NVIDIA GeForce GTX 960 grafična kartica: specifikacije, overclocking, primerjava

Razpoložljiv grafični pospeševalnik NVIDIA je GTX 960. Značilnosti njegovih tehničnih parametrov in preskusi zmogljivosti bodo upoštevani v našem pregledu. Prav tako bo pokazal svoje toplotne in komunikacijske specifikacije.

Pozicioniranje

Grafična produkcija NVidia je razdeljena na dve veliki skupini. Eden od njih je namenjen uporabi v osebnem računalniku. V takšnih rešitvah so relativno skromni tehnični parametri in njihova oznaka kratica GT. Druga skupina grafičnih adapterjev tega uglednega proizvajalca je označena z GTX in je namenjena implementaciji visoko zmogljivih računalniških sistemov. Imajo napredne parametre in visoko stopnjo učinkovitosti. Spada v to skupino video adapterjev in ima v lasti GTX 960. Značilnosti tega adapterja omogočajo, da reši vse dejanske naloge doslej. Edino opozorilo v tem primeru bo v nekaterih primerih moralo zmanjšati parametre slike. Med njimi so najbolj intenzivne igre ali različni grafični paketi profesionalnega razreda.

Paket

Grafična kartica GTX 960 ima dokaj ugleden komplet. Proizvajalec je vključeval naslednje:
 • Adapter.
 • Navodila za uporabo v razširjeni glasnosti in uveljavljanju papirja.
 • Garancijska kartica z zapadlostjo enega leta.
 • Dodatne napajalne žice z adapterjem.
 • Disk z diagnostično programsko opremo in gonilniki.
 • NekajTa seznam se lahko dopolni s CD-ji z ​​aplikacijami za igre. Toda takšna praksa še ni prejela velike distribucije in je precej izjema kot pravilo.

  Parametri grafičnega čipa

  Maxwell - to je arhitektura grafičnih čipov, ki so osnova GTX 960. Značilnosti tega procesorja kažejo, da je njegovo označevanje v skladu z imenom proizvajalca - GM206. Ta polprevodniški kristal je izdelan po standardih tehnološkega postopka, ki ustreza 28 nm. Število tranzistorskih elementov na tej silicijevi osnovi je 2.940 milijonov kosov. Ura frekvenc tega čipa v nominalnem načinu je od 1126 MHz do 1178 MHz. Število vgrajenih shader modulov v tem primeru je 1024 kosov in delujejo na isti frekvenci kot jedro. Po drugi strani pa so rasterizacijski moduli tega pospeševalnika 32A enot ROP-64.

  Pomnilnik

  GDDR5 je edina vrsta čipov za GTX 960. 4Gb ali 2GB je V tem pospeševalniku sta možna dva videopostopnika. Adapter v prvi vožnji stane veliko dražje in je veliko manj pogost. Toda druga možnost ima nižjo ceno in posledično je veliko bolj verjetno, da jo najdemo v računalniškem sistemu. V tem primeru je bitna velikost vodila MEMORY 128 bitov. Učinkovita taktna frekvenca pomnilniških čipov je 7010 GHz v GTX 960. 4Gb ali 2 GB - tako se glasnost video pufra lahko razlikuje od tega pospeševalnika, vendar nominalna frekvenca ni. Enako velja za pasovno širinoje 112 GB /s.

  Toplotni paket. Druge nastavitve moči

  Grafična kartica GeForce GTX 960 ima termalni paket 120 vatov. Zaradi tega zmogljivosti enega samega priključka PCI E ne bodo zadostovale za organizacijo napajanja. Zato ima PCB v tej grafični kartici dodatni priključek za napajanje, ki vključuje 6 kontaktov. Maksimalna temperatura v tem primeru je 98 0 C. Najmanjša moč napajalnega sistema osebnega računalnika mora biti vsaj 400 vatov. Toda ta vrednost velja za nominalni način. V primeru pospeševanja ga je treba dvigniti na 650 W.

  Komunikacije

  V GeForce GTX 960 so na voljo vse obstoječe metode povezovanja. Najprej je treba opozoriti, da je treba to grafično kartico namestiti na razširitveno režo na PCI-Ex rev. 16X Priporočena je njegova različica - 3.0, a tudi odlično deluje ta adapter in njegove starejše različice - 2.0 in celo 1.0. Samo v zadnjih dveh primerih se bo zaradi nižje pasovne širine razširitvenih rež zmogljivost grafičnega podsistema zmanjšala. Seznam vrat za oddajanje video signala je sestavljen iz:
 • HDMI - 1 kos.
 • Prikazni priključek - 1 kos.
 • DVI - 1kom.
 • Če potrebujete VGA vrata, lahko namestite poseben vmesnik.

  Preskusi. Primerjava z analogi

  Dobri rezultati v testih kažejo grafično kartico GTX 960. Primerjava z neposrednimi konkurenti kaže, da v večini primerov gre z njimi pod enakimi pogoji, v nekaterih - celo vnaprej.Glavni nasprotniki tega pospeševalnika so GTX 770 iz NVIDIA in R9285 od AMD. Tudi R9280X se lahko vključi v ta seznam, vendar se v tem primeru povečajo stroški in produktivnost. Za zmanjšanje rezultatov CPU testov je bil uporabljen Core i7 - 3930K čip z maksimalno frekvenco do 44 GHz. V igri Thief grafični adapterji so pokazali naslednje rezultate fps:

 • R9280X - 46-64.
 • GTX 770 - 30-61.
 • GTX 960 - 30-56.
 • R9285 - 25-51.
 • Nesporni vodja v tem primeru je R8280X, ki ima do 3 GB RAM-a. Rešitve NVidia prikazujejo približno enake zmogljivosti. Toda R9285 deluje kot outsider in celo ni sposoben dati udobnega fps-ja nad 30 v 1080 rp načinu.V popolnoma drugačni sliki prihaja v igri Watch Dogs in video kartice izdajajo naslednje fps:
 • GTX 770 - 32-44.
 • R9280X - 36-43.
 • GTX 960 - 25-40.
 • R9285 - 25-40.
 • V tem primeru je junak tega članka padel na raven R9285. To je poceni igra, ki prinaša višje zahteve glede parametrov strojne opreme računalnika. Zmanjšanje dovoljenja za 1600x900 bo omogočilo, da bo udobno predvajanje.

  Pospešek in povečanje hitrosti

  Overclocking GTX 960 vam omogoča, da povečate taktno frekvenco tega grafičnega čipa z največjim možnim v nominalnem načinu od 1178 MHz do 1546 MHz. V odstotkih prejmemo 31%. Zmernejše povečanje zmogljivosti RAM-a. Kot smo že omenili, nazivna frekvenca čipov MEMORY ustreza 7010 MHz. Po disperziji, praviloma ta vrednost ne presega 7970 MHz. V tem primeru odstotek ustreza le 13%. Tudi izvajanje overclockinga povečuje zahtevev računalnik. Moral bi imeti izboljšan energetski sistem (najmanj 650 vatov). Hladilni sistem je prav tako obvezen dopolniti s hladilniki.

  Stroški. Ocene

  Grafična kartica NVidia GTX 960 je trenutno ocenjena na 12.000-14.000 rubljev. Ob upoštevanju rezultatov preskusov in tehničnih specifikacij so stroški te rešitve popolnoma upravičeni. Lastniki minusov vključujejo le visoko porabo energije. Toda ta problem je neločljivo povezan z vsakim pospeševalnikom razreda igre. Prednosti vključujejo visoko zmogljivost, odlične tehnične specifikacije in dobro funkcionalnost.

  Rezultati


  Še vedno povprečni pospeševalnik cen iger je GTX 960. Značilnosti tega adapterja in rezultati testov so ponovno potrjeni. Poleg tega je v naslednjih dveh letih v zvezi s tem malo verjetno, da se bo nekaj spremenilo, in večina programske opreme za ta pospeševalnik bo zagotovo na moči. Edina rezervacija tukaj je daleč od maksimalnih parametrov slike v aplikacijah, ki zahtevajo veliko virov.

  Sorodne publikacije