AI-100 (bencin): za katere stroje, specifikacije

Oskrba z gorivom v cestnem prometu ima pomembno vlogo pri delovanju pogonske enote in sistema za gorivo. Pomembno je vedeti, da je treba vsak prevoz uporabiti v skladu z zahtevami proizvajalca. Pri večini sodobnih avtomobilov je priporočeno gorivo AI-95. To pomeni, da so proizvajalci dobri pri uporabi goriva z oktanskim številom najmanj 95, vendar so dovoljene tudi druge vrste goriva z velikim oktanskim številom, kot sta AI-98 ali AI-100. Po polnjenju dražjega in sodobnejšega goriva lahko voznik ugotovi, da motor deluje bolj učinkovito.

Zakaj potrebujete novo vrsto bencina

Mnogi vozniki imajo pogosto vprašanje - ali ne bo takšen bencin poškodoval avtomobila in bo smiselno plačati za sodobni bencin AI-100? Na ta dva vprašanja ni nedvoumnega odgovora, saj je vse odvisno od kakovosti goriva in značilnosti določenega avtomobila. Če svoj železni konj napolnite z visokokakovostnim gorivom z oktanskim številom 100 ali 98, bo motor hitreje pospešil in bo računalnik na vozilu zadovoljil voznika z večjo porabo goriva. Na podlagi tega lahko zaključimo, da so nekatere koristi pri polnjenju z bencinom bolj ažurne. Vendar pa je treba upoštevati, da je to gorivo bistveno dražje od AI-95, prav tako je treba omeniti, da nova vrsta goriva na bencinskih črpalkah ni vedno sproščena visoke kakovosti.

Kaj je bencin

Bencin je mešanica lahkih ogljikovodikov različnih vrst:
 • aromatskih;
 • parafin;
 • olefina in drugih.
 • Vsi zgoraj navedeni ogljikovodiki so lahko vnetljivi, z vreliščem od 30 do 250 stopinj Celzija. Temperatura zgorevanja je odvisna od dodatka, ki dodaja bencinu.

  Kako proizvesti gorivo za avtomobile

  Domače gorivo se proizvaja v rafinerijah. Proces pretvarjanja naftnih derivatov v bencin je sestavljen iz precej zapletenih procesov. V začetni fazi, surova nafta vstopi v obrat skozi naftovod, nato pa se shrani v velikih rezervoarjih in ga tam že nekaj časa branijo. V naslednjem koraku dodamo vodo v rezervoar in mešanico spustimo skozi električni tok. Zahvaljujoč tej operaciji se vse usedline soli usedejo na dno rezervoarjev. Nato naftne produkte izpostavimo atmosferski destilaciji z vakuumom in jo segrejemo na želeno temperaturo. Tam je razdeljen na več vrst goriva. Ta postopek se izvaja v dveh fazah:
 • toplotna.
 • Vakuum.
 • V zadnji fazi primarne predelave se izvede katalitski reforming za naslednjo rafinacijo naftnih derivatov in ekstrakcijo frakcij 809295 98 in 100 bencina.


  Nato gre za sekundarno predelavo produktov izgorevanja, ki se deli na dve stopnji:
 • reformiranje, to je, da se končnemu proizvodu da oktansko število.
 • Kreking, kar pomeni čiščenje naftnih derivatov iz nečistoč vodikovega sulfida.
 • Po zaključku vseh zgoraj navedenih postopkov se izvede preskus plina, s katerim se zagotovi, da se je končni proizvod izkazal za primernega za nadaljnjeuporabo, ki je polnjenje rezervoarja za plin. Ta postopek traja več ur. Ruske tovarne na tono nafte bodo sčasoma prejele 240 litrov končnega bencina, drugi del goriva se bo pretvoril v plin, kurilno olje, DT in visoko oktansko gorivo za letala.

  Kaj se imenuje oktansko število

  Izraz "oktansko število" je znan mnogim voznikom, vendar ne vsi vedo, kaj ta izraz pomeni, in kako pomembno je med delovanjem avtomobila. Pod oktanskim številom se razume zmožnost goriva, da vzdrži nenamerno detonacijo med stiskanjem tekočine. Med delovanjem matric se batovi stisnejo v zgorevalno komoro za vbrizgavanje goriva. V času, ko se bat premika navzgor, je gorivo pod velikim pritiskom, kar povzroči nenamerno detonacijo in posledično vžig, dokler svečka ne ustvari iskre. Značilen znak nepravilnega zgorevanja goriva, to je detonacije v motorju, je značilen kovinski zvonec, ki se jasno sliši v odprtem pokrovu. S takšno okvaro je motor izpostavljen maksimalnim obremenitvam, kar povzroča škodo. Če vlijemo gorivo z oktanskim številom, ki je nižje, kot priporoča proizvajalec, bo avto izgubil motorno olje, dim, bo padel in oprijem bo izginil. Če dolgo časa ne boste posvečali pozornosti takim simptomom, boste morali avtomobil dolgo časa dati v avto.

  Čim višje je oktansko število v gorivu, ki vstopa v motor, tem manjša je verjetnost pojavadetonacijo. Najsodobnejše gorivo za avtomobile je bencin 100 (število pomeni oktansko število).

  V skladu z načelom označevanja bencina

  Na bencinski črpalki lahko vidite več različnih vrst goriva. Bencin je običajno označen z dvema črkama: "A" in "AI". Prva črka označuje, da je gorivo namenjeno avtomobilom, druga kratica pa pomeni, da je v tem avtomobilskem gorivu določeno oktansko število.

  Kako določiti oktansko število

  Za pravilno določitev oktanskega števila se lahko uporabita dve metodi:
 • Raziskave, ki vključujejo preskušanje goriva na agregatu. Pri zagonu se mora motorna gred vrteti s hitrostjo 600 vrtljajev na minuto, temperatura okolice pa mora biti enaka 52 stopinj Celzija.
 • Motor. Kakovost bencina po tej metodi se preveri tudi na agregatu, vendar so parametri na njej določeni drugi: temperatura zraka je 149 stopinj Celzija, ročična gred se vrti s hitrostjo 900 vrtljajev na minuto. Ta način simulira vzpon avtomobila.
 • Oktansko število, dobljeno z uporabo raziskovalne metode, je veliko večje kot pri preskušanju goriva z drugo metodo. Razlika med pridobljenimi podatki kaže na občutljivost goriva, ki se preverja pri delovanju v komori ICE. V Rusiji je plin označen s podatki, pridobljenimi z raziskovalno metodo, torej kupci dobivajo višje stopnje. V številnih državah EU oskrba z gorivom kaže povprečno vrednost podatkov, ki jih je dobil AM in. \ T"AI".

  Znamka bencina

  Veliko ljudi se sprašuje - AI-100 za znamko bencina? Da bi odgovorili na to vprašanje, bi morali vedeti, da lahko doma na bencinskih črpalkah najdete več vrst bencina, ki jih je treba podrobneje obravnavati.
 • Bencin 100 (številka pomeni oktansko število). V zadnjem času se je pojavil v Rusiji. Glavna razlika v primerjavi z drugimi vrstami goriva je visoka oktansko število. Izdelan je v skladu s TU, sprejetim v rafineriji.
 • Bencin AI-98 ima tudi visoko oktansko število. Gorivo se izvaja tudi po TU. V tem izdelku ne morete uporabiti antidotonatorjev alkinov svinec, vendar nujno dodajajo sestavine, kot so izooktan, toluen, alkilbenzen in izopentan.
 • Visokokakovostni bencin AI-95 (ekstra) se izvaja z dodatki proti udarcem. Narejen je iz destilatnih surovin, izoparafinskih elementov, plinskega bencina in katalitskega krekinga. V gorivu ni surovin, zato je kakovosten.
 • Klasični recept AI-95 se od znamke AI-95 razlikuje po vsebnosti svinca v njegovi sestavi.
 • Bencin znamke AI-93 je razdeljen na dve vrsti: neosvinčeni in izpareni. Prva različica je narejena na osnovi katalitskega reforminga bencina v trdem načinu, medtem ko je proizvodu dodana frakcija butan-butilena, izopentan, pa tudi alkilbenzen. Etilirani bencin se proizvaja v mehkem načinu iz katalitskega reforminga bencina z dodatkom toluena,butan-butilen, kot tudi alkilsenezin.
 • AI-92 se najpogosteje uporablja na domačem trgu. Njegove značilnosti so dodatki, ki med delovanjem motorja preprečujejo detonacijo. Lahko je jedkan in neosvinčen.
 • Bencinski motor AI-91 vsebuje posebne dodatke za detonacijo. Ta bencin je neosvinčen. Vsebuje svinec.
 • Plin A-80 je po svojih značilnostih podoben AI-92, vendar je zelo star in ga ni mogoče več uporabljati v sodobnih avtomobilih.
 • Gorivo A-76 se uporablja za kmetijske stroje. Rafinerije proizvajajo to vrsto bencina dveh vrst: neosvinčene in izhlapele. V gorivu z oktanskim številom 76 obstajajo različni aditivi (anti-knock in antioksidant), tudi pri proizvodnji AI-76 se doda ravna bencin, produkti koksanja, krekinga in pirolize.
 • Kakšna lepa nova vrsta bencina

  Proizvajalci blagovne znamke bencina 100 (številka pomeni oktansko število) priporočajo uporabo novega goriva za vse lastnike avtomobilov. Vendar, kot kaže praksa, se lahko občutna razlika v gibanju lastnikov avtomobilov počuti le s turbinskim motorjem s prostornino najmanj 16 litrov. V tem primeru bodo koristi pri polnjenju s takimi gorivi naslednje:
 • Zmanjšana poraba goriva, prihranek bo približno 10%.
 • Motor z bencinom Ai-100 podjetja Lukoil deluje z manjšo obremenitvijo skupine bata.
 • Znatno poveča moč pogonske enote avtomobila.
 • ​​
 • ČeZa polnjenje AI-100 iz "Lukoila", je ICE hitreje pospešeno na ostrem začetku od kraja.
 • Med vožnjo po cesti ima lastnik avtomobila nižje tesnilo pod tlakom, kar poveča življenjsko dobo motorja in prihrani proračun.
 • Mnogi ljubitelji avtomobilov postavljajo vprašanja - za katere stroje je AI-100 idealno primeren. Mnogi znani evropski proizvajalci avtomobilov priporočajo, da se to gorivo polni, ker so njihovi inženirji v praksi postali prepričani o dostojanstvu sodobnega visoko oktanskega bencina. Japonski proizvajalci so skeptični glede novega bencina AI-100 in priporočajo dodajanje novih AI-95 testiranih avtomobilov.

  Cena sodobnih goriv

  Mnogim lastnikom avtomobilov je postavljeno logično vprašanje - koliko stane AI-100. Takšno sodobno gorivo je veliko dražje od običajnih zemeljskih bencinov z oktanskim številom 95. Cena na velikih bencinskih postajah kapitala se začne pri 45 rublov na liter bencina AI-100.

  Sorodne publikacije