Napajalna napetost: vzroki in ukrepi. Ali se lahko popravim?

Mnogi uporabniki računalnikov se soočajo s takšnim problemom, ko napajalnik zazvoni. Razlogi za to so lahko različni, od opraševanja do odpovedi strojne opreme. V današnjem članku bomo podrobno preučili vse najpogostejše vzroke za ropotanje in odpravili težave.

Prah

Torej, prvi in ​​najpogostejši razlog, zakaj je napajanje z zvokom - prah. Znotraj ohišja napajalnika se pogosto pojavi prah, ki ne povzroča samo brujenja, temveč tudi poslabša zmogljivost in lahko povzroči žalostne posledice. Ta težava je še posebej pogosta pri tistih napajalnikih, ki so nameščeni v spodnjem delu sistemske enote.


Prah lahko povzroči buzz? Zelo preprosto. Prah se v notranjosti ohišja nenehno kopiči, zlasti okoli hladilnega ventilatorja, kar otežuje njegovo delo. Tako, ko je hladilnik vklopljen, traja nekaj časa, da se doseže zahtevana hitrost, in dokler se to ne zgodi, se bo buzz nadaljeval. Tako je, zaradi prahu napajalnika in buzz. Kaj storiti v tem primeru in kako lahko odpravite težavo? Tukaj na splošno ni nič zapletenega, potrebno je samo odstraniti napajalno enoto, saj se je predhodno spomnila, kako in kje so žice povezane, odvijte vijake ohišja, odstranite in temeljito očistite vse iz prahu. Nič ni zapletenega, zato je povsem mogoče brez pomočiservis.

Močna obraba

Naslednji razlog, zaradi katerega pride do poškodbe napajanja, je huda obraba naprave. Razumeti je treba, da oskrba z električno energijo, tako kot mnoge druge komponente, pri dolgotrajni uporabi začne delovati veliko slabše. Če govorite jasno, v napravi, ki je že več kot, na primer, stara 5 let, lahko obstajajo različni problemi, ki zmanjšujejo raven učinkovitega dela, učinkovitost se zmanjšuje, obstaja buzz, tretji hrup, razpoka, klik in še več. .


Kaj je treba storiti v tej situaciji? Lahko, seveda, izvedete "globalno" popravilo napajalnika, potisnete vse kondenzatorje, upore, krmilnike itd., Vendar bo to smiselno? Nekateri rezervni deli so precej dragi in če uporabnik nima izkušenj s spajkanjem, boste morali poleg denarja za materiale plačati tudi dober znesek za delo čarovnika. Na koncu bo najlažji in najbolj optimalen izhod iz nakupa nove napajalne enote, še posebej, če je stara že stara več let.

Vibracija

Še en razlog, zakaj je električno napajanje obešeno - vibracije. Nekateri uporabniki pri vgradnji VG ne morejo povsem zasukati pritrdilnih vijakov ali jih zasukati z rahlim premikom. Rezultat naslednjih dejanj je naslednji: napajalna enota, ki je bila na svojem mestu slabo zaklenjena, se rahlo obesi in ustvari nihanja. Te vibracije se zelo enostavno prenašajo na hladilni ventilator, ki se nato ne začne vrteti dokaj enakomerno in ustvarja burno buzz.
Tudi v tem primeru odpravite težavolahko samostojno, brez pohoda v servisni center. Vse kar morate storiti je, da vzamete izvijač in varno pritrdite BP tako, da ne visi.

Napetost

Četrti razlog, zaradi katerega se napaja računalnik, je nezadostna napetost za pravilno delovanje. Na splošno je vse preprosto. Ko zaženete računalnik, se napajalnik napaja iz električnega omrežja, kar je potrebno za njegovo pravilno delovanje. Ko je napetost v električnem omrežju nizka in je primanjkuje, BZ še vedno zažene računalnik, vendar z veliko več napora. Kot "stranski učinek" lahko v takih situacijah pogosto slišite klike, razpoke, zvonce, brenčanje, piskanje in druge zvoke.
Boj proti tej težavi je lahko na splošno en način: kupiti domov vir neprekinjenega napajanja ali napetostni usmernik. S pomočjo teh naprav morate računalnik priključiti tako, da med zagonom ni bilo težav z nizko napetostjo, sistem je bil pravilno zagnan, brez brenčanja, razpok itd. , zakaj napajanje napaja - ventilator. Verjetno le malo ljudi misli, da vsak hladilnik v računalniku potrebuje skrbno nego. To še posebej velja za tiste navijače, ki opravljajo "odgovorno delo" - hlajenje procesorja in "notranjost" napajanja. V tem primeru nas zanima druga možnost.
Če vam ni vseeno in ne gledate hladilnika BZ, bo sčasoma postalo zelo glasno za delo in povzročilo buzz. Kakotako? Vse je zelo preprosto. Da bi se ventilator čim bolj vrtel, je v tovarni, ko je izdelan, os in ležaj temeljito podmazana s posebnimi orodji ali olji. Daljša je poraba napajanja in večja je poraba energije pri obremenitvi, bolj se ventilator vrti in mast se izgubi. Posledica tega je, da se na ležaju in osi praktično ne pojavita noben zvok, vključno s šumenjem.
Kaj je mogoče storiti v tem primeru, ko ventilator buzzuje v napajalniku računalnika? Podmažite ga! In čeprav se zdi na prvi pogled zapletena naloga, se je ne bojte, saj je vse tukaj načeloma resnično, pa naj bo doma. Kaj storiti:
 • Za začetek morate iz računalnika odstraniti napajalnik.
 • Nato odvijte vijake in jih odstranite.
 • Zdaj, ko imate dostop do ventilatorja, ga morate odklopiti.
 • Preden namastite hladilnik, bi bilo lepo očistiti ga pred umazanijo, tako da se med postopkom in ne udari, kjer ne bi smelo biti.
 • Naslednji korak je hladnejše olje. Nalepko morate skrbno odstraniti v osrednjem delu ventilatorja in izvleči vtič v sredini.
 • Ko je vtič odstranjen, je mogoče pripraviti mazivo. Za te namene je najbolje uporabiti silikonsko olje, ker ima dobro viskoznost in je zasnovano za zelo dolgo obdobje dela. Če take stvari ni, potem je običajno maslo, ki se prodaja v trgovinah, zelo primerno. Lahko jo uporabite tudiiz strojnih olj, zlasti sintetičnih. Količina olja, ki je potrebna za mazanje, je praviloma 2-4 kapljice.
 • Ko je postopek mazanja zaključen, se lahko začne montaža. Najprej namestite pokrov, nato nalepko pritrdite na vrh, obrnite ventilator na njegovo mesto, zberite napajalnik, ga vrnite v sistemsko enoto itd.
 • Življenjska doba ventilatorja izrabljenega hlajenja

  Trajen razlog, zakaj napajanje zvočnega signala - življenje hladilnega ventilatorja je konec. Torej, ne glede na to, kako dobro oseba skrbi za hladilnik, prej ali slej se bo njegov delovni cikel končal. In to sploh ne gre za dejstvo, da je nekdo delal s hladilnim oljem, in kdo ne, le da so ležaji "izbrisani" iz stalnega trenja in ne uspejo. Če redno mazate hladilnik, lahko resno izgubite življenjsko dobo ležaja, vendar le do takrat.

  Kaj je mogoče storiti v tej situaciji? No, na splošno ni toliko možnosti, ampak eno - za nakup novega hladilnika prave velikosti in izvedbo zamenjave.

  Težave s strojno opremo

  No, zadnji problem, zakaj je napajanje lahko buzz - težave s strojno opremo, kot so transformator, PWM krmilnik, kondenzatorji, termistorji, regulatorji itd. poslušajte, morate skrbno pregledati in preveriti vse možne podrobnosti.
  Na žalost je domače izvajanje takšnih preverjanj in opredelitev problematičnega elementa skoraj nerealistično, zlasti brez posebnegaopreme, zato je najbolje, da se obrnete na specializirani servisni center.

  Sorodne publikacije