Traktor MTZ-50: tehnične lastnosti, prednosti in slabosti

Kolesni traktor MTZ-50 spada v kategorijo univerzalnih pogonskih strojev razreda 14, model pa je bil široko uporabljen v agrarnem, gradbenem in industrijskem sektorju. Prva kopija je prišla iz transportnega traktorja Minsk Tractor Plant leta 1962. Po letu 1985 so bili stroji pod to blagovno znamko izdani v omejenih količinah. Sedanji analog obravnavanega traktorja je avto "Belarus-500".

Naprava in namen enote

Zasnova MTZ-50 omogoča uporabo opreme za različne potrebe, zaradi uporabe različnih naprav na tečajih. Glavni namen traktorja:
 • setev in nadaljnja obdelava zemlje;
 • oranje in obdelovalna polja;
 • prevoz tovora;
 • pomožna dela.
 • Ta model predvideva spremembo širine tira na sprednjih in zadnjih kolesih. Ti elementi v konstrukciji spredaj so izdelani s srednje togo vzmetjo in so vodila. Zadnja para opravlja gibalno funkcijo, ima velike dimenzije in togo vrsto vzmetenja. Vse glavne enote se nahajajo v sprednjem delu kabine, dostop do njih ni težak, kar v marsičem omogoča vzdrževanje opreme. Kabina MTZ-50 je narejena na podlagi togega okvirja, njegov zunanji del pa je zaščiten pred korozijo z dvoslojnim pokrovom emajla prahu, odpornim na agresivne dražljaje. Znotraj voznikovega sedeža je udobno za tiste čase, od vibracij, ki jih upravljavec varuje posebno obdelavo.

  Parametri tehničnega načrta

  Glavne tehnične značilnosti traktorja MTZ-50 so:
 • obratovalna teža - 3430 kilogramov;
 • osnova enote - 237 metrov;
 • dolžina /širina /višina - 3850/1970/2780 mm;
 • tir - 12/21 m;
 • razdalja - 465 centimetrov;
 • Prostornina posode za gorivo je sto trideset litrov;
 • elektrarna - MMZ D-50 (štirivaljni, 55 konjskih);
 • omejitev hitrosti - 33 km /h;
 • možnost zavornega diska;
 • hidravlični sistem - tip deljenih agregatov.
 • Spodaj si oglejmo nekatera vozlišča podrobneje.

  MTZ-50: motor in menjalnik

  Motorna enota za obravnavani stroj je opremljena s štirimi valji, nima zelo visoke moči - petdeset pet "konjev". Motor lahko zaženete ročno ali z električnim zaganjalnikom. Prostornina motorja je 474 litrov, hladilni sistem - tekoči tip.

  Prenos traktorja - samo mehanski vzorec, opremljen z reduktorjem. Menjalnik je zasnovan tako, da vključuje devet sprednjih hitrosti in ima dve prestavi za vzvratno vožnjo. Zahvaljujoč menjalniku menjalnik se prestavlja brez izgube energije, kar zagotavlja dostojno stopnjo tehnologije. Elektrarna deluje na dizelsko gorivo z dodatnim čiščenjem, na meji moč "poje" okoli osem litrov na sto kilometrov, kar je za avto tega razreda precej racionalno.

  Šasija in električna oprema

  Za zadevnega traktorja je značilno togo vzmetenje.Posebni most MTZ-50 - balansirni tip. Kolesa so pritrjena s pomočjo priročnih in zanesljivih sredstev, kar jim omogoča takojšnjo izvedbo demontaže ali namestitve. Dober prehod tehnologije je zagotovljen s skoraj pol metra lumna ceste in nastavljivo širino kolesnic, kot tudi pomembne zaščitne površine tekalne plasti. Zavorni sistem se odlikuje po zanesljivosti in enostavnosti vzdrževanja.
  Električna oprema vključuje generator, par zaganjalnikov, sveče. Po vklopu elektromagnetnega releja se zaganjalnik začne vrteti, kar povzroči premikanje vozila. Ta ista naprava služi za zaustavitev zaganjalnika po določenem številu vrtljajev. Gorljiva zmes se vžge z iskro iz vžigalnih svečk.

  Prednosti in slabosti

  Traktor MTZ-50 ima številne objektivne prednosti:
 • Enostavnost konstrukcije, zanesljivost, odlična popravljivost.
 • Vsestranska uporaba. Skupaj z različno opremljeno opremo se tehnika uporablja v komunalnem, kmetijskem, gradbenem in industrijskem sektorju.
 • Stroj je zasnovan za delovanje v različnih podnebnih regijah.
 • Nastavljiva kolesa z udobnimi sklopkami in globokimi grebeni zagotavljajo dobro prehodnost.
 • Možnost izkoriščanja v najhujših vremenskih razmerah.
 • Cenejša. Obravnavani model je eden izmed najbolj dostopnih med najbližjimi konkurenti.
 • Kakovost goriva ni skladna.
 • Razpoložljivost rezervnih delov in. \ Tnizki stroški popravila vozlišč.
 • Med minusi strokovnjaki ugotavljajo nizko zmogljivost pri obdelavi velikih površin območja, pa tudi pomanjkanje klimatskih naprav in velike količine.


  Značilnosti

  Beloruski traktor se je več kot pol stoletja izkazal za odličnega v različnih delih nekdanje Sovjetske zveze. Osnova modela je sestavljen iz polzvarnega ogrodja tipa zvara, sklopke, zadnje osi in menjalnika. Na nosilcu je hidravlični servo volan, hladilne rolete, radiator za vodo in olje.
  Poleg tega je treba omeniti hidravlični sistem z enim agregatom z volumnom enaindvajset litrov in delovni tlak 20 MPa. Blokiranje MTZ-50 se izvaja z mehanskim menjalnikom in kolutnimi zavorami. Rezervoar za gorivo se nahaja za voznikovim sedežem, zaprta kabina je pritrjena na kolesna krila. Velika okna zagotavljajo dobro vidljivost, osvetljenost ponoči in pri slabi vidljivosti, štiri standardne garancije za žaromete.

  Spremembe

  Traktorski obrat Minsk je naenkrat izdal več sprememb na podlagi T-50. Na primer, enota s predpono "To" je bila zasnovana v povezavi z inženirji iz Tbilisija. Poudarek pri tem modelu je namenoma narejen za večjo stabilnost med delovanjem v gorskih območjih in na pobočjih.
  Vinogradi so služili spremembam pod indeksom 50-B, zaznamovali pa so jih večja okretnost. Modifikacija "R" je namenjena za delo na riževih poljih. Stroj 50-NOd prototipa se razlikuje z lumenom pod zemljo in kolesi manjšega premera. Kljub temu, da so bili nekateri analogi bolj udobni in produktivni, je MTZ-50 premagal vse svoje pomanjkljivosti s poceni storitvijo, razpoložljivostjo, ceno rezervnih delov in popravilom. Sodoben analog petdesetih serij je traktor Belarus-500. Odlikuje se zanesljivost, nov motor in dobre lastnosti.

  V zaključku

  želim omeniti, da vlačilec MTZ-50 omogoča aktivno uporabo različnih dodatnih naprav, ki močno povečajo njegove operativne zmogljivosti. Opremo lahko uporabite tudi kot nakladalnik ali bager. Prvotni kolesni pogon povečuje okretnost in prepustnost, saj majhni elementi usmerjajo avto, zadnji pa povečujejo funkcijo gibanja.
  Zahvaljujoč edinstvenemu menjalniku je možnost aktiviranja zmanjšanih prestav, pa tudi preklopne hitrosti brez izgube moči. Kljub dejstvu, da za več desetletij, naprava ne sprosti, rezervnih delov je mogoče dobiti zdaj. Traktor MTZ-50 je upravičeno eden najboljših predstavnikov te vrste, upoštevajoč leto izdaje, značilnosti, cene, popravilo, zanesljivost in zmogljivost.

  Sorodne publikacije