Mreža za izmenjavo datotek: Vrste in načela dela. Brezplačna souporaba datotek

Omrežje za izmenjavo datotek je skupen dostop do računalniških podatkov ali omrežnega prostora z različnimi ravnmi. Čeprav lahko datoteke brez težav izmenjujete (npr. Preprosto s prenosom ali pošiljanjem na fizičnem nosilcu), zgornji izraz skoraj vedno pomeni skupno rabo omrežja, tudi če se pojavlja v majhnem lokalnem omrežju.

Kaj predstavljajo?

Omrežja za skupno rabo datotek omogočajo več ljudem, da uporabljajo isto datoteko z določeno kombinacijo branja ali ogleda, pisanja ali urejanja, kopiranja ali tiskanja. Običajno ima takšno omrežje enega ali več skrbnikov. Uporabniki imajo lahko enake ali različne ravni dostopa. Souporaba datotek lahko pomeni tudi prisotnost določenega števila shramb osebnih podatkov v skupnem datotečnem sistemu.

Omrežje za izmenjavo datotek je bilo več let funkcija večelementnih in večuporabniških računalniških sistemov. S prihodom interneta se široko uporablja sistem, imenovan File Transfer Protocol (FTP).

Najbolj znan primer

FTP se lahko uporablja za branje in zapisovanje datotek, ki so skupne določenemu nizu uporabnikov spletnega mesta FTP, z dostopom do gesla. Veliko mest FTP ponuja skupno rabo datotek ali vsaj možnost ogleda ali kopiranja podatkov, njihovo nalaganje z javnim geslom (kije "anonimno"). Večina razvijalcev spletnih mest uporablja ta sistem za prenos novih ali pregledanih datotek na strežnik. Poleg tega je lahko svetovni splet sam viden kot obsežno omrežje za izmenjavo datotek, v katerem uporabniki zahtevajo nenehno nalaganje ali kopiranje zahtevanih strani ali datotek. Souporaba datotek je praksa souporabe ali zagotavljanja dostopa do digitalnih informacij ali virov, vključno z dokumenti, večpredstavnostjo (avdio /video), grafiko, računalniškimi programi, slikami, e-knjigami. Gre za zasebno ali javno razširjanje podatkov in virov v omrežju z različnimi pravicami za skupno rabo. Še en primer takšnega sistema lahko imenujemo brezplačna souporaba datotek, ki omogoča prenos in sprejem podatkov za uporabnike omrežja.

Vrste omrežij za izmenjavo datotek

Souporabo datotek je mogoče opraviti na več načinov. Najpogostejše metode za shranjevanje, distribucijo in prenos teh podatkov so:
 • odstranljive naprave za shranjevanje.
 • Nastavitve centraliziranega strežnika (gostovanje datotek v omrežjih).
 • Spletno usmerjene hiperpovezave.
 • Porazdeljena omrežja "peer-to-peer".
 • Kako je zagotovljena funkcionalnost?

  V večini omrežnih opravil za skupno rabo datotek obstajata dva glavna kriterija omrežja: Peer-to-Peer (P2P), vozlišče za skupno rabo datotek ali dostop do skupne datoteke: to je najbolj priljubljen način za izmenjavo podatkov, ki se zagotavlja na račun posebneprogramske opreme. Uporabniki računalniških omrežij določijo skupne podatke s programsko opremo tretjih oseb. Skupna raba datotek v P2P uporabnikom omogoča neposreden ogled, prenos in urejanje podatkov. Nekatere programske opreme drugih proizvajalcev omogočajo izmenjavo P2P z zbiranjem in segmentiranjem velikih datotek na manjše dele (na primer Ares).
  Omrežje za izmenjavo datotek kot storitev gostovanja datotek: ta alternativa ponuja široko paleto priljubljenih spletnih vsebin. Te storitve se pogosto uporabljajo z metodami spletnega sodelovanja, vključno z e-poštnimi sporočili, spletnimi dnevniki, forumi ali drugimi okolji, ki lahko vključujejo neposredne povezave za prenos datotek za gostovanje. Te spletne strani imajo običajno datoteke, ki uporabnikom omogočajo, da jih prenesejo. Ko uporabniki prenesejo ali uporabljajo datoteko prek omrežja za izmenjavo, postane njihov računalnik del tega sistema, kar drugim omogoča prenos podatkov iz svojega računalnika. Na tem principu temeljijo številni brezplačni izmenjevalniki datotek. Vendar pa je takšna souporaba podatkov na splošno nezakonita, z izjemo souporabe materialov, ki niso avtorsko zaščiteni ali lastnine.
  Še ena težava pri aplikacijah za izmenjavo datotek je problem vohunske programske opreme ali adwarea, saj nekatere spletne strani za izmenjavo datotek spyware postavljajo na svoje strani. Ti vohunski programi so pogosto nameščeni na računalnikih uporabnikov brez njihovega soglasja in znanja.

  Storitve za sinhronizacijo datotek in skupno rabo datotek

  Storitve sinhronizacije in souporabe datotek, ki temeljijo na oblaku, izvajajo samodejni prenos s posodobitvijo datotek iz namenskega javnega imenika na omrežnih napravah vsakega uporabnika. Podatke, shranjene v tej mapi, si lahko ogledate in prenesete prek spletnega mesta in mobilne aplikacije ter so lahko na voljo drugim uporabnikom za ogled ali sodelovanje. Takšne storitve so postale priljubljene zaradi storitev za izmenjavo datotek, ki so usmerjene k uporabnikom, kot so Dropbox in Google Drive. Rsync je bolj tradicionalen program, ki je bil izdan leta 1996 in sinhronizira datoteke na neposredni osnovi, sinhronizacijo podatkov kot celoto pa lahko uporabijo drugi pristopi k izmenjavi podatkov. Kot značilni primeri se lahko uporabljajo posebni datotečni sistemi, nadzor različic ali ogledalo.

  Zgodovina omrežij za izmenjavo datotek

  Prvotno so se datoteke izmenjavale z izmenljivimi mediji. Računalniki so lahko dostopali do oddaljenih podatkov z namestitvijo datotečnega sistema, sistemov oglasnih plošč (1978), Useneta (1979) in strežnikov FTP (1985). Kasneje so InternetRelayChat (1988) in Hotline (1997) uporabnikom omogočili komunikacijo na daljavo prek klepeta in skupne rabe datotek. V poznih devetdesetih letih je bilo kodiranje mp3 zelo razširjeno, ki je bilo leta 1991 standardizirano in znatno zmanjšalo velikost avdio datotek.
  Junija 1999 je bil Napster razvit kot nestrukturiran centraliziran sistem peer-to-peer, ki zahteva strežnik za indeksiranjein odkrivanje drugih članov povezave. Gnutella, eDonkey2000 in Freenet so bili izdani leta 2000 in takoj razširili v številne države. Gnutella je bila tako prvo decentralizirano omrežje za izmenjavo datotek. V tem omrežju so bili vsi programi povezljivosti enakovredni, zato ni imela osrednje točke okvare. Freenet je postal prvo omrežje, ki je zagotavljalo anonimnost. Potem je bila izdana odjemalska in strežniška programska oprema eDonkey2000, ki je postala prototip današnjih priljubljenih torrentov. Leta 2001 sta bila izdana Kazaa in Poisoned for Mac. Njihovo FastTrack omrežje je bilo bolje porazdeljeno, čeprav je za razliko od Gnutella prenašalo več prometa za izboljšanje učinkovitosti usmerjanja. Omrežje je bilo zaščiteno in šifrirano, razvijalci Kazaa pa so končno zmagali na tekmovanju.

  Sorodne publikacije