Kaj je globalna mreža? Organizacija globalnih omrežij, zmogljivosti in priložnosti

Danes se veliko uporabnikov vedno bolj sooča s konceptom globalnega računalniškega omrežja. Res je, da se vsi ne zavedajo dejstva, da je to v najširšem smislu in katere značilnosti globalne mreže, omejene na internet. Poskusimo obravnavati to vprašanje nekoliko bolj podrobno in razmisliti tudi o nekaterih glavnih značilnostih, ki so del teh računalniških struktur.

Kaj je globalna mreža: splošni pojem

Začnimo z razumevanjem opredelitve omrežij te vrste. Izhajajoč iz opisa v opisu najbolj znanih in spoštovanih informacijskih virov na svetovnem spletu, pod globalnimi omrežji razumejo organizacijske strukture, ki združujejo posamezne računalnike ali terminale, ki se nahajajo v lokalnem omrežju, ne glede na njihovo fizično lokacijo . Torej, kaj je to?


To je nekakšna struktura, ki lahko komunicira z uporabniškimi terminali ali celo mobilnimi napravami, ne glede na to, kje v svetu so. Še bolj zanimivo je, da so takšne strukture virtualni koncepti, saj žičnih povezav med vsemi napravami po svetu ni mogoče preprosto nastaviti fizično.

Lokalne in globalne mreže: kakšna je razlika?

Nekateri uporabniki pomotoma verjamejo, da med tema dvema konceptoma ni razlike. Tukaj je pogled na najpomembnejšo razliko med omrežjiobe vrsti.
Lokalno omrežje je namenjeno združevanju le strogo določenega števila računalniških naprav in ne more ustvariti interakcije med njimi, ki presegajo njihovo število. Poleg tega takšna omrežja zagotavljajo samo skupno rabo nekaterih programov ali dokumentov, komunikacije pa potekajo prek osrednjega strežnika ali več strežnikov. Organizacija globalnih omrežij je v tem pogledu bistveno drugačna. Vključujejo lahko tudi posamezne računalnike ali mobilne naprave in celotna lokalna omrežja. Z drugimi besedami, omejitve števila istočasno povezanih naprav načeloma ne obstajajo (razen pri dodeljevanju zunanje naprave vsakemu zunanjemu identifikatorju, kot je IP naslov na internetu ali številka mobilnega telefona). Protokol IPv4 bo kmalu potekel zaradi omejenega števila dodeljenih naslovov, v šesti različici, ki nadomešča četrto, pa so takšne omejitve, če sploh, omejene.

Načela organizacije

Razvoj globalnih omrežij se je začel, kot se domneva, od časa, ko je povezava med računalniškimi napravami poskušala namestiti prek ARPANET-a. Ta mreža je v bistvu prednik sodobnega interneta.
Šele ob začetku izvajanja te ideje je bila komunikacija izvedena s pomočjo kablov, vendar je sčasoma odločitev o organizaciji računalniške interakcije prišla na novo raven. Ko govorimo v preprostem jeziku, je struktura taka, da na eni strani obstaja izhodni usmerjevalnik LAN, po drugi strani pa stikalo za komunikacijo s potrebnimi deli globalnega omrežja.

Vrste globalnih omrežij

Če govorimo o tem, kaj je globalna mreža, se ne moremo dotakniti vprašanja sodobnih tipov takšnih računalniških struktur. Večinoma v klasifikaciji obstaja več glavnih razredov, med katerimi so vsi znani, kot so:
 • satelitska omrežja;
 • mobilna omrežja;
 • Internet in njegove sorte.
 • Kako deluje?

  Kot je že jasno, je dostop do svetovnega omrežja zagotovljen z identifikacijo naprave, komunikacija pa poteka z uporabo posebnih protokolov.
  Za različna omrežja in različne operacijske sisteme se lahko protokoli razlikujejo, toda v mednarodnih standardih se protokoli, kot so TCP /IP, ATM, MPLS, SONET /SDH in drugi, nahajajo v mednarodnih standardih. Vsak tak protokol je niz posebnih pravil za dostop do globalnega omrežja, prenos in sprejem informacij ali identifikacijo uporabnikov, itd. Upoštevajte, da v tem primeru inicializacija osebe, ki jo uporabnik ne govori. Vse to velja izključno za računalnike ali mobilne naprave.

  Najbolj znana globalna omrežja

  Na splošno so danes najbolj priljubljena omrežja, kot sta internet in FidoNet. Vendar se le malo ljudi zaveda, da so omrežja mobilnih operaterjev tudi edinstvene globalne strukture, ki uporabljajo GSM tehnološke standarde za komunikacijo med napravami.
  Kaj pa 3G /4G? Pri tem je treba jasno razumeti, da se ti standardi uporabljajo izključno za dostop do interneta in, preprosteje, za komunikacijoiz enega globalnega omrežja. Vsako globalno omrežje je sprva osredotočeno na visoke hitrosti prenosa podatkov, kar ga razlikuje od lokalne strukture. Danes je mogoče omrežje mobilnih operaterjev enako pripisati lokalnemu in globalnemu omrežju, saj združujejo le strogo določene številke naprav, po drugi strani pa se njihovo število povečuje iz dneva v dan, kar vključuje dodelitev takšnih identifikatorjev. praktično v neomejenih količinah.

  Nekatere osnovne značilnosti in izzivi

  Vendar pa poglejmo, kaj je globalno internetno omrežje. Sama struktura, imenovana svetovni splet, je postala najbolj priljubljena, razvita in razširjena. Če je bila prej osredotočena predvsem na pošiljanje korespondence po e-pošti ali na obisk spletnih strani, so danes njeni viri takšni, da lahko uporabniki iz kjerkoli na svetu komunicirajo drug z drugim, na primer z video klepetom v realnem času ali v družabnih medijih. omrežja, prenos kakršnih koli informacij, shranjevanje lastnih podatkov v storitvah v oblaku itd.

  Eno izmed najbolj zanimivih orodij lahko imenujemo hkratni dostop do elektronskih dokumentov, kar pomeni, da več uporabnikov hkrati odkriva in ureja datoteke. Samoumevno je, da se vsaka sprememba v dokumentu takoj prikaže na vseh računalnikih, ki so trenutno povezani z uporabnikom. Kaj je globalno omrežje v tem smislu? To je orodjeZagotavlja interakcije programske opreme na vseh ravneh in med uporabniki.
  Toda pojav svetovnega spleta je v določenem smislu povzročil veliko težav, saj se danes na internetu širi tako velika količina virusov, zlonamernih kod in programov, ki si jih je težko predstavljati. Tudi najbolj napredni razvijalci protivirusne programske opreme nimajo časa za spremljanje svojega videza.
  Seveda je to daleč od vseh možnosti, ki jih lahko navedemo kot primer. Takšnim instrumentom lahko pripišemo tudi zadnje čase bitcoin-mainging. Pri tem je tehnologija taka, da se lahko internet združi v enotno omrežje virtualnih strojev, tudi brez soglasja njihovih lastnikov, in izkoristi večkratno povečanje zmogljivosti določenega računalnika z uporabo računalniških zmogljivosti drugih terminalov. Seveda se lahko v nekem smislu ti programi imenujejo virusi ali dejanja, ki spadajo v pristojnost nezakonitega dostopa do informacij nekoga drugega, vendar pa kot sredstvo globalnih omrežij takšnih priložnosti ni mogoče izpustiti iz računov. Poleg tega je treba omeniti tudi omrežne operacijske sisteme, ki ne zahtevajo namestitve na trdi disk, ampak jih je mogoče prenesti na računalniški terminal z oddaljenega strežnika, kar zagotavlja polno delovanje katere koli naprave. Menijo, da so takšne tehnologije danes najpomembnejše, ker je varnostni sistem, ki se uporablja za njihove strukture in oddaljeni dostop, veliko višji od tistega pri stacionarnihsistemov

  Sklepi

  Na splošno menim, da je že tako jasno, da je takšno globalno omrežje in kakšna je njegova razlika od lokalnega omrežja. Seveda je razmislek o vseh zagotovljenih orodjih načeloma nemogoč. Vendar pa to vprašanje, v resnici, ni stal. Vsaj iz zgoraj navedenega gradiva je mogoče razumeti, kakšne so strukture, zakaj so potrebne in katere osnovne zmogljivosti imajo.

  Sorodne publikacije