in namestite brezplačno. Vnesti boste morali le postopek namestitvelicenčni ključ. Aktiviranje se lahko odloži, vendar vas bo sistem nenehno opominjal na to in čez nekaj časa se bo morda izkazalo, da je sploh neuporabno.
Takšne postopke lahko zaobidete tako, da onemogočite zahtevo v registru sistema, vendar je veliko lažje uporabljati programe, kot je KMSAuto Net, čeprav te metode ni mogoče imenovati, milo rečeno, nezakonite. Vendar pa aktiviranje deluje, samo izvršne datoteke ni mogoče izbrisati. Prav tako se strinjate z nalogo ponovnega aktiviranja vsakih deset dni načrtovalca opravil.

Posodobitve

Microsoft napoveduje pakete nadgradenj z zavidljivo pravilnostjo, čeprav celo prejšnje izjave, da za deseto različico sistema sploh ne bodo predvidene. V bistvu so vse posodobitve povezane z nameščenimi platformami (DirectX, .NET Framework, itd.), Luknjami v varnostnem sistemu in tudi z namestitvijo posodobitev za druge izdelke programske opreme podjetja, če je tak element vključen v način samodejnega posodabljanja.

Zakaj v sistemu obstajajo periodične napake in kako se z njimi spopasti?

Kljub temu lahko sama nadgradnja povzroči kritične napake v sistemu. Nekateri paketi sploh niso nadgrajeni. Tako se lahko v primeru zrušitev, povezanih s posodobitvami, izbrišejo (razdelek programov in komponent). Samo se jih znebite enega za drugim in tako ustvarite trajno ponovno zagon sistema, dokler ne zazna poškodovanega paketa.
Nato ročno išče posodobitve, nepotrebne posodobitve pa so izključenes seznama. Nič manj pogosta so napake, ki nastanejo zaradi kopičenja računalniškega smeti v sistemu. Ni ustreznih orodij za optimizacijo Windows (razen za čiščenje in preverjanje diska, defragmentiranje itd.). V nekaterih primerih lahko namestite optimizatorje programske opreme, ki lahko ne samo čiščenje in pospeševanje na zahtevo, temveč tudi spremljanje stanja sistema v realnem času. Enako velja za ostanke izbrisanih programov. Vgrajeni sistemi delujejo zelo neučinkovito, zato so programi za odstranitev tu za pomoč (npr. IObit Uninstaller). Odstranijo celo programe, vgrajene v sistem, ki jih ni mogoče odstraniti s standardnimi orodji (brez ukazne vrstice in konzole PowerShell). Končno lahko uporabniško definirani programi povzročijo konflikte, da ne omenjamo nepremišljenega motenja nastavitev in sistemskih nastavitev. Ampak včasih samodejno zaustavitev komponent Windows lahko reši veliko težav, kaj šele uporabo oddelka storitve, ki lahko vključuje vključitev ali deaktiviranje posameznih procesov skupaj s podobnimi ukrepi v Task Manager in Auto Backup.

Kratek povzetek

Tukaj je kratek povzetek tega, kaj je Windows in kaj je še OS. Seveda ni mogoče opisati vseh funkcij in vseh sistemov. Kljub temu pa mora vsak uporabnik jasno razumeti, da je operacijski sistem določen sloj med strojno in programsko opremo računalnika in uporabnikom, ki ga vodi celovit računalniški sistem določenih računalniških sistemov.omejene naloge.

Sorodne publikacije