MAZ-541 letalski traktor: tehnične značilnosti, destinacija. Ogromna limuzina iz ZSSR

Limuzina s štirikolesnim pogonom, dolga skoraj osem metrov, s težo več kot 28 ton, kolesa različnih premerov, tristopenjski motor in dva volana. Vendar pa to sploh ni tako. Takšni avtomobili so res obstajali, uspešno delovali in se imenovali MAZ-541. "Aerodrome pošast" - tako ta avto vzdevek sodobniki, in za to obstajajo razlogi.

Red Aeroflot

Konec petdesetih let prejšnjega stoletja. Med dvema državama, ZSSR in ZDA, obstaja popolna dirka za osvojitev vesolja in zračnega prostora. Nove tehnologije, ki se uspešno uporabljajo v Sovjetski zvezi med gradnjo letal za civilno letalstvo, se pojavljajo in izvajajo. Na mednarodnih letih, najnovejši Il-18 Tu-114 in celo nadzvočni potniški Tu-144 - letala, ki so se takrat štela za pravega letalskega velikana. In to je ravno zaradi njihove velikosti in mase, je bil problem z njihovim kopenskim prometom.

Pri storitvah letaliških storitev je bilo rednih tovornih tovornjakov, katerih zmogljivost ni bila dovolj za vleko takšnih letal. Poskušali so nadomestiti MAZ-535 vojsko Chetyrehosny. Vendar pa so bile težave: MAZ je bil zelo visok, tako da ne bi poškodoval letala, je moral uporabiti dolgo sklopko, ki je močno prizadela mobilnost. Vleka je trajala veliko časa. Poleg tega so nepotrebni manevriogromen stroj je ustvaril nepotrebno varnostno grožnjo drugim letalom.
"Aeroflot" je nujno potreboval nov, bolj kompakten in hkrati močan avto. V zvezi s tem je avtomobilska tovarna v Minsku leta 1956 dobila naročilo za razvoj takega traktorja.

Značilnosti letališkega letalskega traktorja

MAZ-541, ki je zasnovan tako, da upošteva vse značilnosti vlečnega zrakoplova. Dobra vidljivost in zahtevana višina avtomobila je priskrbela karoserijo, tip je bil podoben potniški limuzini. Zaradi tega bi lahko MAZ-541 skoraj takoj približal sprednji del šasije letala, ne da bi prizadel njegov trebuh.

Da bi zagotovili potrebno vlečno silo in dober oprijem s pokritostjo letališča, je avto zagotovil kolesa različnih premerov: spredaj - od YAZ-214 za istim, ker je ta del utrpel največjo obremenitev, montiran je sklop za kamnolom MAZ. -525. Poleg tega je bil avto opremljen s polnim pogonom, ki bi po potrebi lahko izklopil prednji most. V precej široki kabini je MAZ-541 zagotovil dve kontrolni točki, ki sta bili postavljeni diagonalno glede na drugo. Na ta način je bila zagotovljena ustrezna raven varnosti pri vleki zrakoplova, sposobnost vožnje in nazaj brez potrebe po zavoju, voznik pa je bil dovolj, da se premakne iz enega kraja v drugega. Z eno besedo je bil letalski traktor MAZ-541, milo rečeno, premaknjen od tradicionalnega pojma prevoza, ni primeren za eno kategorijo, medtem ko ostane hkrati podoben velikemu avtomobiluavto in tovornjak in celo traktor. Ampak to ni vse posebnosti čudovitega avtomobila: v svoji gradnji, inženirji Minsk je uporabil balastno metodo.

Balast sedan

Avtomobil MAZ-541 je temeljil na ti balastni shemi: avtomobil je bil posebej napet, s težo pa je narasel na 28 ton. Seveda hitrost vleke pri takšni teži ni mogla biti velika in ni presegla 20 km /h, vendar je močno olajšala postopek prevoza težkih linij.
Seveda je za premik takšnega mehina potrebna tudi ustrezna pogonska enota.

Motor za traktor

Letalski traktor je bil nameščen deformiran dvanajstvaljni dizel D12-A (civilna različica) z zmogljivostjo 300 l /s in skupno prostornino 388 litrov. Ta pogonska enota je bila prvotno načrtovana za uporabo v letalski konstrukciji, in sicer na bombnikih, vendar to ni uspelo, vendar je motor dobil mesto v rezervoarjih in traktorjih. Od leta 1939 je bil motor v različnih modifikacijah, in s tem tudi z drugimi indeksi, nameščen na težke tanke KV (U-2K), malo kasneje - na legendarnih "trideset štirih" (B-2) in lahkih BT-7m, in tudi na traktorju "Voroshilovets" (V-2V).

Značilnosti motorja

Začetna določitev motorja (letalstva) je pogojevala široko uporabo pri zasnovi lahkih zlitin, kar je močno olajšalo težo elektrarne. In neposredno vbrizgavanje goriva, mešanje zmesi, uporaba v pogonih koničnih zobnikov in poševnih gredi, zgornjilokacije odmičnih gredi, suhe brusnice na splošno so bile inovacije, ki so postale razširjene šele konec dvajsetega stoletja.


Na splošno so bili za motor značilni visoki specifični parametri, tudi po sodobnih standardih, vendar so bili skupaj z njimi tudi precejšnje slabosti, ki so postale problemi „letalske limuzine“.

Pomanjkljivosti traktorja

 • Slaba značilnost avtomobila MAZ-541 je bila, da je njegovo delo spremljalo več hrupa in izpušnih plinov iz dima. Razlog za to so bili obroči za krčenje olja, ki so bili nameščeni na batih motorja. Delali so, milo rečeno, neučinkovito, tako da je večja količina olja zgorela skupaj z gorivom, zato je avtomobil zahteval veliko maziva.
 • Zapletena konstrukcija motornih pogonov je povzročila težave pri vzdrževanju.
 • Črpalka za gorivo, ki proizvaja visok tlak (PID) v motorju, ima znatne stroške, vendar je zanesljiva.
 • Električni zaganjalnik je imel nizek izkoristek (prestavno razmerje se je razlikovalo od optimalnega).
 • Novi traktor je seveda imel razmeroma dober videz, vendar je velik pokrov motorja in krme ustvaril veliko "mrtvih območij", kar je otežilo nadzor nad avtomobilom.
 • MAZ-541: tehnične značilnosti

 • Mere (mm) - 7797х3400х2802.
 • Masa limuzine (kg) - 28230.
 • Teža prikolice (kg) - 85000.
 • Podstavek (mm) - 3403.
 • Prenos - 3 koraka naprej in 2 za vzvratno.
 • Pogon je poln.
 • Velikost kolesnih dvojic: spredaj - 15-20 palcev, zadaj -17-32 palcev.
 • Poraba goriva - 130 litrov na 100 km.
 • Največja hitrost brez priklopnika - 30 km /h.
 • Značilnosti MAZ-541, ki se pravzaprav ne imenujejo navadne, so resnično veličastni stroji. Tudi taka, na prvi pogled velika poraba goriva ni tako velika, saj je skupna masa avtomobila in vlečenih letal presegla 100 ton! In za tako težo ni veliko.

  Supertrap ni postal serijski

  Seveda je težko poklicati 541. celo lepo, čeprav je bil, seveda, lep avto v primerjavi z letalskimi traktorji: avto je bil naslikan v dveh barvah, štirih luči , tudi modno za tisti čas krom na rešetki radiatorja. Na splošno je enota zelo vredna srečanja z mednarodnimi letalskimi prevozniki in navdihuje spoštovanje tujih obiskovalcev do tehničnih dosežkov sovjetske države.
  Kljub vsem prednostim, prednostim in značilnostim, v seriji teh avtomobilov ni bilo. Skupaj je bilo izdanih 3 enot MAZ-541 (1956), ki so bili prototipi, ki jih je obrat poslal na moskovska letališča za njihovo testiranje. In to je konec. Od prej naročenih 10 več avtomobilov malo kasneje, "Aeroflot" zavrnil.

  Pomanjkanje kariere

  Kakšni so razlogi za zavrnitev letaliških storitev tega avtomobila ni znano. Po eni od verzij je bilo to posledica dejstva, da se je letalska industrija zelo hitro razvijala in se pripravljala na sprostitev letal, katerih teža je presegla dopustnih 85 ton. To pomeni, da je avto, ki še ni na tekočem traku, že zastarel. Po drugi različici je razlog postal dostopenpomanjkljivosti modela.
  Toda tako ali drugače so trije izkušeni 541 služili Aeroflotu več kot 14 let. Zadnja kopija traktorja je bila leta 1970 odstranjena v smeti. Tako je MAZ-541 - ogromna limuzina iz ZSSR - vržena v zgodovino domače avtomobilske industrije, za vedno ostala največja na svetu. Noben od treh avtomobilov ni preživel do danes. Danes lahko zunanje podatke traktorja ocenjujemo le s shranjenimi posamičnimi fotografijami zelo slabe kakovosti in produkti samo-podobnih delavnic, ki pa niso vedno natančno reproducirali delov strojev.

  Sorodne publikacije