Upravitelj datotek: Zgodovina izraza in pregled več upraviteljev datotek

V današnjem svetu se upravitelj datotek imenuje vsak upravitelj datotek. Preberite zgodbo o izrazu in opis več programov tretjih oseb v članku.

Zgodovinski izlet

Program File Manager je bil prvotno vgrajen v Windows 3.0. Vmesnik pripomočka je sestavljen iz enega okna z enim samim panelom. V njej so izvedene operacije z datotekami. Vse datoteke programa so bile razdeljene v tri vrste: nepovezane, povezane in izvršljive. Bilo je samo tri ikone. Ikona je bila dodeljena, odvisno od skupine, kateri je datoteka pripadala.


Ker je bila uporabnost po številu funkcij slabša od podobnih izdelkov, vmesnik pa je bil neprijeten, ni bil prepoznan. Namesto tega pogosto namesti aplikacije tretjih oseb, kot je Norton Commander. V operacijskem sistemu Windows 95 je program zamenjal raziskovalec, vendar je bil v OS še vedno vključen. Zavrnil je uporabnost samo v izdajah Windows, izdanih po operacijskem sistemu Windows 98.

"Explorer"

Kako odpreti upravitelja datotek v sodobnem operacijskem sistemu Windows? To storite tako, da dvokliknete ikono "Računalnik" na namizju. Če se zagon izvede iz menija Start, morate klikniti bližnjico samo enkrat. Prve različice programa Explorer so preprosto zamenjale nekatere zastarele sistemske pripomočke. V sodobnih različicah operacijskega sistema Windows se krmilnik pogosto imenuje sam upravitelj datotek. V bistvu je Explorer celotna grafična lupina, kot sta Gnom ali KDE Linux. Ker je razvoj majhenUpravitelj datotek je dodal novo funkcionalnost, dokler ni prerasel v polno funkcionalen sistem, ki izvaja celoten vmesnik OS.


Total Commander

Total Commander - eden najbolj priljubljenih upraviteljev datotek. Prva različica je izšla pred 23 leti. Sprva je program popolnoma predstavil funkcionalnega Norton Commanderja. Vmesnik sodobnih različic pripomočka lahko imenujemo klasični. Upravitelj datotek deluje v načinu z dvema ploščama. Standardne funkcije lahko razširite z vtičniki.
Glavne značilnosti Total Commander:
 • vgrajeni arhivator;
 • sposobnost ustvarjanja zaznamkov za imenike;
 • Klasični vmesnik je dopolnjen s funkcijo povleci in spusti;
 • ogled seznama računalnikov v lokalnem omrežju in dostop do imenikov po protokolu SMB;
 • shranjena zgodovina datotek;
 • razdeli datoteke na več delov brez arhiviranja.
 • FAR Manager

  Upravitelj datotek FAR Manager je popolnoma brezplačen. Glavna razlika od drugih podobnih pripomočkov je videz in hitrost dela. Besedilni vmesnik je podoben Norton Commanderju in bo privlačil ljubitelje retro stila. Vroče tipke se uporabljajo za izvajanje osnovnih dejanj. Možnosti programa so obsežne in vam omogočajo, da FAR Manager prilagodite zahtevam vsakega uporabnika.
  Ključne značilnosti pripomočka:
 • besedilni vmesnik;
 • vtiči so priključeni;
 • minimalne sistemske zahteve pri podobnih programih;
 • Poleg vgrajenih funkcij lahko uporabnik hitro preklopi na ukazniz za uporabo aplikacij konzole Windows;
 • Upravitelj datotek lahko obdeluje imenike SMB in repozitorije FTP;
 • Urejevalnik besedila je že vgrajen v pripomoček, besedilo je mogoče gledati v standardnem načinu ali v šestnajstiškem pogledu.
 • Kljub dejstvu, da FAR Manager velja za enega najboljših upraviteljev datotek, zaradi zastarelega vmesnika, ga izberejo predvsem starejši računalniški svet. Seveda je videz programa zmožen onemogočiti sodobne uporabnike, vendar njegova funkcija popolnoma zapostavlja to pomanjkljivost. Na primer, FAR Manager lahko preprosto spremenite kodiranje v urejevalniku besedila in izbrišete zaklenjeno datoteko. Na uradnem viru, kjer lahko prenesete upravitelja datotek, podrobna pogosta vprašanja in opis dodatkov. Če to ni dovolj, lahko postavljate vprašanja na forumu, klepetate z uporabniki, predlagate nadgradnje.

  Sorodne publikacije