Kaj je SSD in kako ga namestite?

Danes ima večina uporabnikov računalnikov trde diske. To je priljubljena vrsta, ki ima svoje prednosti, vendar se postopoma izrinja iz SSD trga. Skoraj vsak sodoben prenosni računalnik ali stacionarni računalnik se prodaja s takšnim pomnilnikom, vendar večina kupcev ne razume povsem, kaj je SSD. Oglejmo si to in ugotovimo, kakšen je trenutni trdi disk, kakšne so njegove prednosti in slabosti pred klasičnimi in že zastarelimi pogoni HDD.

Kaj je varnostni list?

S preprostimi besedami je to računalniška pomnilniška naprava, ki je sestavljena iz mikrokrmilnika in mikrovezja. Ta okrajšava je dešifrirana kot Solid State Drive (ali Solid State Disc), ki v angleščini pomeni »solid-state drive«.


Upoštevajte, da gre za nemehansko napravo. Za razliko od standardnih HDD pogonov v SSD-jih ni premikajočih se mehanskih delov: vretena za branje glave. Zato, ko delate na napravi znotraj nič ne premika, ne obrne z veliko hitrostjo, ne šepetajte. Torej, tukaj se nič ne obrablja. Vsi ti parametri so izjemno pomembni, saj gre za dve tehnologiji. Stari modeli HDD so bili zelo občutljivi na različne vrste vibracij, nove - ne.
Zato je v trdem disku SSD shranjene vse informacije v sektorjih na trdnih ploščah, vendar neposredno v pomnilniških čipih. Poseben krmilnik vam omogoča zapisovanje podatkov v celice in njihovo sprejemanje od tamVmesnik PC. V bistvu je SSD velik bliskovni pogon z veliko količino pomnilnika, saj je njegova zmogljivost ali pasovna širina precej višja od zmogljivosti preprostega bliskovnega pogona, vendar zastarelih diskov HDD.

Zakaj ga sploh potrebuje?

Učinkovitejša in produktivnejša zamenjava zastarelih diskov HDD - to je glavni cilj razvijalcev digitalnih podatkovnih nosilcev. Imajo manjše dimenzije, delujejo zelo hitro in med delovanjem ne oddajajo hrupa. Na računalniku, ki uporablja pogon SSD, je operacijski sistem naložen veliko hitreje, in na splošno se zmogljivost v različnih aplikacijah povečuje.

Pri prenosnem računalniku, kjer je vsaka energija porabljena, je namestitev SSD več kot upravičena. Tukaj porabi malo energije, kar omogoča prenosnim računalnikom večjo avtonomijo modelov. Poleg tega, zaradi majhnosti podatkovnih naprav in manj ogrevanja, lahko ustvarite bolj kompaktne prenosne računalnike in še posebej, da se ne ukvarjate z izvajanjem sistema za hlajenje trdega diska.

Skladišče

Zunaj je SSD videti banalno: to je majhna zelena tabla s čipi in krmilnik na njej, ki je nameščen v plastični ali kovinski škatlici. Na eni strani ohišja je priključek SATA, preko katerega se disk poveže z matično ploščo računalnika. Ob njem je priključek za napajanje. Vse, kot v običajnem HDD-ju. Zato se nahaja na čipu pomnilniškega čipa je skladišče informacij. Za razliko odstari trdi diski, ki se uporabljajo v HDD-modelih, je branje podatkov iz takih medijev veliko hitrejši. Zato bodo grafični procesorji verjetneje prejeli potrebne informacije za obdelavo s trdega diska, kar pospeši sistem.

Krmilnik

Krmilnik na plošči je analogni procesorju, le da je visoko specializiran. Njegova glavna naloga - distribucija informacij v čipih. Opravlja tudi različne storitvene naloge: čiščenje pomnilnika, prerazporeditev celic itd. Vse uradne naloge morajo biti opravljene pravočasno, sicer v nasprotju z izgubo informacij. Tudi nosilci SSD za prenosnike in stacionarne računalnike vključujejo vmesni pomnilnik za predpomnjenje podatkov. To je visokohitrostni pomnilnik, ki najprej pošlje podatke, nato spremeni in zapiše na disk.

Namestitev

Večina uporabnikov najprej ve, kako nastaviti SSD. Ta postopek je popolnoma drugačen od postopka namestitve običajnega pogona trdega diska.
Tega diska ni mogoče namestiti nepravilno. Samo vstavite ga v ohišje, pritrdite sklop z vijaki in priključite kabel SATA na matično ploščo in priključek za medije. Napajalni kabel se vstavi v bližnji priključek. V sistemu ni kablov s priključki, ki bi lahko bili napačno povezani z napravo, zato ne bi smelo biti težav pri namestitvi.

Kako deluje?

Težko je pojasniti načelo te naprave. Temelji na posebnostih delovanjanekaterih pomnilniških celicah. Pri tem se obdelava podatkov opravi ne v bajtih, temveč v blokih. Poleg tega ima vsaka celica določen vir ciklov zapisovanja in več podatkov bo shranjenih in izbrisanih iz spomina, hitreje bo pogon izčrpal svoj vir in ne bo uspel. Branje podatkov je hitro. Vse operacije se izvajajo prek krmilnika, ki "razume" želeni naslov bloka in dostopa do zahtevane pomnilniške celice. Obstajajo primeri, ko je treba obravnavati več ločenih blokov naenkrat, vendar to ne vpliva na zmogljivost. V HDD-jih ni bilo take prednosti. Postopek beleženja informacij se izvede v naslednjem zaporedju:
 • Branje bloka v predpomnilniku.
 • Spremenite informacije v predpomnilniku.
 • Brisanje pomnilniškega bloka.
 • Zapiše nov blok v pomnilnik na naslov, ki je bil izračunan s posebnim algoritmom.
 • Snemanje vključuje dostop do pomnilniških celic na digitalnem SSD. Pred snemanjem se enota očisti in da se disk dosledno obrablja, krmilnik izračuna številke blokov s posebnim algoritmom.
  Upoštevajte, da je nejasna slika, ko je medij nedejaven. Na račun tega časa se snemanje na disk zmanjša. V tem primeru intervencija uporabnika ni potrebna, sistem samodejno izvede ekipo za čiščenje blokov.

  Vrste nosilcev SSD

  Obstaja več vrst teh naprav. Delijo se glede na vrsto vmesnika, ki se uporablja za povezavo z računalnikom:
 • SATA. Pogoni SATA so najpogosteje uporabljeni pogoni. Uporablja se isti priključekpovezovanje običajnih trdih diskov. Obstaja tudi manjša različica tega priključka - mSATA.
 • PCI-Express. S temi priključki boste običajno priključili video kartico, vendar pa lahko disk priključite tudi z ustreznim priključkom. Ta vmesnik je na matični plošči. S povezavo pogona preko PCI-Express se bo njegova zmogljivost povečala zaradi večje pasovne širine tega vmesnika. Običajno so SSD-ji za strežnike povezani na naslednji način.
 • M. 2 - Še ena miniaturna možnost za priključitev diskov.
 • Značilnosti

  Torej zdaj razumete, kaj je SDS. Omenimo le glavne značilnosti teh naprav:
 • Zmogljivost. Eden od pomembnih parametrov, ki ga najpogosteje kaže velikost nespremenjene stopnje obeh. Če je zmogljivost pogonov HDD 256 ali 512 GB, je zmogljivost SSD naprav običajno 240 ali 480 GB. To je zaradi rezervnega dela pomnilniškega krmilnika, ki je potreben za zamenjavo blokov, ki so izčrpali svoj vir. Uporabnik ne vidi blok zamenjave in ne bo izgubil. To pomeni, da če specifikacije kažejo volumen 480 ali 500 GB, potem je dejansko na voljo 512 GB. Preprosto različni krmilniki rezervirajo določeno količino.
 • Hitrost. Večina naprav ima hitrost 450-550 MB /s. Ta hitrost je enaka pasovni širini vmesnika SATA, prek katerega se disk poveže z matično ploščo. Vendar pa je to povsem dovolj za vse naloge. Navsezadnje je tudi hitrost snemanja v aplikacijah nižja. V značilnostih je najpogosteje navedenahitrost snemanja, ne pasovna širina.
 • Število žetonov. Več pomnilniških čipov, več transakcij se lahko obdeluje v enoti časa. To pomeni, da število čipov določa uspešnost. Običajno je hitrost snemanja višja pri modelih z veliko količino pomnilnika. To je posledica dejstva, da z rastjo spomina in števila žetonov.
 • Vrsta pomnilnika. Najcenejši SSD-ji imajo TLC pomnilnik, drag - MLC. Samsung uporablja in izboljšuje svoj 3D-NAND pomnilnik. Razlike v tipu pomnilnika, ki se uporablja v praksi, niso vidne.
 • Zaključek

  Kljub dejstvu, da so takšni digitalni repozitoriji informacij na daljavo spominjajo na sodoben velik flash pogon, obstajajo razlike med njimi. Zlasti ti diski imajo široko paleto implementiranih sodobnih tehnologij, ki na račun katerih so dosegli veliko povečanje produktivnosti brez izgube zanesljivosti. Hitrost celotnega sistema se bistveno poveča pri zamenjavi starega trdega diska z novim pogonom SSD. Zdaj smo končno ugotovili, kaj je SSD in kakšne so njegove lastnosti.

  Sorodne publikacije