Vgrajene funkcije v Excelu: osnovni podatki, kategorije in funkcije aplikacij

Ni čudno, da je program Microsoft Excel izjemno priljubljen tako med navadnimi uporabniki računalnikov kot med strokovnjaki v različnih panogah. Bistvo je, da ta program vsebuje veliko število integriranih formul, imenovanih funkcije. Osem glavnih kategorij vam omogoča, da ustvarite praktično vsako enačbo in kompleksno strukturo, do interakcije več ločenih dokumentov.

Koncept vgrajenih funkcij

Katere so te vgrajene funkcije v Excelu? To so posebne tematske formule, ki omogočajo hitro in kakovostno opravljanje vseh izračunov. Mimogrede, če lahko najenostavnejše funkcije izvedemo na alternativni (ročni) način, potem taka dejanja, kot so logična ali povezave - samo z uporabo menija "Vstavi funkcijo".
V Excelu je toliko funkcij, da jih je nemogoče poznati. Zato je Microsoft razvil podroben vodnik, ki ga je mogoče rešiti v primeru težav. Sama funkcija je sestavljena iz dveh komponent:
 • ime funkcije (na primer, CYM, IF, OR, ki kaže, kaj opravlja operacija;
 • argument funkcije - je zaprt v oklepajih in določa Kakšen je obseg formule, ki deluje in kakšne akcije se bodo izvajale
 • Mimogrede, niso vse glavne vgrajene Excelove funkcije podane z argumenti, vendar je treba v vsakem primeru slediti naročilu in morajo biti znaki () nujno prisotni v formula


  Za vgrajene funkcije v Excelu je na voljo kombinacijski sistem.pomeni, da se lahko več formul, ki so povezane med seboj, hkrati uporabljajo v isti celici.

  Argumenti funkcij

  Poudariti je treba pojem argumenta funkcije, saj se opirajo na delo z vgrajenimi funkcijami Excela. Argument funkcije je podana vrednost, pri kateri se funkcija izvede in ustvari želeni rezultat. Običajno se uporabljajo naslednji argumenti:
 • številke;
 • besedilo;
 • nizi;
 • napake;
 • razponi;
 • logični izrazi.
 • Vnos funkcij v Excelu

  Formule je enostavno ustvariti. To lahko storite z vnosom vgrajenih funkcij MS-Excel na tipkovnici. To je seveda pod pogojem, da imajo uporabniki precej dober ugled v Excelu in pozna spomin, kako je ena ali druga funkcija pravilno napisana.


  Druga možnost je primernejša za vse kategorije uporabnikov - z ukazom "Funkcija", ki je v meniju "Vstavi". Po zagonu tega ukaza se odpre čarovnik za funkcije - majhno okno v sredini lista.
  Tam lahko izberete kategorijo funkcij ali odprete popoln seznam formul. Ko najdete želeno funkcijo, jo kliknite in kliknite V redu. V izbrani celici se bo pojavil znak "=" funkcije. Zdaj lahko greš na drugo stopnjo ustvarjanja formule - uvedbo argumenta funkcije. Čarovnik za funkcije prijazno odpre drugo okno, v katerem je uporabniku na voljo, da izbere celice, obsege ali druge možnosti, odvisno od imena funkcije.
  No, na koncu, ko je argument žeizbrana vrstica mora imeti polno ime funkcije.

  Vrste osnovnih funkcij

  Zdaj je vredno podrobneje preučiti, kaj so vgrajene funkcije v Microsoft Excelu. Skupaj 8 kategorij:
 • matematičnih (50 formul);
 • besedilo (23 formul);
 • logično (6 formul);
 • datum in čas (14 formul);
 • statistične (80 formul) - opravi analizo celotnih nizov in obsegov vrednosti;
 • finančne (53 formule) - nepogrešljiva stvar pri izračunih in izračunih;
 • delo z bazami podatkov (12 formul) - obdeluje in izvaja operacije z bazami podatkov;
 • reference in nizi (17 formul) - obdeluje matrike in indekse.
 • Kot je razvidno, vse kategorije pokrivajo zelo široko paleto priložnosti.

  Matematične funkcije

  Ta kategorija je najpogostejša, saj lahko vgrajene matematične funkcije v Excelu uporabimo za katero koli vrsto izračuna. Poleg tega se te formule lahko uporabljajo kot alternativa kalkulatorju. Toda to je daleč od vseh prednosti te kategorije funkcij. Velik seznam formul-50 omogoča izdelavo formul na več ravneh za kompleksne znanstveno-oblikovne izračune in izračunavanje sistemov načrtovanja. Najbolj priljubljena funkcija v tem razdelku je SUM (znesek).
  Izračuna vsoto več vrednosti do celotnega razpona. Poleg tega je z njim zelo priročno izračunati skupno vsoto in izračunati skupni znesek v različnih stolpcih številk. Drugi vodilni v kategoriji je INTERVJU. Omogoča štetje skupnega zneska z inkrementalnim rezultatom. Funkcije PRODUCT (delo), STEP (povzetek številkv stopnji), SIN, COS, TAN (trigonometrične funkcije) so prav tako zelo priljubljene in, kar je najpomembneje, ne potrebujejo dodatnega znanja za njihov vnos.

  Datum in čas funkcije

  Za to kategorijo ni mogoče reči, da je zelo razširjena. Vendar uporaba vgrajenih Excelovih funkcij »Datum in čas« omogoča pretvorbo in manipulacijo podatkov, povezanih z začasnimi parametri. Če je dokument Microsoft Excel strukturiran in kompleksen, je treba uporabiti začasne formule.
  Formula DATE označuje trenutni čas v izbrani celici črke. Podobno deluje funkcija NOW - določa trenutni datum in pretvori celico v začasno obliko.

  Logične funkcije

  Posebno pozornost je treba nameniti kategoriji logičnih funkcij. Delo z vgrajenimi funkcijami Excela nalaga skladnost in izvajanje določenih pogojev, katerih rezultati bodo izračunani. Pravzaprav se lahko pogoji povsem zahtevajo. Toda rezultat ima samo dve izbiri - resnico ali laganje. No, ali alternativne interpretacije teh funkcij - celica bo prikazana ali ne. Najbolj priljubljen ukaz - IF - usmerja indikacijo v dani celici, vrednost je resnica (če je ta parameter podan s formulo) in leži (podobno). Zelo priročno za delo z velikimi nizi, v katerih morate izključiti določene parametre.

  Dva več neločljiva ukaza - TRUE in BLOCK, omogočata prikaz samo tistih vrednosti, ki so bile izbrane kot izhod. Vsi podatki, ki se razlikujejo od njih, ne bodo prikazani. Formula I in OR - omogočata ustvarjanjeizbira določenih vrednosti z odstopanji ali brez njih. Druga funkcija vam daje izbiro (true ali false), vendar je mogoče izpeljati samo eno vrednost.

  Funkcije besedila

  V tej kategoriji vgrajenih funkcij Excela - veliko število formul, ki vam omogočajo delo z besedilom in številkami. Zelo priročno, saj je Excel urejevalnik preglednic in vstavljanje besedila v dokument morda ni pravilno izvedeno. Vendar uporaba funkcij v tem razdelku odpravlja morebitne nedoslednosti.
  Tako formula BATTEXT pretvori poljubno število v kaligrafsko besedilo. LEN šteje število znakov v izbranem besedilu. REPLACE najde in nadomesti del besedila z drugimi. V ta namen vnesite besedilo, ki ga želite zamenjati, zahtevano območje, število zamenljivih znakov in novo besedilo.

  Statistične funkcije

  Morda najresnejša in najpomembnejša kategorija vgrajenih funkcij programa Microsoft Excel. Znano je, da je za načrtovanje in napovedovanje potrebna analitična obdelava podatkov, in sicer razvrščanje, združevanje, izračunavanje splošnih parametrov in iskanje podatkov. In vgrajene statistične funkcije v Excelu v celoti pomagajo uresničiti zasnovano. Poleg tega možnost uporabe teh formul za kompenzacijo pomanjkanja specializirane programske opreme zaradi velikega števila funkcij in natančnosti analize.
  Funkcija AVERAGE omogoča izračun aritmetične sredine izbranega razpona vrednosti. Lahko deluje tudi s sosednjimi razponi. Druga dobra značilnost je AVERAGEIF (). Ona jeizračuna aritmetično sredino samo tistih vrednosti matrike, ki izpolnjuje zahteve. Formule MAKS () in MIN () odražata največje in najmanjše vrednosti v območju.

  Finančne funkcije

  Kot smo že omenili, je Excel Editor zelo priljubljen ne samo med navadnimi prebivalci, ampak tudi strokovnjaki. Še posebej v tistih zelo pogosto uporabljajo izračuni - računovodje, analitiki, finančniki. Zaradi te uporabe vgrajenih funkcij vam finančna kategorija Excel omogoča dejansko izvedbo vseh izračunov, povezanih z denarnimi transakcijami.
  Excel je zelo priljubljen med računovodji, ekonomisti in financerji, nenazadnje zaradi velikega orodja za izvajanje različnih finančnih izračunov. Naloge te usmeritve so večinoma dodeljene skupini finančnih funkcij. Mnoge od njih so lahko koristne ne samo za strokovnjake, ampak tudi za zaposlene v sorodnih panogah, pa tudi za običajne uporabnike v njihovih vsakodnevnih potrebah. Oglejmo si več o teh značilnostih programa, kot tudi posebno pozornost nameniti najbolj priljubljenim operaterjem te skupine.

  Funkcije baze podatkov

  Druga pomembna kategorija, ki vključuje vgrajene funkcije Excel za delo z bazami podatkov. Pravzaprav so zelo priročni za hitro analizo in preverjanje velikih seznamov in baz podatkov. Vse formule imajo skupno ime - DBFunction, v vlogi argumentov pa se uporabljajo trije parametri:
 • baza podatkov;
 • izbirno merilo;
 • delovni prostor.
 • Vsi so izpolnjeni glede na potrebe uporabnika.
  Baza podatkov je v bistvu obseg celic, ki so združene v skupno osnovo. Na podlagi izbranih intervalov se vrstice pretvorijo v zapis in stolpci so v poljih. Delovno polje - vsebuje stolpec, ki ga formula uporablja za določanje želenih vrednosti. Merilo za izbor je interval izbranih celic, ki vsebuje pogoje funkcije. To pomeni, da če obstaja vsaj ena taka vrednost v tem intervalu, potem ustreza kriteriju. Najbolj priljubljene funkcije v tej kategoriji so COUNTIF. Omogoča vam štetje celic, ki spadajo pod kriterij v izbranem območju vrednosti. Druga priljubljena formula je SUMIF. Šteje vsoto vseh vrednosti izbranih celic, ki so bile filtrirane po kriteriju.

  Funkcije, povezave in nizi

  Toda ta kategorija je priljubljena, ker vključuje vgrajene funkcije VBA Excel, to je formule, napisane v programskem jeziku VBA. Pravzaprav je delo z aktivnimi povezavami in nizi podatkov z uporabo teh formul zelo enostavno, so tako jasne in preproste. Glavna naloga teh funkcij je izolacija od niza vrednosti želenega elementa. V ta namen so podana izbirna merila. Tako je vgrajena funkcija v programu Microsoft Excel ta program zelo priljubljen. Še posebej zato, ker je obseg uredniških tabel precej raznolik.

  Sorodne publikacije