Mercury Cougar - pregled, specifikacije, zgodovina in pregledi

Podjetje Ford Motor Company je leta 1939 ustvarilo blagovno znamko Mercury, namenjeno prodaji modelov srednjega cenovnega razreda, ki se nahajajo med luksuznim Lincolnom in relativno dostopnim Fordom. Ime blagovne znamke je bilo izposojeno iz rimske mitologije in v dobesednem prevodu je pomenilo "Glasnik bogov". Car Mercury Cougar - avtomobil ponija, ki ga proizvaja Mercury in ga kasneje prodaja Ford Motor. Serijska proizvodnja modela je trajala od leta 1967 do leta 2002. Prvi modeli modela Cougar so bili zgrajeni na platformi Mustang, ki se je kasneje spremenila v Thunderbird in Contour /Mondeo.

Modeli 1967-1970
Mercuryjevi avtomobili prvega modelnega leta, zgrajeni na platformi Mustang, so se razlikovali od svoje 76-milimetrske medosne razdalje. Skozi celotno območje sprednje strani se je raztegnila rešetka hladilnika z navpičnimi linijami, skrila je celo žaromete in dobila ime "električni britvico". Oblikovanje Thunderbirda je služilo kot prototip za podobno skrite zadnje luči in smernike. Razen luksuzne osnovne verzije Mercury Cougar XR71969 je bil ponujen še dodaten športni paket GT. V notranjosti je bila uporabljena draga lesena obloga, sedežna obloga je bila narejena iz pravega usnja, ročaj avtomatskega menjalnika je bil narejen v obliki črk. Paket GT je ponudil močnejši 64-litrski motor Ford 390 kot luksuzni komplet 47-litrski 289. motor Vzmetenje avtomobila je bilo posodobljeno pod motorjem večje teže, kar je pozitivno vplivalo na rokovanje. Spremembe tudiopremljen z izboljšanim zavornim sistemom, široko gumo in dvojno izpušno cevjo. Leta 1967 je Mercury Cougar od revije Motor Trend pridobil naziv avto leta.


Moč motorja v osnovni konfiguraciji je bila 200 konjskih moči, v različici GT - 335 konjskih moči. V paru z motorjem je bil nameščen karburator s štirimi komorami. Linija pogonskih enot je bila razširjena leta 1968 - Ford (Mercury) Cougar je dobil tri nove motorje in eno nadgrajeno:
 • 302. enoto s kapaciteto 49 litrov in izhodno močjo 230 konjskih moči;
 • 7-litrska 428. moč 335 konjskih moči;
 • 7-litrska 427. moč 390 konjskih moči;
 • 289. s povečanjem moči za 210 konjskih moči.
 • Večje spremembe so se zgodile v tretjem letu proizvodnje avtomobilov. Linijo motorjev je napolnila 351. enota Windsor in osiromašena na 427., čigar izpustitev je bila prekinjena. Prvič v zgodovini Mercury Cougar prejel najbolj produktivni paket Eliminator, ki je vključeval 390. ali 428. blok. Navzven se je razlikovala s črno masko hladilnika, sprednjim in zadnjim spojlerjem, posebnimi trakovi na telesu in velikim dovodom zraka. Telo je bilo ponujeno le v svetlih odtenkih: modri kovinski, svetlo rumeni, beli in oranžni. Platformo Mustang bo Cougar uporabljal naslednjih sedem let, kar bo omogočilo, da se avtomobili imenujejo polni avtomobil z mišicami. V tem primeru se modeli nenehno izboljšujejo in se gibljejo od razkošja do zmogljivosti in nazaj. Na primer, oblikovalec Paulin Trider leta 1970 je predlagal pokritje strehe avtomobila z vinilom, leta 1971 pa so se pojavili skriti brisalci in izginili.skrite luči Od leta 1969 do 1973 je bil kabriolet ponujen Mercury Cougar.

  1971-1973: serija modelov

  Restyling iz leta 1971 je vplival na dimenzije avtomobila: spremenila se je ena palčna medosna razdalja in zmanjšala se je vgrajena masa, kar je povzročilo podobnost vzorcem srednjeveške Olds Cutlass. Glavna optika, ki jo predstavljajo štirje žarometi, se ne skriva več za rešetkami. Možnost podjetja Ram Air, kljub temu, da je bil paket Eliminator odpovedan, je ostala. Osnovna enota 351 je imela moč 240 konjskih moči in en dvokomorni uplinjač, ​​351. Cleveland s štiri-komornim uplinjačem - 285 konjskih moči. Najmočnejši od ponujenih motorjev je bil Super Cobra Jet s 370 konjskimi močmi, opremljen s štiri-komornim uplinjačem.

  Cougar Cabrio 1972

  Za kabriolet Cougar 1972-1973 je postal zadnja leta sprostitve po spremembah zadnje optike in rešetke hladilnika. V zadnjem letu je bilo izpuščenih 147 tisoč avtomobilov.

  Modeli 1974-1976

  Zamenjava platforme Mustang za novo leta 1974 je označila učilnico: Mercury Cougar je šel v luksuzno kategorijo. Povečanje medosne razdalje na 2896 milimetrov je modelu omogočilo tekmovanje s Chevroletom Monte Carlom in Pontiac Grand Prixom. Standardni motor s 351 konjskimi močmi, z izbiro 351 Cobra Jet, 158 konjskih moči 400 in 216 konjskih moči 460, je bil na voljo v standardni opremi. Mehanski menjalnik se je samodejno spremenil za udobnejšo in udobnejšo vožnjo. Modeli leta 1975 so trmasto nadaljevali s povečevanjem teže: v primerjavi s prvimi avtomobili leta 1967 so dodali 450 kilogramov, vendar prodaja na noben način ni bila prizadeta.

  1977-1979Modelska linija

  Četrta generacija Mercury Cougar je dopolnjena s karoserijo vagona in limuzino s štirimi vrati, ki pa je bila izvedena eno leto. V novem, četrte generacije modela line up štiri vrata vrata in nepremičnin, ki pa je bil le leto dni. Oblikovalci so lahko presenetili trgovce z Lincoln-Mercuryjem: novi model Cougar je spominjal na Lincoln Continental Mark V in Ford Thunderbird. Edina izjema je bila maska ​​hladilnika, ki je dobila avto zadnje generacije. Motor v osnovni konfiguraciji se je spremenil v 302. enoto z delovno zmogljivostjo 49 litrov in zmogljivostjo 134 konjskih moči in je bil nameščen na model v karoseriji limuzine in coupeja. Vsestranski ljudje so dobili močnejši agregat 351 s kapaciteto 161 konjskih moči in prostornino 58 litrov.

  Luksuzni športni paket XR-7 se je še naprej širil in je bil na voljo za coupe z dvema vratoma s trdim vrhom. Vključeval je vakuumski ojačevalnik zavor, 15-palčna kolesa, servo volan, zadnji stabilizator in leseno ploščo. V letu izdaje je bilo prodanih več kot 45 tisoč avtomobilov z danim paketom možnosti.

  Modeli 1980-1982

  Leta 1980 je bila medosna razdalja Mercury Cougar zmanjšana na 2700 milimetrov in je bila ustvarjena na platformi Fox, katere razvoj je bil skupen napor z Zephyr. Modeli v coupe in limuzini so bili ukinjeni. Vračanje limuzine se je zgodilo leta 1981, kar je vplivalo na prodajo. Cougar je zamenjan z novim starim telesom v postavi Mercury Monarch. Osnovna izvedba je bila opremljena s štirivaljnim 140-milimetrskim motorjem 23litra in močjo 88 konjskih moči, v parih, s katerimi je bil na voljo štiristopenjski avtomatski menjalnik.
  Versailles se je vrnil na tekoči trak leta 1982, ko je prejel šestvaljni 232. enoto s kapaciteto 112 konjskih moči.

  1983-1988

  Leta 1983 se je restyling dotaknil vagona in limuzine Mercury Cougar: avto je ohranil podvozje, vendar je dobil bolj aerodinamično obliko. Notranjost je ostala nespremenjena zaradi visokih stroškov obnove železa za telo. Športna modifikacija XR-7 je postala močnejša zaradi turbopolnilnika, nameščenega na 140. motor, ki je povečal svojo moč na 145 konjskih moči, tri leta kasneje pa leta 1986 na 155 konjskih moči. Navzven se je športna različica razlikovala le v dvobarvni barvi telesa in prisotnosti širokih stranskih profilov. Kupcu je na voljo trifazni avtomatski in petstopenjski ročni menjalnik. Leta 1984 je sistem za vbrizgavanje zamenjal uplinjač.

  Cougar 1987-1988

  Leta 1987 je bil v čast 20. obletnici modela izveden restiling avtomobilov. V primerjavi z modelom iz leta 1986 je Mercury Cougar dobil gladko telo, vendar je ohranil tradicionalno masko hladilnika in optiko. V notranjosti ni bilo posebnih sprememb. Proizvodnja GS je bila ustavljena, športna različica XR-7 je prejela 302. motor V8 namesto štirivaljnega turbinskega motorja. Obletnica Cougar je bila omejena in izdana februarja 1987. Notranjost avtomobila je bila okrašena z bež pravem usnjem, suede vstavki sedežev, opremljeni z ogrevalno funkcijo, in odeje z20. obletnica emblemov.

  Generation 1989-1997

  Mercury Cougar sedme generacije, ki je izšel leta 1989, je prejel popolnoma novo šasijo in karoserijo. Od prejšnje generacije avtomobila so dobili samo motorje in embleme. Pomembna sprememba je bil prehod na novo dimenzijsko podvozje Ford MN12, ki je istočasno nameščen na Ford Thunderbird. Pomanjkanje motorja V8 je razočaralo navdušence modela; osnovna enota je bila 38-litrski V6 s turbopolnilnikom s 140 konjskimi močmi, par, s katerim je bil izveden štiristopenjski menjalnik. Dinamika in moč motorja nista dovolj za avtomobil, ki tehta 1700 kilogramov. Izvedba XR-7 je bila opremljena z istim motorjem, vendar z večjo močjo - 210 konjskih moči, v paru, s katerim je bil na voljo petstopenjski ročni ali štiristopenjski avtomatski menjalnik. Razvoj športne različice ni pokvaril denarja, zaradi česar je varnostni sistem izpolnil vsa pravila časa in vključil protiblokirni sistem ABS, kolutne zavore, elektronski stabilizacijski sistem, 16-palčna lita platišča in nastavljivo vzmetenje. Zunanje remontiranje je bilo izvedeno leta 1991 in se dotaknilo rešetke hladilnika, zadnje in glavne optike ter notranje opreme. Motorji, opremljeni s turbopolnilnikom, niso prejeli posebne podpore motoristov, zato ga je zamenjal pet-litrski V8. Istega leta je izšla tudi omejena jubilejna serija, ki je potekala ob 25. obletnici modela. Notranja prenova je bila opravljena leta 1994. Spremembe so vplivale na rešetko hladilnika in zadnjo optiko. Zastareli 302-ti motor je zamenjal osemvaljnik205-močna enota s kapaciteto 46 litrov. Leta 1996, spet restyling model: žarometi, ki zadaj in sprednji odbijač, hladilnik hladilnika in lite diske posodobljene zasnove daje model bolj sodoben videz. V čast trideseti obletnici modela leta 1997 je bila izdana omejena izdaja. Ford je v istem letu zmanjšal lansiranje luksuznih luksuznih avtomobilov, da bi se osredotočil na proizvodnjo bolj priljubljenih terenskih vozil.

  Serija modelov 1999-2002

  Generacija Mercury Cougar je šla s sodobnim šestvaljnim motorjem 24-ventil DOHC Duratec in neodvisnim vzmetenjem. Telo je dobilo ime New Edge in je bilo značilno z agresivnim videzom in bolj ostrimi vogali. Avto je bil opremljen z dvema motorjema, med katerimi je bil izbran: 170-silni Duratec V6 z delovno prostornino 25 litrov in štirivaljni Zetec z zmogljivostjo 125 KM in prostornino 2 litra. Menjalniki imajo tudi dva: avtomatski Ford CD4E in mehanski Ford MTX-75. Športna različica Mercury Cougar 2000 z motorjem V6 je bila opremljena z ventiliranimi zavorami in 16-palčnimi kolesi iz aluminijeve zlitine. Maksimalna hitrost 185 km /h je bila opremljena z vgrajenim omejevalnikom, po katerem se je lahko vozilo razpršilo na 240 km /h. Ford Concern je izdelal tudi dva konceptna avtomobila Eliminator, skupaj s tri litrskimi motorji Duratec. Da bi ohranili zanimanje kupcev, je Mercury Cougar 252000 model leto ponudil v večih odtenkih karoserije:
 • Izvedba C2 v barvi "rumeni cink" z notranjo oblogo iz pravega usnjarumene barve.
 • Zn z modrim salonom in srebrno, svetlo belo in francosko modro barvo telesa.
 • Izvedba iz rumene cinkove barve z razpršilcem XR in posebnim dovodom zraka Visteon.
 • Obletniški modeli 35. obletnice s 17-palčnimi lahkimi aluminijastimi kolesi v rdeči in črni barvi ter ustrezna notranja obloga.
 • Roush Edition je najbolj redka različica Cougar (112 kopij) v beli in srebrni barvi.
 • Modeli Cougar, Lincoln Continental in Mercury Villager so bili ukinjeni leta 2002. Zahvaljujoč obsežnim možnostim uglaševanja, je Mercury Cougar priljubljen med vozniki. Model je v teh dneh v dobrem stanju na sekundarnih trgih. Enostaven za vzdrževanje in enostavno popravilo Mercury Cougar je eden izmed najbolj iskanih avtomobilov.

  Mnenja lastnikov

  Avto navdušenci večinoma naročajo Mercury Cougar neposredno iz Združenih držav. Sporni trenutek je togost vzmetenja, ki pa se odpravi s pravilnim načinom vožnje. Kljub dolgi življenjski dobi ni opaziti nobenih težav s telesom, tudi na mestih, ki so najbolj nagnjena k koroziji. Poraba goriva pri hitrosti 110-120 km /h na progi je 7 litrov. Med prednostmi avtomobila so ekonomičnost, prvotni videz, poceni storitev in pocinkano ohišje. Pomanjkljivost je le ena - togo vzmetenje.

  Sorodne publikacije