Sklopke: vzroki za napako, diagnoza, popravilo. Načelo delovanja sklopke

Sistem sklopke je eden najpomembnejših delov avtomobila, opremljenega z mehanskim prenosom. Brez tega je nemogoče zapustiti mesto in izvesti kontrolne točke. Pogosto je mogoče opaziti, da se je avtomobil prenehal normalizirati, dinamika se je spremenila ali popolnoma izgubila, v kabini pa je značilen vonj opeklih polimerov. Vse to nakazuje, da se avto drži čolna. Poglejmo, kaj storiti v tem primeru, iz katerih razlogov se to zgodi, kako diagnosticirati in odpraviti to napako.

Značilnost

Sistem za spenjanje se imenuje ločena konstrukcija, ki omogoča, da se za kratek čas odklopi pogonska gred motorja od mehanskega pogona do pogonskih koles. To storite tako, da preklopite na višji ali nižji menjalnik. Tudi s pomočjo oprijema se gladkost doseže z vklopom in izklopom obremenitve motorja z notranjim zgorevanjem. To preprečuje poškodbe motorne gredi motornega agregata.
Pri vseh vozilih z mehanskim prenosom je naprava za spenjanje standardna. Torej je sestavljen iz vztrajnika, pogonskega diska, "košare" in kompresijskega ležaja.

Kako deluje

Delovanje katerega koli motorja zagotavlja navor na vztrajniku. S krmiljenjem pedala za plin voznik poveča samo hitrost vztrajnika ali jih zmanjša. Da bi težki stroj nemoteno zagnal premik, je treba ta navor prenesti iz vztrajnika na kontrolno točko in pogonska kolesa. Prenesite tonavor mora biti maksimalno gladka. V nasprotnem primeru se motor ustavi in ​​ustavi. Tudi pri zaustavitvah je treba brezhibno izklopiti menjalnik od motorja. Sistem sklopke je odgovoren za prenos mehkega navora.
Načelo stiskanja je preprosto in razumljivo. Dovolj, da si predstavljate dva pogona - oba se obrneta. Eden od njih je pogonska plošča (vztrajnik), druga pa disk zavornega sistema. Če je v procesu vrtenja vztrajnika pritisnjen do njega pogon elementa sklopke, se bo navor začel prenašati na prenos. In od tam bo energija šla na zgornja kolesa. Tako bo avtomobil nemoteno začel s svojim gibanjem.

Kot lahko vidite, je vse zelo preprosto. Načelo sklopke je vpenjanje in odklop torne sklopke na vztrajnik s pomočjo mehanskega ali hidravličnega mehanizma. V prvem primeru se aktivira vrvni mehanizem. V drugem - delovni valj sklopke. V njej je zavorna tekočina.

Znaki zdrsa

Zgoraj je bilo opisano, kako ugotoviti, da je nered moten. Ko vozite avto v kabini bo vonj kot poka. Avto bo še slabše pospešil. Zmanjšana je hitrost pri premagovanju strmega vzpona. Vse to so simptomi zatekanja.

Obstaja preprost način za diagnosticiranje te napake. Ko je motor vklopljen in je ročna zavora vklopljena, vključuje tudi menjalnik. Nato po gladkem pritisku na sprostitev pedala sklopke. Če se motor ustavi, je vse v redu in sklopka deluje popolnoma. Če bo avto deloval(ko stoji na mestu in se ne premika), potem se sklopka polni.

Vzroki za okvaro

Ugotoviti je mogoče več razlogov. To se ponavadi zgodi, če se krši proizvajalčevo priporočeno gibanje pedal. Tudi ta situacija nastane zaradi obrabe ali vdora olja na površino torne plošče sklopke, zaradi obrabe vzmeti cvetnih listov na košarah sklopke.
Pri hidravličnih sistemih je spenjanje posledica okvare cilindra. Pogosto se ta napaka pojavi zaradi deformacij pogonskega diska, kot tudi zaradi okvare kompresijskega ležaja. Če je razlog nezadosten prosti čas, potem odstranite težavo, razstavite sistem in vozlišče pedala. Nato dobro sperite in po potrebi zamenjajte oblogo. Če so cvetni lističi šibki, zamenjajte košaro. Sklopka je potrošni material, kot so filtri in pasovi.

Kako popraviti napako

Vsak voznik mora vedeti, kaj storiti, če sklopka zdrsne. Konec koncev, za rešitev tega problema je treba čim prej, tako da v času prometne odpovedi ni pripeljalo do okvare motorja. Preden odstranite kontrolno točko in preverite, koliko so obrabljeni deli sklopnega sistema, priporočamo, da se prepričate, da je pedal dovolj prost. Vsak proizvajalec ima to možnost drugačno.
Za domače avtomobile je velikost prostega teka od 20 do 30 milimetrov. Vendar je najbolje, da natančno poznate parameter v navodilih za uporabo. Ko je velikost proste poti motena, jo je treba prilagoditi s pomočjopritrditev ali sprostitev kabla sklopke.

Če je prosti tek normalen, vendar se sklopka premika, je vzrok lahko v obrabi diska. To je pogosta težava. V tem primeru je treba kontrolno točko razstaviti, odviti sklop košarice sklopke in jo odstraniti. Nato lahko vidite pogonski disk. Treba ga je odstraniti in zamenjati z novim, ki ustreza določenemu modelu avtomobila.
Če je na delovni površini plošče olje, je treba površino koluta in vztrajnik s tem ustrezno zmanjšati. Ko se košara odstrani, se preveri tudi stanje kompresijskega ležaja. Neuspeh pri tem elementu povzroči simptome zdrsa zaradi nereda. Pri poskusu vklopa prenosa bo prišlo do nekaterih težav.

Priporočila strokovnjakov

Ni treba pozabiti na nekatere značilnosti naprave vozila. Kolenasta gred motorja je vedno v ravnotežnem stanju. Zato se v trenutku demontaže zažene ohišje sistema za spenjanje. Pritrdilni vijaki so priviti s premerom - vsak vijak je treba vzeti dosledno. Po demontaži lahko vidite ploščo z obrabljenimi tornimi ploščicami. Posodobiti jih je mogoče, če je rektalna glava manjša od 02 milimetrov.
Če je vlečna sklopka VAZ, je to lahko posledica vrtinčnih tesnilnih obročev na glavnem ali delovnem valju sklopke. To se določi z vilicami - po sprostitvi pedala se ne vrne v svoj običajni položaj. Podoben primer je mogoče opaziti pri poškodovanih kompenzacijskih odprtinah.

Zakaj se obroči vrtijo?

To pogosto velja za uporabo zavornih tekočin nizke kakovosti. V tem primeru je pomembno, da mineralno olje ne pride v posodo z zavorno tekočino. Da bi odpravili težavo nabreklih obročev v cilindrih sklopke, jih demontirajte, izpirajte in zamenjajte poškodovani del. Izravnalne odprtine je treba temeljito očistiti.

Preklapljanje sklopke pri hitrosti

Zgodi se, da mehanizem pri nizki hitrosti dobro deluje. Toda če daste večjo obremenitev, se hitrost sklopke zmanjša. Včasih je napaka po demontaži kontrolne točke napačna in kaže, da je pogonska plošča minimalna obraba. Toda stvar ni v disku. Razlog je v košari sklopke, oziroma v njenih cvetnih listih. Izrabljeni so ali pa pride do proizvodne poroke. Po zamenjavi bo stroj po potrebi ponovno deloval.

Zaključek

Torej smo ugotovili, kako je bila sklopka urejena in delovala. Če se je avtomobil začel obnašati drugače, je prišlo do napak pri overclockingu, tega problema ne smemo zanemariti. Nepravočasna zamenjava diska lahko povzroči povečano obrabo delov kontrolne točke.

Sorodne publikacije