Kako ponastaviti veliko datoteko na pogon USB: vrste datotek, velikosti, količino pomnilnika in različne načine kopiranja datotek.

Problem kopiranja velikih datotek na navadne flash pogone in izmenljive pomnilniške kartice zavzame misli mnogih običajnih uporabnikov. Pogosto pa krivijo odstranljive pogone, čeprav je problem precej drugačen. Priporočamo, da razmislite o tem, kako ponastaviti veliko datoteko na pomnilniški pogon in kako je sploh mogoče. Najprej pa si poglejmo sam problem in ugotovimo, kakšen je pojav takšnih situacij.

Zakaj ne morete ponastaviti velike datoteke na pogon USB?

Zdi se, da ni smiselno govoriti o tem, katere datoteke v večini primerov imajo takšne velikosti, da jih preprosto ni mogoče prenesti na običajni bliskovni pogon. Praviloma se najpogostejši problem kopiranja pojavi pri datotekah sodobnih video formatov, ki so glede na kakovost gradiva lahko precej veliki. Zapomnite si vsaj količino podatkov, ki so shranjeni na istih ploščah Blu-ray. Ja, in navadnih filmov DVD na visoko kakovost in dolžino prostora lahko traja nič manj. Enako velja za nekatere namestitvene distribucije, ki so lahko specializirane baze podatkov v obliki ene ali več velikih datotek. Zelo pogosto to velja za knjižnice, virtualne sintetizatorje, ki se danes pogosto uporabljajo v glasbenih računalniških sekvencerjih in studiih.


Na primer priljubljena datotečna datotekaSintetizator Omnisphere 2 ima več kot 50 GB. In premikanje takega predmeta na izmenljivi medij ni le dolgo, ampak tudi nemogoče (in ne zaradi omejevanja glasnosti samega bliskovnega pogona). Glavni problem je, da za vse flash pogone datotečni sistem FAT32, ki ima svoje omejitve, povezane z delom z datotekami nad 4 GB, ni privzeto uporabljen. Dejanska velikost datoteke je seveda določena, vendar ni mogoče ukrepati pri premikanju ali kopiranju takšnih objektov v njej.

Uporaba formatiranja v NTFS

Kako ponastaviti veliko datoteko na bliskovni pogon, če ima zgornjo strukturo? Očitno so mnogi že spoznali, da ga je treba preoblikovati. Za izvedbo takšnih dejanj je najlažje uporabiti običajno oblikovanje pogona z izbiro kot končni datotečni sistem NTFS.


Hkrati ni potrebno uporabljati popolnega oblikovanja, vendar ga lahko omejite na hitro ali tako imenovano čiščenje vsebine. V vsakem sistemu Windows je dostop do tega orodja lahko neposredno prek kontekstnega menija PCM na izbranih medijih. Opomba: Podobno kot pri standardnem postopku oblikovanja lahko zaženete ukazno vrstico ali uporabite njena orodja za kopiranje datoteke na zunanjo napravo. Ker so ti postopki za navadne uporabnike težje, ne bodo upoštevani. Končni učinek je še vedno enak.

Več orodij za oblikovanje

Ko govorimo o tem, kako ponastaviti veliko datoteko na bliskovni pogon, je vredno omeniti nekatereaplikacije drugih proizvajalcev, ki vam omogočajo hitro in preprosto obdelavo oblikovanja katere koli vrste in vseh medijev.
V večini teh aplikacij so vmesnik in zmogljivosti zelo podobni orodjem Windows. Toda nekatere od njih (zlasti HDD orodje za nizko formatiranje) je treba uporabiti, ko pride do težav s flash diski ali pomnilniškimi karticami zaradi sprememb v formatu, okvare krmilnikov ali drugih nefizičnih poškodb.

Kako zapisati veliko datoteko na pogon USB brez formatiranja?

Toda predpostavimo, da ima uporabnik izmenljiv pogon z informacijami o njem, ki ga je treba prenesti v datoteko, ki je večja od 4 GB. Kako kopirati veliko datoteko na bliskovni pogon v takšni situaciji, saj ga formatiranje z uničenjem že posnetih datotek ne želi? V tem primeru lahko uporabite orodje za pretvorbo FAT32 v NTFS, ki vključuje samo pretvorbo enega datotečnega sistema v drugega brez oblikovanja pogona. Na žalost mnogih neizkušenih uporabnikov, deluje samo v ukazni konzoli (cmd).
Enako preoblikovanje se izvede z izvajanjem ukaza convert N: /fs: ntfs /nosecurity /x, kjer je N črka izmenljivega medija, prikazana v Raziskovalcu. Opomba: Če ima izmenljivi disk oznako, ga boste morali vnesti, da boste dokončali operacijo. Najlažji način pa je, da ga najprej odstranite skozi razdelek z lastnostmi v Raziskovalcu in nato začnete pretvorbo.

Razdelitev predmeta vira na kose

Oglejmo si, kako ponastaviti veliko datoteko na bliskovni pogon FAT32 na splošno, brez oblikovanja ali pretvorbe datotečnega sistema v drug standard. Ker ne skočite nad 4 GB, morate datoteko razdeliti na dele, ki so manjši od te velikosti, in jih nato kopirati na medij. Toda kaj uporabiti za to? Najpogosteje uporabljeni programi za delo z arhivi (Zip, 7-Zip, WinRAR, itd.)
V vsaki taki aplikaciji preprosto dodajte želeno datoteko in določite velikost delov, ki bodo ustvarjeni ob stiskanju. Za poenostavitev dela lahko izberete velikost, ki ustreza maksimumu v strukturi FAT32 s posebnega seznama z nastavljenimi parametri. Ni treba posebej poudarjati, da če ste tako kopirali film, ne da bi odstranili vsebino arhiva, ga ne boste mogli predvajati na gospodinjskih napravah ali na igralcih programske opreme. Opomba: Možno je tudi razdeliti datoteko na dele brez stiskanja v datotečnem upravljalniku Total Commander.

Kratek povzetek

Tukaj je kratek povzetek vseh ključnih odločitev, povezanih s problemom ponastavitve velike datoteke na bliskovni pogon. Če prinesete poseben zaključek v smislu izbire najboljšega načina za kopiranje, se zdi, da je najboljša možnost oblikovanje ali pretvorba datotečne strukture v NTFS. Uporaba arhivskih programov je primerna le, če se stiskanje nanaša na večpredstavnostne formate, ki jih želite predvajati iz izmenljive naprave, in običajne datoteke in mape, ki jih želite, na primer, premakniti v drugo.računalnik

Sorodne publikacije