Program urnika: Pregled programov, funkcij, sestankov, primerov plačanih in brezplačnih aplikacij

Sheme shem so orodje, ki ga inženirji uporabljajo za izračun in preskušanje izdelkov na različnih stopnjah ustvarjanja elektronskih vezij: od načrtovanja in proizvodnje do obratovanja. Natančno preslikavanje zahtevanih parametrov se opravi s skaliranjem. Vsi elementi imajo svoje simbole, ki ustrezajo GOST-u.

Funkcije

S pomočjo programov je mogoče izdelati natančna vezja in risbe, nato pa jih natisniti in shraniti elektronsko. Skoraj vsi takšni programi imajo knjižnico že pripravljenih elementov, zato jih ni treba ročno narisati. Ti programi so brezplačni in plačani. Priložnosti so veliko širše, za njih je značilna velika funkcionalnost. Poleg tega obstajajo kompleksi avtomatiziranih sistemov za CAD oblikovanje, ki jih uspešno uporabljajo inženirji po vsem svetu. Z uporabo shem za risanje shem je proces ustvarjanja popolnoma avtomatiziran, rezultat pa je zelo natančen.


Prosti programi o funkcionalnih zmožnostih so slabši od plačane programske opreme, vendar z lahkoto izvajajo projekte s primarno in srednjo kompleksnostjo.

Za programe, dodeljene programom

, so sheme grafični tip projektnega dokumenta. Vsebujejo sestavne dele prihodnje naprave s pogojnimi simboli in povezavamimed njimi. Diagrami so del skupnega sklopa projektne dokumentacije in vsebujejo podatke, potrebne za načrtovanje, montažo, regulacijo, proizvodnjo in uporabo naprave. Vezja so potrebna v naslednjih primerih:
 • Med postopkom načrtovanja. Določajo strukturo izdelka, ki se razvija.
 • Med proizvodnim procesom zagotavljajo predstavitev načrta, nato pa se na njihovi osnovi razvijejo potrebni tehnološki proces, metode namestitve in nadzora.
 • Med delovanjem. S pomočjo shem je možno določiti vzrok preloma, pravilno popravilo in vzdrževanje.
 • Spodaj je pregled najbolj priljubljenih programov za risanje diagramov v računalniku z njihovimi značilnostmi in namenom.


  DipTrace sistem

  Zasnovan je za načrtovanje avtomatskega principa električnih vezij in orodje za izdelavo tiskanih vezij. Pogojne grafične oznake tega programa za risanje shematičnih diagramov so v skladu z GOST. Program je precej enostaven za obvladovanje, ima vmesnik v ruskem jeziku in veliko količino gradiv za usposabljanje v ruskem jeziku. Sistem je sestavljen iz štirih delov:
 • PCB Layout - okolje za razvoj plošč v avtomatskem in ročnem načinu s funkcijo povratnega sledenja.
 • Shematski zajem je program za risanje shematičnih električnih vezij.
 • Urejevalnik vzorcev - urejevalnik ohišij komponent.
 • Component Editor je programska oprema za ustvarjanje in urejanje knjižnic komponent.
 • Funkcije DipTrace

  Brezplačna različica imenovanegaProgram je opremljen z vsemi funkcijami in knjižnicami glavne različice, čeprav v njem ni tridimenzionalnih modelov, obstajajo omejitve za 300 zaključkov in samo 2 signalne plasti. Med prednostmi programa lahko omenimo naslednje:
 • hitro oblikovanje tiskanih vezij;
 • materiali za poučevanje ruskega jezika;
 • možnost oblikovanja kompleksnih večplastnih in večstopenjskih shem;
 • oblikovanje različnih zgradb in sestavnih delov kakršne koli zapletenosti;
 • sposobnost za uvoz in izvoz v veliko število vrst datotek za druge CAD (PADS, OrCAD, DXF, P-CAD, Eagle itd.);
 • predogled z vsemi elementi dokončane 3D plošče;
 • "Začetek elektronike"

  Ta brezplačen program za risanje električnih vezij - elektronski oblikovalec, ki vam omogoča podrobno prikazovanje vseh postopkov priprave različnih električnih vezij na zaslonu.
  Glavna značilnost programa je čim bolj približati simulacijo realnih fizičnih procesov. Večino ukrepov in njihove rezultate spremljajo vizualni in akustični učinki, ki se pojavijo pri povezovanju z različnimi viri izmeničnega ali enosmernega toka. Program bo uporaben tako v srednjih šolah kot v šolah. In tudi za študij različnih tečajev, povezanih z električno energijo. Zaradi tega sistema bodo študentje sposobni preučiti zakone enosmernega toka, principe uporabe v elektronskih vezjih, zakonitosti vzporednih in serijskih povezav vodnikov, manifestacijo induktivnega in kapacitivnega upora ter še veliko več.Spremljevalni zvočni učinki učencem pomagajo vizualizirati posledice svojih napak in se naučiti razumeti vzroke neuspešnih poskusov. Poleg tega takšni nasveti omogočajo potrebno znanje za analizo električnih vezij.
  Program je multifunkcionalen in zelo koristen. Uporablja se lahko za ustvarjalno delo študentov.

  ProfiCAD

  Ta pripomoček bo postal priročen pomočnik za tehnično osebje in študente tehničnih univerz. Ta preprost urejevalnik je namenjen ustvarjanju elektronskih vezij in druge podobne dokumentacije. Knjižnica programa že vključuje številne obstoječe elemente vezij, razdeljene v skupine za enostavno navigacijo.
  Program ProfiCAD One-Line Draw podpira večino kodiranja, ima zelo uporabniku prijazen vmesnik in omogoča izdelavo specifikacij. Lahko se uporablja za branje v različnih oblikah že pripravljenih shem. Če želite shemi dodati sliko ali znak, jo preprosto povlečete na pravo mesto. Program je popolnoma Russified vmesnik, vendar iz analogov, se razlikuje po svoji kompaktnosti. Funkcionalne značilnosti so:
 • priročna in enostavna za uporabo;
 • stalne posodobitve v samodejnem načinu;
 • podpira večino kodiranja, tehničnih znakov in jezikov;
 • lahko "zapomni" kopirane znake.
 • "Shema Builder"

  Program za risanje shematičnih električnih vezij bo pomagal hitro zgraditi skoraj vse sheme brez velikega napora. V ta namen je opremljenveliko funkcij, ki so že vgrajene v program. Na primer, lahko obračate besedilne predmete, spreminjate debelino vrstic in celo dodajate njihove elemente.

  Edina pomanjkljivost tega pripomočka je pomanjkanje aktiviranja številnih funkcij, ki jih ponuja neregistrirana različica programa. Po registraciji lahko ustvarjeno shemo shranite v odložišče, jo natisnete ali izvozite v datoteke BMP.

  Shematski program risanja sPlan

  Ima na stotine pripravljenih elementov, razdeljenih v 40 kategorij. Po namestitvi vas program spomni, da rezultati shranjevanja, tiskanja in izvoza niso na voljo v demo različici. V tej različici ne boste mogli v celoti delati, vendar se lahko seznanite s funkcijami.
  Glavno področje, na katerem je izdelana vsa konstrukcija, je prilagojeno za podrobnejše in natančnejše urejanje ali pregled splošne slike. Spustni seznam na zgornjem levem seznamu združuje kategorije elementov, ki so vključeni v podatkovno bazo programa. Obstajajo elementi diod, akustika, elementi za antene, tranzistorji, induktorji, baterije, upori in drugi elementi. Slaba stran tega programa je pomanjkanje vmesnika za ukrajinski jezik, samo nemški in angleški. Pros sPlan:
 • funkcija predogleda;
 • izdelava visoko kakovostnih vezij, pripravljenih za tiskanje;
 • oblikovanje seznamov številk;
 • mesto in obseg risbe na ponjavi;
 • široka knjižnica elementov;
 • enostavno urejanje številk;
 • avtomatsko številčenje;
 • možnost izdelave električnih vezij po GOST in. \ Trazvoj lastnih elementov.
 • TurboCAD

  Ta program za črpanje električnih vezij po GOST velja že več kot 10 let. Zdaj njeni razvijalci svojim uporabnikom ponujajo velike možnosti za ustvarjanje 2D in 3D risb.
  Program vam omogoča uporabo že pripravljenih nizov nastavitev za različne ravni uporabnikov - z začetnimi, srednjimi in naprednimi veščinami. To močno olajša interakcijo z aplikacijo v primerih, ko je uporabnik šele začel obvladovati avtomatiziran sistem oblikovanja. Kontekstualna pomoč je zgrajena tako, da lahko odgovori na večino vprašanj začetnikov. V okviru programa je več kot sto orodij za risanje in grafično oblikovanje, ki omogočajo izdelavo modelov mehanskih delov, predstavitev, tehničnih risb, ilustracij s fotorealistično grafiko in drugih projektov. TurboCAD vsebuje funkcije za strokovnjake različnih usmeritev. Na primer, za gradbenike in arhitekte obstajajo funkcije za načrtovanje prostorov: kuhinjsko pohištvo, tla in druge predmete. Toda mehaniki in inženirji bodo lahko oblikovali motorje, električna vezja, mehanske dele itd.

  Sorodne publikacije